Prassonisi az Európai Szörfösök Mekkája


2006.05.01

Balra sima jobbra hullámos

HPeti Spock

Hpeti loop

Hullámok közt

A hullámos oldal

A hullámos oldal

Nomád buli

A magukra hagyott nők

Miért éppen Rhodos?

Felmerül bennem a kérdés. És a válasz oly egyszerű, mert Rodosz „maga a Paradicsom, a surfösök Mekkája.
Nem szimplán görög sziget, annál sokkal, de sokkal több. Az ókorban Rodoszt Héliosz napistennek szentelték, mert szebbnek tartották a napnál is. És milyen igazuk volt az ókori görögöknek. Nem ok nélkül, hiszen a nap az év háromszáz napjában ragyog a sziget festői városaira, látnivalóira és persze a széllovasokra.
A szigeten számtalan surf spot található, főleg a nyugati oldalon, melyek könnyen megközelíthetőek autóval, illetve taxival.

A surf helyek közül Prassonisit emelném ki, talán mert ez a legjelentősebb a szigeten, de bátran mondhatom hogy Európában is. Miért is?
Talán mert egyedi a maga nemében, két spot egy helyen: hullám és sima víz. Minden ízlést kielégít felsőfokon. Ezek után mi kell még? Hát szél, ami sajnos kis hazánkban elég ritka, de ott, fúj gazdagon.

Rohodos szigetére a Charter repülőgép járatok ömlesztve hozzák a turistákat, szerencsére ez „Prasson” nem igen érezhető.
Budapestről is hetente minimum 3 gép érkezik, mikor az ember leszáll a gépről rögtön megcsapja a forró trópusi szél. Ilyenkor már érzed, hogy jó helyre csöppentél, de még egy kicsit várnod kell.

Hogyan jutsz le Prassonisire???

- Autót bérelsz a reptéren, ami egy kicsit drágább, mint a városban.
- Vagy Taxival ……- itthoni hiénákéhoz hasonlóak az áraik.
- Marad a Surfös transzfer a magyar testvérektől, ami olcsó, megbízható, és minden mennyiségű surf felszerelést elvisz.

Jó pár dombot le kell birkóznia az embernek, hogy elérje a sziget végét, de amikor már lent van, a látvány kárpótol mindenért. Nem látni mást csak nagy, bukó hullámokat és száguldó surfösöket, megáll az idő, gyökeret ver a lábad, zakatol a szíved, mint egy gőzmozdony. Hirtelen elfelejtesz mindent, a sok viszontagságot, a munkahelyi problémákat, stresszes életet, és sorolhatnám tovább bőséggel, hogy mi mindent, de ez itt nem számít, egyszerűen lazítasz, és a füleddel húzod az íveket ezerrel.

Két sziget közt hatalmas homokpad terül el, melynek jobb oldalán partra törő bukó hullámok onshorebrandungs, csalogatják a wave-ridereket, baloldalon, pedig freestylerek és a sebesség megszállottjaik élhetik ki magukat kedvükre a sima vízen. A sima víz a szó szoros értelmében igaz, a part mellet egy rece sincs rajta, hihetetlenül jól lehet elpattintani az ugrásokat és a sikló manőverek elsajátítására is a legoptimálisabb. Amire viszont itt érdemes odafigyelni: az elfújó szél tombol, tehát aki kezdő surfös inkább a sekélyebb részen maradjon, ahol leér a lába. Ha esetleg még is elsodródtál, ne pánikolj, szedd össze magad, térdelj fel a deszkára és integess a parti mentőknek, akik 4-5 perc alatt kikapnak. A wave spot egy kicsit más dimenzió, oda csak az merészkedjen be, aki már biztosan fordul és maximális kontroll alatt, tudja tartani a surföt.
Mindezeken túl a hely optimális a hullámon való surfözés teljes elsajátítására, mivel a hullámok homok padon törnek és nem korallon. Ha esetleg a hullám becsavar, nem történik veled semmi komoly, ha tudsz úszni, mivel homok padra tesz ki, és nem a sziklára.
Amire érdemes az embernek odafigyelnie az, hogy mindig a hullámról lefelé jövőnek van elsőbbsége, másodszor ha bemos egy nagy „coca-hullám” ne engedd el a surfödet, mivel könnyen előfordulhat, hogy 100 méterrel arrébb találod magad, és amire észbe kapsz már nyakadban a következő adag. Harmadszor: „ne vállald túl magad”, ha túl erős a szél és nincs megfelelő vitorlád inkább a sima vízen, próbálkozz, mert a hullám mindig büntet. Ha bekövetkezett a nem várt dolog, és hullám volt az erősebb a vitorládnál, esetleg kiszakadt, ne szomorkodj, a helyszínen F2-PRO-CENTERBEN 1-2 nap alatt megvarrják 25-40 EU-ért.

Mi kell még a Surfösnek Prassonisin?
Haverok – Buli - Pia!

Ez mind adott a helyszínen, két taverna várja az éhes surfösöket, osztrák pénztárcákhoz mérve, nem olcsó de ki lehet bírni párszor. A tavernák mellet megtalálható még 2 élelmiszer bolt, itt minden kapható, ami szem-szájnak ingere, de sajnos alkudni nem lehet. Mindezeken kívül még két hotel is található, nagyon kulturált körülmények közt várják az ide látogató surfösöket, + lakókocsit tudsz bérelni közvetlenül a tengerparton.
Akinek kedve támad esténkét autókázni a legközelebbi település a 15 km-re fekvő Katávia nagyon hangulatos görög falucska négy étteremmel és két élelmiszer üzlettel dicsekedhet, ahol az ételek fenségesek és olcsóbak mint a parton.

Buli?
Prassonisi nem egy bulizós hely, de heti kétszer a surf center oktatói rendeznek mezítlábas tábortüzes balhét. Az igazi nagy bulik a városokban vannak, Lindoson, Falirakin és Rhodoson. Aki szerencsés időpontban érkezik a szigetre, részt vehet a Mária-napi ünnepeken.
Mindenkinek bátran merem ajánlani Rhodost, kezdőnek és profinak egyaránt, nem fog csalódni a szél májustól szeptemberig, fúj. A levegő májustól októberig 23-33Co-ra emelkedik, a víz hőmérséklete 20-25 Co között váltakozik. A sziget végén, Prassonisin mindig 1-2 Bft-tal erősebb a szél. A Meltemi szélre jellemző, hogy épülő szél, ezért folyamatosan erősödik és gyengül. Délelőtt mindig gyengébben, fúj, 2-5 Bft között, viszont délután mindig beerősödik 4-7 Bft. A hullámok mérete a széltől és a tenger áramlásától függ, egy szelesebb időszakban akár 1,5-3 méterre is megnőhetnek, ilyenkor általában 7-9 szél fúj, ilyenkor már csak a kemény mag surfözik. Ezeket a napokat Big Day-nek neveztük. A fotók önmagukért beszélnek!

Ajánlott vitorla méretek és deszkák!

- Kis vitorla: 4.0–5.3 nem árt, ha van nálad, mert sokat tudod, délután használni, természetesen hozzá Wave deszka tetszőleges méretben.
- Nagy vitorla: 5.8 -tól felfele bármi szóba jöhet, a délelőtti szelekre, deszka úgy szintén.

Ha Rohodos – Prassonisivel kapcsolatban bővebb információkhoz szeretnél megtudni, Pl.: „Szállás, Transfer, Lakókocsi bérlés, Sátor.”

Akkor kattints rá !!!! www.prasonisi.fw.hu

A SZÉL LEGYEN VELETEK!
Hornung Péter


Shallow Rider

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
50224
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021