Bigwave-riding a windszörfözésben Hullám-história


2004.03.08
Klikk ide!!

Robby Seeger
és a fal - Jaws

Sokat köszönhetünk Larry Stanley-nek és Mike Horgannek. Ki tudja hogyan alakult volna a windszörfözés sorsa, ha ez a két úttörő nem tanítja meg Robby Naish-t szörfözni. Naish és néhány haverja 1975-ben kezdte meg a hawaii Oahu szigete mentén csúcsosodó óriáshullámok „feltérképezését”. A külföldi szaklapokban mára kulcsszóvá vált az angol „bigwave-riding” fogalma, ami magyarul óriáshullámokon való szörfözést, gyakorlatilag a windszörfözés speciális ágát jelöli. Habár a legnagyobb hullámok Hawaiion vannak, az óriáshullámok betörésének vágya nem pusztán a csendes-óceáni szigetekre korlátozódik. Magazinunk most a bigwave-riding elmúlt évtizedeinek legfontosabb momentumait adja közre.

Miben rejlik a bigwave-riding dicsősége? Sok más ok mellett valószínűleg az a respekt, az az ámulat, amely a három árboc magasságú hullámok között windszörföző sportolót övezi. A többtonnás víziszörnyekről lecsúszva, olyan szubjektív faktorok, mint a stílus vagy a kreativitás, háttérbe szorulnak. Lényeg, hogy elmenekülj a hullám elől, a többi nem számít.

Ma Maui egyértelműen a bigwave-riding irányzat központja, és ez valószínűleg még jó ideig így is marad. Köszönhetően Jaws hulláma tökéletességének, erejének és annak a ténynek, hogy Jaws könnyen megközelíthető, nemcsak a szörfösök, hanem a nézők számára is. Nagyban megkönnyíti a szörfösök helyzetét az is, hogy ha a hullám bedarálja a felszerelést, akkor az könnyedén pótolható. Tahiti vagy Fiji esetében ez óriási (szállítási) gondokat okoz.

Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor bigwave-szörfösökről esett szó, az emberekről olyan szörfösök képe rémlett fel, akik óriási hullámokon próbálnak szörfözni, ám az esetek többségében jó ha a felszerelés felét, na meg a maguk életét meg tudták menteni. Amikor a nyolcvanas évek közepén az első „Phantoms” fotók megjelentek Robby Naishről, mindenkinek elállt a lélegzete. A Phantoms nevű hullámtörés szintén Oahu északi partjánál van, azonban – Naish szerint is – sokkal ijesztőbb Jaws-nál, ugyanis a nyílt vízen található, ami még drámaibbá teszi a környezetet. „Az ember, aki meglovagolja a hegyeket” reklámszlogenje ezután már többet jelentett holmi marketing-fogásnál. Ma talán még igazabb, hogy az embertömegek csak azt hiszik el valóságnak, amit a média eléjük tálal, de már évekkel a Naishről publikált első képek előtt behatolt néhány kalandor a windszörfözés újabb dimenziójába. Larry Stanley (aki Naish-t megtanította szörfözni) egy napon a Hailewa előtti, Avalanche hullámtörést látogatta meg néhány barátjával, köztük egy hölggyel, Betty Byrellel. A hullámok három árbocnyi magasságúak voltak!

Klikk ide!!

Bjorn Dunkerbeck @ Jaws

Néhány évnek azonban el kellett telnie, mire a hagyományos hullámlovasok komolyan vették a windszörfösöket. Craig Yester Oahu északi partjának (North Shore) egyik windszörfös újítója 1983-ban a Sailboarder magazinban még arról panaszkodott, hogy a hullámlovasok merő viccnek tartották, ahogyan ők lomha windszörfjeikkel a hullámok között próbálkoztak. Később, amikor a nagy hullámok között használt windszörfök a hagyományos hullámdeszkák méreteit, és formáját (outline) közelítették, a hullámlovasok kénytelenek voltak beismerni, hogy ennek már a fele sem tréfa. A hiú szörfösök is elkezdtek azon gondolkodni, hogy esetleg ők is belevágnak a windszörfözésbe, és megszülettek a két sport házasságából eredő mutációk is a lábszíjas szörfdeszkák, köszönhetően olyan neveknek, mint Darrick Doerner, Laird Hamilton vagy Gerry Lopez.

Az imént emlegetett neveknek hála beköszöntött a hullámlovaglás új érája, a tow-in szörfözés (vagyis, amikor a lábszíjakkal ellátott hullámdeszkán álló szörföst jet-skivel húzzák a ház magasságú hullámok közé.) A fenti fejlődés ellenére továbbra sem szabad lebecsülni a windszörfözésben rejlő potenciált. Robby Naish szerint windszörffel sokkal nagyobb hullámokat lehet betörni, mint a tow-in deszkákkal. (A cikkünkben mellékelt képek talán jól bizonyítják mindezt.) A hawaii eseményekkel, és a számos fénykép publikációval egy időben az is kiderült, hogy Európában is számos olyan hely (bigwave-spot) van, ahol majdnem akkora hullámok tornyosulnak, mint Jaws-nál. Így például Bretagne közelében Presqu’ile de Crozon, amely a francia Patrice Belbeoc’h hazai pályája és először 1985-ben szörfözött itt tíz-tizenkét méteres hullámok társaságában. Patrice szerint Franciaországban még nagyobb a kihívás, mert ezek a hullámok csak télen fordulnak elő, amikor rendkívül hideg a víz.

Klikk ide!!

Szörf - vitorla nélkül @ Jaws

Itt van még Fuerteventura szigete is, amelyet legtöbbünk nem a nagy hullámokról, hanem – éppen ellenkezőleg – sima vízéről és elképesztően erős szeléről ismer. Pedig a német Jürgen Hönscheid már 1989-ben meglovagolta Fuerte közelében feltörő nyolc-tíz méteres hullámokat. Hönscheid is azonos véleményen van Naish-sel; szerinte is alkalmasabb a windszörfözés még nagyobb hullámok meghódítására. A vitorla segítségével ugyanis még korrigálni lehet a hullámfelszín egyenetlenségéből fakadó „göröngyöket” és a rig segítségével nagyobb nyomást lehet gyakorolni a deszka orrára. Mára – köszönhetően a tökéletes felszerelésnek – „elkényelmesedtek” a bigwave-szörfösök: Hönscheid még emlékezik azokra az időkre, amikor 1978-ban Hailewánál négy-öt méteres hullámok között egy 3.60 méter hosszú, svertes, lábszíjak nélküli szörfdeszkával próbálkozott. (Ezt megelégelve, két év múlva már 2.10 méteres deszkákkal jelentkeztek a windszörfösök, és a nyolcvanas évek első felében már sikerült a nagy hullámok „frontside” meglovaglása is.)

Nem lehet tudni, hogy a bigwave-rinding milyen szinteken leledzik majd húsz év múlva. A „nagy hullám” fogalma mindig is viszonyítás kérdése volt, a sport fejlettségi fokától (is) függően. (Naish 1982-ben a Hookipán rendezett Maui Grand Prix elnevezésű versenyen még svertes deszkával indult!) A gyerek Robby Naish számára 1977-ben volt az első nagy nap, amikor Oahu Teknős-öblében legyűrt néhány hét-három méteres, a gyerek Naish számára óriásnak tűnő hullámot. Naish első klasszikus bigwave-napja azonban 1984-ben Phantoms hullámjainál volt, aki Mistral Superwind nevű szériadeszkájával vágott neki a hullámoknak. Jason Polakow számára az austráliai Torquay adta a beavatás színhelyét, amikor két, öt méteres hullám szélárnyékába került, és kíméletlenül elmosta a víztömeg.

A hőskor végét egyértelműen a Jaws-ként emlegetett, Maui északi partja előtt fekvő hely ismertté válása (1994) jelentette, valamint a már emlegetett tow-in deszkák megjelenése. A sokszor tizenöt méteres magasságokba emelkedő hullámot sokáig titokban tudta tartani szörfösök és windszörfösök egy szűk csoportja, köztük Mike Waltze (aki Hookipát is felfedezte) és Mark Angulo. Jaws hulláma egy megszilárdult lávakitörésen képződik, amely minden energiáját a hullám belsejébe összpontosítja. Jaws kapcsán Gerry Lopez azt mondta, hogy ő többé nem akar nagy hullámokat meglovagolni, miután egy Jaws-on való szörfözés alkalmával véletlenül hátranézett és meglátta, hogy miféle szörny próbál az életére törni…

Császár Zoltán

Fotó: Jérome Houyvet - www.windsurfgallery.com


Cimkék

wave    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
50365
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021