Cikkek


Varga István Bácsi 90. - a legszebb korú szörfös

2016.10.06

Varga Pista bácsit, a szörfözők doyenjét 90. születésnapján köszöntötték barátai, ismerősei gárdonyi törzshelyén, a Velencepart Hotelban.

Az előkészületek teljes titokban zajlottak, Pista bácsi egy évadzáró partira kapott meghívást. Az ünnepség a szokásos módon kezdődött, süteményekkel, italokkal tele asztal várta a vendégeket, miközben a jelenlévők beszélgettek, Pista bácsi is begurult az elmaradhatatlan Camping biciklijén. Kisvártatva felhangzott a Beach Boys híres száma, a Kaliforniai álom, majd Zahorán Adrienne, egykori rádióbemondónk az éter hullámain szólította a Velencepart Hotelt, ahol elkezdődött a Szörfmagazin különkiadása; Időutazás a múltban.

- A műsor 1992. április 23-án indult a Petőfi rádióban és minden csütörtökön jelentkezett a Sportreggelben. Az utolsó adás 2005. szeptember 29-én hangzott el.
14 éven át voltam szerkesztője ennek a műsornak, most a helyszínen egy élő Szörfmagazinnal leptem meg Pista bácsit, no meg a születésnapra ellátogatott publikumot.

Az első állomás 1998. Ekkor startolt a Freestyle a Világkupa sorozatban. Az első helyszín Podersdorf volt, ahol Robby Naist leszámítva mindenki eljött a Fertő-tóra, aki számított akkoriban. Természetesen ott voltak a Szörfmagazin munkatársai is, és az ott készült riportokból hangzott el egy összeállítás a záró adásban. Olyan nagyságok sorában, mint a tízszeres világbajnok Björn Dunkerbeck, vagy a mindig viccelődő Josh Stone, és barbadoszi vasember, Brian Talma után megszólalt Varga Pista bácsi is. Ebben az adásban ajándékozta meg Pszotka Ede Pista bácsit közelgő 72. születésnapja alkalmából egy vadonatúj Mistral deszkával és egy komplett North szörfvitorlával. Mindezt élőben, a Szögmagazin hallgatóinak füle hallatára történt. Ezt az adást hallgatták meg ismét a vendégek. A bejátszás alatt Pista bácsi feszülten figyelt és láthatóan elérzékenyült saját hangja hallatán.

Aztán következett 2006. Anekdoták csak nagy emberekről, nagy egyéniségekről születnek. Pista bácsiról több is kering. Ezek közül egynek magam is tanúja voltam.
- Épp a Velencei-tó körül bicikliztünk Pista bácsival, amikor a vízisí pályánál összefutottunk Lazsádi Lacival. Pista bácsi 80. születésnapjára készültünk, a részleteket beszéltük meg, míg Pista bácsi a vízisíelőket nézte. Aztán Laci elújságolta, hogy a jövőben ő forgalmazza a North vitorlákat. "Akkor ezen túl neked kell szponzorálni Pista bácsit" - vetettem közbe.
"Én inkább egy kite szerelést adnék Pista bácsinak, ha megtanulna kite-olni." - vágta rá Laci. A felajánlás azonban válasz nélkül maradt, lassan elindultunk hazafelé. Miközben toltuk a bicikliket, - mert útközben defektet kapott az egyik kerék-. Egyszer csak megszól Pista bácsi: ha előbb jött volna az ajánlat, akkor megtanultam volna kite-olni az Adrián, ott ideálisak a körülmények." - Soha nem késő, nyugtáztam magamban, végül szörfözni is 60 felé közeledve tanult meg, bár előbb nemigen tehette, mert nálunk akkortájt alig volt még szörf.

2011-ben Pista bácsiról cikk jelenik meg az angol Boards Magazinban Papp László tollából. Az akkor 85 éves Pista bácsi még siklik a tavon, csak vízi starttal indul el, és a deszkát a vitorlával összekapcsolva teszi vízre. A cikk végén a szerkesztő megjegyzi: Ha valaki ismer idősebb szörföst, akkor az jelezze és bizonyítsa is egyben. Azóta sem tudunk erre vonatkozó bizonyítékról, így joggal feltételezhetjük, hogy Pista bácsi nemcsak Magyarországon, hanem Európában is a legidősebb aktív szörfösnek számított, sőt megkockáztatom, talán a világon is egyedül áll ezzel a teljesítménnyel. Hogy miért a múlt idő? Mert 88. éves korában szörfözött utoljára, és 89. évesen állt utoljára jégszörfre és nem sokkal a 90. születésnapja előtt végleg letette a szörfdeszkát. Ezzel a teljesítménnyel bekerül Dulin Jenő: A Magyar Vitorlázás Története c- könyvébe is.

Az időutazásnak lassan vége, visszatérünk a jelenbe, előbújik a születésnapi torta tűzijátékkal a tetején. Varga Zsolt a szörfösök nevében egy hatalmas tablót hoz, középen Pista bácsi, körülötte a szörfös társak, barátok fotói, felhangzik a Happy Birt Day to You, Pista bácsi meghatódástól elcsukló hangon mond köszönetet a Szörfmagazin mikrofonjába. A meglepetés sikerült!

Pista bácsi szimbóluma a magyar szörfsportnak, hite kitartása tiszteltre méltó, mindenki számára példakép.
Kedves Pista bácsi! Isten éltessen erőben, egészségben még nagyon sokáig!

Szöveg: Tóth László
Fotók: Papp László
 

 

További képek a galériában >>

 


ReSailCle

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
22245
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Ascan Style Black

48 900 Ft

54 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

RRD Firewing MK5

135 000 - 179 000 Ft

283 000 - 349 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 - 129 000 Ft

182 000 - 199 000 Ft

Ascan Jibe

12 900 Ft

Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Ascan leash

8 990 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft