Őrülten motivált - Balz Müller interjú


2017.12.20
A világ egyik legmotiváltabb szörföse (szerintem), nem a klasszikus értelemben vett versenyző, de a PWA ranglistán a 6-7. helyen áll, a shifty kiötlője, foil-freestyle úttörő, videóit már annyiból felismerni, hogy pár másodpercet belenézel..

Balz Müller interjú

Balz Muller: amikor egy tavon akkora hullámok vannak, hogy a shore break miatt alig tudsz bemenni, az annak a jele, hogy a szél eléggé fúj! Főnszél az Urnersee-n, a Svájci Alpokban. A főn szél kialakilásához 4 hPa légnyomáskülönbség kell  az alpok északi és déli része között. December 11-én több mint 18 hPa volt a különbség. Sokszor 120 km/h feletti sebességgel fújt!

WShu: A cím találó, eléggé apokaliptikus szörfözés lehetett. Milyen zene volt a fejedben?

- A levegőben az a szám, amit a videóba is vágtam (Incubus - New Skin), közvetlen szörfözés előtt pedig ez : The Clash - Should I Stay or Should I Go (Audio). Egyébként egy kis düh, méreg, amit a zene is kelthet, segít abban, hogy még őrültebben szörfözzek.

WShu: Mit gondolsz ki a világ legőrültebb szörföse? Beleértve Robert Teriitehaut, Brian Talmát, és téged is..:)

- Robert Teriitehau mindenképp, a stalled triple próbáival. Ő egy igazi legenda!

WShu: Egyszer te is megpróbálod?

- Láttad te is mi történt Boujmaa-val, Hookipán?  Talán túlzottan kivárt, és utána csinált egy túlpörgött duplát..

 

WShu: A Shifty is egy elég radikális manőver. Ki volt az első, aki kipróbálta?

Boaaa a shifty egy elég őrült dolog.. Szeretem ezt a manővert, az első próbákat 6 éve tettem, egy erős mistral viharban. Túlgondoltam egy kicsit az air shakát..

 

Senki nem hitte el, hogy ezt a manővert meg lehet csinálni. Aztán először Steven Van Broeckhoven volt, aki meg tudta állítani a pörgést, ő inkább Pushloop-szerűen csinálta. Ez három éve volt! Shiftynek neveztem, a Rodeo vagy a Cork snowboard manőverekhez hasonlóan forgatod (shift) itt is a tested. Snowboardozni is szeretek:)

WShu: Fogsz versenyezni a PWA-ban 2018-ban?

Kertépítőként fogok dolgozni, ahogy az elmúltt hat évben. Keresek pénzt, hogy télen elutazhassak szörfözni. Idén 6 hónapot dolgoztam és 6 hónapot szörföztem.

Én így szeretem, nem akarok szponzoroktól függeni, és a szponzorációért versenyezni, élvezni akarom a szörfözést!

Így nincs rajtam nyomás, nem vagyok szomorú, ha nem jók az eredmények. Fontos, hogy a szörfözés kedvtelés maradjon. Tervezem egyébként, hogy indulok PWA versenyeken.

WShu: Az extrém manőverek a munkára is hatással vannak? Láttam régebben egy talicskás videót..

 

Mikor ások mint egy őrült, akkor is arra gondolok, hogy a lapát a bum.

A főnököm furcsán szokott nézni mikor átduckolom a lapátot :)

Egyébként a fejlődés érdekében nekem bevált, hogy 2 hetet szörfözöm, és utána két hétig csak álmodozom arról, hogy szörfözöm. Az álmodozás rész is nagyon fontos nekem. Néha tényleg álmodni is szoktam a szörfözésről (elég vicces álmok).

WShu: A videók szerint mostanában sokat foil szörfözöl is. Ismersz mást is, aki a foil szörfözés freestyle ágát űzi?

Próbáltad már a foil szörfözést? ŐŐŐrült dolog, és sokkal több vele a szörfözhető nap! 50%-al többet tudok szörfözni a foilnak köszönhetően. Itt ha jó az előrejelzés, mindenki izgatott, senki sem tud aludni. Aztán eljön a nagy nap, fúj egy gyenge, pöffös 4-es szél. Mindenki szomorú. Volt, eddig.. Most ott a foil ilyen esetekre, nincs probléma:)

 

WShu: Milyen méreteket, felszerelést ajánlasz foil szörfözésre?

A jó dolog a foil szörfözésben, hogy nincs szükséged nagy vitorlára és deszkára, egy kis pumpálás, és máris élvezed a siklást (illetve repülést), a nagy freestyle cuccoddal. 3-4 Bft szélben egy 5.2 / 5.6 vitorla megfelelő lehet, ordítani fogsz az élvezettől. És egy csomó trükk ezzel a szettel is lehetséges.. Nem könnyű, de lehetséges, csak hinni kell abban, amit kitaláltál.. Én legtöbbször 5.2-vel és a barátom 95 literes deszkájával megyek, 80 kg vagyok. Használtam még egy 15 éves naish híbridet is. Csak kellett hozzá egy kis szkeg-box átalakítás, amit megcsináltam házilag. Deszkák shapelése a garázs-hobbim, haha :) Szeretem én magam megcsinálni a deszkámat, a probléma csak az, hogy nem vagyok túl precíz.

WShu: Punk shaper..

Mindig kedvem lenne azonnal kipróbálni. Van egy csomó ötletem. A következő 3 hónapban a bátyámmal és Nic-el deszkákat fogunk tesztelni, már nagyon várom. Pár napja már nem a Patrik ridere vagyok, és szinte biztos, hogy az MB-boards deszkáival fogok menni. Nem hiszed el milyen jó ezekkel a deszkákkal menni. Teljesen más élmény, mintha újra tanulnám a freestyle-t. Nagyon könnyű velük minden, olyan mint a amikor ott van a gyerekbicikliken a két hátsó plusz kerék.

 

WShu: A deszkáid elég extrémek. Hogyan jellemeznéd a freestyle stílusodat?

"Powerful", néha talán túlzottan is, néha kellene bele talán egy kis lazaság, mint például Tonkynál, bár szeretem, ha van benne agresszív elem. Ezért is szeretem azt, amikor a 4.0-al lehet freestyleozni. Amióta tudom landolni, szeretem a Shifty-t, de szeretem a sliding trükköket is, a gördeszka stílusúakat is, mint például a lollipop, és egyéb willy skipper-szerű manőverek. Nem sokan ugrálnak ilyeneket, egy versenyen is érne vagy 4 pontot.. De ki az aki egy ilyet ugrik egy bő 40 csomós szélben? 14 pontot is adnék rá :)

Mielőtt felfedeztem magamnak a foil szörfözést, pumpáltam mint egy őrült, hogy sliding manővereket ugorhassak. Egyébként ez az, amit manapság sok fiatal freestyle szörfös teljesen kihagy. Ott van például Sam Esteve, aki a legőrültebb Skopukat ugorja, de még nem próbált talán életében egy gozzadát sem.

 

WShu: A videóidat már aláírás nélkül is megismerni. Honnan merítettél ihletet, mik a kedvenceid?

Szeretem Sean Ordonez klipjeit, a korát megelőzően szörfözött.

 

Jason Prior / Francisco Goya, Double or Nothing

 

WShu: Te is vágtál rengeteg filmet. Ezek közül a kedvenceid?

A klipjeimet azért készítem, hogy könnyebb legyen felidézni a jól sikerült, vagy különleges szörfös napokat, és újra átélni az élményt. A kedvenc filmjeim?

Try harder

 

Fool is cool

 

Szeretem ha egy videó egy kicsit hosszabb, mint a manapság megszokott. Mint a régi gördeszkás filmek, amelyek megnézésére tényleg kell egy kis időt szakítani. Nem úgy, mint a ma megszokott facebook, vagy insta-dömping, ahol naponta 1000000 klippet végignézel, de nem marad meg benned, mert ez már túl sok információ. A hosszabb filmekhez időt kell szakítani, így csak arra figyelsz, és jobban tudod élvezni. Ezt szeretem a régi DVD-kben is. 

WShu: Igen, talán Pasko filmjei voltak az utolsók ebben a stílusban

Igen, és a W.A.S.(Michael Sumereder). Megnéztem vagy százszor.

 

Ez az amit hiányolok manapság. Idő a minőségre. Ez ellen küzdök a trashy (szemét) stílusú videóimmal. Felvéve reggel, a weben már kint van délután...

De tényleg úgy gondolom, hogy a közösségi média túl sok részt vesz ki az életünkből.

WShu: Akkor ha nem lenne ilyen erős a közösségi média nem is ilyen stílusú videókat töltenél fel?

Haha.. Nem, nem csinálnám másképp, talán csak több energiát fektetnék bele.. Úgy gondolom :) de most sokszor tényleg csak megnézem a klippet, zenét rakok alá és kész. Nincs előre forgatókönyv, mert ha ma nem csinálod meg, holnapra már túl régi.

WShu: A PWA világranglistán 6. és 7. voltál az elmúlt két évben. Ez elég szép eredmény, főleg úgy, hogy svájcban élsz, nem mondjuk Bonaire-en, vagy El Yaque-n. Szerinted tudod ezt tartani? Érdekel egyáltalán?

Hmm. Szerintem nem vagyok elég versenyre termett.

Biztos vagyok benne, hogy még jobban fogok szörfözni, de nem vágyam az, hogy mindenkinél jobb legyek.

Az a célom csak, hogy egyre többet tudjak. Ez nálam a siker titka. Egyébként a ranglistán elért eredmények engem is megleptek, valószínűleg ez az eredménye a 110% motivációnak :)

WShu: Ez szép befelyezés lenne, de a legutolsó videó kapcsán még van egy kérdés. Ez volt a legkeményebb környezet amiben most szörföztél?

Balz: Öt éve történt, hogy életem első nagy hullámos napján, Margaret river - a hosszabbítóm eltörött egy nagy rocket air landolásnál, amit egy 6 méteres hullámról indítottam. Kb 1 órát úsztam ez után. Nagyon tapasztalatlan voltam, tanultam az esetből. De a főnszeles szörfözés, amiről pár napja töltöttem fel a videót, ez volt a leg-őrültebb szél, amihez valaha volt szerencsém..

Matto


Cimkék

freestyle    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








58804
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

89 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz