Szeles helyek: Szardínia Dél és Nyugat


2012.04.09

Chia

Capo Mannu

Funtana di meiga

A címben nevezett spotok leírásához évszámot nem mellékelnék, mivel többször tettem látogatást ezeken az égtájakon, tehát nem egy bizonyos túra élményeit osztom meg a tisztelt nagyérdeművel.

Amikor windsurfer berkekben ez a mediterrán sziget szóba kerül, általában mindenkinek mi jut eszébe? Porto Pollo? és nem érdemtelenül elvégre teljesen egyedül álló, semmilyen más helyszínhez nem fogható placcról van szó. Persze ott a kérdés, ennek a hatalmas olasz szigetnek vajon ez az egyetlen használható (besurfölhető) része van? A válasz egyértelmű nem, sőt? de lássuk szépen sorjában!

CHIA

Ez a legdélibb spot Szardínián, lényegében afrikai klímával, fehér homokkal, dűnékkel, flamingókkal, pálmafákkal. Ha a külsőségekből indulunk ki, akkor ennél szürreálisabb vidéket nem sokat találni, simán le lehetett volna itt is forgatni a Kék Lagúnát.
A helyszín sziget fővárosától (Cagliari) dél nyugati irányban kb. 50 kilométerre található. Az öböl DK-i fekvésű, így aztán összes délies irányultságú szél ráfúj, de még a nyugatias szél is cross ? shore jobbról. Mivel a környéken nincs semmi, ami a hullámzásba bezavarna, így a délies irányokból fújó szelek esetén igazi wave placcról beszélgetünk, nyugati szél esetében az öböl nagyjából sima, vagy chopos, az öblön kívül méretes tengeri hullámok vonulnak. Az egyetlen szépséghibája a helynek, hogy az egyébként elég gyakran fújó mistral (ÉNY-i) szél off shore, emiatt partközelben pöffös, kint pedig félelmetes, mert a túloldalon Algéria található.
Nyáron nem jártam arra, de tavasszal és ősszel szervezett mentéssel nem találkoztam, ezért is érdemes óvatosnak lenni. Ami lényeges, a hely egész évben használható. Egyébként a mistral problematikája is orvosolható némi kényelmetlenség által, nevezetesen össze kell motyózni és autózni 20-25 km-t DNY-i irányban, több öböl is található arrafelé (pl. Teulada), ahol már cross-osan fúj.
Először 1998-ban voltunk ott novemberben, sátorban simán túlélhető volt az időjárás, eső lényegében nem esett, többnyire shortyban lehetett vízen lenni, de volt olyan nap, amikor egy szál board short is elég volt. Még annyit az időjárásról, hogy odafelé menet Ausztriában az A2-es egyik parkolójában hógolyóztunk, majd az átkelés után még Szardínia középső részén is deres foltokat láttunk a völgyekben, akkor még aggódtunk? de a déli részeken drasztikusan más a mikroklíma. A helyszínen található kemping (nincs egész évben nyitva), surfclub és egyéb infrastruktúra is, pályaszállás megoldható.


PORTU TRAMATZU

No ezt ne keressük a lexikonokban, kis túlzással én fedeztem fel. Véletlenül tévedtünk ide, mivel az egyik utunk alkalmával a Chia-n található kempingbe nem engedtek be kutyával? Viszont jó volt! Kempingből pályaszállás, ideális körülmények, fehér homok, fekvése DK-i, akár Chia-nak. A hely birtokba vételekor kifogtam 6-ból 5 nap D-i, DK-i szelet szeptemberben, 30 fokkal, napsütéssel. A part mentén élhető méretű bukó hullámokkal, beljebb méretes döghullámokkal. Aki ilyen felállásban térül erre a vidékre, annak nem rossz alternatíva!

FUNTANA DI MEIGA

A spot a nyugati parton található, Oristano nevű városka közelében. Fekvéséből adódóan a NY-i, ÉNY-i szelek legkedvezőbbek, ide más irányból nem fúj be, ne higgyünk az esetleges eltérő előrejelzéseknek. Ezen a partszakaszon szálláslehetőség nincs, a főút felől egy kis tábla jelzi az irányt, szerencsére nem kell 4X4 a megközelítéshez. A part hol homokos - hol sziklás, tehát a vízre jutás nem olyan sima, mint a déli partszakaszon, a skegre sem árt vigyázni? A hullámok élhetőek, nem árt hozzájuk egy alap wave tapasztalat, de nem brutálisak. Persze partközelben a cuccot elengedni végzetes következményekkel járhat? Tömegre nem kell számítani, bár nyári tapasztalatom itt sincs.

CAPO MANNU

Azt hiszem erről már sokan hallottak, de kevesen ismerik. Amikor Szardíniáról úgy nyilatkoznak, mint Európa Hawaii-ról, akkor leginkább erre a spot-ra szoktak gondolni. Az itt található hullámverés nem játék, a jobb napokon 4-5 méteres magasságot ér el, azt hiszem ezekre szokták azt mondani, mast high ? logo high? Még csak arról sem beszélhetünk, hogy bocsánatos bűn lenne hibázni, mert tényleg: a hullámverés hibátlanul kinyomja a partra a cuccot, ami sziklás. Game over!!
Minden tiszteletem a lokáloké, akik simán waveridolnak minden emblematikus hullámon. Lehet még gyakorolnom kell, de én ezt nem mertem, kevés volt a vér abban a bizonyos (nemi)szervemben? Minden bajra akad gyógyír, Capo Mannu brutalitására ott van mellette a köztudatba Mini Capo-ként bevonult placc, onnan jóval biztonságosabb körülmények között lehet indulni ? érkezni, közép-európai létünkre mi inkább innen próbálkoztunk.
Pályaszállás itt is csak akkor lehetséges, ha viszel magaddal, mondjuk womo formájában, más verzió nem létezik. Aki sátorral készült, annak néhány km-re északi irányban tudom ajánlani a Nurapolis nevű kempinget, mi itt húztuk meg magunkat. Szeptemberben alig voltak, az infrastruktúra igényes, akad árnyék, telepített lakókocsi, mini ABC, pizzéria, teniszpálya, egyebek. Nem elhanyagolható szempont, aki nem vágyik Capo Mannu-ra, az nyugodtan vízre szállhat a kemping saját partszakaszáról is. Egy 6 km. hosszú öböl egy részén terül el, gyönyörű természeti környezetben, homokos parttal.

SZÉL
 
A szélről eddig kevés említést tettem, nem véletlenül. Szardínián állandóan fújó, vagy termikus szélről nem beszélhetünk, ebből a szempontból nem olyan, mint nyáron Görögország, vagy a Kanári Szigetek. Az okosak szerint a legszelesebb periódus az április ? június, de az ősz sem rossz. Ennek figyelembe vételével az őszi túráim megoszlása a következő volt:

  • 1998 november: spot Chia ill. a déli partszakasz, 14-ből 11 napot lehetett menni, max. vitorla méret 6.5 m2, 2 nap 3.7 m3, a többi közötte

  • 2003 szeptember: spot Capo Mannu, Funtana di Mega, camping Nurapolis 12-ből 4 nap lehetett menni, vitorla <= 5.3 m2

  • 2006 szeptember: spot Porto Tramatzu; 6-ból 5 nap szél, 6.5 m2 ill. 5.3 m2 vityóra. Később felautóztunk Porto Pollo-ra, 7-ből 5 nap fújt 5.0 m2 és 6.5 m2-re.

Egyéb érdekességek, tudnivalók:

  • az autóutak nem fizetősek a szigeten

  • nyáron óvatosan a kompokkal, nem érdemes előzetes foglalás nélkül próbálkozni, különben 2-3 nap várakozás lehet az eredmény Genoa-ban, Livorno-ban vagy Civitavecchia-ban. Nyáron egyébként is sokan vannak, az árak magasabbak, a szél viszont ritkább, mint tavasszal vagy ősszel

  • akad több kemping is, amelyek egész évben nyitva tartanak, ezáltal kínálván olcsó, de egyben elfogadható szálláslehetőséget (www.campings.it)

  • szervezett mentéssel csak Porto Pollo-n találkozni, az egyéb spotokon csak ésszel

Összességben Szardínia egy időutazás az öreg kontinenshez képest, mintha 50 évet visszamennénk az időben. Minden csendesnek és nyugodtnak tűnik, senki sem kapkod, ez fokozottan igaz a déli részéken. Az egyik olyan szeglete Európának, amely megfelel a surfereknek és a család többi tagjának is, hiszen a gyönyörű a környezet, többnyire homokosak a tengerpartok. Aki kifejezett a szél miatt látogat ide, az menjen előrejelzésre az állandó szél hiánya miatt.Aloha,
Szeszák Balázs

Fotók:

http://www.capomannuwindsurf.it
http://www.windsurf-roma.it
http://www.windsurfpoint.it
http://www.stehsegelrevue.com
http://www.windnews.it
 


Cimkék

Szardínia    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
57388
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021