Sal / Cabo Verde - a legjobb hullámok februárban


2013.02.22

Diony Guadagnino

Kauli Seadi

Josh Angulo / CV-1

Jason Polakow

Klaas Voget

Ricardo Campello

Kiadós reggelivel indítasz, előre tudod hogy kemény, melós nap vár rád. Fogsz egy taxit, feldobjátok a cuccot a platóra és irány a munkahely. Munkavédelmibe bújsz (shorty neoprene, lycra), az arcodra felkened az UV protektort, betipegsz a homokos lejárón és csak enni jössz ki. Végkimerülésig, naplementéig tolod. Egy tipikus februári nap, a helyszín: Sal.

A sok európai szörfös télen leveszi a polcról, leporolja a világatlaszt, megkeresi a számítógépén a google earth program rég elfeledett ikonját és elkezd tervezgetni. Máshogy nem lehet kibírni, télen utazni kell, Hawaii, Dél-Afrikai köztársaság, Karibi térség, Ausztrália.. Választék van, a fantáziánknak csak a pénztárca, rosszabb esetben a munka, vagy a család hölgytagja szabhat határt.

Azért persze van esély arra, hogy anyagilag és időben is kímélőbb, mégis világhírű szörfös desztinációt találjunk a térképen. A Zöldfoki-szigetek ilyen ideális kompromisszumot jelent, a szigetcsoport itthonról több utazási iroda kínálatában is elérhető, nem olyan régen még charter járatokat is indítottak ebbe az irányba, lastminute árakkal viszont még idén is lehet találni vonzó ajánlatokat 200.000 Ft alatt is.

Sok utas úgy gondolja, hogy a Zöldfoki-szigeteken rengeteg pálmafát fog látni, trópusi hangulat várja, majd a repülőről a hotelbe vezető úton elkeseredetten konstatálja, hogy Sal bizony nem zöld, pálmafát maximum a menőbb hotelek kertjeiben találni. A szigetcsoport a közeli Senegal partjainál található Zöld-fokról kapta a nevét és a „művelt” szörfösök még azt is tudják, hogy ide nem a pálmafák miatt érdemes ellátogatni.

Ponta Preta, Alibaba, Fontana, Corral Joul, Rife, Canoa – többek között ezek a szavak jutnak eszébe a tökéletes hullámokról álmodózó szörfösnek, ha erre a helyre gondol. Sal akkor lett szélesebb körben is ismert, mikor egy bizonyos Josh Angulo közbenjárására a PWA (a Windsurf világkupa szervezője) úgy döntött futamot rendez a mítikus hullámairól ismert Ponta Pretán.

Josh Angulo-ról érdemes egy pár szót említeni. Az eredetileg Hawaii szörfös – szintén híres bátyjához hasonlóan korán megszüntette szépen felfelé ívelő karrierjét, elvitte a sok drog és a rock&roll.. Egy idő után viszont újra hallani lehetett róla, a tökéletes hullámok, a környezet, az emberek, a hely szelleme megfogta, a Zöldfoki szigetekre költözött, megtisztult, leszokott, megházasodott, szörfcenterét mindenki ismeri Santa Marián és azóta begyűjtött két wave világbajnoki címet, immáron CV-1 rajtszámmal. A Zöldfoki-szigeteken, különösen Sal-on szinte nemzeti hősként emlegetik, nem kis részben azért is, mert a Ponta-Pretán megrendezett versenyeken is többször őt ünnepelhették a dobogó tetején.

A Ponta-Pretán és általában a sziget nyugati partján található hullámokra kicsit oldalról – kicsit a partról fúj rá a szél, ami több szempontból is ideális: a dűnéken az ideális széliránynak köszönhetően kényelmesen lehet „le-föl csúszkálni”, másrészt furmájukat nem zavarja a szél által keltett hullámzás. Hosszukban és tisztaságukban verik a hírhedt Hawaii hullámokat, ezért a szörfösök mekkájának tartott sziget lakói is inkább Sal hullámait említik, ha életük legjobb ridejaira emlékeznek.
 
A sziget nyugati oldalán találjuk a haladó wave szörfösök játszótereit. Ezek a spot-ok akkor érdekesek, ha az Atlanti-óceán felől jön a swell. Ponta Preta, Alibaba, Corral Joul szigorúan a profiknak való, a korallok, tengerisünök néha még velük is el tudnak bánni. Az ügyesebb hazai szörfösöknek Canoa, Caletha Fundha, Rife lehet érdekes, itt még kezelhető méretűek a hullámok, bár ezen a helyen is előfordulhatnak keményebb napok, amikor jobban oda kell figyelni. Ha hiányzik az atlanti swell, ezek a helyek teljesen laposak, érdektelenek.

A kezdők többnyire a sziget déli részén található Santa Maria öbölben szörföznek, itt nem kell nagy hullámokra számítani, egyedüli komolyabb akadály talán a parti hullámtörés (beach-break) lehet. A szigeten található összes szörfcenter ide települt, de igény szerint kiszállítják a kedves vendéget a nyugati partra is! Ha az Atlanti Swell nem műküdik, a hullámvadászoknak érdemes megpróbálni az öböl délkeleti csücskét, az Angulo centerrel szemben, itt a szél által keltett hullámok kicsit befordulnak, megnőnek és így teljesen ideális környezetet biztosítanak a wave-szörfözéshez, ráadásul nyugodtan lehet gyakorolni, egy esés után itt nincs akkora büntetés, mint a nyugati partokon.

A sziget keleti oldalán szél által keltett hullámokban lehet szörfözni, ideális terep a wave-szörfözéssel kacérkodók számára is, hiszen a nyugati oldallal ellentétben itt nem kell a korallzátonyoktól tartani, a part nagy része homokos és a szél is a szárazföld felé fúj.

Az egész napos szörfözés után a szörfösök átalában visszavonulnak Santa Maria bárjaiba és éttermeibe. Az adrenailinszint csökkenése miatt keletkezett boldogsághormon vákumot megelőzendő, átengedik magukat a kulináriának. A bárokban az Európaihoz képest gyakran magasabb árakra kell számítani, de ne felejtsük el, hogy a szigeten szinte csak a turizmusból élnek, mindent importálnak, ez alól talán a zene, a só és a halak, illetve egyéb tengeri lények jelentenek kivételt.

A hangulatos afrikai / zöldfoki zene, az ízletes ételek ellazítják a szellemet, és szegény kimerült szörfösünk korán visszavonul a szállására. A passzátszél pedig csak fúj és fúj.. Semmi esély a pihenésre, holnap újra munkanap!

Matto

Forrás: Yacht Magazin

További képek zöldfoki túráinkról itt >>
 


Szeles Helyek - Windsurfing.hu nagyobb térképen való megjelenítése


Cimkék

Josh Angulo     wave     Zöldfoki-szigetek    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
90395
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021