Beszélgetés az olimpia előtt


2008.07.25

Köd és szélcsend Kínában

Néhány héttel ezelõtt dr. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója a Sportegyesületek Országos Szövetsége konferenciáján sajnálkozását fejezte ki a magyar sportágak hanyatlásával, az olimpiai csapat fogyatkozásával kapcsolatban. A magyar windsurferek maximális létszámban kvalifikálták magukat a pekingi játékokra. Színeinket Detre Diána és Gádorfalvi Áron képviselik.

A Garda tavi világkupagyõzelem jó ómen az olimpiára.

Gádorfalvi Áron: Érdekes szituáció alakult ki, a verseny után kihirdettek gyõztesnek, holott jómagam is tudtam, hogy nem nyertem, majd pár nap múlva a nemzetközi szövetség a japán srácnak adta az elsõ helyet. De való igaz, a második helyezés sem rossz elõjel.

Franciaországban a napokban fejezõdött be az Eb. Sikerült felmérni az utolsó komoly erõpróbán a mezõnyt?

Detre Diána: Az igazat megvallva sikerülhetett volna jobban is, de nem elsõsorban a helyezés volt a lényeg. Tudni érdemes, hogy az Eb mezõnye jóval erõsebb, mint az olimpia mezõnye, mivel az Eb-n a nagy windsurf-nemzetek akár 5-6 versenyzõvel is elindulhatnak. A nyári játékokon azonban a fiúk 35-en, a lányok 28-an indulhatnak, nemzetenként maximálisan 1-1 versenyzõvel.

G.Á: 12 fokban és zuhogó esõben rendezték az Eb-t, többen feladták és hazamentek, nekem is sikerülhetett volna jobban.

Gádorfalvi Áron

Mit érdemes tudni a Peking melletti Csingtaóról? Erõs, avagy gyenge szeles helynek ígérkezik?

G.Á: Még életemben nem szörföztem ilyen vízfelületû helyen. Hatalmas áramlásokkal és nagyon furcsa hullámokkal megspékelt spot. Az áramlás részben az árapályból, részben rendes, az adott helyszínen megszokott áramlásból áll, amit a hullámok keltenek. Az elõolimpián volt olyan futam, hogy szinte haladni sem lehetett az áramlással szemben. Rendkívül nehéz viszonyok között kell majd helytállni, szörfözésre, vitorlázásra tökéletesen alkalmatlan, pedig Csingtaótól egy órára egy erõs szeles partszakasz található.
Gádorfalvi Áron

Minden olimpián van egy meglepetés érem, bízhatunk abban, hogy ezt idén egy szörfös szállítja?

D.D: Tisztában vagyok a képességeimmel, az elsõ tízbe csak csoda folytán tudnék bekerülni. Áron lényegesebben közelebb van az élmezõnyhöz.

G.Á: Elképzelhetõ, hogy elcsípek egy érmet , de a hatba jutás és az olimpiai pont inkább benne van. Szoros a mezõny, egy-két jól elkapott futammal már lehet dobbantani. Az Eb-n a 11 futamból hetet rendeztek meg. Bízom a jó helyezésben, kétszer két hétre megyek Kínába edzõtáborozni a játékok elõtt. Azért csak két hetekre, mert az életkörülmények elviselhetetlenek. Augusztus 2-án megyünk ki, körülbelül 1 héttel az elsõ futam elõtt.

D.D: A szerelést is ott a verseny elõtt sorsolják ki közvetlenül.

Szokatlan környezet

Egyenfelszerelés lesz?

D.D: Igen, elvileg mindenki ugyanolyan felszereléssel indul el, ott a helyszínen csomagolják ki.

A szörfsportban létezik dopping?

D.D: Hajaj, hogyne létezne. Elég erõsen fizikális sportág, kis szélben a szörf nem moccan, anélkül hogy a vitorlával nem pumpálnál, kanalaznál. A vitorlázással ellentétben nálunk megengedett a pumpálás. A fiúknak 9,5 a lányoknak 8,5 négyzetméteres a vitorlafelületük, van hogy 35-40 perc kell így a futamhoz. A szélerõsség maximuma, ami mellett még meg lehet tartani a futamokat, hozzávetõlegesen 30 csomó.

Önöket ugyanúgy ellenõrzik, mint a többi élsportolót?

G.Á: Azzal riogattak, hogy három-négyszer fogok ellenõrzést kapni az olimpia évében, de eddig csak egyszer kértek mintát. Nem vagyunk nagyon frekventált sportág.

Hogyan tudnak felkészülni, hisz itthon több mint fél évig nem lehet vízre szállni?

D.D: Nem is vagyunk itthon. Fõleg délre megyünk, ahol lehet edzeni és szörfözni. Azt a pár itthon töltött hónapot alapozással töltjük az evezõsökkel, Ficsor László útmutatásai alapján.

A Balatonon azért még szoktak szörfözni?

D.D: Persze! Edzeni és szinten tartani tökéletes a Balaton, ha fejlõdni akarsz, akkor kell külföldre menned. Az anyaegyesületünk is balatoni, a Kenese Marina Port.

Hogyan lettek szörfösök? Hány éves korukban kezdték?

G.Á: Családi indíttatásból: Édesapám szörfözött, szinte a szörfversenyeken nõttem fel, nõvérem is szörfös, ott volt a sydney-i olimpián. Ez egy családi hagyomány, 10-12 évesen kezdtem szörfözni, a lányok valami miatt késõbb kezdenek.

D.D: Édesapám bronzérmes olimpiai vitorlázó, a Balatonon nõttem fel. A vitorlázás soha nem kötött le. Aztán 14-15 évesen láttam Áronékat szörfözni, akkor kapcsolódtam be, de a lányok között a 36 éves olimpiai bajnok sem ritka. Van még idõm beérni.

G.Á: A lányok közül sokan a profi szakágból át-vissza állnak az olimpiai osztályba. A fiúk ezt nem nagyon tudják megtenni, túlságosan nagy a súlykülönbség, a profik nagyjából 90 kilósak, az olimpiai osztályban versenyzõk 70 kiló körüliek.

Detre Dia

Mekkora a harc az olimpiai részvételért, hány szörfössel kellett megküzdeni Magyarországon?

D.D: Nem a magyar mezõny legyõzése jelent komoly feladatot, a nemzetközi ellenfelek jelentenek erõs konkurenciát. Magyarországon sajnos nem szörfölünk sokan az RS-X osztályban, köszönhetõen az olimpiai felszerelés árának.

Ha Magyarországon széles körben ismert szörföst kellene megnevezni, akkor egyértelmûen Gádorfalvi Áront lehetne említeni. Negyedik olimpiai részvételével szinte rangidõs a csapatban. Kik azok, akik ilyen tekintetben még megelõzik?

G.Á: Hirtelen a Kolonics Gyuri jut eszembe [az interjú Kolonics halála elõtt készült], neki talán ez már az ötödik lesz. Igaly Diána is volt már egy-két olimpián, de a vitorlázást tekintve szinte biztos, hogy rekord, Londonban pedig talán már abszolút értelemben is rangidõs leszek.

London szél szempontjából milyen helynek számít?

G.Á: A déli csatornán lesznek a vitorlás versenyek, egy sokkal szelesebb helyen, mint a Peking melletti Csingtao.

Mi várható a szörfös RS-X olimpiai osztállyal kapcsolatban? Bebetonozta magát, vagy újra váltás lesz?

D.D: Kisebb változtatásokat eszközölnek rajta folyamatosan, de ez most elég stabilnak tûnik. A rendszeres változtatás nem tenne jót a szörf olimpiai létének sem, nagy a harc a vitorlás sporton belül, osztályok kerülnek ki, és újak kerülnek be szinte ciklusonként. Legutóbb az Európa-osztály esett ki. Az olimpiai szörfosztály átszabása is azért történt, hogy nehezebb versenyzõket is bevonjanak, de ugyanúgy maradtak a 70 kilós fiúk és az 55 kilós lányok. Szinte ugyanazok az arcok vannak ebben az osztályban is, mint a Mistrálban.

