Robby Naish az élő szörflegenda


2005.01.09

Robby 13 évesen

Robby Naish 11 éves korában kezdett szörfözni, 13 évesen szerezte meg első világbajnoki címét, amit további 3 követett. Az 1983-ban kezdődő Világkupán egymást követő 5 éven keresztül uralta a dobogó legfelső fokát. A versenyzés mellett sikeres üzletember, a Naish Sails Hawaii tulajdonosa. Bálványa millióknak, mosolya olyan, mint egy kisfiúé, afféle örökmozgó. Állandóan tesz-vesz, saját bevallása szerint az alkalmazkodás mestere. Szerencsés ember, hiszen azt csinálhatja, amit nagyon szeret. Még mindig majd minden nap szörfözik. Nem azért, mert muszáj, vagy fizetnek érte, hanem egyszerűen örömet okoz számára. Bár elsők között kezdett kite-szörfözni, de mihelyt megerősödik a szél és a hullámok magasra nőnek, csak egy dolog létezik számára: a szörf.

Robby Naish, teljes nevén Robert Staunton Naish 1963. április 23-án született Kaliforniában. Apja, Rick Naish kezdetben középiskolai tanárként tevékenykedett, imádta a tengert, a hullámszörfözést. Miután lakhelyükön meglovagolta a legnagyobb hullámot, új kihívás után nézett. Így került a Naish család a 60-as évek végén a Hawaii-szigetekre (Kailuha-ra/Oahu). Az apa új lakhelyükön nyitotta meg első szörfboltját, amerikai szokás szerint egy garázsban. A kis Naish testvérével, Randyval a kailuhai strand kis hullámain kezdett szörfözni. A két fiú gyorsan fejlődött, a kis Robby csakhamar halált megvető bátorsággal vette magát a hatalmas hullámok közé. Meg is volt ennek az eredménye. 1976-ban Nassauban, a Bahamákon rendezett Windsurfer világbajnokságon pár száz néző előtt megszerezte első világbajnoki győzelmét. A 13 éves szőke fiú eredményével nemcsak az izompacsirtákat kompromittálta, hanem elsőként demonstrálta, hogyan lehet örömmel a szörf élén lovagolni.

és szűkebb hazájában, Kailuhan

Tanulmányait kitűnő eredménnyel végezte. Szülei így emlékeznek iskolai éveire: Robby már kiskorában kitűnt intelligenciájával és rendkívüli akaraterejével. Az általános iskolában kissé félénk volt, gyakran elsírta magát, ha megbántották, vagy ha el kellett búcsúztatni egy osztálytársát. Egyébként végig jó tanuló volt, szobájában mindig példás rend uralkodott. Minden feladatot maximális erőfeszítéssel végzett, addig küzdött, amíg meg nem oldotta a feladatot. Mindenben a legjobbra törekedett és tanult mások hibáiból.

No hand no foot backloop Robbytól

1981-ben, a középiskola befejezése után feleségül vette Bitsy Kelly-t. 1982-ben lányuk született, Nani. 1983-ban a legjobbak között startol el San-Franciscóban, a Világkupa premierjén. A túra végén, az első helyen zárta a sorozatot és 1987-ig senki nem tudja elvenni tőle a világelsőséget. 1985-ben külön vált Bitsy Kelly-től.

88-ban, 89-ben és 91-ben wave (hullámszörf) kategóriában világbajnok lett. 1988-95-ig uralta a második-harmadik helyet a Világkupában, 1993-ban egy megbocsáthatatlan hiba következtében csupán hatodik helyen végzett. 1991-ben feleségül vette Katie Lipp-ot. 1995-ben egy új vitorlamárka tűnt fel a Hawaii hullámokon. Megvalósult az álom, a nagy vállalkozás, Robby Naish új céget alapított Naish Sails Hawaii néven. Az új próbálkozáshoz csatlakozott apja, Rich Naish és shaper-társa, Harold Iggy, de a kezdő csapat között foglalt helyet a Gaastra híres vitorlatervezője, Don Montagou, vagy a Magyarországon is többször megfordult Pete Cabrinha világbajnokot is.

Evolúció 1.

Evolúció 2.

Robby Naish így vall önmagáról: „A szörfözés az életem! Imádom az autóversenyeket, szeretek festeni, de a szörfözést nem pótolja semmi. A szörfözéshez tökéletes erőnlét kell. A komplett edzéstervet, ha fogcsikorgatva is, de végig csinálom. A vízen az akaratot ki kell szolgálni erővel, és ez csak tökéletes kondícióval lehetséges. Előfordult már, hogy féltem a brutális hullámok között, de ez csak pillanatnyi állapot volt. Amikor nagyon dühös a tenger, gyakran elképzelem, hogy bemegyek, megpróbálom, de mindig győz a józanész. Tudom, eljön majd az idő, amikor már nem versenyzem, de szörfözni addig fogok, amíg deszkára tudok állni.”

Bottom Turn - Mistrallal

Robby Naish neve évtizedeken keresztül összefonódott a Mistrallal. Apja Harold Iggy-vel Robby tanácsai alapján készítette a Mistral szörfök prototípusait. Példa erre a legendás „Naish-board” 1980-ból. Naishék csúcsdeszkáját, amely sokszorosan felülmúlta a tesztelés folyamán hasonló társait, a szörfmagazinok egyöntetűen a legjobb deszkának minősítették. A „Kailua” vagy a „Screamer” is világsikerré vált, sok éven át vezette a deszkák listáját. Azóta is bizonyítnak Naishék, immár a Naish Sails Hawaii-nál. A jó formai részek, a külcsín és egy abszolút kimagasló minőség az örök siker titka, amit adni tudnak.
A gyümölcsöző kapcsolat a Mistrallal a közelmúltban megszakadt. Robby Naish 2001július elsejével hivatalosan is kilépett a Mistráltól.
Naish közel negyedszázadot töltött el a neves cégnél. S hogy mi volt a hosszú együttműködés titka? - erről így vall.

Table Top

„Mindig arra törekedtem, hogy a szponzoraimmal való kapcsolatom mértéktartó legyen. A kezdetek óta dolgoztam a Mistrállal, átéltem válságos időket, több igazgató - és tulajdonosváltást, de számomra mindig a termék és a sport volt az első. Emiatt tarthatott kapcsolatunk olyan sokáig. Most eljött a változtatás ideje. Elképzeléseim nem találkoztak a Mistral új vezetőinek terveivel, s a józan ész is azt követelte, hagy önállóan menjünk tovább” Naish

Robby Naish szinte mindennapos szereplője a szörfmagazinoknak. Nincs hónap, hogy valamelyik újságba ne közölnének egy képet, egy interjút vele kapcsolatban. A közelmúltban a német „Surf” mértékadó magazin készített egy átfogó interjút a szörflegendával. Most ebből az interjúból adunk rövid részletet.

- Jó néhány éve tulajdonosa vagy a Naish Sails Hawaii-nak. Szoktál aggódni a cégedért?
- Időnként még előfordul.
- Élvezed a pénzt?
- Igen, de annyira nem ragad el, hogy a szörfözést befolyásolja.
- Ki tanított az üzletre?
- Az élet.
- Semmi iskolai képzés?
- Csak középiskolát végeztem, de az ember az élettől sokat tanul, ha nyitott szemmel, nyitott füllel és csukott szájjal jár.

- Egy cég vezetőjének mindig vannak gondjai. Gondolsz erre szörfözés közben?
- Mindig számítógép nélkül utazom, így nem tudom megnézni a leveleimet. Nem akarok egy rossz hírt sem hallani szörfözés közben. Problémák közepette biztosan nem tudnék a lényegre koncentrálni.
- Szereted a dicsőséget?
- Igen, hazudnék, ha tagadnám. Amikor valaki autogramot kér tőlem a pólójára, az boldoggá tesz, viszont én nem viselnék olyan pólót, amit más írt alá.
- Azt mondják, hogy fájdalomcsillapító nélkül egyáltalán nem kelsz fel reggel?
- Néhány évvel ezelőtt ez valóban így volt. Minden nap nyeltem a gyógyszereket, de az az idő elmúlt, a hátam meggyógyult.
- Kimondani is sok, de negyedszázada vagy a csúcson. Nem fáradtál el?
- Jelenleg olyan fitt vagyok, mint még soha. Már nem aggódom annyira a sérülések miatt sem. Anyagilag teljesen szabad vagyok. Ami pedig az öregség gondolatát illeti, számomra még beláthatatlan.
- Közismerten autóbolond vagy. Van ennek valamiféle különleges háttere?
- Nem tudom. Minden kölyök lelkesedik a kocsikért. Én még mindig egy 12 éves kölyök fejével gondolkodom.
- Mindenkivel barátságos vagy, nem dohányzol, alig iszol, - egyáltalán van valamilyen káros szenvedélyed?
- Nem járok partiról-partira, nem dohányzom, nem „verem” a feleségem, nem vágyok pornóra, bár szívesen megnézem. Nem vagyok tökéletes, vannak hibáim és problémáim is, ugyanúgy, mint más embernek. Néha szemellenzős vagyok, gyakran szűklátókörű és néha disznóságokat is csinálok, de nem tudom megbocsátani drogokat.

- Miért voltál gyermekkorodban olyan félénk, szégyenlős?
- Én már így születtem. Az általános iskolában elsírtam magam, ha valamelyik osztálytársamtól el kellett válni. Ma 2000 ember előtt is feszültség nélkül beszélek, és jól érzem magam, de kényelmetlenül érzem magam, ha egy teremben vagyok, ami tele van emberekkel, és azokat nem ismerem.
- Híres emberek gyakorta magányosak, kevés igazi barátjuk van. Te is így vagy ezzel?
- Én szívesen vagyok egyedül. Szükségem van erre. Sohasem voltak problémáim olyan barátokkal, akik csak azért voltak velem, mert én a „híres” Robby Naish vagyok. Gyakran vagyok egyedül. Mivel oly sokat utazom, nem tudok mély barátságokat ápolni. A túrákon sem csavarogtam. Szívesebben maradtam a szobámban, esténként könyvet olvastam, tévét néztem. Úgy hiszem, sok ember kevés időt szán magára. Felhív embereket és elfelejti, ki is valójában és mit vár az élettől.
- Van igazi jó barátod?
- Nem vagyok egy igazi jó barát típus, olyan, amilyet az emberek elképzelnek maguknak. Valójában egy jó ismerőse vagyok ezer embernek. Egy igazi jó barátnak rendszeresen a haverral kell lennie, csevegni az élményeiről. Ezt én nem tudom megtenni. Jövök, megyek az életben. Van jó barátom, de néha 3 hónapig nem látjuk egymást.

- Milyen házastárs vagy?
- Ha megértő feleségem van, akkor én egy kiváló férj vagyok. De nem tudok rendszeresen a feleségem mellett lenni, állandó védelmet, támogatást, szerelmet adni, mint más normális házasságban ez lehetséges. A saját életem fontos számomra, sőt kijelentem, egoista vagyok.
- Ki hordja otthon a nadrágot? Kati, a feleséged, vagy te?
- Kati az a típusú nő, aki a kormányrudat szívesen tartja a kezében. A mi életünkben viszont muszáj a játékszabályokat betartani. Én meglehetősen konok vagyok. Neki többnyire úgy kell táncolnia, ahogy én fütyülök, még akkor is, ha néha nincs igazam.
- Ki a legérdekesebb ember, akivel az életedben találkoztál?
- Ha egyszer erre választ adok, akkor többé nem vonhatom vissza.
- Mit csinálnál, ha holnap meg kellene halnod?
- Akkor valóban meghalnék…
- Előtte elmennél szörfözni?
- Már sokat szörföztem életben. Az utolsó nap nem biztos, hogy ezt kellene tennem. - Hatalmas bulit csapnék, egy nagyot mulatnék.

Robby kiteozik

Robby Naish elsők között lépett be a kite-szörfösök táborába. A saját hazájában rendezett első nem hivatalos világbajnokságon 1978-ban mindjárt a 3. helyen végzett, pedig a vb. előtt mindössze néhány hetet gyakorolt. A következő év októberében Mauin, Naish mindkét kategóriában, „freestyle” és „big air” győzött, így őt választották meg a „levegő királyának”. Felesége, Katie is csatlakozott a kiteszörfösök táborához. Elsősorban az oktatásból veszi ki a részét. Ma már a Naish vállalkozás fontos része a kite-szörfök - és ernyők gyártása is.

Robert Staunton Naish (40)

Névjegy
Született: 1963. 04. 23. La Jolla/Kalifornia
Nemzetiség: amerikai
Testsúly: 75 kg
Magasság: 1,73
Lakhely: Oahu/Kailua (Hawaii)
Először szörfözött: 11 éves korában
Első világbajnoki cím: 1976. Nassau
Első Világkupa futam: 1983/San-Francisco
Mistral partner: 1978-2001
Deszka: Mistral/Naish
Vitorla: 1994-ig Gaastra, 1995-től Naish Sails Hawaii
Vitorla szám: US-1111
Kiegészítő sportok: hullámlovaglás, kite-szörf, snowboard
Hobbi: zene, festészet, gyors autók

Tóth László
Szörfmagazin - Petőfi Rádió


Ascan Black

Cimkék

Robby Naish    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








18846
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz