Cikkek


West Kirby - Anglia - Spot leírás

2016.09.20

Niki & Endru @ WK

West Kirby Anglia leghíresebb, legszélbiztosabb speed spotja. Sokáig itt tartották a speed világrekordot. Liverpool közelében található egy kinyúló félsziget legnyugatibb pontján. Mesterségesen kialakított "tó", sós vizű tározó, melynek friss vízét a dagálykor a rámpán átcsapó tengervíz biztosítja. A rámpa kb. 2 méter széles betonút, így a tározó körbesétálható, melyből egyenesen következik, hogy fotózás / videózás szempontjából is ideális. A Mersey folyó torkolatánál a folyó víz és a sós víz keveredik, éppen ezért a nyílt vízre jellemző tulajdonságok másként érvényesülnek, és kicsit chokolake-es hatása van a helynek. Dagálykor a tengeren is lehet szörfözni, ami a hullám kedvelők igényeit elégíti ki. Mivel West Kirby Marine Lake teljesen sík vizes terep nem csak speedeleésre tökéletes, hanem freestyle trükkök begyakorlására is. Ha az apály-dagály épp egybe esik a széllel, egy napon belül élvezhetjük a sima víz nyújtotta kényelmet és a hullámszörfözés adta izgalmakat. Az uralkodó és tökéletes szélirány a teljesen nyugati szél, de ÉNY-iban is jól működik. DNY-i is jó lehet elvileg, akkor a tó az ellenkező oldaláról ugyanazt nyújtja, mint ÉNY-iban, de ez még nem lett letesztelve. Nyugati szélben kicsit fenyvesi feelingje van a tengernek, a part felé fújó szélben nem kell aggódnunk az elsodródás miatt. A lokálok szerint a leakadásra azért érdemes figyelni, tehát inkább a kis szkeges deszkákkal ajánlatos hullám szenvedélyünknek hódolni. Szépeket lehet ugratni,de hosszú rideolásokrais alkalmas. Apálykor érdekes jelenség, hogy a tenger annyira visszahúzódik, hogy átlehet sétálni a párszáz méterre lévő kis szigetre, ahonnan mint marsbéli táj tárul a szemünk elé a "tengerfenék" és a dagálykor víz alatt lévő sziklák látványa.

GPS-be a Wirral Sailing centert érdemes beütni (Wirral Sailing Center S Parade, West Kirby, Wirral, Egyesült Királyság) vagy a Dee Lane-t, és azon lecsorogva elérjük a partot. Sajnos belépőt kell fizetni, melynek összege 12 GPB / board. Tisztázatlan ez vajon mit is jelent, ugyanis 3 deszkát vittünk magunkkal. Az biztos, hogy ez nem parkolási díj, tehát nem autónként értendő. Inkább az "egy időben a vízen tartózkodó szörfösök" után szedik. Tehát ha 2 szörfös van egy autóban, akkor ?24. Viszont, ha "egy deszkát felváltva használnak", tehát nem egyszerre vannak vízen, akkor csak 12 GBP. Ettől még lehet 3 deszka a kocsiban. Az ár tartalmazza a vízfelület és az öltözők korlátlan használatát. Női és férfi öltöző külön van, mosdóval és meleg vagy inkább forró vizes zuhanyzóval, de nem az igényesebb fajta.. Viszont a falra felszerelt bekapcsolható fűtő berendezés nagyon kellemessé teszi a hideg utáni átöltözést. Szezon bérletet lehet vásárolni, de ez is személyenként értendő, és csak akkor éri meg, ha valaki csak itt szörfözik, és viszonylag sokszor le tud menni. Majdnem 200 GBP az ára, de lehet venni bérletet külön csak nyári (március - október) vagy csak téli szezonra is. A nyári 160 GBP körül van, a télinek kedvezőbb az ára, 120 GBP körül.
 
Füves / homokos terület hiányában a szörfcuccot betonon lehet csak összeszerelni. Ezért a lokálok olyan megoldásokat alkalmaznak, hogy leterítenek (anyagában vízálló vagy nem víz megszívó) több négyzetméteres lepleket, ezen rakják össze a vitorlákat. Deszkáikkal viszont nem bánnak kesztyűs kézzel, a komplett felszerelést a betonon hagyják, és az aszfalton kopogó deszkák hangja több, mint szívet facsaró. Hozzá kell tenni, hogy ennyi régi cuccot is ritkán látni, felér egy időutazással.
 
Az időjárásról érdemes még pár szót ejteni: a keményebbeknek télen is minden adott arra, hogy formában maradjanak, ugyanis a hőmérséklet nem nagyon esik nulla fok alá. Egy jó téli ruhával és az öltözők nyújtotta komforttal simán átszörfözhető a tél. A speedelésre legalkalmasabb időszak január-március hónapok. A téli szezonban számtalanszor előfordul, hogy a helyi speedmeisterek órákat töltenek a parton arra várva, hogy a szél enyhüljön valamelyest, hogy a legkisebb cuccukkal (kb. 45cm széles, 50-60 L-es deszkák, 5.x szlalom vitorlák) vízre tudjanak szállni. A "nyár" viszont csak hosszú ruhával vállalható, még a kemény angolok számára is, shortyra itt biztos nem lesz szükség. Ennek ellenére mindenkit arra bíztatok, hogy ha alkalma nyílik, próbálja ki ezt az egyedi spotot. A mai repülőárak mellett érdemes elgondolkodni szörfszállításon, pl. Easyjettel szörfcucc szállítás - 35/út (Bécs - Manchester).

West Kirby a Windsurfing.hu spot-térképén:

 

További képek a galériában >>

Endru & Szörfkirálylány
 

 


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
28904
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Ascan Style Black

48 900 Ft

54 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

RRD Firewing MK5

135 000 - 179 000 Ft

283 000 - 349 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 - 129 000 Ft

182 000 - 199 000 Ft

Ascan Jibe

12 900 Ft

Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Ascan leash

8 990 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft