Téli bunda szörfösöknek - Amit a neopreneről tudni kell


2009.11.08

Sóstó télen - Fotó: BR

Rádóczy Barna - Lellei tél

Rádóczy Barna - Lellei tél 2.

Rádóczy Barna - Orfű télen

Rip Curl havas szörf

Rip Curl H-bomb reklám

A neoprene szó nagyjából a 30.-as évek végén jelent meg az enciklopédiákban. A Notre Dame egyetemen Julius Arthur Nieuwland tett először említést egy előadásában az acetilénnel folytatott kutatásairól. Az izgalmasnak tűnő rugalmas anyag, a polychlorprén (értsd: sokszor CH2=CCl-CH=CH2) már a szabadalmat az egyetemtől megvásárló DuPont kutatóintézet fejlesztése. Ezt az anyagot hívjuk ma neoprenenek.

Julius Arthur Nuewland, és a DuPont kutatói a 30.-as években még valószínűleg nem gondolták, hogy mennyire fontos a szörfösök / vitorlázók számára az, amit felfedeztek. A neoprene ruhának köszönhetően sokkal több ember számára vált elérhetővé a szörfözés. A hidegebb országokban neoprene ruha nélkül esélytelen lenne a vízreszállás, de hazánkban is csak a nyári melegebb szelekben lenne élvezetes a sport.

A több mint 70 éve felfedezett anyag az ötvenes években kezdett el igazán terjedni, manapság már nyugodtan állítható, hogy szinte minden szörfösnek van neoprene ruhája. A gyártók ontják magukból a szörfruhákat, a fejlődés pedig igen látványos, a tartósságban, a kényelemben és a hőérzetben is könnyen megfigyelhető. A hazai szörfösök már nem csak nyáron, hanem szinte az egész évben figyelik a szél-előrejelzést, és ez nemcsak a sokszor emlegetett globális felmelegedésnek köszönhető. Ha a víz ideális halmazállapotú, és a levegő hőmérséklete nem sokkal kúszik 10 fok alá, akkor nem kell meglepődni azon, ha szörfösök gyülekeznek a Balaton, vagy velencei-tó kedveltebb szörfös strandjain. A neoprene és a szörfözésre is alkalmas trocken ruhák olyan szintre fejlődtek, hogy már gyakorlatilag tényleg csak a víz befagyása tartja vissza a szörföst attól, hogy vízre szálljon.

Az idei év egyértelműen legnagyobb újítása a Rip Curl márka H-Bomb, azaz hidrogénbomba névre keresztelt, akkumulátorral fűthető ruhája. Az otthon, vagy akár autóban feltöltött kis akku néhány óráig képes fűteni a szörfruha hátsó részébe rejtett vékony fémszálakat. A szörfös így mozgás közben akár olyan hőséget is érezhet a ruhájában, mintha otthon a kandalló mellett ülne a karosszékben. Az áramforrás alig nagyobb mint egy mobiltelefon akkumulátora, és hátul, a legkevesebb mozgást igénylő területen, derékmagasságban van a ruhába rejtve. Az öltözék többi része megfelel a cég többi téli időszakra tervezett modelljének, az extra fűtés tehát nem befolyásolja a szörföst a mozgásban, a ruha pont annyira kényelmes mint a többi, hasonló vastagságú neoprene. Az H-Bomb árán viszont látszik, hogy a gyártó nem a legszélesebb körnek szánja ezt a ruhát. Fűthető ruha tehát már létezik, semmi sem lehetetlen… A közel 1100 eurós listaár miatt viszont valószínűleg ritka látvány lesz még egy ideig a hazai vizeken.

Nem kell azonban aggódnia a gazdasági válsággal is sanyargatott, szegény magyar szörfösöknek sem. A téli időben is megfelelő, jó minőségű, melegebb ruhák hozzáférhetők már kb. 80 ezer forintos áron is. A téli ruhákat két osztályba sorolhatjuk: vannak a klasszikus neoprenek melegebb változatai, és vannak a vitorlázásból is ismert trocken ruhák, mely egy teljesen más megközelítésben nyújt megoldást a „fázó szörfös” problémakörben.

Régen a melegebb neoprene szininímája volt a vastagabb neoprene-nek. Mára már ez nem feltétlenül igaz. Az anyagok ugyanis rengeteget fejlődtek, ugyanazt a hőérzetet vékonyabb és sokkal rugalmasabb, ezáltal kényelmesebb anyaggal is el lehet érni, mint néhány éve. A hőérzetet a fázosabb részeken speciális anyagok alkalmazásával lehet növelni. Az ultravékony titanium felülettel ellátott neoprene sokkal jobb hőszigetelést biztosít mint a hagyományos neoprene, ezért máris áldozhatunk valamit a vastagságon a kényelem érdekében. További előnyök származnak abból is, hogy az utóbbi időben egyre több neoprene ruhát látnak el a háton egy plusz neoprene réteggel, ami meggátolja, hogy a zippzáron beszivárgó víz hidegzuhanyként érje a szörföst 1-1 esés után. A beépített vékony és kiemelkedően rugalmas neoprene réteg bizonyos esetekben teljesen minimálissá teszi a beszivárgó víz mennyiségét, ezek a ruhák tehát kvázi-szárazruhaként funkcionálnak.

Batwing

vagy waterblock vízzáró panel

Az utóbbi időben egyre nagyobb számban dobnak piacra a gyártók ún. double-lined, azaz kívül belül szövet felülettel ellátott neoprene ruhákat. Ezek jellemzően rugalmasabbak, ezáltal kényelmesebbek, és tartósabbak a hagyományos, gumírozott külső felületű neoprenekhez képest. A gumírozott neoprene gyakran megmaradt a kisebb mozgást igénylő felületeken, mint például a mellkas, vagy a hát.

A téli szörfözésnek természetesen kötelező kelléke a neoprene kesztyű, cipő és csuklya, az utóbbi gyakran szerves részét képezi a téli ruháknak.
Korábban minden téli szárazruha vízzáró, és emiatt körülményesen kezelhető zippzárral lett ellátva. A zippzárat rendszeresen zsírozni kellett és elég nagy érővel lehetett csak bezárni. A vízzáró, plusz neoprene rétegeknek köszönhetően viszont erre már nincs szükség, és így egyre kevesebb gyártó erőlteti a klasszikus értelemben vett szárazruhákat.

A szakadt is divat manapság,
csak nem annyira hatékony:) (

Fotó: BR

)

Más a helyzet a vitorlázásban is ismert trockenekkel. Ezek a ruhák nem tarják bent a hőt, nem is melegítenek, egyetlen funkciójuk, hogy meggátolják a víz beszivárgását a ruha alá. Sokan teszik le a voksot az ilyen a ruhák mellett azzal az indokkal, hogy nagyobb mozgási szabadságot biztosítanak. A ruha alá akár utcai, száraz öltözetet is fel lehet venni, viszont számítani kell rá, hogy valamennyi minimális víz beszivároghat, illetve amennyiben nem lélegzős trockenünk van, az izzadság is bentmarad a ruhában, ezért gyakran előfordul, hogy a trocken alá egy vékonyabb, nyári neoprene ruhát választ aláöltöző gyanánt a szörfös, vagy vitorlázó.
A trocken ruhák tehát kizárólag vízzáró zippzárral, illetve szorosan záró nyak, csukló és boka résszel vannak ellátva, ami nem tetszik mindenkinek. A nyílások mérete persze személyre szabható, viszont a kényelemnek ára van: ha valaki túl bőre veszi az egyik nyílást, azaz túl nagy részt vág le a szigetelő gumiból, annak számolnia kell azzal, hogy több víz fog összegyűlni valamelyik lábszárában a szörfözés végére.

A téli ruhák a normálisnak tekinthető szörfszezonban általában már túl melegnek bizonyulnak. A szörfösök többsége ezért inkább a gyakrabban használt nyári ruháját próbálja a télidőszakokban melegebbé tenni, amire szintén kiváló eszközök állnak rendelkezésre. Szinte mindegyik gyártó készít 1-2 mm vastagságú melegítő aláöltözőt, melyekkel jelentősen lejjebb lehet tolni a még elviselhető hőmérséklet-határt. Ezek az aláöltözők nyáron is hasznosak lehetnek, mikor a neoprene ruhára ugyan nincs szükség, viszont jól jön a plusz 1-2 fok hőérzet és a leégés elleni védelem, amit egy ilyen akár bolyhos belsejű, akár 1-2 mm vastag neoprene felülettel ellátott lycra nyújthat.

A technikának sokat köszönhetünk, már télen sem jelent problémát a szörfözés, egyedül az átöltözés perceiben érezhetjük kellemetlennek a csípős hideget. A fűtött szörfruha már valóság, a hideget már véglegesen legyőztük, már csak a széllel kellene kezdeni valamit. A zöld energiával működő, telepített szélgépekről majd egy későbbi cikkünkben számolunk be.

Neoprene választék, akciók a windsurfing.hu-n


Matto


 


Pro arboctalp

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
45057
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021