A szörfözés úttörői 1. - Jim Drake és Hoyle Schweitzer


2002.07.03

Jim Drake

Hoyle Schweitzer

A találmány
lényegi részei
 (Baum gyökérrel)

Ten Cate
 szörfdeszka
 faváza

Fából készült baumok

Fából készült
 svert és szkeg

 Kezdetleges
szörfvitorla
 a Ten Cate-től

A 70-es évek
végén már a
Balatonon is
 feltűnt a szörf

.

Jim Drake és Hoyle Schweitzer

Hivatalosan feltaláló társaknak nevezzük őket, ámbár 1973-tól 1987-ig a szörfvitorlák egyedüli birtokosa Hoyle Schweitzer volt. A rig valódi feltalálója azonban nem ő, hanem egykori barátja és partnere, Jim Drake, akit a kemény üzletember elütött a zseniális találmány hasznától és egymaga óvatos becslések szerint is 30-40 millió dollárt kasszírozott. Valójában még a licencszerződésekből származó milliókkal sem elégedett meg, az egész sportot akarta irányítani. "Egy út van, csak az enyém" - hangoztatta Schweitzer, aki a szörfipart felépítette, ellenőrizte és bosszantotta.

Az egész a Jamaicai öbölben kezdődött 1962 tavaszán. Egyik este Jim Drake kollégájával beszélgetett egy üveg Remy Martini mellett. A diskurzus a késő éjszakába nyúlt, mialatt az üveg Martini szép lassan kiürült. "Azon az estén azon spekuláltunk, hogyan lehetne egy széllel hajtott vízisít összehozni úgy, hogy a motorcsónak szerepét egy kézben fogható sárkányernyő töltené be, a vízisínek meg egy jókora szörfdeszkát használnánk. Úgy képzeltük el a sárkányszárnyat, mint egy jól kormányozható repülőt, amit különböző zsinórokkal irányítottunk volna. Az elképzelés voltaképpen jó volt, bár a konyak miatt akadt egy-két nem kívánt mellékhatás." Pár nappal később Jim Drake számításai azt mutatták, hogy egy ilyen sárkányernyőn képződő felhajtóerő egyértelműen kisebb lenne, mint egy normál vitorla esetében, ezért a későbbiekben megmaradt az alapötletnél, de a sárkány helyett a vitorlát tartotta meg, mint továbbgondolandó lehetőséget.

1966 őszén felgyorsultak az események. Jim Drake barátjának, Hoyle Schweitzernek egyik partiján vetette fel először az új sporteszköz ötletét. Schweitzert rögtön lázba hozta az elképzelés. Felismerte, hogy a vitorlázást és a szörfözést ily módon össze lehetne kötni, s mint jó üzletember azonnal megszimatolta a nagy piaci lehetőséget is. Ők ketten akkor el is határozták, hogy elkészítik és kipróbálják Jim technikai elgondolását, egy vitorlával szerelt szörfdeszkát.

Jim Drake 1967 tavaszán egy autóútja során - San Bernardino-ból Los Angelesbe menve - álmodta meg a végleges tervet. Hazaérve elkészíttette a vázlatát egy vitorlának árboczsákkal, megbízta Bob Broussard vitorlagyártót, hogy készítse el, ő pedig megkezdte egy baum laminálását teakfából. Május elejére minden kész volt. A végén vett egy pár szalagacélt csapszegekkel és egy nylontuskót a kardán árbocgyökhöz és ezt összeállította. 1967 máj. 21-én szörfözött először egy kaliforniai kis kikötőben, Marina del Rey-ben. A siker, mint minden kezdőnél, meglehetősen mérsékelt volt. Schweitzer ott sem volt, ő csak júl. 4-én, az Amerikai Függetlenség napján próbálta ki a szerkezetet. Hoyle a könnyű szélben egy óra múlva elfogadhatóan szörfözött. Ekkor határozta el a deszka szabadalmaztatását és gyártását. Ez idáig Jim és Hoyle még jó barátok voltak.

Schweitzer 1969-ben bizonyította be először, hogy az üzleti gyakorlatban nem finomkodik. Bár partnerével Jim Drake-el közös céget alapított, a Ten Cate holland textilgyárral kötött üzletet viszont eltitkolta. Amikor Drake 1983-ban megvádolta Schweitzert, hogy tudomása nélkül kötött szerződést a Ten Cate-el, akkor Hoyle kijelentette: "Üzletember vagyok, Drake nem az. Ha a tervet nem vittem volna előre, akkor nem történt volna semmi. Drake-nek meg volt a lehetősége, de nem vette komolyan az egészet. Imádkoztam neki, hogy fektessen bele pénzt, de nem tette. A Windsurfer az enyém." Az eltitkolt üzletekből bírósági ügy lett, amit Jim Drake elveszített.

Hoyle Schweitzer karaktere, makacssága, szívóssága alaposan behatárolta a szörfök fejlődését is. Az eredeti szörfdeszkán semmit sem akart változtatni. 1983-ig gyártotta a Windsurfert, amikor már a sihederek funboardjaikkal ugrándoztak a hatalmas hullámokon. " Én találtam ki a sportot, én építettem fel, úgy kell mennie, ahogy én akarom!"

A szabadalmaztatott találmány, egy árboczsákos vitorla baummal és kardáncsuklós árbocgyökkel szerelve, Drake ötlete volt. Schweitzer tevékenysége mindössze abból állt, hogy Jimet többször emlékeztette arra, hogy gondolja tovább a dolgot és készítsen el egy vitorlát, mivel ő már egy árbocról és egy deszkáról gondoskodott. Az tény, hogy Schweitzer kitartása sikerre vitte a szörföt, de később makacsul ellenállt minden újításnak. Szerinte úgy volt jó a szörf, ahogy azt Drake megálmodta a saját garázsában. 15 éven át csak az engedélyével készülhetett el minden darab baum, minden egyes árbocgyökér. Az öregebb szörfösök jól emlékszenek arra az időszakra, amikor majdnem minden baumon, amit megvettek, ez volt olvasható: Licensed by Hoyle Schweitzer. 1987 márc. 21-én azonban a "patent-pápa" leszállt a trónról. A szabadalmi védettség megszűnésével a szörfipar fellélegzett, és új erőre kapva szédült tempóban indult meg a fejlesztés.

Tóth László


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
69982
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021