Gádorfalvi Áron interjú


2007.01.19

A két Gádorfalvi

Rajt az élen Ausztráliában

49er VS RS:X

Mistrallal 2004.-ben

Ha megkérdezünk egy kívülállót, ismer-e magyar szörfversenyzõt, talán azt a választ kapjuk hogy igen. Ha arra is megkérjük, mondjon egy nevet, akkor valószínûleg Gádorfalvi Áron nevét fogjuk hallani tõle, ami érthetõ, hiszen Áron már három olimpián vett részt, és 1994 óta az olimpiai osztályban rendezett összes hazai bajnokságot megnyerte.

1994 óta gyûjtögeted a bajnoki címért járó aranyérmeket, voltál három olimpián és várhatóan még lesz ráadás. Ehhez fõállású szörfösnek kell lenni?

Nem igazán. Eddig a szintig, nem nehéz eljutni ha van egy kis kitartása az embernek. Viszont innen nehéz elõrébb lépni. Hogyha az ember szeretne a legjobb 20 szörfös közé kerülni a világranglistán, ahhoz jóformán állandóan a szörfözéssel kell foglalkoznia.

Az eredmények azt mutatják, hogy zökkenõmentesen ment az átállás Mistralról RS:X-re. Tényleg ilyen könnyû volt?

Így utólag azt mondhatom, hogy valóban nem volt megterhelõ, inkább kihívásnak tekintettem mint nehézségnek. Az az igazság, hogy több mint 10 évet versenyeztem az elõzõ olimpiai osztályban és egy kicsit örültem neki, hogy új felszereléssel kell versenyezni.
Az átálláshoz viszont idõ kellett természetesen nekem is, az elmúlt évben szinte csak az volt a cél, hogy minél többet legyek vízen és próbálgassam az új cuccot. Ezért is mentem ki múlt télen Ausztráliába 3 hónapra.

Mi a helyzet az alkatoddal, RS:X-re ugyanolyan jó/rossz mint Mistralra? Kellett hízni, fogyni?

Szerintem az alkatommal nincsen gond, inkább az a probléma, hogy ez az osztály nagyon érzékeny a szélre. Mármint olyan szempontból, hogy kis szélben a könnyûsúlyúaknak nagyon nagy elõnyük van a nehezekkel szemben, mert ennél az osztálynál nem lehet olyan könnyen kompenzálni a súlykülönbséget pumpálással, mint a Mistrálnál lehetett. Természetesen nagyszélben fordítva mûködik. Ez a pekingi olimpia miatt fontos, mert ott köztudott, hogy kicsi a szél. Így fordulhatott elõ, hogy az olimpia helyszínén rendezett Test Regattán aki második volt az a világbajnokságon csak a 91., és a újdonsült világbajnok csak a mezõny közepe felé végzett a Test Regattán.
Visszatérve rám a 2006-os õsztõl elég komoly alapozásba kezdtem és a súlyom is szépen emelkedik. Úgy tervezem, hogy a kvalifikációs világbajnokságig 73-75 kg között tartom a súlyomat és utána már csak az olimpiára koncentrálok. Oda viszont legalább 70 kg alá kell mennem.

Visszasírod a Mistralt, vagy örülsz, hogy vége?

Én nagyon szerettem Mistralozni, de egyértelmû volt, hogy változtatni kellett. Az más kérdés, hogy jó vagy rosz az RS:X? Igazából versenyezni szeretek, legyen az bármilyen típusú szörf.

Mennyit edzel nyáron? Mit csinálsz télen? Hogyan fogod az idei szezont átvészelni?

Nyáron naponta 2-4 óra között van a vízi edzés plusz 2 óra száraz edzés. Persze ez csak egy általános adat, ez sok mindentõl változhat.
A téli program is mindig más. Idén az alapozó idõszakban heti 8-10 alkalommal van edzésem. Vízre pedig kétszer megyek két hétre valami melegebb helyre a télen. Ha tehetem néha természetesen síelek, snowboardozom, a szezont pedig rengetek edzéssel, versennyel vészelem át.

Az olimpiára való felkészülés biztosan rengeteg szörfözéssel jár. Volt már olyan, hogy nem volt kedved vízre szállni?

Nagyon sokszor van így. Nem csak ideális körülmények között szoktunk edzeni, van hogy esik az esõ és hideg van. Gondolom azt az érzést sokan ismerik amikor vizes a békaruha és bele kell bújni valami hideg helyen. De ha nem is ez a gond, akkor is ha sokat csinál egyvalamit az ember azt megunja.

Mióta szörfözöl, ki tanított meg szörfözni? Mióta versenyzel?

Körülbelül 12 éves koromban kezdtem el szörfözni, édesapám segítségével. Pár évig tanítgatott, aztán pedig a versenyeken, külföldön lestem el a dolgokat. Talán olyan ’92 körül kezdtem el a versenyzést.

Mikor és hogyan vált világossá, hogy neked ez a hivatásod?

Igazából csak sodródtam az árral. Soha nem készültem tudatosan, hogy nekem ez legyen a szakmám. Két, három éve kezdtem tudatosan képezni magam ezen a területen, jelenleg is szakedzõi képzésre járok. Nem tartom magam aktív embernek, viszont hogyha szörfözésrõl, edzésrõl van szó akkor nagyon is az vagyok. Jól tudom hogy csak akkor van értelme ha keményen csinálom.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb, illetve melyik verseny tetszett legjobban eddigi pályafutásod során?

A 2002-es év volt számomra a legjobb, akkor sorozatban három nagy versenyen is jól mentem. Ebben az évben pl. Európa bajnokságon nyertem futamot és összesítésben 11. lettem, utána a Világbajnokságon mentem pár jó futamot (2., 5., 9.) és végül a 19. lettem ami az eddigi legjobb eredményem.
A legjobb, legszebb versenyem az Új Kaledónián volt egy hosszú távú verseny ami több napos volt és valami hihetetlen gyönyörû környezetben rendezték meg. Egészen pici szigetek, és korallzátonyok között kellett elszörföznünk. Az valóban csodálatos volt!

Ha nem lenne olimpiai osztály, mivel versenyeznél? Versenyeznél egyáltalán? Érdekel a freestyle, wave, szlalom, speed?

A mai fejemmel, és tudásommal valószínû, hogy maradnék a pályaversenyzésnél. Elképzelhetõ, hogy Formuláznék bár az alkatom nem igazán ideális hozzá, de ha nem lenne olimpiai osztály valószínû lenne a kisebb súlyú versenyzõknek is valamilyen más lehetõség a pályaversenyzésre.
A többi ágazatot is szeretem kivéve a speedet. Az utobbi években nem állt módomban sokat funboardozni, de fiatalabb koromban nagyon sokat csináltam. Igazából hozzám a hullámok állnak közel, ezért inkább a wave szörfözést szeretem a jobban.

Mi a legfontosabb egy olimpiai pályán rendezett futamon? A taktika, az erõnlét, az alkat?

Az a legfontosabb hogy valaki tudjon szörfözni és egy bizonyos szint után jönnek elõ a különbözõ problémák. Aki a legjobbak között akar lenni annak fontos hogy minél több kritériumnak megfeleljen. Nagyon fontos hogy sokat szörfözzön az ember, aztán a többi már jön magától. Talán amit a legnehezebb elsajátítani az a verseny rutin, mivel az alkat nagyjából adott az erõnlét megszerzéséhez csak elszántság kell.

Mennyire biztos, hogy indulsz a következõ olimpián? Mi kell a kvótához, te hogy állsz vele?

Azt kell az olimpiáról tudni, hogy ott minden nemzetbõl csak egy lány és egy fiú indulhat és azt a saját ország dönti el hogy kit küld ki az olimpiára. 27 lány és 35 fiú indulhat.
Két kvalifikációs lehetõség van: a 2007-es V.B. ahol 24 nemzet kvalifikálja magát, és a 2008-as V.B. ahol 10 nemzet szerezhet indulási jogot a fiuknál.
A kvóta megszerzése nem lehet probléma (remélem), és egyenlõre Magyarországon is a legjobb vagyok, de van még 1 év, és vannak páran akik szeretnének megszorítani. Az az igazság, hogy legjobban a sérüléstõl félek, mert az ellen nem tudok mit tenni.

Mi a helyzet a nõvéreddel, Lucával? Fog még versenyezni? Szokott még szörfözni?

Nõvérem a versenyzést már az athéni olimpia elõtt abbahagyta. Néha napján szokott még szörfözni, kite-ozni de csak ha jó idõ van. Versenyezni nem hinném hogy visszajönne.

Sokan nem tudják, de a kékszalag nem hivatalos rekordja már a szörfösöké, és ezt neked köszönhetjük. Tervezel idén is ehhez hasonló megmozdulást?

Tervezni nem nagyon szoktam. Múltkor is csak azért indultam el mert edzõtáboroztam a Kenese Marina-Portban (a klubom) és mivel jó szél volt, gondoltam átmegyek Füredre megnézem a rajtot és visszajövök a vitorlázókkal. Egy kicsit lekéstem a rajtot, de mire Kenesére értem már tetemes elõnyöm volt. Akkor gondoltam hogy amíg jó szél van addig megyek. Aztán amikor leállt a nyugati medencében már nem volt kedvem feladni. Szóval meglátjuk, ha itthon vagyok és jó szél lesz lehetséges hogy megpróbálom.

Mik a céljaid hosszú távon? Marad a szörfözés, vagy késõbb már lesz idõd másra is?

Nem vagyok az a tervezgetõs típus, majd meglátjuk. Amihez a legjobban értek az kétség kívül a szörfözés, ha lesz rá igény szívesen dolgoznék edzõként, vagy talán szörf iskolát nyitnék. Végül is ebben az irányban tanulok már évek óta. De nem zárkózom el semmi elöl.

Matto


Cimkék

Gádorfalvi Áron     Hosszú táv     Olimpia     RS:X    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
19062
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021