Balatonfűzfő - Zagykazetta - Spot leírás


2024.02.17

A Balaton északkeleti csücskében, Balatonfűzfőn terül az ország (tudtommal) egyetlen kifejezetten szörfözésnek és vízisportoknak dedikált strandja, a Zagykazetta. A placc az elmúlt években jelentős változásokon esett át, így annak is ajánlom ezt az elég részletes ismertetőt, aki habár ismeri a fűzfői Mekkát, régen járt itt.

A Zagykazi története:

Az 1970-es években a Fűzfői-öböl kotrását követően az iszapot (zagy) egy akkori nádas részre szivattyúzták ki, létrehozva így a mai ikonikus beachet. A kihasználatlan, gazos területet a szörfösök tették magukévá, egészen a ?80-as évektől kezdve szálltak itt vízre szeretettel olyannyira, hogy a Lenkei Zsolt által 1989-ben írt Szörf Könyv ?brutál beach?-ként meg is említi. Az ezredforduló után nemsokkal felvetődött a Föveny strand kibővítése, mely bekebelezte volna a Zagykazit, de az akkori lokál szörfösök ellenállásának hála ez a próbálkozás nemcsak hogy meghiúsult, de megállapodást is sikerült kötniük az akkori önkormányzattal. Habár többször került veszélybe a spot, a közösség eddig mindig sikeresen zárt össze és védte meg szeretett helyünket.

Jelenleg az Egyesület szerződés alapján bérli az önkormányzattól a területet. Az elmúlt 10 évben pályázat keretében épült parkoló, öltöző, nyári zuhanyzó, parti sétány is a területen, fesztiválnak is otthont adott, valamint szörfkölcsönző is nyílt. A sok fejlődésnek azonban sajnos hátránya is van; a területet kutyafuttatóként, szabadstrandként is használják rengetegen (attól függetlenül, hogy ezt a több helyre kihelyezett házi szabályzat is tiltja).

Elhelyezkedése, megközelítése:

A Zagykazetta Surf Beach Balatonfűzfőn, a Föveny strandtól északra, de a Sirály kikötőtől délre helyezkedik el. Ha Budapest felől érkeztek autópályán, a nyári csúcsban szerintem gyakran érdemesebb a parton végigmenni, mintsem beragadni a 710-es elkerülőn, így dél felől fogjátok Fűzfőt megközelíteni. A várostábla után néhány száz méterrel bal oldalt kell lefordulni a vasúti átjárón át a Föveny strandhoz, majd a büfésorokat követve egyenesen a vízhez fogtok tudni kilyukadni. Amennyiben mégis az elkerülőt választjátok, vagy Almádi/Veszprém felől jöttök, úgy értelemszerűen a másik irányból, szintén a Balaton körút felől érdemes behajtanotok.Parkolni több helyen is tudtok: első és legjobb opció a klubbtagoknak fenntartott murvás parkoló, mely lánccal le van zárva az idegenek elől (ezt a térképen 1. számmal jelöltem). Itt behajtási engedély ellenében rengeteg autó és lakókocsi elfér, nyári napokon érdemes viszont sietni, és szűken állni, mert egy jó frontszélnél meg tud gyorsan telni. Következő opció lehet a 2-vel jelölt aszfaltos parkolóhely, ami szintén nagyon közel van a parthoz, egyedül csak lánc nem védi a kocsinkat és helyünket. Mivel viszont ez a parkoló mindenki számára elérhető, gyakran a fürdőzők és sétálók miatt gyorsabban be szokotttelni, mint az klubbtagoknak szánt helyek. Utolsó opcióként használhatjuk a strand parkolóját is (3. számmal jelölve), melynek hátránya, hogy sétálni kell egy pár száz métert a cuccokkal. Ha csak itt van hely, azt tudom ajánlani, hogy guruljatok be, 2 perc alatt pakoljátok ki a Zagyon a felszereléseket és az autóval álljatok ki a strand elé.
A büfék előtt is van 4-5 autónak való hely, de szinte mindig tele van rakodás miatt.Riggelés, vízrejutás:

Gyönyörű, kellően nagy füves placc áll rendelkezésünkre a riggelésre, habár a kutya-aknákra érdemes figyelnünk. A fák illetve az épületek miatt a Zagykazi hírhedt a parti forgolódó szélről; érdemes figyelemmel letennünk a cuccunkat, rigget nem hagyni külön, szkegeket, foilokat lehetőség szerint lefelé fordítani és helyet hagyni egymás felszerelésének. Közvetlen a víz bejárata elé nem illik tenni a motyót, ezt nyáron sárga kötéllel és bólyákkal ki is jelölik. Vízre egy nagyjából 6-8 méter széles területre tudunk jutni. A bejárat kisebb-nagyobb kövekkel van tarkítva, így aki kényes erre, annak érdemes cipőt húznia. Normál vízállás esetén a víz szkeggel szinte azonnal szörfözhetővé válik, foillal sem kell 15-20 méternél többet gyalogolni a biztonságos indulásért.

Uralkodó szélviszonyok, szélirányok:

Az első 100 méteren elég hektikus a szél, így ha nem totál északnyugati fúj, beachstarttal nehézkes lehet az elindulás (ettől függetlenül a beachstartoló keménymag kitartóan vár 10-15 percet is egy jó pöffért cserébe, a kevésbé elegáns, vitorlát húzgáló szörfösök ilyenkor már Alsóörst is elhagyták Tihany felé).

Általában pöffös északi, északnyugati szél szokott itt fújni, gyakran fordul nagyokat a szélirány. Helyi sajátosság, hogy az indulás után, ha egyből elkezdünk élesedni, gyakran el tudunk kapni egy ÉK-i pöfföt, rengeteg magasságot és időt spórolván ezzel, így jóformán a Sirály kikötő magasságáig el tudunk vele libázni (Szélirányok c. ábrán sárga szín). Ugyanez az öböl túloldalán is igaz, ahol pedig nyugatias irányúra fordul a szél, valamint be is erősödik (kék szín). Az öböl közepén az északi-északnyugati szél szokott többnyire stabilan fújni. Minél lejjebb ejtünk, a szél annál tisztább lesz, foillal érdemes Almádi magasságába leejteni, itt jobb napokon gyönyörű szélfal alakul ki, mely az öbölhöz képest sokkal stabilabb és erősebb is.

A nyugatias irányú szelek általában kihagyósak, pöffösek szoktak lenni.

Keleti szelünk offshore iránya miatt szintén nem a legtökéletesebb. Északi front napján gyakran megfigyelhető, hogy mikor kifárad a stabil északi szél, szép fokozatos gyengülés mellett elkezd keletire befordulni; ez a biztos jele annak, hogy a napi szörfözésünk a végéhez közelít, és ha nem vagyunk elég gyorsak, lehet, hogy úsznunk is kell majd.
A délnyugati habár nem itt a legjobb, szörfözhető szokott lenni. A part és a hegyek megemelik a szelet, így érdemes minél gyorsabban kreuzolva a parttól távolodni, valamint az öböl csúcsa felé igyekezni, mert a tobruki strand előtt gyakran tudunk olyan pöfföt vadászni, amivel ki lehet repülni Almádi alá akkor is, ha Fűzfőn sikláshatár alatt vagyunk. Ha tehetjük, lehet érdemesebb déli szeleknél a balatonalmádi strandokat választani.A fentiek miatt a spot kifejezetten alkalmas a szörf elsajátítására is, hiszen az északi szél megfelelő körültekintés mellett mindig csak a Föveny strandra tud lesodorni minket, ahonnan újból felsétálhatunk a Zagykazira a vízben. Északiban a víz elég flat, erősebb szélben is maximum choppos. Déli szélben a hullámok miatt kicsit trükkösebb a helyzet, de abszolút vállalható ilyenkor is a tanulás. Szintén a spot mellett szól, hogy nem csak nyáron, de ősszel, tavasszal, sőt, télen is járnak rendszeresen ide sporttársak szörfözni, vagy akár csak a vízen lévőket figyelve beszélgetni. Relatív gyakran felbukkannak a vízirendőrök is, így szerintem érdemes mellényt hordani.

Sporttípusok:

A foil megjelenésével Fűzfőn is megborultak az arányok; lassan elmondható, hogy több foilos lesz, mint szkeggel szörföző. Nem csoda, hiszen a pöffös szél, a váltakozó szélirány mind a foilosoknak kedvez. Pont ezért wingesből sincs hiány: 2021 nyarán még csak 1-2 wingest láttunk, azóta viszont számuk minden évben exponenciálisan nő. Ebből a szempontból fontos megemlíteni a hínár helyzetet, mely az elmúlt 2 évben nem okozott szerencsére problémát ezen a spoton. Déli szeleknél gyakran megjelennek kite-osok, kite-foilosok is.
Ha épp nem fúj, érdemes itt vízre dobni SUP deszkátokat, az öböl csúcsánál lévő nádasok gyönyörűek, élőviláguk egyedi. Gyakran járnak ki gyakorlatozni a OP-val illetve kalózokkal a helyi vitorlástáborok lakói, érdemes figyelni a felállított pályáikra, hogy ne zavarjuk őket. Vitorlás/szörf verseny tudomásom szerint csupán évi néhány alkalommal van, nem szoktak érdemben zavarni. Az úszókra/fürdőzőkre figyelni kell partközelben, érdemes felhívni a kihelyezett táblákra őket, miszerint fürdeni ezen a területen tilos. Az utóbbi pár évben itt kerül megrendezésre a Balatonman triatlon verseny, mely ősszel zajlik. Csak évi egyetlen napról van szó, és a nap zömében nyugodtan tudunk szörfözni.Infrastruktúra:

A Zagykazetta mellett rengeteg büfé és étterem is található, melyek ?L? alakban húzódnak a Föveny-strand bejáratáig. A klasszik büfé-kajákon kívül tudtok fagyit, olasz pizzát is enni, illetve van egy kisbolt is a soron. Magán a beachen találtok öltözőt, nyaranta tusolót, csapot is. Mosdó sajnos csak a Föveny strand bejáratánál található, viszont ez ingyenes, magyar viszonylatban tiszta is. A Zagy helyet ad egy 3 éve épült szörfiskolának, a Balaton Surf Centernek, ahol főképp kezdő és freeride felszereléseket, SUP-ot tudtok bérelni. A Center North tesztközpont is, így wing bérlésére, kipróbálására is van lehetőségetek. Nyaranta a srácok egy hatalmas sátrat állítanak föl, ami alatt nyugodtan tudtok hűsölni, kérdezni, dumálni, vagy csak simán pihenni is az árnyékban. A tároló konténerben szezondíj ellenében felszerelést is tarthattok, mely rendkívül kényelmes, hiszen a parttól szó szerint 15 méterre tárolhatod minden cuccodat. A klubbtagoknak le se kell jönniük a partra, kamerán keresztül láthatják milyen szél fúj, ki milyen cuccal megy be.

A környéken még van lehetőség elektromos hajó bérlésre, valamint a Sirály kikötőben vitorlás bérlésre. A család sem fog unatkozni, hiszen néhány száz méterre a parti sétányon egy játszótér is van, és persze a Föveny strand is csak egy kőhajításnyira van a szörfös placctól.
A klubbtagság:
Egy ilyen igényes területet karban tartani az önkormányzat támogatása nélkül nem egyszerű, végképp nem olcsó feladat. Azon felül, hogy nemes cél hozzájárulni anyagilag a terület szépségéhez, a klubbtagok több kiváltsággal is rendelkeznek: egyrészt a már említett kamerás rálátással a parta, másrészt pedig a behajtási engedéllyel a VIP murvás parkolóba. Évi díj ellenében a szörfklubb elnökeinél, Marton Andrásnál vagy Hodács Lajosnál lehet jelentkezni. Természetesen vízre szálláshoz nem kell tagsági, bárki használhatja ingyenesen a helyet.A Zagy arcai:

El se hiszitek, mennyi híres és hírhedt szörfös jár ide, a teljesség igénye nélkül azért említenék pár nevet. Helyi lokál a magyar foil pionír/vitorlamester, Kondor Peti, aki a legügyesebb wingesek közé tartozik. Az ún. 100 km-es klubba tartozik a foil veterán Somogyi Robi és Barabás Gyuri, akik napi nettó 6 óra vízen töltött időig meg sem állnak. Kovács Zsolti fehér furgonját gyakran láthatjátok, roskadásig tömve szörfcuccal. Egyre gyakrabban a magyar szlalom és wave legenda szörfös, Torma Johnny is tiszteletét teszi a parton új foil felszerelésével. És persze ki ne ismerné Stanislavot, az orosz szépfiút, aki mindig 2 négyzetméterrel nagyobb vitorlával megy be, mert utál ácsorogni. Összességében elmondhatjuk, hogy Fűzfő közel sem tökéletes, mégis egy utolsó gyöngyszem a Balatonon, így foggal-körömmel kell ragaszkodnunk hozzá. Hiába nem esik útba, hiába pöffös a szél, bevallhatom, a társaság miatt mindig szívesen járok ide. Biztos sokan vagyunk így, akiknek megdobban a szíve, ha elhajtanak a 71-esen az öreg Zagykazetta előtt.

Galéria >>

 

Palotás Peti


Ascan Black

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
38167
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz