Cikkek


Ráckeve - hazai szörfös helyek

2013.03.01

Szörfös Helyszín a város szívében

Dunai strand nyáron

A városi spot

Strand térkép

Árpád híd, 6.0

Déli szél, 8.5 és 6.3

Nyár, ÉNY-i, 8.5

Alsó spot

A Csepel-sziget közepén fekvő kisváros szívében szörfözni nem csak szép, de a környékbeli bányatavak jó alternatívája is lehet.

Ráckeve

Ráckeve a Csepel-sziget közepén, Budapesttől közúton 40 km-re délre található vidéki kisváros. A Duna-parti üdülőterületek, a meleg vizű strandfürdő, a szigetek nádassal övezett, romantikus világa kedvelt kirándulóhellyé teszik Ráckevét. Központi elhelyezkedése révén a Csepel-sziget fővárosaként is ismert. Az 50 km hosszú Csepel-szigetet körülvevő Duna keleti ága a várost két részre osztja, melyeket a ráckevei Árpád híd köt össze. A folyó ezen ága (Ráckevei-Soroksári Dunaág) gyakorlatilag állóvíz, mivel mindkét végén (Csepelen és Tasson) zsilipekkel van lezárva.

Szörfözés Ráckevén

Sokan azt gondolják, hogy a Dunán nem lehet, vagy tilos szörfözni, itt azonban ez nem így van. Ugyanazok a szabályok érvényesek itt is, mint a Balatonon. A zsilipeken a vizet csak frissítés céljából engedik néha, de még ekkor sem lehet semmilyen sodrást tapasztalni. Nincsenek uszadékok, mint a folyó szakaszokon. A víz minősége a növényzet és az öntisztulás miatt jó, a Velencei tóhoz hasonló, de nem iszapos. Nyáron fürdőzésre is tökéletesen alkalmas. Mivel azért mégis folyó, a mélységgel sehol sincs gond, a parttól 5-10 m-re már 2 m mély.

Szél

A legjellemzőbb szélirány az észak-nyugati. Ez azért jó, mert a folyó észak-dél irányú, így átlósan lehet menni vele. Jellemzően erősen pöffös, az előrejelzés egy kicsit alábecsli, például ha a Windguru 12-13 csomós alapszelet ír, 6-os vitorlával 60-70%-ban lehet siklani, 10-11 csomós alapszél előrejelzéstől pedig a nagy vitorla (8.5) már elég lehet.
Elég gyakori még a tiszta déli szél, ez azért jó, mert teljesen párhuzamosan fúj a folyásiránnyal, így sokkal egyenletesebb. A hullámok is valamivel nagyobbak emiatt, de azért senki ne gondoljon Balaton-déli parti hullámzásra.
A Windguru előrejelzései be szoktak jönni, kivéve, ha a szél esővel párosul. Windguru-ra regisztrálva csináltam egy egyedi helyet Ráckevére, (regisztrált felhasználók rákereshetnek) de a Velencei-tavi előrejelzés is megteszi.

Szörfös helyek

A legkényelmesebb hely a Ráckevei dunai szabad strand. Teljesen ingyenes az egész, nagy parkolóval, nyáron büfé, lángos, WC, minden ami kell. Gondozott füves placc, lesóderezett talaj, de azért a két végénél nem árt a kagylókkal vigyázni. A part mentén egyébként előforduló hínárt itt szépen kiszedik, a talaj a folyó legnagyobb részén amúgy sem iszapos (inkább kagylós).
A folyó itt 300 m széles, a hídtól a kerekzátony-szigetig egy nagyjából 1 km hosszú területen lehet szörfözni. A legjellemzőbb, észak-nyugati széllel átlósan lehet menni nagyjából 300-400 m-es hosszakat. Nem érdemes 50 m-nél jobban megközelíteni a túlpartot, mivel a város felől fújó szél kavarog és pöffös. A víz általában teljesen sima. Ez alól a déli szél a kivétel, ezzel majdnem parttól partig lehet menni.
A strand területét valamilyen szabályok miatt egy kerítéssel két részre osztották, de az alsó részre is be lehet menni. Ez a szörfösöknek azért kedvező, mert így a déli "szabad" részen nyugodtan lehet riggelni. Ide nem jönnek a fürdőzők, nem zavar senkit (nem zavarja senki) a cucc(ot). A strand fürdőzésre kijelölt területe is eddig a kerítésig tart. Ha esetleg betelt a parkoló, vagy nem akarsz átvágtatni az embereken, az alsó részt máshonnan is meg lehet közelíteni. Túlmenve a nagy parkolón az első utca végén van egy kis köz, ahol 4-5 autó le tud parkolni. A terület innen is nyitott, pár betonoszlopot kivéve (hogy autóval ne lehessen bemenni, de a víz így is csak 20 m-re van). Mi is innen járunk be, mivel az utcában lakunk.
Szörfözés után, vagy ha mégsem fújna eléggé, ott a homokos strandröpi pálya, ahol gyakran lent is vagyunk. Egy amatőr vízilabda csapat is edz itt a strandon, vasárnap délutánonként.
Van még egy hely, amit nemrég fedeztünk fel. A kerekzátony sziget déli részén a folyásirány északnyugat-délkelet irányúvá válik, a jellemző szélirány párhuzamosan fúj. Így sokkal egyenletesebb, erősebb szél, nagyobb hullámok alakulnak ki és parttól partig lehet menni, 300 m-t. Eddig mindig a strandtól indultunk, mintegy 2 km-t szlalomozva a sziget mellett néhol csak 100 m széles részen. Nap végén itt pakoltunk össze, mivel vissza kreutzolni szinte lehetetlen. Itt azonban csak nádas és néhány horgászstég van, ezeken kell kiszedni a cuccot. A vízparti út mellett bárhol meg lehet állni kocsival. A talaj a partnál elég iszapos-kagylós és a stégek előtt is csak mellig ér.

Megközelítés

Ráckeve megközelítése Budapestről két úton lehetséges. Pestről az 51-es főúton a leggyorsabb, Kiskunlacházáig, onnan letérve Ráckeve felé. Csepel és Buda felől az M0-ról Halásztelek felé kell letérni, majd Tökölön és Szigetcsépen keresztül érhető el. Mindkét útvonal nagyjából egyforma hosszú, a városból kiérve 30 perc.

Összefoglalva

A stabil, kiszámítható szelet biztosan nem Ráckevén kell keresni, a szél tényleg nagyon pöffös és nyilván a Duna sem olyan széles, mint egy tó. Ha valaki Budapestről elindul szörfözni, Ráckeve természetesen nem szállhat szembe mondjuk a Velencei tóval. Viszont a környékbelieknek jó alternatíva lehet a bányatavak helyett, melyeken immár sajnos tilos bármilyen vízisport. A gyönyörű "háttér", a könnyű megközelítés, a büfé és a teljes ingyenesség azonban előnyei a helynek. A lényeg, ha fúj a szél és a környéken jársz, ne hagyd otthon a szörfcuccodat!
Végül egy video, sajnos szörfös még nincs, viszont rokon sportág: katamarán!

___ad_zone_4___


Szeles Helyek - Windsurfing.hu nagyobb térképen való megjelenítéseNovákok

Videó a 2013. augusztus 20.-i ráckevei szörfözésről:ReSailCle

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
89518
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

RRD Perfo

28 500 Ft

45 000 Ft

Severne Air

39 000 Ft

59 000 Ft

RRD c80 RDM

84 000 - 98 000 Ft

114 000 - 135 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 Ft

182 000 Ft

Prolimit Fusion Freezip 4/3

45 000 Ft

59 000 Ft

RRD Celsius pro 5/3

59 000 Ft

129 000 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

275 000 - 360 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

70 000 - 105 000 Ft

74 000 - 105 000 Ft

Prolimit Predator 6/4

69 000 Ft

89 000 Ft