Simon Hanna (13) - út a dobogóra - Interjú


2022.04.28

Simon Hanna még csak 13 éves, ő is hazai pályán kezdte a szörfözést, de már több nemzetközi dobogós helyet szerzett magának. IqFoilban és Techno 293 OD-osztályban is! Az ide vezető útról kérdezgettük.

Mondj pár szót arról, hogy milyen úton jutottál el oda, hogy nemzetközi mezőnyben IQFoil cuccal ilyen jó eredményeket érsz el? Hol kezdted, hogyan jött a foil, és a versenyzés? Mi kell szerinted ahhoz, hogy más, hozzád hasonló fiatal is eljusson arra a szintre, hogy foillal versenyezni tudjon?

5 éve kezdtem el szörfözni, egy nyári táborban Balatonaligán. Először egy 2 hetes tábornak indult, azonban annyira megtetszett a sport, hogy azóta is körülötte forog az életem. 2020-ban leginkább Bic Techno 293 osztályban versenyeztem és edzettem, foilon először egy családi kiruccanáson álltam. Őszintén szólva eleinte nem mertem sokat a foil deszkán állni, mert egy kicsit féltem a magasságtól és a sebességtől, és kezdetekben még nem is tudtam kontrollálni a deszkát. Ugyanebben az évben ősszel elindultam az első nemzetközi versenyemen (T293), ahol volt szerencsém elsők között kipróbálni a Techno foilt. A pandémia miatt 2021 tavaszán lehetőségem volt 5 hetet Horvátországban edzeni, ahol az online oktatás mellett minden nap tudtam szörfözni. Ez alatt az idő alatt el tudtuk sajátítani, hogy már magabiztosan álljunk a foildeszkán. Májusban elkezdődtek az edzőtáborok, illetve a versenyek a Balatonon is. Júliusban kimentem a garda-tavi iQFoil Ifjúsági Világbajnokságra, ahol rengeteg tapasztalatot szereztem. Rengeteget számít a többi csapattal való edzés is, mivel mindenkinek más taktikája/ technikája van, megéri kipróbálni más beállításokat és módszereket is, attól függ, hogy kinek mi válik be jobban. Vannak úgynevezett alapbeállítások, de igazából minden versenyzőnek más súlya van, és még ha ?one-design? is a felszerelésünk, apróbb eltérések vannak a szörfök között.A fentiek alapján egy hónap intenzív foilozás során szerintem el lehet jutni egy olyan szintre, hogy élvezhetően, gyakori esések nélkül tudjon haladni a szörfös. Természetesen nem lehet rögtön foil deszkára ugrani, mivel az alapok elsajátításához szinte kötelező a szkeges szörfön való ismerkedés is.

Az első foilozások során nem gondoltam volna, hogy bármikor fogok foilon versenyezni nagy mezőnyben, de hamarabb eljött ez a pillanat, mint vártam volna, be lettem dobva a mélyvízbe.
Sajnos egyelőre úgy érzem, hogy sokan félnek ettől az új szakágtól, mivel gyorsabb és veszélyesebbnek tűnik a Techno 293-hoz képest. Valóban, rengeteg új tapasztalatot szerzünk minden edzés után. Mivel a foil egy új fajta szörf technikát és beállításokat igényel, ezért sokat kísérletezünk a különböző állításokkal. Változó, hogy ki melyik beállítást preferálja (rake, gyök pozíció, hátsó szárny szög, stb.) Én viszont azt gondolom, hogy pont ez teszi még érdekesebbé a sportot. Mindig van valami új, amit tanulhatunk, tesztelhetünk. Azonban nem gondolnám, hogy félni kellene tőle, mivel a versenyeken tapasztaltabb versenyzők indulnak, ütközés pedig előfordul akárcsak az előző osztályokban, a bukósisak és impact vest pedig megvéd a becsapódások ellen.

Melyik versenytípus a kedvenced: szlalom, vagy olimpiai pálya kreuzos szakaszokkal?

Nekem személy szerint, az eddigi tapasztalataim alapján a szlalom pálya vált a kedvencemmé. Magyarországon ezt a típusú pályát eddig nem használtuk versenyeken, inkább a külföldi edzéseken és versenyeken került rá sor. A szlalom verseny nem a klasszikus szlalom, amit a PWA-ban alkalmaznak, hanem egy sokkal taktikusabb futam, ugyanis a félszeles rajt után egy hosszabb downwind szakasz következik, ahol a versenyzők maguk döntik el, hogy hol csinálják meg a 2 kötelező jibe-ot, így könnyebben tudnak pozíciót szerezni és veszíteni is a versenyzők, sokkal izgalmasabbá válik a verseny, mivel nem vezetett bójákat kell csak kerülgetni.
Ezt a pályát akkor szoktuk használni, amikor kevesebb szél van (8-12 csomó), ami még nem alkalmas a pályaverseny rendezésére. Ez megmagyarázza azt is, hogy milyen időjárást kedvelek jobban. A Balatonon (főleg nyáron) nem igazán szokott erős szelünk lenni, ezért többet tudunk gyakorolni ilyen szélben.Melyik helyszín / verseny volt eddig a legjobb élmény?

Az egyik kedvenc élményem a Bolban rendezett Európa-bajnokság volt. A verseny előtt edzettünk egy pár napot, hogy hozzászokjunk a körülményekhez. Nagyon hangulatos versenyünk volt, csak délutánonként voltak futamaink, mivel akkor fújt be a termikus szél. Életem első maraton futamát teljesítettem, azonban egy pályatévesztés miatt a fél mezőnyt kizárták a futamból. Az utolsó napi medal race eseménydúsan telt, a negyeddöntőben ugyanis összeütköztem egy lengyel lánnyal, így a döntőben sérült foillal kellett versenyeznem. Elég szoros csata volt, végül a cseh lány mögött második helyen végeztem.

Eddig legjobb eredmények:

T293 Európabajnokság- Simon Hanna bronzérmes!

iQ Foil Games Cadiz - Simon Hanna 2. U17-es kategóriában

IQFOIL IFJÚSÁGI EB - BOL - Hanna 2. lett! 


ReSailCle

Cimkék

Simon Hanna    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
69935
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021