SK Spotok a Kisalföldön


2017.10.13

Hamuliakovo/Samorin

Gyerekkoromban mindenfelől hallani lehetett a "Bős-Nagymarosi Vízlépcső", "Duna kör" meg "környezetvédők" kifejezéseket, de akkoriban elengedtem a fülem mellett ezeket. Nem gondoltam volna, hogy 40 év múlva mégiscsak meg kell ismerkednem a történettel, mivel a hegyeshalmi tó lezárása miatt kénytelenek voltunk alternatív vízfelületet keresni. Így jutottunk el a pár érdekes helyre (többnyire külföldön) a magyar-szlovák-osztrák hármashatár környékén. (korábbi leírásokban ld. többek közt Zicksee, Galánta spotokat)

A felduzzasztott folyókat szeretjük! Nem folyik, széles, kifújt szélben lehet rajta szörfözni. Ha megépült volna Nagymarosig a teljes rendszer, jópár alkalmas tó keletkezett volna a szlovák határon, így azonban csak a Bős (Gabcikovo) feletti felduzzasztott két kiszélesedett részt lehet használni. Ezek a csúnya szlovákok elterelték a Dunát maguk felé, a régi meder tulajdonképpen mint határfolyó jelképes maradt, illetve eregetnek még némi vizet a Szigetközben kanyargó Mosoni-Dunába. A duzzasztás eredménye a Samorin (Somorja) és Hamuliakovo (Gutor) mellett kialakult tározó. Google térképen érdemes tanulmányozni, a mellékelt fotókon a spotok és útvonalak jelölve.

Samorin: a keleti részen még nem terül ki a folyó eléggé, de bőven szörfözhető szélességű. Nyugati szélnél (ami északon általában erős) sideshore viszonyok, durva hullámok alakulnak ki odabent. Visszafelé a part mellett simul a víz. 5 bft-ig kényelmes, de ennél erősebb viharban még (light) wave szörfözés is szóba jöhet. Három részre osztható:1. A keleti spot (Cilistov, Csölösztő) a Kormorán hotel mellett elhaladva közelíthető meg, van ugyan egy behajtani tilos tábla a gát előtt de a helyiek sem veszik figyelembe, a gáton átjutva már meg is állhatunk a vízparton. A túlparton mesterséges védmű van, nem tudom ott hogy lehet kimenni technikai problémák esetén. Visszajönni egyébként nem nehéz, minimális folyás (csak leálló szélben lehet észrevenni), magasságvesztés esetén a parton vissza lehet gyalogolni. A nyugati szél amúgy is az északi partra hoz ki. (északnyugati már nem!) Hajók néha jönnek, figyelni kell rájuk, lelassítanak és különben is a túloldal mellett haladnak.

2. A nyugati spot (Somorja, Samorin) a lóversenypályától nyugatra közelíthető meg (egy ideig Hamuliakovo felé kell menni), itt még szélesebb a víz, a hullámok kicsit rendezetlenebbek. Sokan szörföznek itt is. Van egy mesterséges sziget bent, ami mögött sík a víz, viszont messze van.

3. Hamuliakovo és a dunacsúnyi (Cunovo) duzzasztó felett kialakult egy újabb tó, mely szerintem a leghasználhatóbb, északnyugati, nyugati és délies szelekben is jó alternatíva. Más elnevezések: Hamuliakovo/Gutor, Kantina (pár évvel ezelőtt még kiváló büfé, szörfbolt és iskola is működött, innen az elnevezés).

Magyarország felől közelítve: Győr-Vámosszabadi/Medve határátkelő, a nagy Duna híd után közvetlenül kis lejárat jobbra, majd a gát mellett végig az 506-os úton Bácsfa (Bac) faluig. Itt az E575-ös útba csatlakozva elérjük Somorját (Samorin). Aki Cilistov felé menne, az az első körforgalomban balra megy, a többiek egyenesen. A második lámpánál (benzinkút, buszpályaudvar) balra, utána két körforgalomban jobbra. Ezután ágazhatunk le balra a 2. spothoz (bionic sphere, lovak), illetve egyenesen elhagyva a falut a következő település Hamuliakovo, egy jó hullámos úton keresztül. A temetőnél egyből balra menjünk, aztán egyenesen a gátig. Erre sajnos itt sem szabad legálisan felhajtani (bár senki sem szólt még miatta), mindenesetre a gát előtt jobbra föld/fű úton kell zötyögni másfél km-t hogy elérjük a Kantinát (30-40 km/h vállalható).

És akkor ott is vagyunk a parton, csúcsidőben sok kite-os is megjelenik. Hely viszont van, mert normál vízszintnél nagy szörfözhető terület van, ha meg (ritkán) leeresztik a vizet, a szörfösök mind eltűnnek, jórészt a kite-osok is. A medermélység még normál esetben is néhol (középen a hajózócsatorna előtt illetve a vízre szállástól nyugatra) sekély, leengedett víznél pedig kavicspadok jelennek meg, köztük használható, de combig érő "megaflat" területekkel. A meder sáros-kavicsos, de nem iszapos szerencsére. A víz nem látszik át, mégis tiszta marad a vitorla. Uszadék néha előfordul, illetve nyár végén hínár is. A hullámok 5 bft-ig kicsik, főleg a sekélyebb részek mögött síkvíz marad. Durva szélben persze megnőnek, és főleg befelé (jobb kéz elöl) elég sűrű "zakatolós" víz lesz, kifelé simább.
Elvileg a túloldalon Dunacsúnynál is meg lehetne állni, gyakorlatilag azonban a védművön kellemetlen a bemenetel, és (barátságos, magyarul beszélő) rendőri erők is büntetnek kb 20-50 eurora ha behajtani tilosba tévedsz.

Alapvetően biztonságos, barátságos benyomást kelt a hely, déli szélben vannak jobb és közelebbi spotok, hidegfrontnál és nyugati szélben viszont főleg ősszel nemigen van más alternatíva, mivel Zicksee rendszeresen kiszárad ekkorra, a Fertő északi része (Podo) pedig szeles ugyan, de elég kaotikus a víz.

Jó szelet
Slajder

 

 


ReSailCle

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
47682
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
Unifiber Tendon Pro

27 900 Ft

29 900 Ft

Unifiber Tendon Pro
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021