Zsinórban a második Paskowskinak


2007.12.18

André Paskowski 2006 után idén is megmutatta, ki a legény az Európai Freestyle Pro Tour (EFPT) háza táján, és meg nem remegõ kézzel hódította el idén is a bajnoki címet. A Jeri-n és el Yaque-n eltöltött hónapok után nem volt kérdés, ki lesz a fõnök a 2007-es szezonban. André folyamatosan új trükkökkel támadta az ellenfeleket –és a zsûrit-, mindezt gyakorlatilag hiba nélkül adva elõ, így a kemény munka édes gyümölcseként hullott ölébe másodszor is a cím.

André, elõször is hadd gratuláljak életed második EFPT bajnoki címéhez. Mit érzel most?

Természetesen minden szuper! Az utolsó verseny elõtt kicsit ideges voltam, de végül minden frankón összejött, és sikerült újra megkaparintani a címet. Az utóbbi két hétben hihetetlen lapokat osztott le nekem az élet; elõször 5-ik lettem a sylt-i PWA versenyen, most meg Európa bajnok. Nagyon, nagyon boldog vagyok.

Hogy lehet az, hogy idén már az elsõ versenytõl kezdve ennyire domináltál a többiek felett? Ennyit számított a téli gyakorlás, a fizikai erõnlét, vagy az új felszereléseidnél találtak valamit nagyon el?

Szerintem minden, így együtt. A tény, hogy 2006-ban bajnok lettem, kis nyomást adott az idei szezonra. A télen viszont remek körülmények között edzhettem, és az elsõ versenyen is nagyon jól elkaptam a fonalat. Mindezek tetejében az összes versenyen ideális felszerelést tudtam magamnak választani. Ez azért olyan fontos az EFPT-ben, mert 9 különbözõ helyen tartanak versenyt, és ha a csúcson akarsz lenni, elengedhetetlen, hogy legalább a cuccod ne hátráltasson ebben.

A folytatásban inkább a PWA eseményeire fogsz koncentrálni, vagy 2008-ban is teljes szezont szeretnél futni az EFPT-ben?

Nos, szerintem ugyanaz lesz a helyzet, mint idén. A fõ célom, hogy magasabb PWA értékelésem legyen, mint eddig valaha volt. Az 5-ik helyem a sylt-i versenyen, szerintem megmutatta a bennem rejlõ lehetõségeket. De emellett a legtöbb EFPT rendezvényen is ott leszek majd, hogy még egyszer megvédhessem a bajnoki címet.

Mi volt a legkritikusabb momentum az idei szezonban?

Hmm, nem volt igazán kritikus helyzet idén. A versenyzõk tudásszintje egyre közelebb áll egymáshoz, így mindig 100 százalékon koncentráltam, még a gyengébb versenyzõk ellen is. Szerencsére nem volt egy kiemelkedõen rossz futamon sem a versenyek alatt, ami pozitív.

Szerinted ugyanolyan ütemben emelkedik a színvonal az EFPT-ben, mint a PWA-ban?

Igen, mindenképpen így gondolom. Sok PWA-ben versenyzõ srác csatlakozott az EFPT-hez, és sok fiatal tehetséges szörfös jött idén is. A színvonal évrõl-évrõl mindig nagyot emelkedik, és egyértelmû, hogy jövõre is sokkal erõsebb mezõnnyel kell majd összecsapni.

Mi lesz a kulcs a harmadik bajnoki címhez? Dupla manõverek, bonyolult, õrült trükkök, vagy egyszerûen esés nélkül teljesíteni a futamokon?

Már ebben a szezonban is mindenki egy olyan szörföst képzelt el magában az André Paskowski név hallatán, aki soha nem esik el a futamon. A téli felkészülés alatt több dinamikát, így nagyobb kockázatot vittem a trükkjeimbe. A 2008-as év elõtti edzéseken is erre szeretnék koncentrálni. A dinamikus, kockázatos, agresszív manõvereket akarom profi rutinnal kombinálni, ami nem lesz egyszerû feladat. Természetesen minden új trükköt kenni-vágni kell. Általában el Yaque-n szörfözöm a barátaimmal és márkatársammal, Gollito-val, így biztosan képben leszek az új manõverek terén…

Ki lesz a fõ ellenfeled 2008-ban?

Az EFPT sorozatban Nico Franciaországból, és Normen Németországból. Talán Mevissen, ha motivált lesz, és Antxon, ha újra csatlakozik a sorozathoz. Mellettük Olandersson, Rossi, vagy nagyjából bárki meglephet.

Hol fogsz edzeni télen?

A jelenlegi terv: novemberben és decemberben Brazíliában, majd Venezuelában. Mindkét helyen elég stabil a szél, és sok remek szörfös van, akikkel együtt lehet nyomulni.

Valami új DVD vagy fotósorozat? Talán „Wet ’n Salty II”?

Nem gondolkodom mostanában új filmen. Természetesen a jövõben szeretnék összehozni egy Wet ’n Salty 2-t, de nem 2008-ban. De például pont most vettem pár új filmes eszközt. Az a tervem, hogy néhány profi színvonalú rövid klipet osztok meg valamelyik internetes csatornán az idei szezonban. Ehhez már az elejétõl fogva együtt fogok dolgozni barátommal, Gollito-val, aki az egyik legõrültebb és legprofibb freestyle szörfös az egész világon.

Melyik a kedvenc manõvered, amikor csak úgy magadnak szörfözöl?

Freestyle: brutál gyors és magas Shaka, az leírhatatlan érzés! Wave: magas Backloop.

Ender Gábor
T

andT

sport

Kapcsolódó cikkek:

Fotók: PWA


Cimkék

André Paskowski     EFPT     freestyle    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
57212
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021