Balatonföldvár - Raceboard VB beszámoló


2022.05.24

Patrik Pollak nyerte a balatonföldvári raceboard-világbajnokságot

A pénteki kényszerpihenő után szombaton három futammal fejeződött be a raceboard-világbajnokság Balatonföldváron. Patrik Pollak magabiztosan, a 12 futamból 9-et megnyerve gyűjtötte be a világbajnoki címet a cseh Petr Kucera előtt. A legjobb magyar, Sánta Bence a nyolcadik helyen zárt.

Az éjszakai vihar után esővel, de szél nélkül kezdődött a raceboard-világbajnokság szombati napja. A pénteki kényszerpihenő után kissé türelmetlenül szemlélték a vizet a versenyzők - nagyon szerettek volna már deszkára állni. Fohászuk meghallgattatott, és 11 óra körül megszólalt a duda, irány a víz!

Három futamot rendeztek a zárónapon, ebből kettőt ismét a szlovák Patrik Pollak nyert meg, aki végül hatalmas előnnyel diadalmaskodott és lett világbajnok.

"A mai nap nagyon rosszul indult, bár jól rajtoltam, de utána sorozatosan rossz döntéseket hoztam, minden összejátszott ellenem, és csak ötödik lettem. Nagyon dühös voltam magamra. Utána viszont összekaptam magam, és megnyertem mindkét futamot - összegzett Pollak. - Örülök a világbajnoki címnek, bár a kilenc futamgyőzelem magabiztos sikert sejtet, az igazság az, hogy nagyon meg kellett küzdenem minden egyes futamon. A legjobban annak örülök, hogy a többi szlovák versenyző is jól szerepelt, ők voltak azok, akik engem is folyamatosan jobb teljesítményre sarkalltak."

A második helyen a cseh Petr Kucera végzett az összetettben, aki újabb futamgyőzelemmel búcsúztatta a világbajnokságot: "Az első futamot megnyertem, a másodikon csak ötödik lettem, nagyon rosszul rajtoltam. Az utolsón sokat kellett pumpálnom, de végül a második helyen célba értem. Nagyon elégedett vagyok, alig hiszem el, hogy második lettem a világbajnokságon. Patrik nem hagyott sok esélyt nekünk ezen a viadalon, kiváló versenyző, tapasztalt, új deszkával versenyzett, szerepelt három olimpián, nehéz őt legyőzni."

A legjobb magyar, Sánta Bence az utolsó futamon negyedik lett, összesítésben a nyolcadik helyen végzett. "Nagyon örülök, hogy így sikerült zárnom a világbajnokságot, ez bizakodásra ad okot, remélem, lesz ez jobb is. Most nem volt könnyű dolgom, mert nem tudtam ebben az osztályban edzeni, egyenesen a iQFoil Európa-bajnokságról érkeztem, és gondok voltak a felszereléssel, de szeretnék még raceboard-versenyen indulni. Összességében örülök, hogy itthon versenyezhettem, és remélem, minél hamarabb újra otthont adhatunk egy hasonlóan rangos nemzetközi versenynek."A nők között a végig vezető cseh Jana Slívová diadalmaskodott: "Nehéz nap volt, mert a viszonylag enyhe szél miatt sokat kellett pumpálnunk, de nagyon élveztem az összes futamot. Annak különösen örülök, hogy a férfiak között is megálltam a helyem, és az első tizenötben tudtam végezni."

A legjobb magyar hölgyversenyző Gádorfalvi Luca lett: "Mozgalmas volt a hét az időjárás és a versenyek tekintetében is: szerencsére a Balaton sokféle arcát megmutatta. A rendezés szuper volt, jól sikerült a verseny. A mai három futamon nem hibáztam nagyot, a rajtjaim is elfogadhatóak voltak, ott futottam be, ahol a helyem van, így végül is elégedetten zártam a versenyt."
Az U23-asoknál Morvai Bálint a dobogó harmadik fokára állhatott fel. "Nagyon jó érzés, hogy bronzéremmel zárom a világbajnokságot. Nehéz hetünk volt, mindenféle körülményben szörföztünk, és lelkileg nagyon kellett ez az utolsó nap, mert nagyon sokat tudtam javítani. Azért azt el kell mondani, hogy az összetett éllovasok egy négyzetméterrel nagyobb vitorlával versenyeznek, tehát nehéz volt felvenni velük a versenyt, főleg, hogy először álltam ilyen deszkán."

A magyar válogatott kapitánya, Utassy Lóránd elégedetten összegezte a hetet: "Szép munka volt, elsősorban a versenyrendezőség részéről, tizenkét futamot rendeztünk, ami szinte álom, főleg a Balatonon. Abszolút elégedett vagyok, és mindenki az lehet, nem is jött panasz a versenyzők részéről. Olyan héten vagyunk túl, amely a Balaton minden arcát megmutatta, volt napsütés, 30 fok, 15 fok, eső, úgyhogy parádés volt. A magyar versenyzők dolgát nehezítette, hogy többen egy másik versenyről estek be, vagy még nincsenek topformában. Morvai Bálinttól érmet vártunk, meg is szerezte, sőt, akár a második hely is összejöhetett volna, bár túl sok lehetősége nem volt ezzel a felszereléssel az edzésre. Sánta Bence egy másik osztály Európa-bajnokságáról érkezett, egy napja volt az átállásra nulla pihenőidővel, nyilván ennek meglett a következménye, például a döntéseknél. De szépen küzdött, és az utolsó futamokban bebizonyította, hogy be tud ő jönni a legjobb három-négy közé is."
Szombat délután az ünnepélyes díjkiosztóval zárult Balatonföldváron a raceboard-világbajnokság, amelyről minden résztvevő kellemes élményekkel távozhat.

RACEBOARD-VILÁGBAJNOKSÁG, BALATONFÖLDVÁR

Végeredmény: 1. Patrik Pollak (szlovák) 11.0 helyezési pont, 2. Kucera (cseh) 22.0, 3. Morris (brit) 27.0, ...8. Sánta Bence (magyar) 78.0, ...26. Morvai Bálint (magyar) 252.0, ...31. Pollacsek Kálmán (magyar) 271.0, ...38. Sükösd Balázs (magyar) 341.0,... 40. Molnár Áron (magyar) 364.0,... 43. Gádorfalvi Luca (magyar) 401.0, ...51. Gilicze Noémi (magyar) 489.0, 52. Gádofalvi Károly (magyar) 505.0, ...55. Mitrovics Gábor (magyar) 529.0

A teljes eredménylista >>

Fotó: Magyar Szörf Szövetség/Szabó-Jilek Ádám  Galéria >>

 

Beszámoló a 3. napról:

Négy futamot rendeztek a raceboard-világbajnokság csütörtöki napján, s mind a négyet a versenyben eddig is vezető Patrik Pollak nyerte meg - szoros csatában. A legjobb magyar Sánta Bencének technikai gondjai támadtak, ami miatt egy futamot ki is kellett hagynia, így a tizedik helyről várja a folytatást. 

Mind a négy csütörtöki futamot megnyerte, és szinte behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben eddig is vezető szlovák Patrik Pollak a Balatonföldváron zajló raceboard-világbajnokságon. A legjobb magyar, Sánta Bence a tizedik helyről várja a folytatást.

Patrik Pollak utolérhetetlen. Vagy legalábbis annak tűnik, noha saját bevallása szerint a csütörtöki futamok mind elképesztően kiélezettek voltak a balatonföldvári raceboard-világbajnokságon. Volt, hogy az utolsó métereken dőlt el a küzdelem az ő javára.

"Nehezek voltak a körülmények - az elejétől a végéig nagy csatát vívtunk egymással: a szél egyszer erősebb volt, másszor gyengébb, és változott az iránya is, ami a sebességkülönbségekben is megmutatkozott. Folyamatosan figyelni kellett, és keményen dolgozni - nyilatkozta Pollak. - Négy nehéz futamon vagyunk túl, négyszer huszonöt percnyi kőkemény munkán - és egyáltalán nem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt az eredmények mutatják, többször az utolsó métereken is harcolnom kellett a pozíciómért. Még mindig sok van hátra, örülök az eredménynek, de továbbra is muszáj koncentrálni."
Az összetettben második cseh Petr Kucera neve mellé három második és egy harmadik hely került ezen a napon - és egyáltalán nem volt elégedetlen.

"Nagy harcot vívtunk Patrikkal, ő egy kicsit könnyebb, mint én - körülbelül hetvenöt kiló, míg én nyolcvanegy -, ami ezúttal számított. Természetesen megpróbáltam felvenni fele a küzdelmet, de mindig volt közöttünk néhány méternyi különbség. Őszintén megmondom, én jobban szeretem az erősebb, tíz csomó fölötti szelet, de nyilván ilyen szélviszonyok között is tudok szörfözni."

A brit Louis Morris továbbra is tartja a harmadik helyét - a kiegyensúlyozottság egyik mintaképe ő ezen a versenyen: a legjobb négyen kívülre egyszer sem csúszott.

"A délelőtti futamok elég nehezek voltak, változó szélben zajlottak - mondta Morris. - Az összes rajtomat elrontottam, mindig küzdenem kellett a felzárkózásért. Patrik (Pollak) folyamatosan előttünk volt, mi pedig Petrrel (Kucera) harcoltunk a második-harmadik helyért. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, és a futam-eredményeimre sem lehet panasz."

A mezőny legjobb magyar versenyzője, Sánta Bence jelenleg a 10. helyen áll az összetettben, visszaesésének oka, hogy a csütörtöki harmadik futamot ki kellett hagynia.

"Remekül indult az első két futam, jó helyeken álltam, aztán a svertemmel akadt egy kis technikai probléma, eltört az az alkatrész, ami igazából bent tartja a deszkában - mondta Sánta. - Sokat veszítettem az első futamban, de még így is a tizedik hely környékén futottam be. A két futam között megpróbáltuk a vízen megjavítani a szörföt, úgy tűnt, sikerült is, de aztán a második futam utolsó hátszelére teljesen megadta magát, és bár a hetedik helyen befutottam, egy futamot ki kellett hagynom."

Sántának másfél órája volt a javításra, végül ez nem jött össze, viszont kölcsönfelszereléssel oda tudott állni a negyedik futam rajtjára, amelyen másodikként ért fel a bójához, ám utóbb elesett, és visszacsúszott a hetedik pozícióba.

Az U23-asok mezőnyében továbbra is a szlovák Matej Stefaniciak áll az élen.
A hölgyek között Jana Slívová továbbra is remek tempót diktál, sőt, csütörtökön volt egy összetett hetedik helye is, ami a férfiak uralta mezőnyben nem kis teljesítmény.

"A tegnapi nap elég rövidre sikerült, de ma szerencsére ismét több futamot rendeztek, és a délelőtti hármat meg tudtam nyerni a nők között - mondta Jana Slívová. - A második futamon összeszedtem egy kis hínárt, de a többi remekül alakult."

A magyar Gádorfalvi Luca negyedik a nők között.

"Nagyon elfáradtam - vallotta be Gádorfalvi. - Az előző napokon elég sokat estem, ezért ma próbáltam arra koncentrálni, hogy fennmaradjak a deszkán, és ez sikerült is. A bójákkal ezen a versenyen nem vagyok olyan jó barátságban, ma már próbáltam nagy ívben kerülni, mert tegnap is estem amiatt, hogy felakadtam a bóját tartó zsinóron."

Folytatás pénteken - a tervek szerint újabb négy futammal.

RACEBOARD-VILÁGBAJNOKSÁG, BALATONFÖLDVÁR
Az állás 8 futam után: 1. Patrik Pollak (szlovák) 9.0 helyezési pont, 2. Kucera (cseh) 19.0, 3. Morris (brit) 23.0, ?10. Sánta Bencze (magyar)79.0, ?29. Pollacsek Kálmán (magyar) 213.0, ?33. Morvai Bálint (magyar) 234.0, ?40. Sükösd Balázs (magyar) 295.0, 41. Molnár Áron (magyar) 306.0, 42. Gádorfalvi Luca (magyar) 308.0, ?51. Gilicze Noémi (magyar) 399.0, ?52. Gádofalvi Károly (magyar) 405.0, ?55. Mitrovics Gábor (magyar) 423.0
 

Az aktuális eredmények >>

2. nap  beszámoló:
 

A balatonföldvári raceboard-világbajnokság szerdai napján mindössze egy futamot sikerült megtartani, azt viszont erős szélben, ami a cseh Petr Kucera malmára hajtotta a vizet. Az összetettben továbbra is a szlovák Patrik Pollak vezet, a legjobb magyar pedig a nyolcadik helyen álló Sánta Bence. 
A szerdai versenynapról szóló tudósításunkat, és néhány szabadon felhasználható fotót csatolmányban találsz. Köszönjük, ha felhasználod. 

Fotók itt >> (Magyar Szörf Szövetség/Szabó-Jilek Ádám)

 

Magyarország / Balatonföldvár - újra egy világverseny, a Raceboard világbajnokság helyszíne lett, a mezőny ma elrajtolt! 

Az 1. nap tökéletes időben, egész nap fújó keleti-északkeleti szélben zajlott a verseny.

Négy futamot tartottak meg a Balatonföldváron zajló raceboard-világbajnokság első versenynapján, amelynek végén a három futamgyőzelmet arató szlovák Patrik Pollak áll az élen ? a legjobb magyar, Sánta Bence a hetedik helyről várja a folytatást.

 

 

 


Cimkék

Raceboard    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
94612
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021