|
|
Detre Dia az elmúlt hetekben is aktívan képviselte a magyar szörf sportot, az elmúlt hetekben három nemzetközi versenyen is elindult, ezekrõl kérdeztük õt.
-
Az év eleje úgy tudjuk aktívan telt, merre
szelted a habokat?
Valóban, a tavaszi edzés és versenysorozatot
már március közepén elkezdtem. Elsõként a
rendkívül hideg, észak - franciaországi
Brestben indultam egy helyi, amolyan
bemelegítõ versenyen. Igen nehéz volt ez a
kis verseny, de nem az ellenfelek miatt,
hanem víz és a levegõ igen szerény
hõmérséklete miatt. Mindkettõ jóval 10
Celsius fok alatt volt ekkor. Viszont hõsies
szereplésemet egy szép kisebb kupával
honorálták a rendezõk.
Következõ megmérettetés a Francia bajnokság
lett volna, La Rochelle városában, de
sajnálatos módon mégsem indulhattam ezen a
versenyen, mivel a pár héttel ezelõtt azon a
partszakaszon végigsöprõ Xyinthia hurrikán
annyira megkavarta a tenger biológia
egyensúlyát, hogy a rendezõk kénytelenek
voltak megváltoztatni a verseny helyszínét.
Bresttõl északabbra, a csodálatos St. Malo
városában rendeztek egy hasonlóan rangos, 2
napos regattát. Itt igen népes mezõny gyûlt
össze és kategóriámban megszereztem a 4.
helyezést.
A harmadik, és egyben Világkupa viadalt a
festõi Palma de Mallorcán rendezték.
Kis csapatommal sajnos csak elég késõn, a
verseny kezdete elõtt egy nappal értünk a
szigetre, hosszas utazás, kompozás után.
Nem mondhatnám, hogy teljesen kipihenten
indultam neki regattának. A mezõny
világkupához méltón a legkiválóbb szörfös
nõket foglalta magába.
- Melyik eredményedet tartod nagyobb
fegyverténynek? Az elsõ két kisebb versenyen
elért elõkelõ helyezéseket, vagy az erõs
mezõnyt felvonultató mallorcai versenyen
elért helyezésedet?
Természetesen a palmai verseny volt ezek
közül a legfontosabb és a legnehezebb. Ezek a
világkupa viadalok folyamatosan egy nagyon jó
visszajelzést adnak, hogy hogy áll az ember a
világ elitjéhez képest. Mik azok a pontok,
amik még mindig nem tökéletesek, amin még
többet kell dolgozni.
- Mik az elmúlt hetek tapasztalatai a
versenyzéseddel, teljesítményeddel
kapcsolatban? Jó úton jársz?
Valóban, pár dolgon ismét el kell, hogy
jobban gondolkozzak, és több hangsúlyt kell,
hogy fektessek. De az eddigi kemény munka
gyümölcse is megmutatkozik már végre. Az
eddigi legnagyobb hibáimon és gyenge
pontjaimon végre úgy tûnik, hogy elég
hatásosan túljutottam, ami elengedhetetlen
eleme a további felívelõ teljesítményemnek.
- Miben kellene még fejlõdnöd, hogy még
kiegyensúlyozottabban szerepelhess?
Edzõm elmondása alapján, a mostani helyzetem
az egyik legnehezebb és legidegölõbb része az
elitbe való bekerülés rögös útján.
Most érkeztem el oda, hogy technikailag nagy
különbségek már nincsenek köztem és a világ
legjobbjai között, viszont most kell minden
alkalommal, minden pillanatban a maximumot
nyújtani taktikailag, ami viszont sokszor
talán sokkal nehezebb, mint a technikai
megoldások, hisz itt sokszor számolni kell a
szerencsefaktorral, amit befolyásolni igen
nehéz.
- Korábbiakban többször hivatkoztál
rendezési anomáliákra. Ezek fõként az
idõjárási viszonyoknak, vagy a szervezõk
hiányosságának tudható be?
Szerencsére nagyobb hibákat most nem vétett a
tisztelt rendezõség. Persze panaszkodni
mindig lehet, és sajnos egy dolog nagyon nem
volt szimpatikus Palman, nevezetesen a
kikötõi feltételek. Egy homokos partra
voltunk számûzve, ahol mindenünk homokos volt
folyamatosan, tetõtõl talpig. A felszerelések
tisztán tartása nem igazán volt biztosított,
és sajnos a homok az, ami nagyon nem tesz jót
a vitorlák élettartamának. De ettõl
eltekintve majdnem minden rendben zajlott.
- Van-e erre megoldás érzésed szerint?
Sajnos erre nagyon nehéz megoldást találni.
Minden nagy versenyen más és más a
rendezõség, más és más habitussal,
hiányosságokkal. Erre is szerintem valahogy
meg kell edzõdni és utána egyszerûbben lehet
venni ezeket az akadályokat is.
- Mik a terveid az elkövetkezendõ hetekre?
Még két hét van hátra a Hyeres-i világkupa
versenyig. Addig Brestben és környékén fogok
edzeni sokat. Számomra nagyon fontos lesz ez
a verseny. Szeretném a lehetõ legtöbbet
kihozni belõle.
Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
Sikeresen hozzáadtuk a terméket a kosaradhoz!
Hibás email vagy hibás jelszó!
Feldolgozás folyamatban...