Cikkek


Soma Bay 2012 - úti beszámoló

2012.04.03

Marcello - tökéletes beach-start

A mi Björnünk :)

A parkett királyai

Szárazedzés

Freeride mekka

A hideg téltől már kezdtünk besokallni. A kifehéredett bőr, az elgyengült izmok, bőrkeményedéstől mentes tenyerek és a mentális leépülés egyértelműen jelét adták annak, hogy kezelésre van szükségünk. Be is fizettünk néhányan az egyiptomi Soma Bayben található Caribbian World Resort all inclusive szanatóriumába.

Bár orvoshoz nem mentünk, saját tapasztaltból már mindenki tudta, hogy a meleg, szeles, napfényes kezeléssel nem lehet mellényúlni. Az előrejelzések ezt ígérték, ezért a kezelés eredményességében bízva, emelkedett hangulatban vágtunk neki a 3-4 órás repülőútnak.

A szanatóriumban mindenki megkapta a kis karszalagját, elláttak a szükséges infókkal, megtudtuk, hogy a szanatórium falai közt mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet. A szolgák folyamatosan biztosították számunkra a tápanyagot, mi pedig - a lázadást elkerülendő - időnként baksissal jutalmaztuk őket. A szanatórium a sivatag közepén található, a közelben a néhány hotelt leszámítva semmit sem találunk, ezért nem is mozdultunk ki, csak egyszer és akkor is csak egy nagyon kis időre, egy másik hotelbe katamaránt bérelni.

A lényeg no.1. - a szél, a víz

A gyors felépülés érdekében megpróbáltunk minél több időt a vízen tölteni. A hét első négy napjában szerencsénk volt a széllel. Ahogy a szörfcenter "főbérlőjétől", Egontól megtudtuk, illetve később meg is tapasztaltuk, tavasszal és ősszel a nyárinál pöffösebb a szél.

Reggel inkább a part felől, tényleg pöffösen, és gyengébben fúj a szél, majd később 11-12 óra körül befordul, balról fúj, és egyenletes lesz, a partra merőlegesen ki-be lehet szörfözni. Egészen a szörfcenterig ki lehet csúszni, nem kell kreuzolgatni, illetve a szél sem rángat az utolsó métereken, mint sok más helyen. A légmozgás ereje a délután folyamán folyamatosan gyengül, de a szeles napokon nekünk egyszer sem állt el teljesen.

A hét első négy napjából három nap mentem 5.3 m2 és 4.5 m2 vitorlával, freestyle deszkával, és egy nap Björnnel (Szárnyasi J. - SUI11 feliratú, legendás vitorlájáról kapta a nevét, a Dunky sajnos már foglalt) szlalomoztunk, kipróbáltam a szörfcenter 8.2-es vitorláját egy 115 L-es Ray-el. Régen csúsztam már ilyen gyorsan, örültem a lehetőségnek. A nap végén egyébként a kisebb freestyle cuccal is teljesen jót csapathattam volna!

A freestyle és a sebesség-őrült szörfösöknek általában tetszik a hely: nincsenek nagy hullámok, az öbölben több korallzátony, illetve lapos sziget van, melyeknek köszönhetően sima, néhol pedig teljesen sima a vízfelület.

A lényeg no.2. - hőmérséklet, napsütés

Március legvégén a víz még eléggé friss volt, de nem vészes, jómagam hosszú 5/3mm-es neoprénben, illetve shortyban szörföztem, a szörfözési stílus, illetve az esések számának függvényében. A szárazon egyébként pólós - boardshortos idő volt, és nem meglepő módon, túl sok felhőt nem láttunk.

Ami nem annyira lényeg

A szanatóriumban folyamatosan tömtek bennünket. Az út elején joggal féltünk az all inclusive veszélyeitől. Ha nem vagy éhes, akkor is eszel. Szerencsére mi egy viszonylag józan társaság voltunk, ezért ezt az ivásra nem lehet elmondani, azt nem vittük túlzásba. A hotelben egyébként sokan voltak abból a nagy országból, ahol akkor is isznak, ha nem szomjasak, meg akkor is, ha éhesek, meg akkor is, ha nem. Tisztelet persze a kivételnek, de ők nem tudjuk hol voltak :)

Mivel a hotelen kívül a környéken semmi sincs, ezért hogy a kedves betegek jól érezzék magukat, mindent odahoztak. Több étteremben is ehettünk, minden este "izgalmas" előadásokkal készültek, az utcainál valószínűleg magasabb árú bazársoron vásárolhattunk (volna), több büfében is ehettünk, ihattunk napközben ha úgy kívánta volna kedvünk, csúszdázhattunk, táncolhattunk, petanqueozhattunk, masszázsozhattunk, wellnessezhettünk, gyúrhattunk volna. A vacsorákat sishával, beduin teával koronáztuk, majd akiben még volt levezetni szükséges energia, a hotel discojában adta le.

A gyengébb szeles napok egyikén katamaránoztunk egyet, izgalmas verseny folyt a vitorlásb*zi ex-470-es, 8m-es magyar bajnokok, és az "igazi" szörfösök között:) Az egyik szélcsendes napon pedig annyira esélytelen volt a szörfözés, és annyira elegünk volt az evésből, döglésből, illetve sport-mentességből, hogy focizni kezdtünk.

Élveztük a kezelést, de az lett volna persze a legjobb, ha minden nap fúj a szél. Így viszont az utolsó napokon már kezdtük érezni az elfogyasztott táplálék-többlet súlyát, és tervezgettük az otthoni squash-meccseket, lovaglást, szörfözéseket és biciklitúrákat.

Mivel annyit nem szörföztünk, hogy besokalltunk volna, ezért sajnos viszonylag kevés videófelvétel készült. Hogy az anyag ne vesszen kárba, illetve legyen mégis a semminél több kép - és mozgóképanyag a kedves olvasó számára, összevágtuk, amit lehet.. Van benne egy kis szörfözés, néhány villanás az éjszakából, szárazedzés, Breitling órára-alkudozás Hurghadában, meg ilyenek..:) HD minőségben a vimeo oldalán is élvezheted!

Matto


Pro arboctalp

Cimkék

Egyiptom    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
76636
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Severne Air

39 000 Ft

59 000 Ft

RRD c80 RDM

84 000 - 98 000 Ft

114 000 - 135 000 Ft

Komplett szörf

399 000 - 415 000 Ft

449 000 - 459 000 Ft

RRD Firewing MK5

135 000 - 179 000 Ft

283 000 - 349 000 Ft

Prolimit Fusion Freezip 4/3

39 900 Ft

59 000 Ft

Prolimit Fusion Shorty

23 000 Ft

27 900 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

Ascan leash

8 990 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

75 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

Prolimit Predator 6/4

69 000 Ft

89 000 Ft