Pista Bácsi 80 Éves, Boldog Születésnapot!


2006.09.28

80-nal (év) siklik!!


Van annak már 10 éve is, amikor a Velencei-tavon szörfözgetve fölfigyeltem Varga Pista bácsira, aki 70-es évei ellenére fiatalokat megszégyenítő tempóban siklott az erős, olykor viharos északnyugati szélben. Nem sokkal később megismerkedtünk, tulajdonképpen nem is emlékszem, hogyan történt, de szerintem sokan vagyunk ezzel így a Velencei-tó partján; - csak úgy ismerjük egymást, mert együtt szörfözünk.

Akkor már javában ment a Petőfi rádióban a Szörfmagazin és a Hajó magazinban is rendszeresen írtam, természetesen érdekelt a téma; 70 év fölött szörfözni? - mindenképpen szenzációnak számított.

Egyik nap kellemes déli szélben siklottam fel-alá a Nagytisztáson, amikor megpillantottam Pista bácsit. Azon nyomban utána eredtem. Siklás közben beszéltük meg az interjút a Hajó - és a Szörfmagazin számára. Hogy mikorra? - Mindig itt vagyok Gárdonyban, ha fúj a szél! - kiáltotta és már el is viharzott. Másnap ismét szelet jeleztek az időjósok, így hát megjelentem a gárdonyi mólónál. Nem csalódtam.

Az első riport Varga Istvánnal (mp3) >>

Szóval ez volt az első riport, amit Pista bácsival készítettem 1998. augusztus utolsó napjaiban a Velencei-tó partján, egy partra vetett öreg csónak tetején.

Pista bácsi elég későn kezdte a szörfözést, persze mit is tehetett volna, ha ilyen későn találta fel Jim Drake ezt a zseniális eszközt. Mindig vízszerető ember volt, fiatal korában rendszeresen kajakozott. A szörffel először a Balatonon próbálkozott, a vejének volt egy Tornádója, azonban a veje abbahagyta, ő pedig belendült. 1986-ban saját szörföt vett, és azóta küzd az elemekkel. Kezdetben az Omszk-i tavon, most pedig itt Gárdonyban szörfözik. Mikor az első élményeiről faggattam, csak sajnálkozott. - Sajnos nem volt senki akkoriban, aki tanácsokat tudott volna adni nekem, teljesen magamtól tanultam, mindent úgy kellett ellesni, sőt olyan tanácsokat sem kaptam, - igaz hogy akkor mások sem tudták, - hogy mit kell csinálni a sverttel erős szélben, hogy ne forduljon örökké szélbe a deszka. Most már tudom, hogy egyszerűen csak be kellett volna zárni, vagy egyszerűen ki kellet volna dobni a partra.

Mint a legtöbb szörfös, Pista bácsi ma már funboarddal szörfözik. Eredetileg egy 101 literes Bic Veloce-ja volt, a legnagyobb vitorlája 6,5 m2, a legkisebb 4, 3 m2. A már emlegetett riport kapcsán Pszotka Ede, a Mistral magyarországi képviselője felfigyelt hazánk legidősebb szörfösére, aki szerint Pista bácsi szimbóluma a magyar szörfsportnak, hite, kitartása fantasztikus és tiszteletre méltó, ezért elhatározta, hogy megajándékozza egy vadonatúj szörfszereléssel. Már csak a megfelelő alkalmat kellett megtalálni. Éppen kapóra jött Pista bácsi közelgő 72. születésnapja. A nagy esemény előkészítése teljesen titoktartás mellett zajlott. A nagy pillanatra a Szörfmagazin egyik élő adásában került sor.

A telefon végén ott volt mindkét érintett fél, no meg a hallgatók a rádió mellett, akik mit sem sejtettek az egészről, persze Pista bácsi sem volt beavatva az apró részletekbe. A műsorvezető Deák Horváth Péter boldog születésnapot kívánt Pista bácsinak és ezek után Pszotka Ede felajánlott egy vadonatúj Mistral deszkát egy 6,6 m2-es North IQ vitorlával, no meg a hozzá illő árboccal, baummal, és egyéb kiegészítő alkatrészekkel, ráadásul ezt a felszerelést minden évben a legújabb modellre cseréli. Pista bácsi - mondanom sem kell - annyira meglepődött-, hogy még a hangja is elcsuklott. Azóta Pista bácsi minden évben a legújabb felszereléssel hasítja a vizet a Velencei-tavon.

Az 1998-as Záró Adás letöltése (mp3) >>

Pista bácsi soha nem fél szörfözés közben, szerinte a szörf biztonságos, bármilyen nehéz helyzetbe is kerül. Több olyan vihart élt már át a vízen, amikor más ember azt gondolná, hogy itt már nincs kiút, de Pista bácsi erre is csak legyint. - Olyan vihar volt már számtalanszor a Velencei-tavon is, hogy ledöngetett bennünket, de akkor mindenki feküdt a vízen, no de annak 10-15 perc alatt vége, utána újra lehet szörfözni. Bár olyan esetem volt, hogy szétvált a deszka a vitorlától és ez éppen tengeren történt, de egy osztrák fiú időben elkapta a szörföt, így megmaradt a szerelés.

Pista bácsi szenvedélyéről anekdoták keringenek.

Smith József mondja:

Egyszer Jugoszláviában együtt szörföztünk, amikor nagyon erős Bóra szél fújt. Én 4,7-es vitorlával küzdöttem, míg Pista bácsi egy 5, 6-al. Amikor átsodródott az egyik közeli szigetre, érte küldtünk egy cseh hajót, és akkor azt monda: - Hát kár volt fiúk, még elbirkóztam volna egy darabig.

Oldal István így emlékszik:

Pista bácsiról még azt kell tudni, hogy úgy megy el a Gardára szörfözni, hogy a felesége benn alszik a kocsiban, Pista bácsi meg a kocsi mellett. Ha nagyon hideg van, akkor bebújik az összeriggelt vitorla alá.

Jellemző Pista bácsira, hogy februárban, amikor még jégtáblák úsznak a vízen, már lent van a tavon, és decemberben, amikor már néhány jégtábla megjelenik, akkor még mindig itt szörfözik. Akkor sincs probléma, ha befagy a tó, mert akkor előkerül a jégszörf. Pista bácsit nem érdeklik a veszélyek, az elmúlt télen egy kicsit megmártózott a jeges vízben is, amikor a móló előtti nádas mögött vékony jégre szaladt.

Azt gondolná az ember, hogy 70 év fölött már csikorognak az izületek, fájdalmas a mozgás, de az egykori autószerelő nem panaszkodik. Csupán egy térdsérülést említ, amit jó pár évvel ezelőtt szerzett be szörfözés közben, de azt úgy ahogy kiheverte, egyéb baj nincs. Amikor nem fúj a szél, Pista bácsi akkor sem esik kétségbe. Előveszi régi biciklijét és vagy Velence felé, vagy Dinnyés irányába indul el, hogy megkerülje a tavat. Ez mind a testmozgást szolgálja, ami szükséges ebben a korban. - Másképp nem lehet az erőnlétet tartani. - vallja.

Pista bácsit hűséges felesége, Vera néni minden útjára elkísérte. Miközben Pista bácsi szörfözött, Vera néni üldögélt a kocsiban, olvasott, rádiót hallgatott, vigyázott az autókra, figyelte a fiúkat, hogyan szerelnek. Pista bácsi szerint főleg kora tavasszal és késő ősszel volt rá nagy szükség, hogy segítsen behúzni a zipzárt a téli ruhán, mert akkor már rajtuk kívül nem volt senki a tó körül. Három évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy elég az állandó utazgatásból, Budapestről Gárdonyba költöztek, egy aranyos kis ?mézeskalács? házikóba. Azóta Pista bácsi második otthona valóban a Velencei-tó.

Persze a Gardát ma is számon tartja, de az idén Viganjban töltötték július nagyobbik részét. Hogy miért éppen ott? -. Mert júliusban a Velencei-tavon nem igen fúj a szél, a horvát tengerparton pedig ez az egyik legszelesebb időszak. - mondta ezt a legnagyobb természetességgel a 80. évében járó Varga Pista bácsi.

Sokat gondolkodtam arról, hogyan is ünnepeljük meg Pista bácsi 80. születésnapját. Az alkalom mindig ötletet szül, ezért is örültem a szeptember utolsó hétvégéjére meghirdetett speed versenynek Gárdonyban, a Petrocelli Parton. Az esemény rendezőjével, Lazsádi Lacival elhatároztuk, hogy minden előkészület titokban történik. Lányi Árpi barátom feladata volt Pista bácsi helyszínre irányítása a megadott időben. Miközben a szörfösök feltűnés nélkül gyülekeztek a sátor előtt, Pista bácsi mit sem sejtve nézegette a legújabb deszkákat, vitorlákat, még a sátorba is be-be kukkantott. Amikor a hangszórókból felhangzott a vele készült első rádióriportom, akkor már sejtette, hogy valami készül?

Miközben barátok ismerősök gratuláltak Pista bácsinak, Lazsádi Laci a sátorba terelgette, ahol Pista bácsi kedvére válogatott a legújabb sortok, trikók és ingek között. Jómagam egy tablóképpel leptem meg, ahol Pista bácsi legjellemzőbb pillanatait örökítettem meg a néhány héttel korábbi szeles napok egyikén.

Pista bácsi még mindig tervez. A nyáron együtt bicikliztünk a tó körül, és meglátogattuk a vízisí-pályát is Velencén. Ott futottunk össze Lazsádi Lacival, aki egy sérülés miatt kihagyni kényszerült a Formula bajnokságot, amit éppen akkor tartottak Viganjban, talán ezért is hallgatta nagy figyelemmel a nemrég visszatért Pista bácsi beszámolóját a helyi viszonyokról. A kite-szörf is szóba került. Pista bácsi lelkesen mesélt a kite-osokról, mire Lazsádi Laci Pista bácsi felé fordult: - ha megtanulsz kite-olni, kapsz tőlem egy kite-szerelést!, - és ezzel elköszönt.

Hazafelé halkan megszólalt Pista Bácsi: ha tudtam volna, akkor megtanultam volna kint, Drommer Bálinttól.

Pista bácsi 1926. szeptember 27-én született. Nyolcvan évével Magyarország legidősebb aktív szörfösének számít, de gyanítom, Európában is dobogós helyet foglal el.

Mit is kívánhatunk mindannyian Pista bácsinak születésnapjára?, - mint sok-sok szörfös évet, egészségben, boldogságban kedves feleségével, Vera nénivel.

Szöveg: Tóth László

Fotók: Balla Béla, Tóth László


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
42341
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021