Ricardo a sötét oldalon


2014.01.16

A 2013-as szezon végén két nagy szörf-ikon szponzor-váltásával kapcsolatban ment a nagy találgatás. A nagyon fiatal Philipp Köster-ről gyorsan megtudtuk, hogy 2014-ben Severne vitorlákkal versenyez. Ricardo Campellonál tovább tartott a találgatás, mivel a szponzor-váltás ténye őt is meglepte, neki is szüksége volt egy kis időre. Aztán egyre több hír jött, hogy a sötét oldalt választja. A windsurfing.hu El-Yaque-i besúgó-hálózata, és a lelkes magyar csapat logisztikai segítségnyújtása révén mi már kicsit korábban is tudtuk azt, amit a napokban dobtak be a köztudatba: Ricardo új szponzorai a Point-7 és Patrik Boards. Ricardoval a Point-7 csapata készített interjút. A kicsit nyálas alákérdezések mellett érdekes dolgokat is olvashatunk :)

Point-7 (P7): 14 évig nem változott a szponzorod, most másfelé vetted az irányt. Mit jelent neked most, hogy egy teljesen új fejezet kezdődik az életedben?

Ricardo Campello (RC): Ez számomra egy teljesen új dolog, soha nem gondoltam bele korábban, hogy milyen lenne más márkával menni, és tessék, itt vagyok. Úgy gondolom, a változás mindig jó, és számomra ez egy új kihívást jelent. 

(P7) Andrea (A P7 főnöke) és te már sokszor találkoztatok a világ minden pontján. Még arra is volt példa, hogy egy helyen laktatok, mikor Andrea is a Neilpryde szponzoráltja volt. Andrea azt gondolta, hogy többet nem fogsz vele szóbaállni, mikor egyik reggel egy fazék használt tészta-főző vízzel ébresztett. Talán egyfajta bocsánatkérés lenne, hogy most téged szponzorál? :)

RC: Igen, ez lehet a dologban :) Andrea és én mindig jó kapcsolatban voltunk. Ezen a Maui túrán éppen megismertem, és igen, egy házban laktunk. Mivel ekkor még nem volt jogsim, Ő vitt el mindenhova, és foglalkozott velem, mint egy bébiszitter. Később, mikor különböző versenyeken találkoztunk, beszélgettünk egy keveset egymással, de ritkán hozott minket össze a sors. És most az lett a vége, hogy közösen dolgozunk..

P7: Mindig kiemelt figyelem irányul azokra a szörfösökre, akik szponzort cseréltek, az emberek kíváncsiak, hogy az új felszerelések befolyásolják-e a szörfös eredményeit. Te már voltál a PWA világkupa legtetején is, a wave világbajnoki címet is majdnem megszerezted. Lehet hogy idén a Point-7-el eljutsz a csúcsra?

RC: Először is szeretném megszokni az új cuccokat, majd ezt követően a P7 csapattal közösen tesztelni, és finomhangolni mindent, hogy passzoljanak az igényeimhez. A wave versenyek eredménye nem kis mértékben attól is függ, hogy szerencséd van-e vagy sem. Az elmúlt években nagy volt a nyomás a szponzorom felől, és most más a helyzet. Most sokkal nyugodtabban tudok versenyezni és ez biztosan jól jön a kritikus helyzetekben.

P7: Többszörös freestyle világbajnok vagy, ettől miben tér el a versenyzés a hullámok között?

El-Yaque, első körök a P7-el

RC: A freestyleban nem függsz a hullámoktól. A wave versenyeken ha elrontod az időzítést az ugrásoknál, vagy nem megfelelő hullámot választasz a waveridehoz, a heat-ednek annyi. Bármi megtörténhet. A freestyleban nincs benne ez a faktor.

P7: A Black Team kiemelt "kiszemelt" listáján rajta voltál, mert úgy gondoltuk illesz a Point-7 márkához.

RC: Köszönöm, a P7 is rajta volt a listámon.

P7: Isla Margarita az otthonod, ott inkább a sima, vagy choppy víz a jellemző. Most a PWA Wave világbajnoki cím a fő vágyad, voltál már nagyon közel ahhoz, hogy megszerezd. Hol gyakorolsz?

RC: Sok időt töltök Maui-n, ahol szinte mindent lehet gyakorolni, és mindig eltöltök egy hónapot a Kanári-szigeteken is a versenyek előtt, hogy ráhangolódjak az ugrásokra.

P7: A kanári szigeteken a versenyek port-tack-en vannak, Maui éppen ellenkezőleg. Hogy gyakorlod a tripla-loopot, dupla-loopot és az összes többi légi-manővert, hogy ennyire tökéletes legyen?

RC: Port-tack-en sokkal jobban tudok ugrani. Starboard tack-on a duplaloopjaim nem annyira stabilak. Nem hiszem hogy a triplát megpróbálnám Mauin!  Vagy talán egyszer..:)

P7: PWA világkupán sok versenyző úgy döntött, hogy nem vesz részt a 2013-mas Maui fordulón, sok Maui lokál viszont elindult, ők viszont a többi versenyen nem vettek részt. Csak kevés versenyző vett részt minden wave versenyen. Mi a véleményed erről?

RC: A Maui szörfösök ügyesek, de onshore környezetben hamar kiesnének a versenyből, ez az oka annak, hogy csak Mauin versenyeztek. Mauira azért nem ment el sok PWA rider, mert a tervek szerint lett volna egy forduló Chilében is, és akkor kiejthették volna a Maui versenyt. Viszont Chile végül törölve lett a naptárból, nem volt szerencséjük..

P7: Több mint 10.000 követőd van a facebookon. Nem sok szörfösnek van ennyi. Ez azt bizonyítja, hogy nem csak egy világbajnok vagy, hanem ikonként is tekintenek rád.

RC: Sokat foglalkozom a facebookos oldalammal,  folyamatosan töltöm fel a photoshoot fotókat, túrákról készült képeket. Örülök neki, hogy ilyen sok követőm van.

P7: Mi a recept ahhoz, hogy ikonná válj?

RC: Nem tudom, de ha önmagad vagy, és mindenkivel közvetlen vagy, az biztosan működik :)

P7: A PWA világkupán a "Monkey" becenéven is ismernek. Ez honnan jön?

RC: Robby Swift kezdett el így hívni, az ugrás-stílusom miatt, és azóta mindenki így hív. jee.

P7: Megkaptad az első Point-7 vitorlákat és tesztelted is őket. A 3 latnis Swag-ot, a 4 latnis Salt-ot és az 5 latnis Sado-t. Széles választék. tudod már hogy melyiket fogod használni?

RC: A Salt-ot és a Slash freestyle vitorlát teszteltem már és tetszettek. A Sailt nagyon hasonlít azokhoz a vitorlákhoz, amikkel korábban mentem, de segíteni fogok majd, hogy még jobbak legyenek.

P7: Sok márka most jön ki a 3 latnis vitorlájával, vagy már aktívan tesztelik őket. A Point-7 sorozatban viszont már ott találod ezt a vitorlát. Mi a véleményed erről a koncepcióról?

RC: Még nem próbáltam ki, csak most kaptam meg az első pár vitorlát, és itt csak sima vízen tudok szörfözni. Úgy hallottam hogy nagyon jól működnek és láttam fotókat, amin Jason Polakow ilyen vitorlákat próbál Mauin. Nagyon kíváncsian várom az első próbát, de biztosan szuper könnyű és puha lehet..

P7: Mennyire fogsz résztvenni a P-7 vitorlák fejlesztésében?

RC: A Point-7 -nél tiszta lapról indulhatunk, minden fejlesztési ötlet, és elképzelés lehetséges lesz majd. Mindig ezt szerettem volna, és ez végre most lehetséges.

P7: Mik az első lépések?

RC: Mindent le szeretnék tesztelni, és kitalálni, hogy mi a legjobb. Onnan szeretnék kiindulni.

P7: A Black Team szervezett egy utazást Tenerifére, ahol bárki készülhet a pro-riderekkel közösen a következő szezonra. Ott lesz Nicolas Akgazciyan, Martin Ten Hoeve, illetve az összes szlalom szörfös. Ott tudsz lenni te is?

RC: Még nem biztos, most szeretném tesztelni a vitorlákat, és szeretném, ha minden apró változtatás meglenne, mire a PWA szezon elkezdődik. Meg fogom próbálni, de szeretnék otthon is tölteni valamennyi időt a családommal és barátaimmal. 

P7: Az első PWA verseny Venezuelában lesz, El Yaque-n ahol te is otthon vagy. Részt veszel a szervezésben. Szlalom és freestyle versenyek lesznek. Részt veszel a versenyekben? A Slash freestyle vitorla is nálad van már. Indulsz a freestyle versenyeken?

RC: Igen, besegítek a szervezésben. A Freestyle és a szlalom versenyre is benevezek, már nagyon várom. Már próbáltam a Slash-t és a korábbi freestyle vitorlámhoz képest sokkal jobban működik.

P7: Tripla loop? Mikor fogjuk látni először?

RC: Nem tudom, akkor fogom megpróbálni, amikor minden teljesen ideális. Meglátjuk..

P7: Backloop into forward. Volt már ilyen versenyen?

RC: Tudtommal még nem, de ezzel én nem törném össze magam:))

P7: Vannak új légi-manőverek a tarsolyodban?

RC: Még nincs, talán nemsokára..

P7: A következő utad hova lesz?

RC: Maui és talán Zöldfoki-szigetek.

 

Kapcsolódó cikk: Ricardo, Philip és a NeilPryde 2014-ben külön utakon
 


F2 Axxis Most csak 155.000 Ft

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
89632
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021