P. Papp Zoltán - Az évtized szörföse :)


2012.12.22

Papp Zoltán (írói név: P. Papp Zoltán)
vitorlaszám: HUN 10
foglalkozás: szerkesztő, költő, tervező
születési dátum: 1949.06.21.
mióta szörfözik: 1982.
versenyág: raceboard,szlalom
legjobb eredmények: Orsz. bajn.: 2000., 2004., 2008., 1993-as Formula 42 Europa Bajnokság: 11. hely., 1995-ös Masters VB: 13. hely.
kedvenc szerelése most: Tabou Manta deszka (115 l), Gaastra GTX 7,5 m2
honlap: http://ppapp.fw.hu

Ha tényleg beteljesült volna a jóslat, akkor tegnap eljött volna a világvége. Azt gondoltuk, eljött a kitűnő alkalom, hogy a földdel és az emberiséggel közös életünk vége előtt még megválasszuk az évtized szörfösét. És az azt megelőző évtizedét is.

A Szörf Szövetség főtitkárából és a Windsurfing.hu szerkesztőjéből álló rögtönzött, nem hivatalos zsűri egyhangúlag a következő döntést hozta:

Az elmúlt két évtized szörföse Papp Zoltán. Gratulálunk! Indoklás lejjebb, vastagabb betűkkel..

Windsurfing.hu (WS) : - Mióta szörfözöl, és mióta szörfözöl versenyszerűen? Hogy jött az elhatározás, hogy elindulsz a versenyeken?

P. Papp Zoltán (PPZ): - 1982 óta szörfözöm, 1984 óta versenyszerűen. Amikor szörfözni kezdtem azt gondoltam, hogy olyan közösséghez kellene csatlakoznom, ahol ezt a sportot a legmagasabb szinten űzik. A Túravitorlás Egyesület fogadott be szörfös versenyzőként, akkoriban ez nagy dolog volt, mert kevés volt az un. nyitott egyesület. Így kezdtem el versenyezni, először egy kisebb versenyen, a Mályi tavon, aztán tovább merészkedtem országos versenyekre. Az volt a tervem, hogy legalább addig versenyzek amíg fel nem jutok a dobogóra. Nem mintha nem álltam volna előtte eleget a dobogón, de egy más sportágban, a kenuzásban, ahol nyertem serdülő országos bajnoki címet is. 7 év alatt ifi válogatottságig vittem, de házasság, egyetemi elfoglaltság miatt abba kellett hagyom a versenyzést. A szörfözés egy nyugodtabb időszakban, új kihívást jelentett.

WS: - Azt hallottuk, hogy egy bizonyos ideje eléggé stabil résztvevő vagy a versenyeken, mindig számíthatnak rád...

- 20 éve, megszakítás nélkül, minden hazai szövetségi versenyen jelen vagyok. 1988-tól 1995-ig a szövetségi versenyekkel párhuzamosan amatőr versenyeken is indultam (több más, u. n. profi társammal együtt). Itt a lazább tempó, a családias légkör, a felhőtlenül jó hangulat vonzott. No meg, szeretettel hívtak.

WS: - Egyszer sem jött közbe kötelező családi program, külföldi utazás, munka?

PPZ: - Úgy terveztem a szabadidőmet, hogy az első helyen mindig a szörfözés állt. Szerencsém volt, mert a család jól tolerálta a hobbym, a betegség is el került, és 1991. óta önálló vállalkozóként szervezhettem az életem. Az is mondhatnám, hogy nem találtam jobb időtöltést, hát tényleg nem.

WS: - Úgy tudjuk, egy ideje nem csak a versenyeken, hanem a dobogón is stabilan elfoglalod a helyed...

PPZ: - Igen, már tizenkilencedik szezonja, hogy megszakítás nélkül, az éves értékelésnél a dobogó valamelyik fokára állhatok. Örömömre, háromszor országos bajnokságot is nyertem.

WS: - Az érmek mellett maradt másnak is hely a vitrinben és a polcokon?

PPZ: - A kenus és szörfös érmek, kupák stb. mellett a polcokon jó néhány könyv, egy kisebb könyvtár is helyet foglal, ahol saját kötetetek is sorakoznak. Hét verseskötetem mellett egy prózakötetem jelent meg, és számos antológiában is szerepeltem.

WS: - Azt már tudjuk, hogy a szörfözést komolyan veszed. A költészetben is ilyen aktív vagy? Szoktál a szörfös élményekből ihletet meríteni?

PPZ: - 1976 óta publikálok irodalmi folyóiratokban. 2002-ben megalapítottam a Dunatükör című irodalmi, kulturális és művészeti folyóiratot, jelenleg is annak főszerkesztőjeként dolgozom. Úgy mint szerkesztő, és úgyis mint a Magyar Írószövetség tagja a kortárs magyar irodalom szerzőinek színe javával kapcsolatban vagyok, többekhez baráti szálak fűznek. Szerzőként napjainkban is jelen vagyok, mind a nyomtatott, mind az online irodalomban. Most dolgozom egy új versesköteten, továbbá, kiadás előtt áll egy angol nyelvű válogatott verseskötetem is. Eleddig két direkt szörfös témájú verset írtam, de a siklás, a repülés, a természet közeli lét élménye sok versemben fellelhető.

Balatonfüred - 2008

Helikon Kupa 2001 - Keszthely

Balaton Királyai 2007

WS: - A hazai verseny-életet nagyon jól ismered. Melyik időszakról vannak a legjobb emlékeid?

PPZ: - Számtalan csodálatos emlékem van, napokig mesélhetnék. A rendszerváltást követően nagyon szépen ívelt felfelé a szörfsport. Kezdem az emlékezetes Fertő-tó avató Vasfüggöny kupával, ahol a verseny utáni szivárványos, naplementés, grillsütéses vacsorával koronázott hajókiránduláson vehettünk részt.

A Füredi HB kupa versenyek, ahol például az egyik alkalommal, a versenyt követően, esti, balatoni sétahajókázáson, csak nekünk, szörfösöknek a Benkó Dixieland húzta a talp alá valót.

Továbbá, aki velünk volt, sose feledi a szövetség szervezte francia túránkat, 1992-ben, aminek során a Saint-Tropez-i öbölben több mint száz magyar szörfös suhant a misztrállal.

Aztán az emlékezetes hazai nemzetközi versenyek: az 1993-as FORMULA 42 Európa Bajnokság (11. helyezés), majd az 1995-ben rendezett MASTERS VB (13. helyezés). Ki ne halott volna a Nyékládházai nudis-bulis, pottyantós, tehéntrágya szagú versenyekről, de jó volt birtokba venni a Tisza-tó környékét, Abádszalókot is, s mindezeket a ?SZÖRFKÖVÜLET?, ?Educi? (Pszotka Ede) jóvoltából. Orfűn is megfordultam jó néhányszor, a fogadtatás mindig barátságos volt, augusztus végi csillaghullásos éjszakákkal, csak sokszor nappal is szélmentes volt a tó.

Bár nem versenyezni mentünk a Dunára 2003-ban, hanem, ha jól tudom a szereplésünkkel a szörfszövetségnek termeltünk egy kis pénzt, de a Parlament előtt szörfözni másfél órán át, jó szélben, nagy buli volt.

WS: - Ha már ilyen sok versenyen ott voltál, elmesélhetnél néhány emlékezetes történetet!

PPZ: - Keszthelyen, 1987-ben az egyik futam alatt úgy fordult a szél (akkor még a hagyományos háromszög alakú pályán versenyeztünk), hogy minden pályaszakaszon cirkálni kellett - nem kis pályát raktak ? érdekes feladat volt(a zsűri nem törölte a futamot :) ).

- Meghívásos, pénzdíjas szörfpárbajt láthatott a badacsonyi strand közönsége 1991. szeptemberében, ahol kettesével vívtunk párbajt (ahogy az illik), egy a parthoz közeli, azzal párhuzamos pályán. Kieséses rendszerben a döntőig jutattam, ahol Molnár Ákival már nem bírtam. A díjazottakkal aztán összedobtuk a megnyert pénzeket és a közeli étteremben megvendégeltük a résztvevőket. Jó szél, jó verseny, jó mulatság volt.

- Idén 30. alkalommal rendezték meg a Szent István kupát. Az első években csak szörfösöknek, később vitorlásoknak is meghirdették a versenyt. Majd a kezdetektől részt vettem a találkozókon, a vándorkupát 2003-ban nyertem el. Ez egy rendhagyó verseny volt, mert a vitorlásokat és a szörfösöket együtt indították és értékelték. Izgalmasan alakult a verseny, a cirkáló szakaszban néhány vitorlás ? egyik-másik futamban - megelőzött ugyan, de a hátszeles szakaszokon mindig utolértem és megelőztem őket, a szörfösök pedig illedelmesen követtek, így mind a négy futamot megnyertem:).

- A móka kedvéért még megemlítem a Balaton Királya cím elnyerését, amelyet 2007-ben egy siófoki versenyen ötből öt futamgyőzelemmel hódítottam el.

- Maradandó élményem még egy Gatya-tói (Látóképi víztározó Debrecen közelében) verseny is. A 2010-es versenynaptárra ajánlott versenyként került fel, rendező a Petőfi Kulturális és szabadidő Egyesület. Ide el kellene mennem, gondoltam, még sosem jártam arrafelé. Az egy napos verseny előestéjén meg is érkeztem a verseny színhelye közelébe, ahol is egy félszigeten kellett volna behajtanom, de úgy zuhogott az eső, hogy az ottani pecások azt javasolták, ne kockáztassak, ez a csúszós út most járhatatlan, próbálkozzak majd reggel, talán addigra eláll az eső. Jó, félreálltam a főútról, akkor itt alszom a kocsiban. Igen ám, de még elalvás előtt, ahogy végiggondoltam a másnapi versenyt, belém villant: a gyökeret elfelejtettem magammal hozni. Mit tegyek, majd reggel kérjek a helyiektől egyet,? amatőrök, ilyen spéci cucc biztos nincs nekik, különben is égés kérni, még nagyobb égés, ha nincs nekik. Uzsgyi indulás haza, pontosabban nem Budapestre, hanem Agárdra, az egyesületbe, mert tuti, hogy ott van a gyökér (gyökér gyökeret kíván). Egész éjjel autókáztam, reggel a nevezésre még éppen időben érkeztem. Hulla fáradtan készültem versenyezni, de már meggyökeresedtem. Sajátos rendezésű verseny volt, indulás a part melletti vízből, pályajelek kerülése, vissza a partra, szó szerint: a deszkáról leugorva kellett ipi-apacsolni a parton. Volt aki távoli fejesugrással rövidítette a szörfözési szakaszt. Két pálya verseny után, az erősödő szélben szlalom futamot is hirdettek, hasonló indulási és érkezési szabályokkal. Mind a három futamot megnyertem, naná ők amatőrök voltak, igaz, bizonyára egész éjjel aludtak. Ennyi előny adtam akaraton kívül. A gyökérkergető éjszakát elhallgattam előlük. Hihetetlen kedves vendéglátókat ismertem meg ezekben a sporikban, fenséges ebéddel, iszogatással, jó érzésű barátkozással töltöttük a nap hátralévő részét. A versenyt követően, az eseményre emlékezve honlapjukon több oldalt szenteltek szerény személyemnek, és hitelt érdemlően biztosítottak arról, hogy őszintén visszavárnak :).

A szörfözés és a költészet azért lettek társaim, mert még sosem csaltak meg. Önzetlenül kitárulkozók, kifogyhatatlan örömforrások.
A szörfözésről évekig tudnék beszélni, nem árt az önmérséklet. Az utóbbi húsz évben nem beszéltem ennyit magamról, igaz nem is kérdeztek. A versek persze mindent elárulnak rólam ami fontos lehet.

P. Papp Zoltán

SZÖRFÖZŐK

óriás félszárnyú
lepkékre szegezett
boldog krisztusok
súlytalan suhogással
siklanak röppennek
a fodrot formázó
rohanó hullámok
és a halványkék
lüktető levegőfürtök
között
szétfröccsen a vízen
a Nap
nem tudni már
honnan ragyog
kergetőznek az elemek
csak az idő halott
mennyei játék
tomboló öröm
nem élt így még
semmi senki
fortyog a tó
kacagnak az istenek
itt akarnak
mindig ünnepelni

A napokban elhunyt Vallai Péter hangján:



ÉLMÉNY

átitat az áhitat
de nincs átirat
mely szavakba önti az érzetet
mily kéjt nyújt a műélvezet

s a szemérem is köti személyem
hisz közelítő közlésem
perverzebb e téren
mint szeretkezni köztéren

Érzékkövek

Már virágzik a téli jázmin
rövid hajtásokon magányosan

az ólmos esőben ázó tekintetek
hajszálmosolyra repednek

anyám sírján olvad a hó
gránit márvány hideg izzásban

?Az istenség szent levele?
tavaszi szavakkal ébred

hallgasd a vérdús formák
izgalmasan mozduló neszeit

beszivároghatsz földbe folyóba
az értelmetlenül rád bukó ég elől

csak test a testben menedék
kék árnyék szárnyragyogása

Társasutazás
(örömút)

Futunk
gyorsuló tempóban
közösségi síneken
jutalom-vagonok után
büntetés-vonat elől
kis botlás s kész a baj

futunk
tömjénáramlatban
hitharangok
pénztárgépkattogások
mámorgyártók
diktálják a tempót

futunk
már szemellenző se kell
vonalvilágban a vonalkódolt
tucatlét rafinált tervezésű
pályákon zajlik
eszünkbe se jut letérni

futunk
mily? jó sínen lenni
köröttünk minden trendi
de különb az igazak vágya
új cél egyéni pálya
önmaguk jutalmazása

(további versek és egyebek: http://ppapp.fw.hu )


Ascan Black

Cimkék

Raceboard    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








35025
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz