Téli szörfözés: a biztonság mindenek előtt!


2022.01.19

A technika, elsősorban a ruházat fejlődésének köszönhetően a szörfözésnek már csak a szélcsend vagy a fagy szabhat határt. A hazai szörfösök közül is egyre többen csúsznak télen is, a szezon sokaknak már fagytól-fagyig tart, azaz pár hetet leszámítva az egész év a miénk. A (nagyon) hideg időben szörfözéshez viszont sokkal több odafigyelés, fegyelem szükséges, amit hajlamosak vagyunk mellőzni, pedig egy apró hiba is az életünkbe kerülhet.

Mindenek előtt szeretném leszögezni: sok dologra kell figyelni, de a téli szörfözés alapvetően jó dolog! Jók a szelek, jó ruhában nem fázol, nem jössz ki a gyakorlatból, és mások is űzik, nem kell egyedül vízre szállnod.

DE ne menj be szörfözni (nyáron se), ha a lenti felsorolásból valamelyik pontban bizonytalanságot érzel. Ne légy önző, és ne légy optimista: ha valami történik (bárkivel történhet), valakinek biztosan hiányozni fogsz.. Az alább felsorolt pontok mindegyikéhez tudnék egy megtörtént halálesetet kötni.


(Kutasy Kamilla - Fonyódliget - 2021 február)

- Ruházat

Egy téli szörfözésre tervezett ruhában, ami általában 6mm vastag, belső felülete speciális, bolyhozott kialakítású, és csuklyával egybeépített, szinte biztosan nem fogsz fázni. A kesztyű és a cipő is elkerülhetetlen. Az anyagok mára elasztikusabbak és melegebbek lettek, téli "outfitben" sem fogod magad úgy érezni, mintha szkafanderben szörföznél. A mentőmellény viselése Magyarországon kötelező, de ha nem is lenne az, én télen mély vízben mindenképpen felvenném!

- Helyszín, időpont

A megfelelő spot kiválasztása talán az egyik legfontosabb! Az elfújó, vagy akár oldalról fújó szél nagyon veszélyes, bármi törik, szakad, esel egy nagyot, és ott maradsz, pár fokos vízben perceken belül kihűlsz!! Ez bárkivel, bármikor megtörténhet. Egy csomó spot van Magyarországon, ne egy kis autózáson múljon az életed! A Balaton déli partján, a legjellemzőbb ÉNY-i szélben nagy baj nem lehet. A most alacsony vízállású Velencei-tóban is szinte mindenhol leér a lábad. A Balaton északi partját felejtsd el ebben a szélirányban!

Fontos még a könnyű ki-és bejutás, és hogy annyira távolodjunk csak el a parttól, hogy két percen belül elérjük a sekély vizet.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban szálljunk vízre, de úgy, hogy semmiképp ne csússzunk sötétedésbe.


Fonyódliget 2021 Január

- Segítség, társaság

Ha lehet, ne menj be egyedül szörfözni! A FB széljelző csoportján érdeklődhetsz, hogy ki hova megy szörfözni, és mit olvas ki az előrejelzésekből. A csoportot erre hoztuk létre.

Jó lehet, ha viszel magaddal telefont, amire fel van telepítve a Balatonhelp alkalmazás: csak egy gombot kell megnyomnod, és így vagy úgy, jön a segítség! Egy szörfös cimbora, aki látja, hogy  baj van, a hideg vízben nem tud neked érdemben segíteni. Mire kiér a partra, ott felhívja akit kell (a vízirendőrség, rendőrség, nem a legjobb megoldás), valószínűleg már késő!

https://balatonhelp.hu / https://vizimentok.hu/  - egy kifejezetten vízimentésre alakult, több mint 20 éves szervezet, ami télen-nyáron segítségedre lehet. A vízirendőrséggel ellentétben nekik ez a fő területük!

Vigyázat! Az, hogy a telefon nálad van, téves biztonságérzetet adhat! A szörfözés elfújó, vagy oldalról fújó szélben, telefonnal is sokkal veszélyesebb annál, mintha a onshore szélben, sekély vízben szörföznél (tipikus példa: ÉNY-i szél, Balaton, déli-part).

Fontos még azt is tudni, hogy a vízimentés ilyenkor (télen) készenléti szolgálat: 2 állomáson van jelenleg hajó (Keszthely, Alsóörs), és bár ezek gyors hajók, csodát nem lehet várni. Még egy érv a biztonságos spot választás mellett!

- Fittség, gyakorlat

Hidegben hamarabb kifárad az ember, ezt talán mindenki tudja. Télen sokszor kevésbé vagyunk fittek, de még ha "karban is vagyunk tartva", nyomjuk a fekvőtámaszokat, a rutin elvész egy nagyobb szünet után. Fontos a folyamatosság!

- Felszerelés

Ne szállj vízre olyan cuccal, aminek már nincs sok hátra, nem bízol meg benne teljesen! Nagy hidegben merevebbek az anyagok, sokkal könnyebben szakad például a monofilm. Bármilyen havária adódik, ha elfújó szélben szörfözöl, jó eséllyel végzetes lehet! Érdemes lehet nagyobb deszkát használni, mint nyáron lenne indokolt, hogy legyen biztonsági tartalék a szél gyengülésénél.

- Időjárás

Nyáron is érdemes az előrejelzéseket komolyan venni, itt most még jobban kell figyelni a változásokra: eláll, befúj, megváltozik az iránya. Ezeket többnyire jól előre tudják jelezni, de kell némi rutin is ahhoz, hogy az előrejelzésekből olvasni tudj.. Egy "szakavatott" szem látja, hogy a szél pöffös, forgolódó, vagy inkább egyenletes / kifújt lesz. Ugyanaz a kép az előrejelzésben nem biztos hogy ugyanazt jelenti télen, mint nyáron!  Ködben inkább engedd el a szörfözést! Köd + elfújó szél = oroszrulett.

Matto

A cikk írásában közreműködött: Csik Berci (Mojo Custom Boards) / Bagyó Sándor Alex (Vizimentők)

Kapcsolódó cikkek:

Téli szörfös tippek, praktikák Mrena Zoltántól >>

Téli ruha tippek:

A Windsurfing.hu kínálatából az alábbi termékeket ajánlom téli szörfözésre:

- Neilpryde Cortex 6/5 hooded - csuklyás, vastag, belül bolyhozott neoprén ruha, melyben kb úgy mozoghatsz, mint egy átlagos neoprénben.

- Ascan Star Thermo 6mm - / Mega  6mm elérhető árú, nagyon meleg, és nagyon kényelmes neoprén cipő, leragasztott varrásokkal.  Téli szörfözésre kiváló!

- Neoprén kesztyűk: A kesztyű a legkényelmetlenebb kiegészítő, de több fajta létezik, és mindenki megtalálja azt, ami neki megfelelő. Pl: lyukas tenyér, a bedurranó alkar ellen.

- Aláöltözők: Nem kifejezetten téli ruhából is lehet melegebb, ha aláöltözőt használsz. Ebben az esetben sapka / csuklya is kell.

 


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
40306
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021