PWA - Éves Beszámoló (05)


2005.12.08


A ?05 ös PWA (Professional Windsurfers Association) versenyszezon véget ért?
Erről az eseményekben gazdag évről így már csupán egy összefoglalót olvashatunk.

Indoor

Ricardo a levegőben

Januárban a PWA Londonba utazott, hogy a belvárosba vigye a profi szörfőrülteket, hogy egy nagy bemutatót tartsanak az érdeklődőknek. Több mint 9000 néző tátott szájjal figyelte a kivitelezhetetlennek tűnő trükköket, melyeket a csupán 70 m-es arénába bezsúfolva mutattak be a riderek. Ricardo Campello (V-111) bebizonyította, hogy a slalompályán is otthon érzi magát. Nicolas Akgazcyan is remekül freestyle-ozott, majd a ?waveguru? Josh Angulo elnyerte a ?king of the jump? címet egy radikális egykezes backloop-al. A női mezőnyben a Moreno ikrek adták az ütemet. Daida nyert freestyle és szlalom kategóriában, míg húga kiejtette Daida-t jump kategoriában egy gyönyöré frontloop-al és table top-al.

Matt Pritchard

Libasorban

SuperX
A windsurf legfiatalabb és egyben legőrültebb versenyágának első fordulója a dél-franciaországi Leucate-ban került megrendezésre. Matt Pritchard magabiztosan nyerte a világkupa futamot annak ellenére hogy a tavalyi versenyt kihagyta. Cyril Moussilmani (F-71) szerezte meg az ezüstöt, Robby Swift-et (K-89) ezzel maga mögé utasítva. A következő megálló Costa Brava-n (Spanyolország) zajlott, ahol a szokásos csapat újra összejött, ám a szél nemigen kedvezett a rendezőségnek. Az utolsó futamot a Kanáry szgk.-en, Lanzarote-on rendezték ahol a férfiak mellett már női versenyt is láthattunk. Matt Pritchard a I. helyezés mellet a világtörténelem első SuperX világbajnoki címét is a magáévá tudhatta. A második a helyen a holtversenyben Cyril Moussilmani és Kevin Pritchard (US-3). A lányok is hibátlanul ugrálták a loop-okat, és jibe-oltak a bójáknál. A megmérettetés legizgalmasabb része az ?újonc?, japán Junko Nagoshi (J-71). Minden esélye megvolt a bajnoki cím megszerzésére, ám utolsó ugrását elrontva Karin Jaggi (Z-14) maga mögé utasította, a harmadik helyet pedig Daida Moreno csípte el.

Freestyle

A windsurf egyik legváltozatosabb ága hatalmas fejlődésen ment át ?05-ben (is). Az összes futamon bemutatásra került valami teljesen új, eddig ismeretlen manőver a freestyle elitjeitől. A gyönyörű trópusi, flat vizű Bonaire-től kezdve az óriási hullámjairól és erős szeléről ismert Pozo-ig bizonyíthatták a freestyleosok végtelen tudásukat. A versenysorozat Bonaire szigetén startolt, a helyen ahol Tonky Frans is született, tanult meg szörfözni, és vált a világ egyik legjobb freestyle-windszörfösévé. Na de hogy ne legyen azért minden olyan jó, a szél nem nagyon vitte túlzásba magát amit egy szokatlanul korai Hurrikán okozott. A következő futam Pozo Izquierdo-n volt ahol Bonaire-vel ellentétbe rendkívül erős szél és hatalmas hullámok várták a ridereket. Ugye sejthetjük már előre hogy a wave-eseknek ez nem volt idegen, így Kauli Seadi (Bra-253) az első egyéni kieséses futamot egyből megnyeri, ezzel bizonyítva hihetetlen tehetségét nemcsak wave hanem freestyle-osként is. De ott volt még az eddig 2-szeres világbajnok Ricardo Campello, aki nagy csatát vívott Seadi-vel de végül magamögé utasította őt, valamint Anthony Rueno-t (F-85) és Victor Fernandez-t (E-42).

A nők mezőnyében Daida Moreno utolérhetetlen teljesítménnyel nyert Karin Jaggi, és ikertestvére, Iballa Moreno előtt.

Utolsó freestyle futamhoz nem kellet sokat utazni a versenyzőknek, csupán egy másik Kanári szigetre, Lanzarote-ra. A Pozo-i 45 csomós vihar után Lanzarote kellemes, freestyle-ra alkalmas széllel fogadta a ridereket. A eddigi versenyektöl eltérően kiváló időjárás megkavarta a teljesítményeket. Taty Frans megnyeri az első egyéni és double kieséses futamot.
A verseny legvégéig folytatódott a küzdelem Taty, Diaz és Estredo között, de végül egy izgalmas finálé közepette Douglas Diaz nyer, második Taty Frans, harmadik pedig Josh Estredo.
A nők mezőnyében a csupán 14 éves Sarah Quita Offringa (AKU-91) okozott nagy meglepetést a nézőknek és versenyzőknek egyaránt. A fiatal freestyler lány clew first punetát, eslidert állt be hibátlanul?Remek teljesítménnyel kiejti Karin Jaggit, ezzel megszerezve a 3. helyet (holtversenyben Alba Orozco-val) élete első PWA világkupafutamján.

Wave

A wave-esek első versenye nem máshol mint Mauin került megrendezésre. Az idei évben még ebben a gyönyörű szörfparadicsomban is eléggé rossz idő volt, ám az eső, és a kevés napsütés a szelet nem befolyásolta. Josh Stone-nak (US-11) minden esélye megvolt hogy legyőzze Seadi-t, ám akárhogy küzdött nem birt a Brazil szörfössel.
A nők is kiszörfözték magukat, végül ?nagy meglepetésre? Daida Moreno győzött, második ikertesója, Iballa Moreno lett, utánuk pedig Jennifer Hendersom (US-7) kihasználva helyi tapasztalatait.
A következő futam Prortugáliában, Guincho-ban volt. Legutóbb itt 1996-ban rendeztek világkupa futamot, akkor Dunkerbeck nyert Stone előtt, ám ?05-ben már a fiatalabbaknak állt a zászló (ideértve Stone-t is). Az első napra beígért szél csak a nap végére érkezett meg, de jobb később mint soha. Egészen estig, naplementében zajlottak az első futamok. Másnapra megmaradt a jó szél, a riderek 4,7-5,7-es vityókkal versenyeztek. A nap manőverét Diony Guadagnino nyerte el egy látványos goiterrel, valamint Yann Sorlut egy hibátlan double loop-al.
Az izgalmasabb része a versenynek 3. nap kezdődött, ugyanis Guioncho-ra leszállt a köd. Gyönyörű szél, egyre nagyobb hullámok és ezek tetejére 0 látás. Másnapra normalizálódtak a körülmények, kellemes side-shore széllel körítve. Az utolsó nap vigaszág, utolsó lehetőség Matt Pritchard legyőzésére, de ekkor a szél mintha elzárták volna?(ez ismerős jelenség). No de most ejtsünk pár szót a lányokról is. Mindenki tátott szájjal leste a Moreno ikrek hihetetlen teljesítményét, nagyon elszántan versenyeztek. Végül a fináléban a mérleg karja Daida felé billent, ezzel maga mögé utasítva Iballa-t és Karin Jaggit.
Rövid szünet és edzést követően az utolsó világkupa futamot a németországi Sylt-ben rendezték. Az időjárás elég keményen betett mindenkinek. Kétszer is lehívták a versenyzőket reggel 7-re a semmiért. Volt hajnali session, halott onshore szélben esti futam?Ám így is volt egy-két látnivaló. Robby Swift kiejtette Dunkerbeck-et, Xavier Huart (F-33) megtapasztalta, hogy Seadi-t nem lehet egykönnyen megverni (nem is sikerült). A női mezőny párosai: Annemarie Reichman (H-98) vs. Karin Jaggi ; Uli Hoelzl vs. Iballa Moreno ; Junko Nagoshi vs. Nayra Alonso ; Silvia Alba vs. Daida Moreno

Slalom 42

Ezt a kategóriát ?05ben mutatta be a PWA. Lényege, hogy a pörgős és izgalmas szlalom versenyeket a lehető legközelebb vigyék a nézőkhöz. Az izgalmak fokozása érdekében a versenyzők két deszkával és ?csupán? 4 vitorlával nevezhetnek. Az első verseny Fuerteventura szigetén, Sotavento-n volt. A versenyre a világ élvonala is nevezett. A dobogó két felső fokán Dunkerbeck és Micah Buzianis (USA-34) cserélgette folyamatosan a helyét.
A nőknél a speed- ,és racing királynő Karin Jaggi nyert 5 futamgyőzelemmel.
A fiúknak még Sylt-en rendeztek egy futamot amit Dunkerbeck kihasználva őrült elszántsággal versenyzett végig. Az első 4 futamot nyerte, de ekkor Buzianis is összeszedte magát, és nagyon kemény meccseket futottak, sőt a harcba még Arnon Dagan (ISR-1) is beleszólt, végül Dunkerbeck addig küzdött, míg Buzianis nyer...de ez még mind semmi, Dagan lett a második és ?Dunki? csupán a harmadik lett!!! Mivel neki és Buzianis-nak pontegyenlősége volt a két futam után, holtverseny alakult ki, így a két szörfös együtt állt az dobogóra, persze nagyon boldogan?
A versenyek pontos eredménylistáit megnézhetitek a www.pwaworldtour.com oldalon.

Hát nem csak a szezon de az összefoglaló végére is elértünk. Nagyon élvezetes eseményekben gazdag és izgalmas évet figyelhettünk végig, de itt van már 2006 a nyakunkon, kezdve a londoni indoor őrülettel, melynek beharangozóját már olvashattátok. És ez még mind semmi! Nagy meglepődéssel és egyben örömmel láttam, hogy lesz PWA freestyle futam áprilisban(!) Weiden-ben!! Remek látvány lesz mikor a kristálytiszta melegvízhez szokott Tonky-ék megpróbálnak majd bemerészkedni a jéghideg koratavaszi Fertő-tóba?

Kitartást kívánok tavaszig minden sporttársamnak, hamar eljön a március, addig is windszörf videók éjjel nappal, és irány eddzeni a 2006-os szezonra.
Aloha

Takácsy Balázs
- Forrás: PWA


Starboard 23

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
40136
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021