Szicília 2011 - túra beszámoló


2011.08.12

A játszótér

olcsóbb szállás is akad

Tekerj egyet szicíliában

bor, sülthús, stand up

Szicíliáról eddig csak a maffia, egy vulkán, és szamárháton baktató szegény parasztok jutottak eszembe. Arra nem is gondoltam, hogy ott szörfözni is lehet.

Aztán jött egy SUC (stand up comedy) szövegíró ismerős, aki ezúttal nem viccelt, teljesen komolyan bizonygatta, hogy ott nem csak meleg van, még szörfözni is lehet és nagyon olcsón elérhető. Egy kis kedvcsináló a részletek előtt:

  • Pozsony - Trapani két főre oda-vissza 111 EUR

  • Nagyon ízletes, helyi vörösbor, garantáltan vulkáni talaj, Nero D′avola az üzemből csapolva 1 EUR / Liter

  • Pályaszállás naplementével

  • Sima, derékig érő víz, kezdőknek

Utazás

Januárban éppen a szörfözésről álmodoztunk, nézegettük a naptárt, mikor, hova érdemes utazni. A Ryanair oldala kidobta a már fent említett árat 2 személyre, amin mi nem sokat gondolkodtunk, be is foglaltuk gyorsan.

Május 13-án (pénteken) néhány nem babonás szörfös elhagyta az esős, borús Budapestet és nekivágott az útnak Pozsony felé.  Rutinos és gyors becsekkolás, némi adminisztráció a szörfös csomagokkal, fizetés, és alvás a gépen. (Itt említeném meg, hogy a repjegyhez tartozik még egy annál egyébként drágább szörfcucc-szállítás is. Én oda-vissza a szörfcuccért 160 eurót fizettem, 1 nagy rigbag és egy deszka szállításáért. A repjegy így sem került sokkal többe 70.000 Ft-nál, két főre oda-vissza..)

Itthon, pakoláskor néztük az időjárás-előrejelzéseket, melyek egységesen 16-19 fokot ígértek, amit mi nem szívesen hittünk el, de azért betettünk 1-2 pulcsit is. A hőmérőket nem tudom, hova tették, talán a tengerben vannak, de szerintem dugják máshová, mert most nincsenek jó helyen.:) Természetesen, mikor Aniita, Pedro, Alberto, Marcello e mio (Matteo) megérkeztünk, kellemes tavaszi meleg szellő és napsütés fogadott bennünket.

Miután megérkeztünk, szerencsétlenkedtünk egy kicsit a reptéren. Az interneten lefoglalt autót nem kaptuk meg, erre készüljön mindenki. Persze ezt kb. fél óra sorbaállás után tudtuk csak meg. Utána még egy sort bénáztunk a bankkártyákkal, limit beállítással, amit egy reptéren nehezen elfogadható internet és nyelvtudás hiány tetézett.. Dilemmáztunk azon, hogy elmenjünk e a rengeteg cuccunkkal taxival, de biztosra vettük, hogy egy vagyont kérnek majd már csak a bálna csomagok miatt is. Végül kaptunk egy elfogadható árat és nagy meglepetésünkre kb. 5 perc múlva már a szállás kilátásában gyönyörködtünk.

A helyszín

A Residence Santa Maria a Lo Stagnone öböl partján található. Igazi pályaszállás, a cuccodat a kertben tarthatod, ha innál egy sört vagy kávét, csak ledobod a cuccod és a kávézóból nézed ahogy a többiek a vízen dolgoznak.
Az öbölben mindenhol leér a lábad, a víz pedig teljesen sima, ideális speed-szörfözésre, de méginkább a kiteosok és a freestyle szörfösök élvezhetik a spot adottságait, a sekély víz miatt ugyanis a hosszú szkegeket csak életbiztosítás mellett ajánljuk.

Az öbölt a tengertől az Isola Grande (igen, ez a legnagyobb) zárja el, és több kis sziget között barangolhatunk akár szörffel, vagy kajakkal, ez utóbbit a szállás ingyen biztosítja a kedves vendégeknek. A környéken több szélmalmot is találunk, régen a sólepárlásra használták őket, 1-2 romos és néhány karbantartott darabot is látni a szigeteken.

A kajakon kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújt a Residence Santa Maria: kutyák mindenféle színben és méretben, bringák, ajándék bor a szippantóstól, ingyen wifi, ingyen rozsdás grillsütők, ingyenes hulladék fadarabok grillezéshez, ingyenes olasz nyelvlecke... Ez utóbbi kötelező, hiszen a környéken egy idősebb vendéget (?) leszámítva SENKI nem beszél semmilyen nyelven, itt csak a szicíliai olasz a menő.

A szél

A szicíliai szélről nekem még senki nem zengett ódákat, kicsit szkeptikus is voltam ezzel kapcsolatban. A Puzziteddu.it oldalon napi bontásban több évre visszamenőleg láthatjuk hogy melyik nap mekkora cuccal lehetett csúszni. Nem egy Rodosz, de azért elég sok napra beírták az ötös vitorlákat. Amit kaptunk: 1. nap 6.2 m2, 2. nap 6.2 m2, 3. nap 5.3 m2, 4. nap 4.5 m2. A többi napon már csak gyengébb szél fújt. Az utolsó két napra pedig csendes esőt dobott a gép! Ha csak szörfözni szeretnél, és semmi más nem érdekel, ne gyere ide. Ha nyitott vagy az újra, szeretnél csendes környezetben, nyugalomban kikapcsolódni, nem akarsz sokat költeni, néha bringáznál, néha szörföznél, akkor próbáld ki ezt a helyet.

Szicília óriási sziget, állítólag a nyugati oldalon is vannak jó szörfös helyek. Szégyen és gyalázat, de a közeli Puzziteddut nem néztük meg. Mentségül a magas szörf-szállítási díjat tudnám felhozni, ezért nem hoztam wave deszkát.. De utólag belegondolva, simán el tudtam volna hozni azt is (két deszka összekötése egyenlő egy csomag)..

Egyéb programok

Amit legtöbbször csináltunk: finom szicíliai borok kóstolgatásával egybekötött grillezés, kutyázás (a vízen és a szárazon egyaránt), bringázás a szőlők között, pizzaevés.. Megnéztük Trapanit, ami elmegy, felmentünk Erice-be, ez Trapani közelében egy hegy tetején található középkori falu, nagyon szép, és elautóztunk Palermoba, ahol életveszélyes a közlekedés, csak kötélidegzetűeknek ajánlom. A Riservo Naturale dello Zingaro nagyon szép, mindenkinek ajánlom aki szeret szép környezetben nézelődni. Elbringáztunk Marsalába is, de csak egyszer, szép sétálóutcái vannak, de ami körülötte van, az nem szép.

További info, oktatás, bérlés

Ha ennél pontosabb info kell, esetleg szeretnél valakivel beszélni, aki biztosan rábeszél arra, hogy ellátogass erre a helyre: www.surfsicilia.com / Szente Gábor.

Konklúzió

Ha unod már a görögöket, olcsón el szeretnél jutni egy kellemes, meleg helyre ahol néha a szél is fúj, és nincs szükséged a pörgésre, látogass el Szicília északnyugati csücskébe. Repülőjegyet Trapaniba a Ryanair.com -on tudsz foglalni.

Nézd meg a videót is, alatta pedig egy Szente féle úti beszámoló olvasható..

Matto


 


jó híreim vannak azoknak, akik ragaszkodnak a szörfjukhöz, kájtjukhoz és mégis le akarnak jutni Sziciliába. Autóval a legegyszerűbb Livorno felé venni az irányt és lekompozni Palermóba. Egy személyre egy személyautóval, kabinban töltve az éjszakát, összesen csak 126 Euro, ami viccesen olcsó, ha azt nézed, hogy több, mint ezer kilométert spórolhatsz.

A sógóromék, akik vannak olyan szerencsések, hogy Darában lakjanak 1 kilométerre a targettől, felajánlották, hogyha leviszem nekik a kis Golfjukat olyan hálásak lesznek, hogy csak na? Ez konkrétan azt jelentette, hogy ingyen lejutok, mindehhez az a hét darab deszka is lejut, amelyik most ott pihen a kölcsönzőben.
A 18 éves Golfocska tényleg jó állapotban van, eltekintve attól, hogy semmi sincs benne, amit manapság már utánad vágnak. Az érkező e-mailben pedig az az apró mondat, hogy ha víz 90 fok fölé megy, fűccccs!!, fel sem tűnt. Volt nekem Barkaszom is, azzal az érdi emelkedőn nem jutottál fel fűtés nélkül?.

Ez Szicília..:)

jarjar brinx a kutyánk volt

Y10 rally

Erice nézelődés

Tehát bepakoltam, szó szerint, a kis Golfban eltűnt 4 deszka, 2 kite ernyő, 3 árboc, vitorlák és az apróhad.
A tetőre is jutott 3 deszka, köztük egy Starboard Start, amelyik akkora, mint egy halászhajó? Úgy ültem be, mint egy versenyautóba, cipőskanállal, de hát mi az az ezer kilométer Livornóig..

Akkor kezdtem el gondolkozni, hogy normális vagyok-e, amikor Szlovéniában az első emelkedők után 4 tövig lehúzott ablakkal és full fűtéssel vágattam nyolcvannal. Már első pihenőben megállapítottam, hogy nem működik a ventilátor. Nem ragozom, szombaton Szlovéniában lehetetlen szerelőt találni, akire legalább rábíznád a döglött macskádat, hát még olyat, aki nem töri bele a 18 éves hűtőbe a termosztátot?

Valahogy mégiscsak átjutottunk az olasz oldalra, ahol az első faluba begurultam és találtam egy nyitva lévő autó elektromos boltot. Előkerült az eladó, aki rövid activity után kiballagott az autóhoz és megkérdezte, milyen messzire szeretnék eljutni. Solo cento kilometri ? hazudtam, azaz csak száz kilométerre. /pedig 680 km volt még./ Luigi keresztet vetett, majd a megkérdezésem nélkül lerántotta a termosztátról a bombát és egy szigeteletlen vezetékkel összekötötte? Csodák csodája, a ventilátor forgásba kezdett, egyetlen biztosítékot nem vertünk ki / ami azért fontos mert a biztosítéktábla a kesztyűtartóban van és csere esetén csak az EGÉSZ kocsit kellett volna kipakolni../

és Luigi amikor kérdeztem, mivel tartozom csak legyintett egyet?.Ezután könnyed száguldás következett és már Bolognánál jártam, amikor leengedtem volna, de kiderült, hogy Livorno még 180 kilométer? Szerintem csúcsot döntöttem, 9 óra 2 perckor fékeztem a tiket office előtt, ahol kiderült, hogy ez a komp nem onnan indul, ahonnan már megszoktuk Sardinia és Korzika felé, hanem egész máshonnan.
9 óra 07 perckor már a kikötő másik végén csekkoltam volna be, de a kompot már nyolc órakor LEZÁRTÁK.
Igaz, hogy a komp csak 10 órakor indul, s senki nem értette, miért akarok 9 óra 10 perckor öngyilkos lenni..
A legegyszerűbb megoldásként azt javasolták, hogy szaladjak el Civitavecchia-ig ami csak 300 kilcsi?Már éjfélre megérkeztem. 1400 kilométert vezettem egy ülésből.
A kapuban közölték, hogy mindennap megy komp Palermóba, csak vasárnap NEM. A legegyszerűbb megoldásként azt javasolták, hogy szaladjak el Nápolyig, ami nem több mint 300 kilométer?

Egy pihentető alvás az olasz autópályán, (egyetlen dolgot NE tegyél: soha ne aludj az olasz autópályán, ha nem akarod, hogy kiraboljanak) a kocsiban feszesen ülve és máris 1730 kilométer után Nápolyban találod magad? Mindegyik tiket office nyitva van, csak tied nem? A komp este nyolckor indul. 14 óra múlva? Nem baj, láttam Nápolyt is?
Tudod milyen jó kabinban aludni 1730 kilométer után? Palermo LoStagnone már csak 98 kilométer, még egy visszafelé forgó ( mert Luigi fordítva kötötte be..) csapágyas ventilátorral sem jelenthet kihívást. Megérkeztem.

Tanulságok: Budapest Livorno viccesen közel van egy jó autóval.
Számolj rá egyszer + 2 órát, pl ,hogy felengedjenek a kompra, amelyik egyébként 3 naponként jár?
Másodszor: számolj rá +2 órát , hátha valami baja van a bringának?
Ha ezeket sikerült abszolválnod 32 órán belül extra olcsón bucira aludt fejjel megérkeztél a paradicsomba?
Mondok + egy viccet!.
Nápolyból 32 euróval többet fizettem, mint Livornóból kellett volna? -  és hétszáz kilométerrel többet autóztam/

A lényeg: 12 napot töltöttem a szigeten.
Ebből 8 napig fújt 4-es feletti szél.
3 nap sirokko, 6-7-es?
és egy napig semmi, akkor viszont esett.

Haza felé extra drágán repültem: kivételesen, miután húsvét pénteken jöttem 62 euróért./
normál: 20 körül/
Az OrangeWays buszjárat 5 euró 60 centért hazahozott Pozsonyból.
Nekem jó volt?
Gyertek le, akár egy hosszú hétvégére is..
Több info: www.surfsicilia.com
tel. Szente Gábor 00 36 70 630 99 46
szentegabor@gmail.com
skype.: hozik.com
 


Starboard 23

Cimkék

Szicília    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
20687
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz