Tenerife Spot Leírás - 2023


2023.09.11

Intro

Mattó már régóta üldöz, hogy készítsek már egy spot leírást El Medano és környéke szörfös (szándékosan nem windszörföst írtam) lehetőségeiről. Hát legyen. Előre leszögezem, hogy nem vagyok sem jó tartalom gyártó, se nem tartom magam Tenerife expertnek. Mindössze azért lettem én a kiszemelt, mert az elmúlt 10-15 évben sok időt töltöttem El ( :D) Medanoban az elsődleges szörfös desztinációnak számító városkában. Mivel már a windszörfözés hőskorában is ismert spotnak számított, így rengeteg cikk, leírás videó, miegymás született a helyről. Én ezen leírásokból max elvenni tudnék, viszont érdekes lehet egy tengerrel nem rendelkező ország lakójának szemével bemutatni a helyet. Különös tekintettel arra, hogy bár a hely szinte kizárólag a hullámszörfözésséről ismert, én magam ezt a válfaját a windsurfnek nem űzöm. Még. Tehát egy tóhoz szokott, édesvízben edződött frísztájlozni szerető felhasználó szemén keresztül tudom bemutatni a helyet. Nálam sokkal expertebb magyar wave-esek vannak jelen Medanoban tengernyi (:D nem tudok kifogyni a rosszabbnál rosszabb szóviccekből) tapasztalattal, úgyhogy majd lehet később ők kiegészítik vagy javítják az általam leírtakat, ha nem értenek velem egyet. Sőt, ez a leírás sokkal inkább szól azon "normál" szörfösökhöz, akik " tapasztalataim szerint " legtöbbször az ismeretlenség miatt ,tartanak, már-már félnek ettől a "high wind, high wave" helytől és nem is számolnak vele. Szerintem hibásan.
Szeretném továbbá bemutatni azt is, miért találom ezt a helyet " a szörfös adottságokon túl " nagyon vonzónak.

Történelem

A teljesség igényessége nélkül, a miheztartást végett érdekes lehet, hogy hogyan is indult az én medanoi "karrierem". Honnan az ismeretanyag?
Ha jól emlékszem valahol 2007 től kezdve jártunk ki a családdal (kezdetben csak barátnővel, majd egy-két gyermekes családként) a sziget déli részére (Las Americas, Los Chritianos) "telelni" egy-egy heteket. Ekkoriban én már hordtam a szörfcuccot magammal és esetenként átautóztam Medanoba szörfözni vagy helyben szörföztem, ha nagy ritkán oda fújt be. Aztán kb 2011 környékén, már aktívan kerestük azon helyeket, ahol érdemes lenne télen hosszabb időt eltölteni. Az akkori munkahelyem rugalmassága miatt ezt szerencsére már akkor megtehettük.
Sokat törtük a fejünket, hova érdemes 2, majd 3 gyerekkel elmenni, de végül nem találtunk jobb alternatívát Tenerifénél. (A miértektől, még lesz szó később) Így alakult, hogy ezt követően 4-5 éven keresztül minden február környéki időszakot (4-6 hét) kint töltöttünk Medanoban és Las Americasban megosztva. Nekem annyira megtetszett a hely, hogy 2020-ban végül saját ingatlan vásárlásra adtam a fejem, úgyhogy azóta félig rezidensként töltöm kint az időm (sajnos kevesebbet mint szeretném) részét :).
Hát így.Spotleírás

A városnak több ismert spotja is van. Ezekről számtalan anyag van fent az interneten, de a teljesség kedvéért ebbe a leírásba is megemlékezem ezekeről a legbarátságosabbtól az vállalósabb felé.

Medanoi öböl (Baby Bay)

A város déli végén hosszan elnyúló homokos part (öböl). Itt tényleg minden szintű szörfös bátran bemehet. A víz homokos partra mossa a cuccot. A vízfelszín az árapály miatt változékony, hogy össztört, hol vonuló hullámos, hogy szinte sima. Egyedül a part közelében dagálykor és nagy hullámzáskor létrejövő shore-break okozhat gondot. De ez is max a cuccra veszélyes az egészségre nem. Amire figyelni kell, az esetenként a tömeg a part közelében. E szörf, windszörf és a kite spot el van bójákkal szeparálva, de figyelni kell és tiszteletben tartani a szabályokat. Kint a nyilt vizen már eloszlik a társaság. Ebben az öbölben több szörfsuli és bérlés biztosító társasáig is van, valamint a híres Flash Point "italozó", ahonnan csodás kilátás mellett élvezhetjük a kaját meg a piát.
Vannak időjárási viszonyok, mikor a trend EK-i passzát szél helyett D-DNY-i szél fúj a sziget ezen részén. Ilyen esetben ez az öböl egy freestyle paradicsommá válik teljesen flat víz áll rendelkezésre, igaz kissé pöffös tud lenni.

Muelle (Móló)

A város közepén, északabra a Baby Baytől a "kikötőt" egy hosszú fal szerű móló zárja le. Ez előtt a víz alatt benyúló vulklanikus sziklák miatt nagyon szép hullámok tudnak kialalkulni. Kedvelt hullámszörfös hely. Biztosnágosnak számít, mert hiba esetén a víz a hatalmas öbölbe mos be, így gyakorlatilag nem kell tartani sérüléstől vagy rongálódásról. Véleményem szerint a szél egyenletesebb és rendszeresen erősebb, mint a Baby Bayben a parthoz közel. Ideális hely hullámszörfözés elsajátításához. Különösebb szörfös tudást nem igényel a hely. De itt már tudjál wasserolni meg jibeolni legalább. Jobb napokon soka össze tudnak gyűlni a moló előtt, a többiekre kell vigyázni leginkább.
Ennek a megközelítése tart a legtovább, mert vagy a baby bayról élezel fel, vagy Cabezóról leveretsz egy takkból vagy néha ki szoktak menni a molo végénél le a lépcsőn és a pár métert a takarásból kiússzák. Én, mivel cipőt hordok, van hogy simán besétálok a sziklákon a vízig a móló előtt és ki is jövök ugyanott, de cipő nélkül ezt én nem tudnám megcsinálni.
Apály környékén nagyon sima víz tud kialakulni a mólóhoz közeledve. Kiváló freestylera.

El Cabezo


Ez a város északi végénél található wave spot. Nem véltelen, hogy itt versenyeket is rendeznek, szép hullámzás tud kialakulni. Tonnányi leírás van róla. Én erről csak azért írnék, mert ez a hely van a legjobban elmisztifikálva magyar riderek szemében szerintem. Én szinte mindig itt szörfözöm és a 15 év alatt 2 alkalommal mosott ki a víz a sziklákra, de egyik esetben sem történt karcolásokon kívül más sérülés. DE. Nem akarnám azt sugalni, hogy ez nem tud veszélyes lenni. Tud. Főleg erős szélben és dagálynál a bejutás a fő ponton a szikla alatt délre trükkös tud lenni. Ezt szokni kell és tapasztalattal megfelelő helyi tudással érdemes csak vállalni. Pl tudni kell, hol van kiálló sziklacsúcs ( Godzilla), hol áll el a szél, mikor érdemes startolni, hogy át tudj kelni a shorebreaken, mennyire erős az áramlat, ami ilyenkor kialakul. Első bálozóként nem szabad próbálni ilyenkor. Viszont apály környékén a bejutás már nem gond itt sem. Nagyon alacsony vízállásnál kifejezetten barátságos homokos talajról lehet indulni. (videó: Eper loopja Cabezo-n)

 

A jó szörftudás itt már ajánlott, ami azt jelenti, hogy menjen stabilan a jibe, tudj átkelni a hullámokon, gyorsan tudj wasserolni. Egyébként ha egyszer már átjutottál a hullámverésen akkor biztonságban szörfözhetsz itt is bármikor. Kb Baby Bay szintű körülmények között csak valamivel egyenletesebb és erősebb.
A hullámlovagolni vágyók legyenek óvatosak és míg nem tudják meddig ér a víz, és honnan köves a part, csak óvatosan közelítsék a hullámzónát és keveset forduljanak a hullámokon, hogy maradjon hely az escape-re.
Én szeretek itt freestyleozni, mert a hullámok között kellemesen ki tud simulni a víz és hullámról jól meg lehet indulni. De nem egy kezdő freestlye spot. Apály környékén a legjobbak a körülmények.
Kijutásnál is figyelni kell, mert a sziklás partban a víz alatt vannak helyek amik hirtelen mélyülnek, könnyen belerughatsz kőbe, beleléphetsz lyukakba, miközben a sodrás meg a szél tol le és a nyakadba kapod a hullámokat. Szóval oda kell figyelni.
Ha kevesebb izgalomra vágysz egyrészt felmehetsz (északabbra) a szikla fölé és onnan is indulhatsz, így nem olyan szűk a kijutási zóna, tudsz ejteni elég sokat, hogy sebességet nyerj. Másrészt egészen az öböl északi végéből is indulhatsz homokos partról ami veszélytelen de le van takarva a széltől így az eleje libázós. És persze a végén fel kell élezni ide vissza.

Na ennyit az ismertebb városon belüli helyekről és nézzük meg a másik két általam kedvelt spotot. El Medanohoz közel 2 sík vizes szpot ismert.

Fúrotorony (Abona, Playa del Medio)

(a cikk írásának kezdetén még ott volt a torony. Azóta elvitték, de most megint van egy másik csak nem akkora bazi nagy)
Medanoból is jól látszik északra a nagyon hosszú móló, amely végében egy hatalmas fúrótorony parkol. (Nem tudom mit csinálnak vele, de évek óta ott van. A neve Ocean GreatWhite). Autóval megközelíthető kb. 15 perc kocsival. Medanóból San Isidrónál kell észak felé menni és a legelső kijáratnál letérni. Ez egy ipari terület nem kifejezetten szép és egy kicsit kerülgetve a szélerőműveket már a spoton is vagyunk. Sőt, Matyi (kvázi-lokál magyar szörftárs) mesélte, hogy ő még jó szélben fel is szörfözött oda Cabezoról, állítólag fél óra alatt fent volt. Egyedül azért ilyenre senkit nem bíztatnék.
Ennek a mólónak a déli oldalán lehet sík vízen szörfözni. Rendszeresen találkozok ott kezdő windszörfösökkel vagy wingesekkel és többen mondták már, hogy freestyelosok is szokták használni, de még nem találkoztam eggyel sem. Videót is alig találtam róla. (Eper - SW Kono)

 

Ahol én szoktam megállni, az 50 méterre van a víztől kicsit a domboldalban délre a mólótól, de többen egészen mólónál szállnak vízre, ami lehet könnyebb vízreszállást tesz lehetővé, de én egyrészt nem szeretem a társaságot, másrészt azt felételezem, hogy a mólóhoz közelebb még pöffösebb a szél. Térképen bejelöltem. Fotón látni.
Általában a parton is nagyon kevesen vannak. Pár strandoló szokott lenni, meg vadkempingezők állnak le ott. Mentés nincs!
A szél a móló miatt pöffös. Nem kicsit. Viszont erősebb pár csomóval, mint Medanoban.
A bejutás kerek sima köveken keresztül történik és a víz mély, nincs veszélyes zóna. Probléma esetén is az öböl déli oldalára sodorna a szél. Egyedül talán a vízre szállásnál kell figyelni, mert azért ez egy óceán, emelkedik meg süllyed a vízszint a hullámzással, amit bent a vízen nem is veszel észre az a meredek parton azért fura egy tóhoz képest. Hullámtörés nincsen. Szinte tökéletesen sima a víz.La Tejita

Ez a spot véleményem szerint jobb, mint az előbb bemutatott fúrótornyos. Az oka annak, hogy egyáltalán a másik helyen is szörföztem az, hogy volt időszak, amikor tiltották itt a szörfözést. Mindig hallottam olyan híreket, hogy kizavarták az embereket, így az utóbbi években én mindig megkérdeztem az épp szolgálatot teljesítő vízimentőtől, hogy megengedi-e hogy bemenjek. Legtöbbször megengedték csak kérték vigyázzak a part közelben fürdőzőkre, ne jöjjek a parthoz közel. Volt olyan is amikor nem engedték, sőt egyszer egy helyi arc kihívott a vízből és magyarázott, hogy nézzem meg hogy a tábla is tiltja a szörfözést. Akkor elmagyaráztam neki hogy csak a kiteozás van tiltva, mert elfújó szél miatt veszélyes.
A part Medanotól délre található. Gyakorlatilag a következő öböl és a Medanoban olyan jellegzetes látvány a Montaja Roja másik oldalán található. Megközelíteni szintén kocsival érdemes. Kb 5 perc a városközpontból. A városközpontból szintén San Isidro felé kell indulni és az első körforgalomnál (egy kék hajó van az út mellett kiállítva) a második kijáraton kell kihajtani (balra). Ki van táblázva mindehol, hogy La Tejita. Sajnos a COVID alatt lezárták azt a parkolót ahonnan a legegyszerűbb volt megközelíteni a vizet, így most az út mellett kell megállni és onnan lesétálni a vízhez.

Segítségként itt is érdemes elmondani, hogy a szél erősebb, mint Medanóban és sokkal jobb, egyenletesebb, mint a fúrótoronynál. Fontos, hogy az úton ahol parkolsz (vagy korábban a parkolóban) nagyon csalóka a szél, itt még gyenge. Szóval vagy lesétálsz megnézni mi fúj a parton mielőtt lecipeled a cuccod, vagy megnézed a cabezoi mérést és arra ráraksz pár csomót, aztán az alapján választasz cuccot. De kb. az jellemző, hogy ha Medanoban elindulnak a kite-osok, akkor LA Tejitan 4.8al már lehet menni freestyle cuccal.
A teljes part homokos, itt semmilyen szikla vagy kő nincsen. A víz mély, nincs veszély. A shorebrake főleg déli swellnél tud nagyon nagy lenni. Ilyenkor nem is lehet bemenni a vízbe, de ez hamar kiderül mert az egész part egy nagy fehér hab. Egyébként könnyű a bejutás, de ha először vagy pár percet szánj rá hogy megnézed mennyit emelkedik a víz a parton a hullámzáskor. Ne itt törd el az árbócodat a 20 cmes vízben.

Szörfözéshez használható weboldalak

Én a következő szolgáltatásokat használom. Fontos, hogy itt is a saját véleményem és tapasztalatomat osztom meg, nem egy ultimate igazságot.
Szél forecast
Én két előrejelzést szoktam használni leginkább.

1. windguru (Spain - El Medano, cabezo.bergfex.at)
2. https://muchoviento.net/  (Spain/Canaries,Teneriffa,El Cabezo)
Az utóbbi talán pontosabb de csak 3 napra előre mutat. Semmi nem teljesen pontos, de azt, hogy lesz e szél aznap azt azért nagyon jó pontossággal meg tudják mutatni ezek az oldalak. Arra ne számítsunk, hogy pontosan akkor kezd el erősödni vagy gyengülni azért, de hogy ha erős szert ír, akkor biztosan lehet szörfözni. Én például ha forecastra megyek, akkor megnézem a windgurut és ha egymást követő 3-4 napban 3 csillagos szelet írnak, akkor nagyon biztonsággal tudom, hogy lesz szél windszörfre. Max nem végig 3.6-ra fúj, hanem csak 4.4 esetleg 4.8ra. Azzal is tudok játszani, hogy ha gyenge a szél akkor átmegyek La Tejitára, ahol pár csomóval nagyobb ami pont elég tud lenni hozzá.
Az is általános trend, hogy kb 10-11ig rendeződik a szél. Után érdemes menni, mert előtte rendszeresen leáll például vagy nem is indul el egyáltalán.

Apály/dagály forecast

Szintén használom a windgurut és akit jobban és pontosabban érdekel (mert mondjuk hullámszörfözni akar.) Annak ezt ajánlom.
https://es.surf-forecast.com/breaks/El-Medano/tides/latest

Mérések

https://cabezo.bergfex.at/
Ezt leginkább ahhoz használom, hogy a partra való lesétálás előtt eldöntsem, milyen felszerelést vigyek ki (5 percre van a spot). Nekem a következő együttállások váltak be és csak az átlagot (wind oszlop) figyelem.
Ha a mérés 17-20 csomó akkor 4.8
Ha a mérés 20-24 csomó akkor 4.4
Ha a mérés 22-30 csomó akkor 3.6

E felett nekem már too much.

Fontos megjegyezni, hogy ez az én 75 kg-hoz és egy 92 literes freestyle deszkához és freestyle vitorlához igazított paraméterek. Wave felszerelés esetén eggyel feljebb kell méretezni a vitorlát.
Egyéb megfontolások
Szeretném még felsorolni, hogy milyen okok vagy adottságok azok, melyek miatt én ezt a helyet annyira favorizálom.

Szél (saját tapasztalat)

Kezdjük a számunkra legfontosabbal, a szél viszonyokkal. Ahogy a Kanárin-szigeteken általában itt is a passzátszél a jellemző, uralkodó széljárás. Erősségére jellemző, hogy a Pozo szintű nukleáris szintet ritkán éri el, gyengébb. Nyári hónapokban stabilan lehet számítani rá, de itt kialakulhatnak szélcsendes hetek napok. (2020 például fullos volt végig 3 csillag, 2023ban a június gyenge de azóta adja rendesen) Wingre és kitera igazából nagyon ritkán kevés. Én pont e miatt pár éve megtanultam kiteozni is, mert azon napokom amikor nem tudtam windszörfözni de kedvem volt vízen lenni, akkor azzal tudtam menni, de az is igaz, hogy annyi szél volt azóta, hogy 2 éve hozzá sem nyúltam a kite cuccomhoz.
Ami igazán tetszik az nem is a nyári szélbiztonság, hanem, hogy egész éves szpot. Talán az október az egyetlen amit szélcsendesnek szoktak mondani, de én általában télen jártam januártól márciusig sokat és ilyenkor kb 50%-ban tudtam windszörfözni. Ahogy már írtam nem csak a passzát, hanem a déli szél is éri a várost, így változó légköri viszonyok mellett is van lehetőség csúszni. Ezt, főleg télen ki tudja egészíteni egy ENY-i szélirány is, ami viszont itt nem fúj be. ehhez Las Americasba kell autózni, ami kb fél órára van. Itt csak párszor szörföztem, kialakult tudásom nincsen róla, de alapvetően wave spot de ellentétes irányú szél és hullám jellemzi mint Medanót.
Tehát alapvetően télen is szélbiztosnak mondható és nekem bőven elég volt a heti 2-4 szörfözés a távmunka és család mellett.

Utazás

Közvetlen járat van Budapestről és Bécsből is. 2023 ősztől már Budapestről is két (Wizzair és Ryanair) cég jár, ami gyakorlatilag majd minden napos utazási lehetőséget teremt (Bécsből már most is így van). Ez egyrészt nagyon kényelmes, mert 5 óra repülést követően már ott is vagy, másrészt biztonságot ad, mert bármikor haza lehet jönni ha olyan helyzet alakul ki. A jegyárakról nem érdemes cikkezni, mert változik és ahol verseny van (mint jelenleg Bécsben) ott alakulnak jobban. Általánosságban elmondható, hogy nyáron drágább off seasonban olcsóbb. (meglepő)
Fontos az is, hogy a Tenerife déli reptér, ahova a gépek repülnek 10 percre van Medanotol. A taxi költsége legutóbb 15 Euro volt. Így, már az nap szörfözni lehet, amikor érkezünk és még azon a napon is, amikor indulunk haza. Ez teszi lehetővé azt is, hogy forecastra menjen az ember és akár egy hosszabb hétvégét vagy pár napot végigszörfözve érdemes legyen leugrani.

Civilizáció

Ez Spanyolország. Ehhez mérten európai színvonalú szolgáltatásokat talál az ember. Jelen inflációs helyzetek mellett igazából már jobb áron, mint itthon. Euroval fizethetsz, mindenhol van kártyás fizetési lehetőség és Medanoban mindenhol beszélik az angolt.
Egészségügy
Többször volt ?szerencsénk? igénybe venni a helyi orvosi szolgáltatásokat a gyermekeink kapcsán. Teljes mértékben elégedettek voltunk vele. Az EU egészségügyi kártya is játszik.
 
Változatosság


Messze a legérdekesebb sziget a Kanárik közül. A mérete és a közepén található hatalmas hegy miatt borzasztóan változatos a tájkép. Északon babérerdők, ködös hegyvonulatok, a tengerparton örök nyár, a magasabb vidékeken meg mikor mi (akár nyáron is hó), fenyőerdők. Tökéletes terep a túrázáshoz terepfutáshoz vagy szép helyek bejárásához.
 
Látnivalók, Szórakozás

 
A természet adta lehetőségek mellett számtalan szórakozást biztosító hely, szolgáltatás van. Erre épül a sziget "ipara". A világ legjobb állatkertjétől kezdve, hatalmas csúszdaparkon át ezernyi turista szolgáltatás. Amit akarsz az tuti van. Én el sem tudom képzelni. Nehéz unatkozni családdal is.
Időjárás
Ahogy a sziget, úgy a szigeten uralkodó időjárás is nagyon változatos, de szerencsére ez lokálisan változó és nem annyira időben. Medano és úgy általában a déli félteke a szigetnek száraz meleg. Magát a szigetet az örök tavasz szigetének szokták becézni, mert a téli 19 - 22 fokhoz képest a nyár sem emelkedik 30 fölé. (Ritka eseteket kivéve). Ez azért van mert benne van az Atlanti óceán közepén és hatalmas víztömeg konzerválja a hőmérsékletet. Tehát az is a 22-24 fok közötti értekeket veszi fel legtöbbször. Szörfös nyelven ez azt jelenti, hogy a leghidegebb télben is csak egy 3/2-es ruhában szörfözök, pedig nagyon fázós vagyok.

Város

El Medano város. Ráadásul szerintem nagyon élhető, mivel mérete miatt minden pontja gyalog pár perc alatt megközelíthető. Egyáltalán nincsen szükség autóra, ha nem akar az ember a szigeten barangolni. A városban minden megtalálható az orvos rendelőn, fogászaton, gyógyszertáron át a barkácsboltig, mosodáig minden. Ugyanez igaz az éttermek tekintetében rengetek lehetőség van akár reggelizni vagy vacsorázni. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a hétvégék nagyon frekventáltak, mert a teneriffei lakosok is ilyenkor jönnek le északról "Balcsizni" és az éttermekbe foglalás nélkül nehéz helyet találni.

Összesítés

Tudom, hogy minden paraméterben vannak ilyen vagy ennél jobb helyek. Például van ami olcsóbb (Egyiptom), vagy jobbak a hullámok (Hawaii) vagy még szélbiztosabb (Ausztrália) vagy simább (Bonaire) a víz vagy bitang party élet (Ibiza) van vagy közelebb van (Gárdony), de ezt az egyveleget egy helyen főleg a téli időszakban nem tudja hozni számomra semmilyen más hely. Hát ezért kattantan én rá.

Outro


A leírásban található információk a valóságon alapulnak, de a személyes érzések hatására turzultak. A szerző nem vállal semmilyen felelősséget, nem tesz semmilyen vállalást a leírtakkal kapcsolatban, de határozottan kijelenti, hogy azok nem a képzelet szüleményei.
Adios
Eper


 


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
78192
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

89 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz