Szélvadász sorozat 1. - a legjobb előrejelző site-ok


2019.11.27

A Windsurfing.hu Szélvadász cikk-sorozat indításával szeretne tippeket adni abban, honnan érdemes az előrejelzéseket, a tapasztalt, vagy mért adatokat beszerezni; melyik hazai, vagy közeli külföldi spotot érdemes választani - vagy elkerülni az előrejelzések függvényében, illetve milyen cuccal, milyen tudásszint mellett érdemes nekivágni...

Mindenekelőtt szeretnénk minden szörfös figyelmébe ajánlani a windsurfing.hu által létrehozott Széljelző Facebook csoportot, melynek célja, hogy segítsünk egymásnak az előrejelzések elemzésében, helyek kiválasztásában, felhívjuk egymás figyelmét a közelgő szeles napokra - nehogy valaki lemaradjon -, és megosszuk egymással az aktuális szél-infót, illetve a véget ért sessionok tapasztalatait.

1. rész - A legjobb előrejelzés - és aktuális széladat források Magyarországon (szerintünk)

A "régi szörfösök" biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a TV meterológusainak jóslatain kívül esetleg a teletext pár soros jegyzeteiből tudtunk táplálkozni. A "pro" szélvadászok egy idő után rájöttek, hogy a repülésmeteorológiát is fel lehet hívni ilyen kérdésekkel, ott már egész pontos leírást adtak a várható szélről. Mára ezen a téren rengeteget javult a helyzet.

A site-ok áttekintése előtt néhány általános tanács:

- mindig vesd össze több modell előrejelzését is
- ha bizonytalan vagy, fog-e fújni a kiválasztott spot-on, kérj tanácsot, a Széljelző facebook csoport többek közt erre is alkalmas
- térképes modelleket is nézegess, ne csak táblázatost (mint pl a windguru.cz alap-nézete)
- Ha biztosra akarsz menni, a térkép alapján válassz spot-ot. Simán lehet, hogy pl: Balatonfenyvesen tombol a szél, Balatonlellén pedig csak lengedez..
- Ha tudsz, inkább pakolj be mindent! Ne azért maradjon el a szörfözés, mert a 85L-est most (is) otthon hagytad, a 120 literessel pedig elrepülsz.
- Ne csak a pöfföket nézd. Egy kiéhezett szörfös könnyen fellelkesül pár erősebb pöff - windgurunál csillag - láttán, de lehet hogy az alapszél gyenge. Az is érdekes lehet, hogy csak egy óráig írja a szelet, vagy mondjuk egész napra.
- Érdemes már a beígért szél előtt megérkezni. Az is lehet, hogy mire a helyszínre érsz, a szél már elment.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy egy sikertelen szélvadászat után az előrejelző siteokat okoljuk, de ha nem csak egyetlen modell / oldal eredményeire hagyatkozunk, illetve nem vagyunk túl optimisták vagy pesszimisták, és betartjuk a fentieket, limitáltabb a melléfogás esélye.

 

Kép: A 2019-es Mojo Jump&Jibe napján egy igen markáns hidegfronttal volt dolgunk, amit nehéz volt nem elkapni! - Itt is rosszul járt mindenki, aki a legkisebb cuccot otthon hagyta.

windfinder.com / windfinder app

Ez az első app, amit szél-csekkolásra használni szoktam. A telefonos app kiválóan alkalmas arra, hogy kiválaszd a napokat, melyekkel érdemes foglalkozni. Érdemes az appnál a pro változatra előfizetni, nem kerül sokba, és csak egyszeri költség. A PRO változattal a superforecast is korlátozás nélkül hozzáférhető, ez egy nagyobb felbontású modell (a térkép kisebb négyzetekre van osztva, pontosabb) és óránként mutatja az időjárás alakulását. Az alap (GFS) modell 3 óránkénti bontást mutat.

A desktop verziónál mindkét modell ingyenes! Az alap-nézetben a térképet látjuk. Ahhoz, hogy a térképes nézetet behozd, ki kell választanod egy spot-ot. A desktop verzióban ingyenesen hozzáférhető mindegyik modell.

Érdekesség még, hogy kiváló statisztikákat is találunk ezen az oldalon.

Kép: A 2019-es Mojo Jump&Jibe / Velényi Rudi - ideális szett az év egyik legjobb szelében

windy.com / windy app

Ha csak egy oldalt választhatnék, hogy szelet vadásszak, ezt lenne a no.1. Ezen az oldalon a legmodernebb a térképek megjelenítése, egyszerre négy modell adatait vethetjük össze, illetve itt is hozzáférhető a térképes és a táblázatos megjelenítés is. Minden modell ingyenes.

Met.hu

Csak a desktop verzió az említésre méltó, viszont a fenti app-ok segítségével kiválasztott nap további, még pontosabb elemzésére kiváló lehet. Kicsit nehéz megtalálni a megfelelő térképeket, jelenleg a fejléc menüjében időjárás > tavaink, majd a jobb oldalon - térképes előrejelzésre kattintva leljük meg őket. Fontos tudni, hogy a met.hu legpontosabb előrejelzései (a tavaink link alatt is ilyen van) csak rövid időre előre működnek.

Aktuális adatok:

A hazai viszonylatban ha az aktuális adatokat nézegetve a neten valahol szelet látsz, és a spottól nagyobb távolságra vagy, esélyes hogy mire a kiszemelt spotra érkezel, már lekéstél a csúszásról. Ennek ellenére sokszor van úgy, hogy nagyon hasznos tudni, hogy mi fúj a szomszédos spoton.

Erre nem rossz az időkép.hu széltérképe, a met.hu mért adatai (Balaton, Tisza-tó és Velencei-tó a három hely, ahol működik), illetve a szörfös cimborák megkérdezése a Széljelző Facebook csoporton, vagy telefonon. Az utóbbi sem egyszerű. Ha a sporttárs nem veszi fel a telefont, akkor bármi lehet. Nem tudhatod, hogy éppen az év szelében ugrál a 85 literes deszkával a hullámokon, esetleg a gyenge szellőben vadássza a pöfföket, vagy jól megérdemelt délutáni alvását tölti a nyaralóban, miközben egy levél se rezdül.

 Széltérkép

Forrás: Időkép.hu széltérkép

A fenti siteokon kívül több lehetőség is van, természetesen minél többet megnézel, annál pontosabban tudsz átlagolni. Fontos, hogy ne a számodra legkedvezőbbet vedd csak alapul: a túlzott optimizmus a lyukra futás melegágya :)

A windguru-t szándékosan hagytam ki a saját listámból. A táblázatos, csillagos megjelenítés ugyan kiváló arra, hogy a további elemzésre alkalmas napot kiválaszd, de a többi site térképes megjelenítése szerintem könnyebben kezelhető, ráadásul ott a részletesebb modellek is ingyenesek. A windguru PRO díja 20 EUR egy évre.

Kép: 2019-es Mojo Jump&Jibe / Amigo Dávid kölcsön cuccal

A következő részben az előrejelzéshez legjobban passzoló spot kiválasztásban próbálunk segíteni.

Matto


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
39743
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021