mANŐVEREK, tRÜKKÖK


Spock 540 - Kos - Jandl Norbi - Spock 540

2011.04.07

Azt mondják a volcan a Freestyle-ban mindennek az alapja. Ha már jól megy a volcan, kezdd el tanulni a Spock-ot, ez az a manőver, ami forradalmasította a freestyle szörfözést!

KOS-PSALIDI-WINDSURF from norbert jandl on Vimeo.


Miért is nehéz a spock? Hogyan tanulhatod meg könnyebben?
A spock a volcan egy tovább pörgött változata. Josh Stone véletlenül ugrotta az elsőt, mikor túl nagy sebességgel, ugrotta sima vízen,¾ szélbe egy volcanját.

Nézzük, elemezzük a legfontosabbakat a spocknál:

1. Jó felszerelés, Freestyle deszka egy kisebb méretű ehhez tartozó szkeggel, széllel teli, de nem túlvitorlázott vitorla.

2. Sima víz, ahol nem akad el a szörf, könnyebben forog.

3. Sebesség, ha nincs, nem pörög alattad a deszka az új irányba.

4. Megfelelő irányválasztás az elugráshoz

5. Szélkihasználás

6. Helyes technika

A lendület elengedhetetlen. Próbáld laposan ugrani a volcant, de felugráskor nézz hátra. Képzeld el, hogy hátulról jön egy labda, amibe belefejelsz. Az irány fontos az elugrásnál. Ha túlzottan elugrasz a széltől, a vitorla túl sok szelet kap, így rád fújja majd vitorlát. Ha szélbe ugrod, keveset fordulsz, nem tudod befejezni a trükköt.

Az irány a szélerősségtől is függ, viharos szélben, ugorhatod ½ szélbe, gyengébb szélben pedig ¾ szélbe. Az ugrás után a levegőben fogj át az új vitorla oldalra. A bumtól-bumig megoldás célravezetőbb, az egyik kéz az árbocon talán könnyebb. A leérkezéskor újra hátra kell nézni, így automatikusan elhúzod majd magad előtt a vitorlát, amely szelet kapva, folyamatosan tolja majd körbe a deszkádat. A hátsó lábad nyújtsd, elsőt hajlítsd, így az első lábadra kerül a terhelés, a vitorla nem tud hátralökni. A hátsó papucsban lévő lábaddal próbáld emelni a szörföd felfelé.
Ez egy kritikus pontja a manővernek, ha túl sok, vagy túl kevés a szél elvesztheted a trükköt. Érdemes a bumkezed lazán a vitorlán tartani, azt a szél ellen nem nyomni, de mégis szelet tartani benne, hogy legyen, ami átforgat. A sok gyakorlás és fürdőzés után rá lehet érezni!

Az árbockézzel a vitorlát folyamatosan húzd magad előtt. Továbbra is a vállad felett nézz hátra!

Egy idő után a hátsó él eléri a szélirányt és a vityódat a másik oldalon, kezdi terhelni. Ez a spocknál a ritmusváltás ideje. Az elsőlábas terhelést, felváltja a hátsó lábad terhelése, hogy a vitorla erejét meg tudd tartani. A jól hátrafogott bumkézzel, mikor érzed, hogy a vitorla új irányból kapja a szelet, hajlítsd be a hátsó lábad, így oda kerül a súly.
Tartsd meg az átpörögni próbáló vitorlát. Ha nem is tudod teljesen megtartani, és az utolsó pillanatban elkényszerülsz engedni, kontrolláltan tudod átvenni a spockot, ha képes vagy megtartani a szél erejét, és a térded döntésével a hajódat az új irányba kormányzod, már meg is lesz a spock 540.
A spock sok gyakorlást igényel, de megéri, ezt akkor fogod a legjobban látni, ha az első már megvolt

Jó gyakorlást!

Jandl Norbi

Szavazatok átlaga: 9.0/10 (1 szavazat)


Még több Spock 540