Sailspotting


2013.05.30

A szerző véleményt nyilvánít a felesleges marketingről, a drága deszkákról és a szörf-piacról általában. Én (Matto) pedig itt-ott szürkén reagálok rá, mert nem bírom megállni. A cikk végén a commentekben a Te véleményedre is kíváncsiak vagyunk!

"(...) Mit kíván a szörfös nemzet?
Szörfös, nemzeti, flikk-flakk dekket! (...)"


Sailspotting

Hookipa kémfotózó hely

Ricardo Campello, JP?, Hookipa!

Jimmy Hepp, a Hookipa kémfotós

Kedves szörfös

"...Taaavaa sziszeel viiizaat araaszt, viraaagom, viii-raaagom..." Queen, 1986, Népstadion (ha megnéznéd, erre). Nem vitatkozunk Freddy Mercuryval, a magyar földműves meg aztán teljes egyetértéssel és pluszban gondtól barázdált homlokkal érzi is ezt így, 2013 tavaszán, khm, "tavaszán". És még mit áraszt a tavasz? Új cuccokat a Távol-Keletről. Jönnek a 2014-es modellek, lövik a képeket a jövő évi katalógusokhoz, Hookipán, meg még ki tudja hol, de főleg Hookipán.

Leon, a profi

Ritka időszak ez a profik életében: Most van itt az évi 10-15 nap a 365-ből, mikor gyári deszkákkal, és széria vitorlákkal hasítanak a hullámokon vagy a simán. (Jó, a szlalomosok mindig, de az most nem számít.) Ha egyáltalán. Mert ugyan ki a fene venné észre, hogy Campello egy már kész Cobra deszkával ugrál, vagy csak egy tavalyi/idei cuccot átragasztottak egy 2014-es JP Quad matricával?

Nördöknek, akik arra gerjednek, hogy mielőbb meglegyen a legújabb modell, érdemes lenne valahogy megszerezni ezt a dizájnt - vagy hosszas kutatómunka után vektorosan megrajzolni Corelben, - matricát készíteni, elvinni Kucséber Ferihez, rendelni egy hasonló dekket, papucsokat, footpadeket intézni és - hipp-hopp - még a gyári cuccok előtt ott lenne a pincében a 2014-es modell! Persze, nem eredeti, de hát - lásd feljebb - a fotózáson sem biztos, hogy az. És ha egy Pirateboards vagy egy Quatro logo van rajta, még menőbb is. De nem, mi nem vagyunk ilyen szerencsétlen hülyék, ezért nem is foglalkozunk ezzel.

Drágán add az életed!

Jó pár évvel ezelőtt a marketingfőnökök tűzzel-vassal irtották az ilyen kémfotókat, igyekeztek megakadályozni, hogy azok kikerüljenek az internetre. Fórummoderátorokat fenyegettek meg ? verbálisan - bezárással (mondjuk a fóruméval és nem a moderátorával), ha továbbra is kint marad a kép és hasonlók... Igyekezetük nemcsak szánalmas, de teljességgel hiábavaló volt - ami egyszer kiment "a zinternetre", az ki van menve. Esetleg a méltatlanul felülbecsült Kim Dzsong-Un próbálhatja meg leszedetni, csakis a saját szemétdombján. És hát lássuk be, hogy jön egy dörzsölt Craig Gertenbach (Fanatic brand manager) egy nyeretlen kétéves Kim Dzsong-Unhoz (Kedves vezető, ifjú kapitány) ?

Drágám, add az életed!

Jó kérdés, hogy vajon Jimmie Heppnek kell-e félnie az FBI hawaii szekciójának éjszakai látogatásától, mert a fotós pápa posztolni mert pár fotót Hookipáról, amin épp a szigorúan titkos prototípussal ugorják a loopot. Vagy fényképezhet tovább, és a cégek belátták, hogy a vírusreklámnak is van létjogosultsága?

Halálos hajsza

A másik dolog meg az, hogy hova sietünk? Kell-e egyáltalán sietnünk? Mi a jóisten értelme van annak, hogy a 2014-es - és ez nemcsak idei probléma, mert már nagyjából fél évtizede ezt a ritmust nyomják az arcunkba - cuccokat 2013 elején már le kell fotózni, amolyan félnyilvánosan. Lemmy Kilmister (Motörhead) véleménye: ?Nem tudom, hogy mit gondol a tisztelt olvasó, de ezek a kurvák mesterségesen szítják így a keresletet, basszameg. Ha nekem elég napi egy Jack Daniel?s, akkor másnak minek kapkodni??

Motörhead és a halálos hajsza


A marketingesek hiábavaló igyekezeténél csak az indoklásuk volt viccesebb. Hogyaszongya: "Ez a kiszivárogtatás a szörfiparnak csak árt." Mit is mondana erre Franco Begbie? "Azt a kurva fotózást nem a világ baszottul leghíresebb windszörfös helyén kéne csinálni, bazmeg, hanem ott bazmeg, ahol kurvára nem látja senki, bazmeg." Begbienek igaza van.

Franco Begbie

Lemmy Surf outfit

Harcosok klubja

Indoklás kettő: "Mert akkor már nem is veszik meg az idei modellt a vásárlók." Hát miért is vennék meg, ugye? Egyrészt az internetfüggő szörfbuzi már márciusban képet kaphat arról, hogy milyen lesz a jövő évi felhozatal, inkább arra spórol, másrészt ha az internetfüggő szörfbuzi befizet két hetes nyári szörfözésre, például Görögországba, ott meg - ha mákja van és nem tavalyival szúrják ki a szemét, mert a centerek felszerelésének csak kb. 50-60%-ban kell aktuális évjárattal bírniuk - "csak" az idei cuccokkal mehet. Tudjuk, hogy vannak kiemelt centerek, ahova eljuthatnak a jövő évi felszerelések is, de oda is csak augusztus 1. után (ez a hivatalos launch-dátum mostanság), és mi az átlag centerről beszélünk.

Szóval nem veszik, csak nem veszik. Hát, barátaim, akkor csináljatok olyan deszkát, amiért ki akarunk adni 2000 Eurót. A jelenlegi nem tanulódeszka konstrukciók - és ez főleg a Cobra kényelmes monopolhelyzetének köszönhető - átlagos használat mellett két év alatt kilehelik a lelküket, felpuhulnak. Érdekes kérdés - de sajnos nagyon egyértelmű is - hogyha például Bouke Becker a Witchcrafttól (a bolgár gyárában) nem lényegesen drágábban - sőt! - tud olyan konstrukciót gyártani (2000 Euro körül van a HDD jelenleg), amit nagykalapáccsal (és sarlóval) lehet csesztetni és semmi baja a satnya Cobra modellekhez képest, akkor a Cobra miért nem tud? Költői kérdés, dehogy várunk rá választ. Illetve? Begbie? ?Azér? bazmeg, mert akkor aztán lófasz se venné meg a kibaszott drága cuccokat bazmeg, hanem évekig mennének egyel, bazmeg, a kibaszott fejeseknek, meg akik még ebből a baszottul túlpörgetett kurva bizniszből élnek bazmeg, és szipolyozzák a vevőket, bazmeg, meg nem lenne egy kurva munkájuk se, bazmeg.?

Kalapácsteszt, Witchcraft

Meghalna a windszörfipar? Tegye azt, mi álljuk a szemfedőjét, tiszta szívvel, nyugodtan. Ha megfigyeltétek, akkor a sportág halálát kizárólag a 3 nagy mágus (Boards and More, Pryde Group, Starboard) fejesei vizionálják olyan szenvedő arccal, hogy az ember majdnem vesz tőlük helyben egy idei évjáratú cuccot 2000 Euróért, csak nehogy elsírják magukat. Bizony.

Tőzsdecápák

Igazság szerint ez a 2000 Euro csak a magánszemélyeknek 2000 Euro, centerek, dealerek, importőrök típustól és konstrukciótól függően 800-1000 euróért kapják a deszkákat és a vitorlákat, apróságokat is kb. féláron. Így el sem akarjuk képzelni, hogy a Cobrának robotoló távol-keleti óvódások hány szem rizst tudnak venni egy-egy deszka vagy vitorla árából. Peter Hart cikke ellenére (Windsurf UK 2008/10) ? melyben a maestro ?bebizonyítja? a Mars csoki segítségével, hogy a windszörf az utóbbi években háromszor olyan olcsó, mint az aranykorban a 80-as évek közepén ? ez a 2000 Euro mégiscsak 2000 Euro (ahogy Terence Hill mondaná), és ez drága. Hja, urak, inkább a marketingbe öltétek a pénzt új környezetbarát technológiák és tartós konstrukciók kifejlesztése helyett (2000 Euróból deszkánként jutott volna)? Szóval panaszkodni nem ér!

Megjegyzés (Matto):

800-1000 EUR nettó beszerzési árra még jön Magyarországon 27% áfa. Aztán van ott némi még rá szállítási költség, mondjuk 10%, nagyjából tehát 325.000 - 445.000 Ft a beszerzési ár 290 Ft-os EUR / HUF árfolyammal számolva. Magyarországon ilyesmi kisker árnak is több mint elég:). A deszkákon tehát nincs komoly árrés itthon, de Európa nyugati felében is csak sokszor dísznek van feltüntetve a listaár, ami különben is csak a szélsőséges esetben éri el a 2000 EUR-t.

A deszka 2 év alatt tönkremegy gondolatmenettel sem értek egyet, én nem ezt tapasztaltam :)

.


Ryan közlegény megmentése


Ha most egy szemellenzős, túlbuzgó (de nem hibáztathatjuk, hiszen neki is meg kell élnie valamiből) dealer azzal jön, hogy az őáltala (ővele és őbenne) forgalmazott cucc aztán nem ilyen, mert az kibírja azt is, ha a Niagaráról ugorják a loopot, meg emiatt egy bébifóka sem halt meg az Antarktiszon, akkor visszük a (hogy rendesek legyünk) nagyapám fakalapácsát meg a gyufát. Aztán a mérgező anyagokkal teli fekete füstöt szívva elemezgethetjük a fakalapács pusztítását az elszenesedő deszkafelületen.

Ha a windszörfipar halála azt jelenti, hogy nem lesznek ?nagy? márkák, hanem custommal kell menni, amit a hozzád földrajzilag közel lakó shaper/vitorlagyártó készített (nem kell ecsetelni, hogy egy így készült deszkának mennyivel kisebb a kumulált környezetterhelése, ugye?), akkor a magunk részéről csak siettetnénk ezt a folyamatot.

Megjegyzés (Matto):

Kucséber mesternek hála, itthon a Custom deszkák nagyon olcsón elérhetők. Míg itthon anyagilag talán ez a legkedvezőbb megoldás, addig szinte a világ bármely más pontján luxusnak számít ugyanez. Az általad említett Witchcraft például potom 2100 EUR-ért (610.000 ft?) legyártja neked a deszkádat, olyat amilyet kérsz, aztán vagy sikerül vagy nem. Azt hiszem sokan - köztük Te is - visszasírnák a sorozatgyártást:) A Pirateboards üzemnek pedig hálásak lehetünk, reméljük sokáig működik még, de ez egy kivételes dolog.
A sorozatgyártás szerintem hasznos dolog, a Cobra (majdnem) monopóliuma viszont tényleg zavaró. Ha nagyobb piaca lenne a windsurfnek, valószínűleg változna a helyzet.


Dogtown urai

Rick Hanke

Bouke Becker

Nem kell sírni amiatt sem, hogy a nagy gyártók halálával elmarad a fejlesztés. Egyrészt amúgy is a marketingre megy a pénz, másrészt ?fejlesztés? néven a Fanatic például évek óta csak a festésén változtat a Skate vagy a Freewave modelljeinek. Van egy-két üdítő kivétel ? például Rick Hanke (Maui Ultra Fins) volt repülőmérnök, vagy az UB.Tech, vagy akár a fent emlytett Bouke Becker ? akik komoly elméleti tudással rendelkeznek, de amíg a többség csak ?trial and error? módszerrel tököli ki a scoop-rocker vonalat?

___ad_zone_4___

Semmi bajunk a fenti módszerrel, mert minek is kellene tudni felírni a síkáramlás diffegyenletét egy amúgy nagyon tapasztalt és ügyes shapernek, aki világbajnok deszkákat készít csupán érzésből? Nem kell neki tudni, nem. De akkor nem is kell hangoztatni, hogy mekkora energiák és pénzek jutnak a fejlesztésbe. Az átlagcucc az átlagembernek készül, egy ügyes és tapasztalt shaper/vitorlavarró lazán tud olyan játékszereket alkotni, ami tökéletes kielégülést nyújt, mind a Balcsin, mind Zöldfokon.

Megjegyzés (Matto):

Szerintem az empirikus próbálgatás és az elméleti tudás ugyanolyan fontos itt. Rick Hanke lehet hogy jó repülőmérnök, de ha még nem szörfözött hullámokban, nem gyakorolt freestyle manővereket, akkor csak találgatni tudja, hogy mi az aminek történnie kell. És azért ne gondoljuk, hogy a nagy márkáknál csak a buta soul-szörfösök próbálgatnak, aztán egyik bejön, másik nem.. Ott van Dan Kaseler (most avanti sails, de régen Naish, Gaastra), Robert Stroy (NP), Barry Spanier (MauiSails, ex Gaastra), Tiesda You (Starboard), pontos infót a tanulmányokról a többi esetben nem találtam, de nem hiszem hogy pusztán találgatással labdába tudnának rúgni a piacon. Szerintem a cuccok nagyon gyorsan fejlődnek, az más kérdés, hogy időnként vannak zsákutcák, fellángolások, nem annyira működő új dolgok, amik arra jók, hogy kicsit pörgessék az eladásokat. A formula például szerencsére úgy tűnik kiment a divatból, szerintem tipikusan egy zsákutca volt..

Nem tudom melyik évben nem újított a Skate shape-jén a Fanatic:)


Különben dühbe jövünk?


Nem hinnénk, hogy egy arrogáns vállalat - tulajdonképpen mi kapitalisták vagyunk, örülünk az üzleti sikereknek, hiszünk a verseny szabadságában és hisszük, hogy a verseny nemcsak a fogyasztót hozza helyzetbe, hanem jobbá teszi a világot, de itt nem technológiák és ötletek, hanem marketingesek versenyeznek, azaz ez a verseny kutya fülét sem ér - kapacitásán és jövőjén múlna a windsurf jövője.

Megjegyzés (Matto):

Ezzel nem értek egyet. Ha így gondolod, akkor miért nem windgliderrel és gatya-vitorlával szörfözöl? Vagy ami most van, az ugyanaz, csak más a marketing?:) 1-2 év alatt is nagyon sokat fejlődtek a formák. Az már egy más kérdés, ha valaki divat miatt vesz meg olyan cuccot magának, amire igazából nincs is szüksége, mert például nem tudja kihasználni..


Lenne egy jó, pöpec, tartós kis cucc, aminek a vízvonalára nagy betűkkel rá lenne vésve Josh Angulo legszimpatikusabb mondása: "If you have a good shape you don′t worry about changing it too much - you worry more about learning to ride the shape better." És az is szennyezi a környezetet, igen. De még az unokád is mehet vele ? ha akkor még lesz neki elég nagy felületű, természetes szabad víz.

Megjegyzés (Matto):

Azért Angulo sem az 1998-as deszkájával lett 2009-ben világbajnok! És a Hifly 500 (1980 talán) egy nagyon király deszka, szeretem is gyenge szélben, ha strandidő van és nagyon unatkozom előveszem, de nem járnék le a Balatonra hogy szörfözhessek:)
És most akkor baj, hogy a Fanatic megtartja a shape-t csak a festésen változtat, vagy nem? Egyébként lehet hogy volt ilyen, nem tudom, de azért a Fanaticról sem mondható el, hogy nem költene igazi fejlesztésre. Elég lapozgatni az archívumát. A 2000-es modellel egy ügyesebb freestylos is csak esne-kelne.

Skate 2001 - 262 x 58 cm

Skate 2012 - 228 x 63,5 cm

De nem lenne annyi környezetterhelő, kidobott szörfcucc sem. Hoppá! A művelt olvasó most bedobhatja a "Fanatic Ocean Minded" projektet. Erre csak azt tudjuk mondani, hogyha a Shell a saját lelkiismeretének megnyugtatása érdekében támogatja a Greenpeace-t, akkor a Fanatic - mint a Cobra legnagyobb megrendelője - miért ne lépne meg egy hasonló cinikusat?

Mi bízunk az emberi ügyességben, találékonyságban és kitartásban. Hogy mindig mindent megoldunk. Mi magunk. És nem gondoljuk, hogy mesterségesen túlpörgetett, túlzott növekedési pályára állított és ezáltal a vásárlóit is arra szorító cégeknek kellene diktálniuk a szenvedélyünk paramétereit.

Akkor is fogunk goitert ugrani, vagy akár meglépni egy meredek laydown jibe-ot közvetlenül a bójánál, ha már a Fanatic (JP-Australia, Neilpryde, satöbbi) logó már csak egy lekopott matrica lesz a rég elrozsdásodott és elfeledett Hookipa táblán.

GP

Megjegyzés (Matto):

Az érveiddel már találkoztam máskor is, ezért tartottam fontosnak, hogy leírjam a másik oldal véleményét is. Azzal teljesen egyetértek, hogy a jövő évi cuccok mutogatását hülyeség még az előző szezon elején elkezdeni, és szerintem sem fontos az, hogy mindenképpen minden formát megújítsanak évről-évre. Az RRD talán rájött erre, náluk már nem évszámokkal, hanem verziószámokkal jelzik a deszkákat. Van, hogy egy shape tovább él, mint egy év.

A Bic inkább azt a vonalat képviseli, amit Te leírtál. Ugyan sorozatgyártás, viszont évekig nem változtatnak shape-t, nem szórják a pénzt marketingre és az átlagos freeride szörfös igényeit kielégítő minőséggel olcsóbban terítik a piacot. Erre viszont nem vevő mindenki. A szörfben sokan szeretnének menők lenni, a deszka legyen trendi, még gyorsabb, profibb mint a többieké és ezért hajlandók áldozni is..


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
49084
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021