The Search Surf Project - Rejtőző hullámok nyomában 2.


2004.03.24

Lassan harmadik éve indult a Search Surf Project néven ismeretes szörfös médiaesemény. A vállalkozás célja szerint olyan, eddig ismeretlen szörfös helyeket kívánnak felfedezni, és megismertetni a nagyobb nyilvánossággal a résztvevők, amelyeket eddig titok övezett még a legszűkebb berkekben is. Íme az összefoglaló Tristan Boxford tollából…

A csapat
A project vezetőjét, a tizenkétszeres világbajnok Björn Dunkerbecket talán már nem kell bemutatni. Lassan három éve, hogy Björn kiszállt a világkupa racing trófeáiért folyó harcából és csak a hullám kategóriára koncentrál. (Idén egyébként második helyen végzett az összesített hullámranglistán Josh Angulo előtt.) A hullám-versenyek mellett Dunkerbeck még három dologra koncentrál: az ő vezetésével működik Gran Canarián a custom (kézzel készített) deszkákat gyártó Proof nevű cég, és menedzseli cikkem témáját is adó The Search Surf Project média megjelenéseit, lett légyen szó műsoros DVD-ről vagy a Neil Pryde azonos nevű (The Search) vitorláinak teszteléséről. Harmad sorban nem elhanyagolható az sem, hogy Dunkerbeck tavaly apa lett; Alba nevű lányát idén máris követi egy kisöcs.
A csapat oszlopos tagja volt még Scott Carcvill is. A Search Surf Project fiji állomása eredetileg Scott ötlete volt, aki rendszeresen visszajár a Fiji-szigetekre, miután Robby Naish után második lett élete első profi versenyén a Fiji Wave Classic-en 1997-ben. A verseny akkor Namotu szigetén zajlott, amelyet nem sokkal korábban a hawaii Dave Kalama fedezett fel édesapjával Ilima Kalamával közösen. Velünk volt még az olasz Vittorio Marcelli és Sugar (angolul cukor), akik Björn régi barátai Gran Canarián, és jómagam.

Klikk ide!!

Bjorn és Tristan @ Bali

Fiji – Hullámok előjegyzésre

Klikk ide!!

Bjorn @ Fiji

Csapatunkat a hosszú repülőút után Nadi fővárosban Bula! felkiáltással üdvözlik a helyiek. A reptérről rögvest a fősziget déli része felé vesszük az irányt, ahol egy hatvanöt lábas hajó vár ránk. Az elkövetkező hetekben a Beqa Princess lesz majd az otthonunk. A hajó felé félúton káprázatos színek tárulnak elém, amelyek bármelyik képeslapon megállnák a helyüket, de úgy érzem, hogy az ismeretlen szigeteken elénk táruló látvány fényében még ezek is kicsit fakónak hatnak majd.
A Fiji-szigetek több ezer szem alkotta láncából minket csak egy érdekel: Kadavu. A sziget nem ismeretlen legalábbis a búvárok számára, de windszörfösök nemigen jártak errefelé, talán csak Scottot leszámítva. Az út kicsit tovább tart Naditól, mint amire számítottam, de megérte! Kadavut mindenhonnan áramlatok ostromolják, így az egész szigetet körbeölelik a tükörsima hullámok, amelyek egy ponton, de két irányban törnek meg. A gyenge szél miatt alkalmatlanok ugyan a vízfalak a windszörfözésre, de ötórányi hullámlovaglás után ólomlábakkal térek vissza a szigetre. De milyen szigetre! Vízvezeték és elektromosság nincsen, de nem is hiányolják a minket vendégül látó falu lakói, akiknél a szupermarketban való bevásárlás, fáramászást jelent: papayát és kókuszt szednek a part menti fákról, vagy halászni mennek, ha éppen friss halra van szükségük.
A következő napon azonban kíméletlen pofont kapunk a kapitalizmustól. A nem sokkal távolabb eső másik faluból ugyanis üzenet érkezik, mely szerint ők birtokolják annak a zátonynak a jogait, amelyen szörfözünk, ezért fizetnünk kell. Az összeg nem nagy, de nagyon elszomorodunk, hogy a „civilizált” világ légköre, már ilyen távoli helyeket is megmérgezett. A kínos közjáték után a vízfelszín alá „bújunk”, ami egyfajta kötelesség is, ha ugyanis nem fogunk valamit szigonyainkkal, akkor éhen maradunk. Ilyen egyszerű. Minden nap máson van a sor, ezúttal Björn és Scott veszi a búvárfelszerelést, jómagam pedig nézőként csatlakozom hozzájuk. Nem sokkal később már a zsákmányból készített helyi specialitást, a „rotist” esszük, ami a palacsintához hasonlatos tésztába tekert hal, curryszósszal leöntve.
Ekkor a távolban fehér „sapkák” jelennek meg a vízen. Mire a szél ideér, éppen hogy megebédelünk. Elsőként természetesen Björn pattan vízre windszörfjével, a történet folytatásáról pedig…beszéljenek a képek!

Klikk ide!!

Klikk ide!!

Bjorn @ Fiji

Tristan @ Fiji

A kétarcú Bali

Klikk ide!!

Rizsföld @ Bali

Bali mindig is gyűjtőpontja volt a világ profi hullámlovasainak, elég ha Padang, Uluwatu, vagy G-Land hullámaira gondolunk. A windszörfösök számára azonban Ázsia valahogyan mindig rejtve maradt. Björn évekig dolgozott azon, hogy egy olyan projectet hozzon össze, amely elégnek bizonyul a média figyelmére. A Search Surf Project bali állomásával ez a törekvés révbe ért.
Bali egykor a hollandok fennhatósága alatt állt, de 1946 óta büszkén viseli függetlenségét. Az indonéz szigeten egymást váltogatják azóta a legkülönbözőbb politikai erők. A legtöbb publikációt talán a Soewarto rezsimről lehet olvasni, amely állami szintre emelte a korrupciót: mindenhol a pénz beszél. Habár a sziget gazdasága óriásit fejlődött a rengeteg turistának köszönhetően (az internetes kávézók egymást érik a szigeten), a lakosság továbbra is szegénységben él. Így aztán a boltokba betérve kétféle ár érvényes a portékákra: egy a helyi lakosokra, egy pedig a turistákra.
A hullámok között azonban nincsen különbség: egyformán szenzációsak! Padang és Uluwatu hullámairól már ejtettünk szót, a Medewi kifejezés azonban kezdetben számunkra is ismeretlenül hangzott. Ide Oka, a helyiek olimpiai windszörfös reménysége vezetett el minket, elmondása szerint a helyiek közül is csak páran ismerik ezt a kiváló windszörfös spotot.
Több órányi kimerítő windszörfözés után Oka újabb, ismeretlen helyre visz minket. Canggu hullámaihoz rizsföldeken át vezet az út, de mielőtt szörffelszereléseinkhez nyúlnánk mindnyájan megdermedünk. Tőlünk alig pár méterre ugyanis egy szinte teljesen meztelen bennszülött lány libben el. A csodás teremtés tényleg szinte teljesen meztelen a derekát fedő szárongot nem számítva. Elképesztő, hogy a sziget egyik felén tapasztalt szigorú mozlim vallásosság, hogyan csap át a hinduizmus szabad(abb) szellemébe. Semmi kétség: Bali az ellentétek szigete.

Klikk ide!!

Klikk ide!!

Tristan @ Bali

Hullámok @ Bali

Chile – Szörfözés borral és lazaccal

Klikk ide!!

Vidar és Bjorn @ Chile

A Search Surf Project következő állomása látványos ugrást jelentett az ázsiai kontinenstől Dél-Amerikába. Chilében háromszáz évig a spanyol jog uralkodott, majd 1818-ban az Andok országa végleg kivívta függetlenségét. 1988-at követően Chile gazdaságának fejlődése rendkívül lendületes pályára állt, de minket természetesen nem a gazdasági csoda vonzott ide, hanem Chile hihetetlenül hosszú tengerpartja! (Utunkra ezúttal Vidar Jensen is elkísért.)
A több ezer kilométeres partszakaszon északról-délre haladunk és mindjárt Chile leghíresebb szörfvárosába, Pichilemuba botlunk. Néhány óra windszörfözés után tovább is álltunk és útba ejtjük Santiagót, az ország fővárosát. Egy tipikus spanyol város hangulata köszönt minket, csak éppen húsz évvel ezelőtti állapotában. Az emberek arcán mindenütt elnéző mosoly fogadja az olyan buta turistákat, mint mi, akiknek halvány fogalma sincsen, hogy merre tartanak az irdatlan partszakaszon. A kanyargó parti út mentén hatalmas borvidékek terülnek el, és ha ehhez még hozzáadjuk azt a tényt, hogy Chile a földkerekség második legnagyobb lazacimportőre, hát összefut a szánkban a nyál! Lazac, borral!
A Search Surf Project előző állomásain meleg, világoskék tenger várt minket, gazdag flórával és faunával. Mindehhez képest Chile hatalmas kontrasztot nyújt: szinte méregzöld, hideg víz fogad minket, a tengerparton fekete, vulkanikus homokkal. Tovább haladva drámai színhelyként hatott Punta de Lobos, Chile legjobb hullámlovas spotja. A nukleáris szélben szörfözve néhány óra után azt vesszük észre, hogy egyre nagyobb sokaság gyűlik össze a szárazföldön. A kis falu szörfösei között futótűzként terjed a hír, hogy idoljuk Dunkerbeck az ő hullámaikon lovagol!
Az előző estének köszönhetően kicsit kótyagosan ébredünk, hogy aztán meginduljunk harmadik célpontunk, Matanzas felé. Itt ugyan kisebbek a hullámok, de a szél teljesen sideshore (a parthoz viszonyítva oldalról) fúj, így kiválóan alkalmas a legkülönbözőbb ugrások végrehajtására! (Az egyre nagyobb hullámok annak a ténynek köszönhetőek, hogy Chilében délnek haladva az Atlanti-óceán áramlatai is egyre erőteljesebbek.) A szárazföld és a tengervíz hőmérséklete közti különbség Chile ezen pontján a legdrámaibb, így a lehető legerősebb szélben windszörfözünk. Micsoda edzés a közelgő Vargas-i világkupára! Hasta luego (viszlát késõbb) Chile

Klikk ide!!

Klikk ide!!

Let′s jump together @ Chile

Tristan @ Chile

Szöveg: Tristan Boxford
(Fordította: Császár Zoltán) - www.aquamagazin.hu
Fotó: Jason Childs, Roberto Foresti, John Bilderback


Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
14276
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021