Zenei (w)in(d)spiráció


2013.03.20

„A dicsőség nem adhat gyönyört annak, aki lopta, nem pedig megszolgálta.”
Nyikolaj Vasziljevics Gogol

Az extrémsport cégek termékmenedzserei persze tudják, hogy a Mesternek nincs igaza. Az a bölcsesség, ami az orosz realizmus idején érvényes volt, ma már lehúzható a magánnyugdíjpénztári tagkönyvekkel együtt a klotyón. Hogyne adna, tonnányi gyönyört és milliós hasznot. Ők tudják igazán, a név adja el a cuccot, és abból is a durván ütős. Négy helyről nyúlnak: a zeneipartól, a sci-fi témaköréből, a testvér(látvány)sportágaktól és a pornótól.

A zene első helye normális: a (villanygitár-hülye)zene nemcsak a másik három témakört foglalja magába teljesen, hanem az élet minden területéről mindent, ami jó, gyors, csillogó, felületes, kielégítő, vágyott és menő. Vagy – legalábbis – úgy néz ki. Ha nemcsak a legújabb deszkát/vitorlát látod a bolt polcán, hanem magadat, ahogy azzal a cuccal loopolsz a habok felett ÉS eközben még a vörös Gibsonból szóló agresszív riff is szaggatja a dobhártyádat, akkor két dolog biztos: túl sokat nézted a nyolcvanas években a Headbangers Ballt az MTV-n és nálad is működik a termékmenedzserek által kifundált asszociáció.

A rengeteg pénzzel gazdálkodó, névadásban amúgy tehetségtelen termékmenedzserek akár teljesen ötletszegény neveket is adhatnak a szörfdeszkáknak, úgyis megveszik. JP Wave, JP Freestyle, satöbbi. Szegény Martin Brandner – ha a neve egyáltalán felmerül – feltétlenül közröhej tárgya a többi cég éves névkitalálási értekezletein, többet nem is szívatjuk szegényt.

Az igazán tökös gyerekek azonban nem ragadnak le a német „guru” szellemi szintjén, hanem lopnak. Bátran és ötletesen.

Jöjjenek tehát a legjobb transzformációk a zenei stílusok témaköréből.


F2 Rave

2009-ben jelent meg a piacon, a twinser-mániából az F2 sem maradhatott ki. Az első rózsás design a zseniális Gilles Basset munkája volt, a még zseniálisabb ördöglányost nem engedte a vezetőség, sajnos. Az aktuális verziók festése már a 90-es évek elejének stadionrave őrületében fogant, a Channel X „Rave the Rythm” című dalára a kezükben tartott kis világító rudacskákkal tűzgömböt formáló fiatalság összképét is egész jól visszahozzák. Nemhiába, az atyák, azaz Patrik Diethelm és Daniel Aeberli is akkor voltak tizenévesek. Képzeld csak el, révülsz, révülsz és révülsz a hullámokon, egyiken a másik után és akkor hirtelen a semmiből ott terem a „Das Boot” (az U96-tól)!


Starboard Acid

Sven Rasmussen, a tulaj, a maga durva valójában és viszonylag szabadon szerezhetett tapasztalatot az LSD-ről, és Tiesda You (a shaper) fiatalkorában már – ugyan teljesen függetlenül az eredeti jelentésétől – saját stílust neveztek el a cuccról. Lényeg a lényeg, mindkettőjüknek háznyi inspirációja volt a Starboard legjobban sikerült 2000-es évek-beli old-school wavedeszkájának elnevezéséhez. A választás remek, visszaadja a Beatles „Lucy in the Sky with Diamonds” dalának pszichedelikus lágyságát egy hosszú bottom turn alatt, de egyúttal iszonyatos energiával is robban, akár a Fuzz Face „New Friends” című száma – na, ez meg a cutback!


Starboard Trance

Kombináció. Ugyanúgy próbálták a DJ-k az acidot, houset, a technot, a chill-outot összegyúrni a klasszikus zenével, mint Starboardék az Acidot a freeSex-szel. Egyikből sem származott maradandó érték, szerencsére az egyik a zenei stílusok, a másik meg az elcseszett deszkák sírjában forog azon kevés ritka alkalmakkor, mikor valaki véletlenül felemlegeti. Age Of Love, mi?! Dögunalom.


Mistral N-Trance

A trance stílus már felejtős, a név csak egy idióta szójáték, de legalább videóklip is készült hozzá. Pont akkora vicc ez az együttes, mint ez a kezdődeszka. Sokat fogdos, de keveset markolász.

North Sails Disco

Ahogy Cheo Diaz és Gollito Estredo pörgette a fenti vitorlát a 2000 évek közepe felé El Yaquén, úgy pörgette Travolta a Saturday Night Feverben a… kezeit. Mit is mondana erre Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo? „Ugyanaz az elegancia, ugyanaz a stílus!” Még a színvilág is a villogó fényű táncparkettről származott. Kai Hopf (tervező) szülei nem is hinnék el, hogy a gyermekük elől sikertelenül elzárt VHS gyűjtemény legféltettebb kincsének esszenciája egy darabka szörftörténelemmé vált – az első igazi freestyle vitorla formájában.


Neilpryde Soul

Úgy kopott ki és hunyt el ez a freestyle-freeride mestermű a kollektív emlékezetből, akárcsak a pop királynője. Csak az utóbbi utóbb, 2012-ben, az előbbi meg előbb, 2002-ben. Vagy 2003-ban? Az elején sokat ígértek, nagyra törtek, de egyszer a „Több, mint testőr” által táplált hírnév is elfogy, illetve megjön – Ricardo Campellora építve - az Expression. Onnantól kezdve már csak a zuhanás van. De legalább olyan nehéz volt vele kijönni a siklásból – főleg a nagyobb méreteknél, 6,7 négyzetméteres freestyle vitorla, te jó ég! -, mint Whitneynek elhagyni a hajlításait az I Will Always Love You  intrójában.


Gaastra Grind & Neilpryde Core

Az oldschool-freeride és a newschool-wave (akkor, fater, akkor volt új 2002-ben, oké?) együttese majdnem akkorát üt a vízen, mint az extrém metal és a hardcore punk keveréke - a grindcore - a hangszórókban. Konklúzió: akinek mindkét vitorlából vagy egy a riggbagjében, annak nagyon-nagyon óvatosan kapcsoljuk be az autórádióját, nehogy a Napalm Death „When All Is Said And Done”  kiégesse az agyunkat, full hangerőn.Bic „Rock Allstars” -> Bic Techno

Erős váltás. De – a Bic shaperéhez hasonlóan - mindannyian átmentünk ezen. Mikor az első pattanások és szőrszálak megjelenésekor az „örök és elpusztíthatatlan” (Paksi Endre) rock már égővé(???) válik, és rögtön magába szippant a 150 BPM. Ugyanis a maestro annak idején nagyon rápörgött a fémzenére, nagyjából mindegyik alstílus kapott egy deszkát , egy két stílusidegen elnevezéssel is, például a Bic Rap. Aztán sajnos jött a Kraftwerk, ami nem is lett volna akkor baj, de a Scooter is. Ezzel a korábbi virágzó deszkapaletta is degradálódott, meg lett egy érthetetlenül népszerű kezdő/középhaladó darab, ráadásul egy buta stílus nevével. Hát… Csak visszatalálnak az útra, majdcsak…


Fanatic Newwave

Nem kell erről sokat pofázni. Beleillene a fiatalra rajzolt Seb Wenzel (illő Bundesliga-frizurával) az A-HA „Take On Me” klipjébe, ahogy a képregény közepe táján sörözve sépel? Bele hát.

Mostanra vége. De érdeklődéssel várjuk az új generációt, ahogy emo/screamo nevekkel próbálja majd eladni a freeride deszkákat, úgy tíz év múlva. Vagy grunge névvel egy freestyle-t?

GP

 


Pro arboctalp

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
80753
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021