Mykonos - Szeles helyek


2012.02.02

Ftelia beach

Mykonos Beszámoló (2011.09.10-09.24)

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy 2011 szeptemberben 2 hetet Mykonos szigetén tölthettük. A Budapest - Athén útvonalról nem schreibolnék hosszasan, esetleg annyit, a gázolaj továbbra is Macedóniában a legolcsóbb, kicsit több, mint 1 EUR-t mérik, igaz kint tartózkodásunk alatt ott is emelkedett az ár 65-ről 68 helyi buznyákra. Mi nem Pireus-ból, hanem Rafina-ból kompoltunk, valamivel jutányosabb az ár: 120 EUR 2 főre + 1 autóra, 1 irányba (Pireus-ból 142 EUR lett volna).

Kezdem a lényeggel, a spotokkal:

Ftelia Bay

Nos ez nem kifejezetten romantikus költőket megihlető hely, annál inkább való a wavesurfözés szerelmeseinek! Az öbölre teljes mértékben ráfúj a Meltemi és bár az álmoskönyvek azt tartják, az Égei tengeren általában nincs hullám, örömmel jelentem, itt Ftelia-ban igenis vannak, ráadásul nem is kicsik. 5 bft környékén még kissé bizonytalanabbak a malacok, de amikor elkezd 4.5-re fújni, na attól kezdve megnőnek és rendeződnek, simán van 3-4 méter. Az egyik lokál csávó szerint, ha még jobban rádurran és kell a 3.7, akkor elkezd veszélyessé válni a placc, mert 8-10 hullám is felsorakozik egymás után, ha egyszer előfordul a véletlen és elszabadul a cucc, akkor nehéz utolérni. A következmény pedig a parton landolás, a kérdés csak az, a sziklára rakja ki a szerkót a "hegy", vagy a homokos részre.
Egyébként az öböl partja 90%-ban homokos, csak pont középen tettek le egy sziklás szakaszt. A surfözhető távolság tengeri léptékben nem túl hosszú, mint mondjuk 2 Liznjan, de ez pont elegendő. Az indulással nincs gond, oldalról lehet rajtolni, tehát nem szemből kell beküzdenie magát az embernek. Aki ide téved, az vigyen magával elemózsiát, mert a parton nincs büfé vagy taverna, de még árnyék sem.
Kezdőknek nem igazán való a spot, illetve még annyi negatívumot tudnék említeni, hogy a hullámokkal együtt jelentős mennyiségű szemét érkezik az öbölbe. Ezeket egyrészt remekül meg lehet skeggel akasztani, másrészt esztétikailag sem az igazi. Szóval hardcore surferek hajrá, itt lehet tolni a waveride-ot, loopokat vagy csak simán a sztratoszférát közelítő ugrásokat! Én minden egyes itt töltött nap után "kielégülten" távoztam.

Kalafati Beach

Több szempontból a Ftelia ellentéte. Tulajdonképpen nevezhetnék freestyle mekkának is, hiszen az öbölben a szél iránya cross off, ettől fogva ugyan kicsit pöffös a légáramlás, de semmiképpen sem gyengébb, mint a sziget egyéb részein. Itt a max. hullám méret kb. 10 centi, vagyis kezdők számára is biztonságosak a körülmények, kedves feleségem is ebben az öbölben csiszolgatta tudását. Tovább növeli biztonságérzetet a sziget egyetlen surfkölcsönzőjének (Pezi Huber) jelenléte, bár nem volt rá szükségünk, de van motorcsónakjuk is mentéshez. A hely eleve barátságosabb is, mint Ftelia, találni kevés árnyékot, de van büfé/taverna is.

Általános tapasztalatok:

  • Lehet csak a szeptember tehet róla, de mit ne mondjak, nem tolongtunk a vízen. Fteliaban a rekord utolsó nap született meg, akkor talán 8-an szeltük a habokat. Hiába volt Kalafatiban ott a német kölcsönző, ott 4-5 rider-nél többen nem voltunk vízen, mondjuk saját cuccal csak én gurultam.

  • A lent töltött 2 hét statisztikája 86% volt, a következő megoszlásban: 2 nap csend, 2 nap 6.5 (nem vettem igénybe, de aki akart mehetett), 4 nap 5.3, 6 nap 4.5. Ftelia-n 5 napból 4-en 4.5-re fújt.

  • Szállás: kempingeztünk. A szigeten 2 kemping van, egyik gyengébb, mint a másik. Mi a Mykonos kempingben húztuk meg magunkat, ez volt a jobbik, de többet oda sátorral nem megyünk, ez tuti. A higénia bőven hagyott maga után kívánni valót, pedig nincsenek túlzott igényeink. Úgy tűnik ott is ismerik a mondást, olcsó húsnak híg a leve, 12,5 EUR-t fizettünk ketten egy éjszakáért. Ennyiért még itthon sem nagyon tudnánk sátorban pecuzni, de nívós szolgáltatást sem kaptunk a pénzünkért. A másik probléma, a Meltemi nem áll le éjszakára sem, 4 bft-nél erősebb szélben pedig nem igazán pihentető az alvás sátorban. Ide tartozik még, hogy pályaszállás problémás a szigeten. Ftelia-n eleve nincs semmi a környéken, Kalafati-n talán lehet próbálkozni azzal, hogy a cuccot betárolni Peziéknél és keresni egy kéglit néhány 100 méteren belül, de nem végeztem mélyreható kutatásokat. Mi motyóztunk és autóztunk minden nap a kempingből.

  • Mint köztudott, Mykonos a szélen kívül 2 dologról híres: egyrészt az éjszakai életről, vagyis aki egy surftúrát össze akar mixelni némi bulizással, az jól fogja magát érezni. Másrészt hogy is mondjam, a szokásostól eltérő szexuális érdeklődésű emberek gyűjtőhelye. Akit ezen jegyek megnyilvánulása kifejezetten zavar, az jobb ha csukott szemmel jár-kel. Vagy ha valaki gyerekekkel akarna menni, nem árt előtte felvilágosítást tartani, megelőzvén a vonatkozó buta kérdéseket.

  • Közlekedés: katasztrófa. Az utak többnyire 1 nyomsávosak és kőfallal határoltak. A következő szélsőségek keverednek: - helyi vagány, aki Duncan Mac Loed leszármazottjának képzeli magát, de a "who wants to live forever" versenyben biztos nem élné túl már a selejtezőt sem. A másik, a nagy tudású angol turista, aki gyanakodva nézegeti a quadot a kölcsönzőben és nem érti, miért nem a jobb oldalon van rajta a kormány?

  • Mykonoson túl sok látnivaló nincs, mondhatni kulturálisan nulla. Csak nyaralni nem javasolnám, mivel igencsak kietlen az egész, bár erről nem tehetnek, hiszen gyakran hónapokig nincs csapadék.

Végezetül: surf szempontjából nagyon ott van, a fent nevezett 2 spot minden igényt kielégítő, ha fúj a Meltemi. Más különlegességet nem sikerült felfedeznem a szigeten, csak hasat süttetni biztos nem mennék oda.

Szeszák Balázs


Pro arboctalp

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
83392
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021