Fák, Marton András? - Interjú a tényekről, első kézből.


2019.03.22

Marton András szörfös sporttársunkról manapság elég sokat lehet olvasni a fősodorban. Sajnos csak érintőlegesen szörfös témában írnak róla. Még inkább sajnálatos, hogy negatív színben, egy választás előtti lejárató kampányba keverve, az ő megkérdezése nélkül. A windsurfing.hu nem szeret politikai témákba keveredni, viszont kivételesen úgy gondoltuk, ez így nem fair, és mi megkérdezzük őt is az újságokban olvasható cikkekkel kapcsolatban.

Korábban "csak" a freestyle versenyek beszámolóin olvashattuk a neved. Mostanában megint felkapott lettél. Mivel érdemelted ezt ki?

Igen, a régi "szép" idők.. Közelednek az önkormányzati választások, és elindult helyi szinten a kampány, és a mocskolódás. Ebbe a sárdobálásba úgy keveredtem bele, hogy az édesapám Balatonfűzfőn polgármester, és a következő ciklusban is tervez indulni. Most mindennel támadják, amivel csak lehet, és sajnos engem, és rajtam keresztül a szörföt is belekeverték a most kialakult helyzetbe. Sajnos az újságírók valótlan dolgokat magyaráznak 1-1 ügy mögé, és az sokkal nagyobbat "szól" ha ezt megfűszerezik azzal, hogy a polgármester és fia közötti valami "mutyi" van kialakulóban.

Ilyen címekkel jelentek meg cikkek a közelmúltban: közpénzből valósulhat meg a polgármester fiának álma  / Brutálisan kiirtották a védett balatoni erdőt a polgármester parancsára / A fia érdeke miatt kiirtatta a védett erdőt Balatonfűzfő polgármestere?

Egyetlen kapcsolatom az üggyel, hogy a szörfös terület felett diszponáló sport egyesületnek én vagyok az elnöke. Ezért felelek, és vállalok is minden tettet, ami ezen a területen történik. Ez egyébként - a szörfösök jól tudják - egy szabadon megközelíthető rét, amin egyetlen fa sincs már vagy 20-30 éve.

A"kinézett" területen valósul meg a sportpark, kutyásfürdető, szabadtéri fittneszpark a Balaton Sport Klub Kft által. Én ebből a cégből léptem ki tavaly augusztusban. A fejlesztés során létrejőtt építmények, sportpályák egyébként miután elkészültek, azonnal az Önkormányzat tulajdonában fognak kerülni, tehát nem magáncélú beruházásról van szó. Ezen a területen vágtak ki kb 20 db veszélyes fát, melyeknek helyére egyébként 80-at ültetnek!

Az újságok azt állítják, hogy a hivatalos állásfoglalás szerint azokra a helyrajzi számokra, ahol az erdőterület volt, jelenleg is érvényes Natura 2000-es természetvédelmi védettség vonatkozik.

A tegnap megjelent cikkek nem annak a területnek a tulajdoni lapját hivatkozzák, ahol a veszélyes fákat kivágták, és a sport park megvalósul. Az a hrsz, amit a cikkek említenek, és amire a kormányhivatal kiadott egy állásfoglalást, azon senki, semmilyen munkavégzést nem hajott végre, egyetlen fát, de még bokrot sem vágtak ki.

A polgármester nem adott parancsot semmilyen fakivágásra. A polgármester aláírt a hivatal által kiadott favágási engedélyt a veszélyes fák kivágására. És mindez nem érintett naturás területet!

A polgármesteri nyilatkozatban van bemutatva annak a területnek a hrsz-e, tulajdoni lapja, térkép másolata, illetve testületi határozatok amellyek a sport park szempontjából érintett. A tulajdoni lap és a jogszabály is bizonyítja, hogy ahol a veszélyes fákat kivágták az nem védett erdő, és nem naturás. Most az önkormányzat is megkérte az erre vonatkozó állásfoglalást a kormányhivataltól.

Az újságírók egy másik területre kiadott állásfoglalásra hivatkoznak..a probléma csak az, hogy a hivatkozott területen semmi nem történt!

