Csajok a csúcson


2013.10.20

A szörfözés inkább a férfiak sportja, a hölgyek talán kevésbé keresik az adrenalin-dús helyzeteket. A sikláshoz erős szél kell, ami itthon sokszor cudarabb időjárást, nagyobb hullámokat, néhol esőt is hoz magával, egy átlagos hölgy ilyenkor inkább elbújik, eszébe sem jut, hogy vízre szálljon. Persze azért van kivétel. A parton csak egy törékeny, csinos hölgy elképesztő dolgokat tud művelni a vízen, itt már nem a nőies idomok láttán esik le a férfiak álla. Döbbenten lesik, hogy a korábban a parton bámult finom hölgy brutális szaltókat forgat a hullámokon, pörgeti a technikás freestyle trükköket a sima vízen, úgy hogy ezzel a férfiak többségét  bőven túlszárnyalja. Néhány (mozgó) kép, rövid infó a legjobb szörfös csajokról. Nem csak a vízen..:)

Iballa és Daida Moreno E-63, E-64

"Az ikrek" - csak így említik a PWA világkupán a Gran Canaria-n nevelkedett és edződött világbajnok testvéreket. Daida és Iballa két igazi spanyol szépség, ha nem szörföznének ilyen jól, akkor is lehet hogy ott figyelnének néhány újság címlapján.  A vízen előadott produkciójuk láttán azonban tényleg földbe gyökerezett lábbal, leesett állal figyelik őket a férfiak és a nők is egyaránt. Otthoni gyakorló-helyük, Pozo a világ egyik leghíresebb ugróhelye, az erős passzát, az ideálisan formálódott rámpák együtt galaktikus magasságokba emelik a szörfösöket. Talán nem véletlen, hogy a windsurf leglátványosabb ágában (a wave szörfözés) a legjobb női szörfösök is itt tengetik napjaikat. Óriási méretű szaltók, még nehezebb, kombinált légi mutatványok, mint például a table-forward mindennapos program ezen a helyen a két wave istennő előadásában. Ketten együtt összesen 22 bajnoki címet szedtek össze 1997-es debütálásuk óta. A döntőben általában egymás ellen szörföznek, régebben inkább Daida volt az erősebb, Iballa sérülései miatt összeszedett egy hajszálnyi hátrányt. A múlt évben Iballa vitte a prímet, Daidától pedig óriási teljesítmény volt a 2. hely, hiszen egy komolyabb betegség miatt hosszú hónapokat kellett kihagynia. Egy az interneten keringő videóban viszont miután megmagyarázta nekünk, miért nem ő szerezte meg az első helyet, mindenkit megnyugtatott, hogy már jól van és teljes erőbedobással folytatja ott, ahol abbahagyta.

Iballa Moreno

Daida Moreno

Sarah Quita Offringa  ARU-91

Sarah a karibi-holland Aruba szigetén született 1991-ben. A szüleitől sportos neveltetést kapott, többek között a windsurfot is kipróbálta, de talán túl fiatal volt még hozzá és eleinte nem nyerte el a tetszését. Bátyja, Quincy viszont azonnal beleszeretett ebbe a sportba. Mikor Quincy 2001-ben részt vett az Aruba Hi-Winds versenyen, a kis Sarahnak, miközben bátyjának drukkolt, nagyon megtetszett a hangulat a parton és a vízen egyaránt. Újra elkezdett szörfözni, minden szombaton órákat vett, közben édesanyja benevezte egy versenyre a szomszédos Bonaire szigeten, így még erősebb lett a motiváció. A versenyen a 12 éven aluliak között megszerezte az első helyet és a "Queen of the Lac bay" címet. Nem sokkal ezek után már a PWA világkupán versenyzett, 2006-ban már megnyert egy Grand Slam versenyt is és ezzel ő volt a legfiatalabb, aki ilyen eredményt ért el a PWA történetében. Sarah 2008 óta van igazán a csúcson, ettől kezdve zsinórban minden évben megszerezte a női világbajnoki címet freestyle kategóriában. Bár nem a kedvenc sportága, azért néha indul szlalom versenyeken is. 2011-ben ő lett a világbajnok a PWA női szlalom kategóriájában is. Jelenleg Hollandiában tanul, és reméli ez nem fogja befolyásolni a szörfös karrierjét. Idén májusban holland királynő az Oranje Nassau Érdemrend Tiszti Keresztjével díjazta eddigi karrierjét.  

Karin Jaggi - SUI-14

A 41 éves svájci hölgy 1994 óta versenyez a PWA-ban, talán a mezőny legtapasztaltabb ridere szörföse. A versenyző és egyben szörf-shaper férfjével, a szintén svájci születésű Patrik Diethelm-el jelenleg a világ egyik wave-paradicsomán, Nyugat-Ausztráliában tengetik életüket. Az F2-től való szétválásuk óta a saját deszkamárkát hoztak létre "Patrik" néven, Karin a versenyzés mellett ezzel is foglalatoskodik. 2008-ban és 2010-ben megszerezte a Szlalom világbajnoki címet, 28-szor állt már a dobogó valamelyik fokán a szörf-versenyzés összes ágában ( Wave, Freestyle, Slalom, Formula, Racing, Speed) az év-végi összesítéseken.  76,4 km/h-s sebességével egy ideig ő volt a leggyorsabb nő a vízen, rekordját nemrég kitesurffel tudták csak felülírni.

Laure Treboux SUI-4

A svájci születésű Laure idejének legnagyobb részét meleg, szeles helyeken töltötte, korán elkezdett érdeklődni a freestyle szörfözés iránt, és az ügyesebb férfiakat is gyakran leszörfözi mutatványaival. Sokszor megfordul a magyarok által kedvelt Dahabban is, mintha a második otthona lenne a spot. A világbajnokságon stabilan hozza a második helyeket, egy ideje már a szörfözés legkeményebb ágában, hullámok között is elindul a versenyeken, ahol szépen hozza is az eredményeket, szorosan ott van az ikrek és Karin Jaggi nyomában.

 

Forrás:
Yacht Magazin

A lista természetesen nem teljes! Szívesen fogadunk még írásokat a top hölgyekről!

 


Ascan Black

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
76004
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021