G.Á: Szerintem is hosszútávon marad, a nemzeti szövetségek túl sok pénzt fektettek bele, nem lehetne ezt most csak úgy lesöpörni. A Mistral három ciklust ért meg, az RS-X-nek ez lesz az elsõ olimpiája. Nem szabad elfelejteni, hogy vitorlázók döntenek arról, hogy legyen, vagy ne legyen szörf. A Nemzetközi Vitorlás Szövetség dönt a létünkrõl, mivel a szörf olimpiai szempontból a vitorlásokhoz van besorolva. Szerencsére a szörf egy látványos osztály, jobban eladható.

Mivel foglalkoznak a sport mellett?

D.D: Tavaly fejeztem be a tanulmányaimat a Budapesti Kommunikációs Fõiskolán. Idén a napi két edzés mellett nem sok minden fért bele az életembe.

G.Á: Most az olimpia az elsõ, közben a vitorlás szakedzõit csinálom, de a szakdolgozatot a játékok miatt halasztottam.

Hány évesen kell visszavonulni a szörfben? Említették, hogy sokáig lehet szörfölni.

G.Á: A görög srác, aki Atlantában olimpiai bajnok volt, 40 körül is ott lesz Pekingben.

Visszavonulás után edzõsködni fog?

G.Á: Ehhez értek a legjobban, szívesen kipróbálnám magam edzõként. Ha nyerek, akkor még nem vonulok vissza, de ha nem lesz kiemelkedõ eredményem, akkor biztosan pihenek egy kicsit. Nagyon szeretném, ha egy-két éven belül egy robbanásszerû növekedés lenne a szörftársadalomban, a versenyzõk alacsony száma különösen fájó. A vitorlásklubokhoz hasonló szörfklubokat hiányolom, ahol a gyerek eltöltheti gyakorlatilag az egész nyarát, vitorlások és edzõk között. Reméljük, ilyen klubok is alakulnak majd hamarosan. Franciaországban suli után mennek a gyerekek a tengerre, szinte benne van az órarendben. Ezzel nehéz versenyezni.

Mennyi idõ alatt lehet az alapokat elsajátítani?

D.D: Öt nap alatt a legfontosabb fogásokat ellehet sajátítani, az önálló haladás szintjét el lehet érni. A Balatonon több helyen is indítanak szörftáborokat, a windsurfing.hu az iskolák megtalálásához jó támpontot ad.

Áron tartja a nem hivatalos Kékszalag Balaton kerülõ rekordot. Az egyetlen, aki szörffel teljesítette a Kékszalagot.

G.Á: Abban az évben a kevés víz miatt nem tették egészen ki a keszthelyi öbölbe a bóját, így nem hitelesítették az idõeredményt.

Sóstón, szélben..

A külföldi pályákról milyen maradandó élményeik vannak?

D.D: Ausztráliában rengeteg cápát láttam, de a delfinekkel való szörfözés sokkal kellemesebb élmény, egészen közel jöttek és barátkoztak. A sydney-i öbölben egészen elképesztõ vízi forgalommal szembesültem: hidroplánok, kompok, hajók, vitorlások elképesztõ mennyiségben, észnél kellett lenni.

G.Á: Új-Kaledónián az egyik Vb után volt egy kétnapos túraverseny, korallzátonyok között, bója gyanánt egy kis sziget három pálmafával. Talán ez volt a legszebb élményem.

Magyarország rendez világversenyt szörfösöknek?

D.D: Igen 1995-ben rendeztek egy ifi Vb-t, az egyik francia versenyezõ a mai napig emlegeti, hogy egy hétig ültek a parton és szinte nem versenyeztek semmit, majdnem elmaradt. Tudomásul kell venni, hogy a Balaton nem egy szeles hely. Ezzel szemben rengeteg rangos vitorlásversenyt rendeznek.

G.Á: Wossala György a minap nyert egy Soling Eb-t a Balatonon. Formula világkupa is volt egy pár évvel ezelõtt, de a szél hiánya miatt elmaradt, pedig itt volt a nemzetközi élmezõny.

Edzõtáborba mindig ugyanoda mennek, vagy szeretnek felfedezni új helyeket is?

G.Á: A változatosság híve vagyok, mivel nagyon sok verseny évrõl évre ugyanott van megrendezve.

D.D: Én is szeretek új helyeket felfedezni, de Spanyolország nagy kedvencem, oda szívesen visszamegyek, legszívesebben talán Barcelonába járok.

Milyen módon segít Magyar Szörf Szövetség a felkészülésben? Most cseréltek elnököt, György László helyett az Újpest tulajdonosát, Kovács Pétert választották meg.

G.Á: Fele-fele arányban szponzorál a Szövetség és a klubom, jónak mondható viszony van közöttünk. A fõ probléma az, hogy Utassy Lóránd az egyetlen fizetett alkalmazottja a szövetségnek, aki amúgy nagyon jól igazgatja a szövetséget. Sokkal vonzóbbá kellene tenni a piacon a szörföt, hiszen az imidzs adott. Az állam részérõl sokkal több támogatást nem nagyon várhatunk el. A bajnoki fordulókon versenyzõ létszámot kellene felvinni a jelenlegi osztályonkénti öt-hatról. Ez nagyon kevés.

Vannak a szövetség versenyein kívül is szörfös rendezvények.

G.Á: Való igaz, jóval többen vesznek részt ilyen-olyan nem hivatalos rendezvényeken, amelyeket rendszerint valamelyik alkoholos cég támogat. Ezekre a bemutatókra tényleg sokan mennek el, de csak inni és bulizni. Õk nem lesznek olimpikonok. A szövetség éveken keresztül próbálta erõltetni, hogy sportolók vagyunk és nem bulizók, de úgy néz ki, a szörf imidzse közelebb van a partizáshoz, mint a sportemberi magatartáshoz.

A vitorla nélküli hullámlovaglást próbálták már?

D.D: Eddig nem sok sikerrel próbálkoztam.

G.Á: Amikor fél éveket edzettem Ausztráliában, viszonylag sokat tudtam csinálni. Ennek is megvan a varázsa. Érdekes, hogy ausztrálok egyáltalán nem jók windszörfben, talán ki sem jutottak az olimpiára. Ott mindenki hullámlovagol, olyan, mint a foci, mindenki azt ûzi. Hihetetlen, de a windszörföt szinte nem is ismerik. Amerikában hasonló a helyzet.

D.D: Magyarországon a Palatinus strandon rendezték meg az elsõ hullámlovas bajnokságot. Vicces volt.

Milyen elvárások vannak önökkel szemben?

G.Á: Gyakorlatilag nincsen edzõnk, aki a szörf szakmai részét felügyelné. Autodidakta módon fejlesztjük tudásunkat és képességeinket: nem könnyû magunktól rájönni a beállításokra, a technikára. Hatalmas szükség lenne itthon is színvonalas edzõkre. A lengyelekkel szoktam együtt edzeni. Az egyik fõ gond, hogy még edzõpartnerem sincs a magyar mezõnyben, edzõpartner nélkül viszont képtelenség felkészülni.

Mi a tipikus szörfsérülés?

D.D: Bõrégés és horzsolás, derék és hátfájás. A tenyér az egyik leggyengébb pont. Naptejet azért nem használunk, mert a bum csúszós lesz, a napszemüveg pedig zavarna a versenyzés közben.

A többi versenyzõvel jóban vannak? Melyik nemzet a legnagyobb ellenfél?

D.D: Kifejezetten jó kapcsolatban vagyok a többiekkel, szeretek versenyre járni, a versenytársaimmal lenni.

G.Á: Én zárkózottabb vagyok: elmegyek a versenyre, teszem a dolgom, aztán hazajövök. A versenyen nincsen barátság. A török, a görög és az izraeli versenyzõk a legnagyobb ellenfeleim.

Készítette: Bodoky Tamás és Kruchina Károly

www.surfomania.hu


Fotók: Utassy LorándCimkék

Detre Diána     Gádorfalvi Áron     Olimpia     RS:X    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
47175
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021