"KÖZLEMÉNY

Tájékoztatom Önöket, hogy a 2019. 03. 21-én megjelent sajtó hírekben tévesen állítják, hogy a Polgármester, illetve az Önkormányzat engedélyt, megbízást adott Natura 2000-es területen erdőírtásra! A sajtó híresztelésekkel ellentétben a képviselő- testület által több alkalommal is megszavazott sportpályák helye nem a sajtó által hivatkozott helyrajzi számokon valósul meg! A valótlan állításokkal szemben a valós tény az, hogy a hivatkozott területen nem történt favágás, és munkavégzés sem! A mellékelt (nyilvános) dokumentumokat állításaim igazolása miatt teszem közzé! Tisztelettel, Marton Béla polgármester"

"Közleméy 2. Balaton Sport KLub Kft.

Tájékoztatás a Sport Park fejlesztésről:
A Balaton Sport Klub Kft a (Strand és a Marina Fűzfő kikötő közötti ) az Önkormányzat tulajdonában álló terület egy részén Sport Parkot alakít ki. A terület NEM (!) Natura 2000 védettségű.
A tervek szerint itt homokos sportpályák ,fitneszpark, rönkjátszótér, jógasziget mellette pedig kutyás pihenőhely és kutyafürdető hely is kialakításra kerül.
A fejlesztést a Balaton Sport Klub Kft. végzi.
A tervezett beruházási érték 100.000.000 Ft
A megvalósuló létesítmény, a Balatonfűzfői Önkormányzat tulajdonába kerül.
A terület előkészítési munkálatok során több elöregedett és veszélyes is fát ki kellett vágni. Ennek pótlására és a part védelmére az Önkormányzattal közösen 80db fa ültetését kezdtük meg a napokban.
Ezenkívül pedig mesterséges madár és mókus odúk is kihelyezésre kerülnek.
A beruházás megvalósítása után egy olyan egyedülálló partszakasz jön létre Balatonfűzfőn, ahol az aktív kikapcsolódást kedvelők, valamint kutyabarátok is jól érezhetik majd magukat és értékesen tölthetik el az idejüket."

A kavarodást még az okozhatja, hogy a Balaton Sport Klub Kft szörfös terület melletti fejlesztésének egy része (öltözők, zuhanyzó, stb) a szörf egyesület által bérelt területre kerülne, mert a helyi építési szabályzat csak oda teszi lehetővé. Ezt az egyesület elnöksége megtárgyalta, és hozzájárult, hogy bérleti díjért cserébe az egyesület területére kerüljön a sportpark egy része úgy, hogy nem zavarhatja a szörfözést és a szörfösök érdekeit.

Történt még máshol is fakivágás?

A szörfös területtől kb 1km-re lévő Magyar Állam tulajdonában lévő területen igen. Ott egy ligetes közpark kerül kialakításra. Ott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ellenőrzése mellett szintén csak veszélyes, kiszáradt fákat vágtak ki, illetve ágaztak. Nem történt tarvágás, csak a veszélyes, korhadt fákat, valamint az oda nem illő, kártékony invazív fajokat vágták ki. Ehhez viszont már nem csak nekem, de még a Balatonfűzfői önkormányzatnak sincs köze.

Ezek szerint akkor több újságban is hamis vádakkal támadtak téged. Tettél lépéseket az ügyben?

Igen, fogadtunk egy sajtóperes ügyvédet, aki képvisel minket ebben az ügyben. Minden ujsag ellen aki hamis állításokat írt le sajtóhelyreigazitási pert indítunk, rágalmazások esetén pedig büntető jogi eljárást is rágalmazás miatt. Sajnos ezek a perek lassan mennek, így biztos lesz 1-2 hónap amíg a helyreigazítások megjelennek.

Helyreigazítások eddig:  Greenfo.hu / hvg.hu /

Milyen szinten érintik majd a szörfösöket a fűzfői beruházások? Remélem itt megmaradt az ingyenes partraszállási lehetőség? (sok helyen sajnos nehezebb lett a helyzetünk: Luppa / Fertőrákos / Kék-tó...)

Úgy gondolom, hogy csak pozitívan. Az említett beruházások mindegyike (kivéve a magánterületen zajló építkezést) mindenki számára megközelíthető lesz, nem lesz elzárva senki elől. A szörfös terület is szabadon megközelíthető marad, maximum a parton való parkolás lesz tagsághoz kötve, de a behajtani tilos tábla már 15 éve ott van, úgyhogy ez sem újdonság. A szörfös és más fűzfői fejlesztések motivációja továbbra is az, hogy mindenki számára elérhető legyen a Balaton és a part menti parkok. Még az Egyesületünk alapszabályában is benne van a "szabad partszakasz" megteremtése és fentartása.

Marton Andris, ahogy mi ismerjük:

 


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
65748
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021