Nyék, ÉK-Magyarország


2005.01.03

In English

nyéki jibe

Miskolc térségében elég sok kisebb-nagyobb szabad vízfelület is kínálkozik a sportolás céljára. A város körüli mesterséges tórendszer egyes nevezetesebb tagjai azonban specializálódtak a vízi sportok szerint. A város határain belül, a Kassa felé kivezető 3-as út oldalán van az alakját is tükröző megnevezésű Csorba-tó, amit az evezős sportolók ?birtokolnak?. Miskolc déli oldalán a Budapest felé vezető 3-as főút mentén legközelebb Mályi település területén fekszik a következő tó. Itt vitorlás szakosztályoknak vannak telepei, noha néhány strandszörfös is szokott a nyári időszakban evickélni ezen az eléggé magas partokkal, hétvégi házakkal és egyéb közhasznú létesítményekkel körbevett üdülőövezeti vízen. A közelben résen álló szörfösként is, a Mályi-tavon legfeljebb csak tíz percen belüli összeszerelést követelő zivatarok kapcsán célszerű szörfözni, illetve, ha egy kiadós esőzés után aszfaltos beszálló pályára lenne igény.

Az igazi szörfös helyek a Nyéki-tórendszeren vannak, Miskolctól egy pár kilométerrel még délebbre (Budapest irányában). Alapvetően két nagy tó van a nyékládházi elágazás mellett, a Debrecen irányában vezető 35-ös főút két oldalán. (A déli tavat pont ezért szokták Debreceni-tónak is hívni, az északi tó neve Gólem.) Nyílván a kiváló windsurfing-spot gyorsabb megközelíthetősége érdekében, már kiépítették az M30-as autópályát is, ahonnan a távolabbról érkező szörfösöknek Nyékládháza-Hejőkeresztúr felé kell letérni, amikor már látják is a fodros vízfelületet. További ismertetőjel a kavicskitermelő úszótorony, amelyet természetesen a szörfös tack-ok hosszabbítása érdekében folyamatosan üzemeltetnek. Mivel ezek a tavak még élnek és növekedésben vannak, sőt nincsenek körbeépítve sem, a vizük szinte iható tisztaságú. Ez nemcsak a többször víz alá is kerülő kezdőknek adhat külön élvezetet, de a tiszta sportközeg vonzereje még messzi ? néha szelesebb ? helyekről is vonz ide vérbeli szörfösöket.

A legjobb surf-spot, a hejőkeresztúri öböl a Déli-tó déli partján. A földrajzi koordináták: 47,96 északi szélesség és 20,89 kelet hosszúság. A Gólem-tó keleti öble szintén kiváló hely lenne, ahová az északi szél igazán zavartalanul fújhat be, de a megközelítése akár a 35-ös útról, akár a túloldali ónódi bekötőútról eléggé terepes, és a part sem igazán barátságos. Így a Hejőkeresztúri déli-öböl az igazi szörfcentrum, ahol legfeljebb az É-ÉNy-i szeleket zavarhatja - kb. 400 m-es szakaszon - egy kicsit magasra emelkedő sziget.

Az iható tóvíz mellett egy italkimérő büfé is üzemel a nyári szezonban. Mindez persze nemcsak a sportos szörfösöket vonzza, hanem a fürdőzőket és a lakókocsival-sátrakkal itt hosszan letáborozó nyaralókat is. Ennek a népszerűségnek az árnyoldala, hogy néha nehéz egy vitorlát lefektetni a parthoz közel a fűben, vagy kényelmesen vízre szállni egy forró hétvégi napon, hacsak az alkalmi szörfös nem fogja a cuccait a kezébe, és nem hatol át a lakókocsik és a sátrak lezárt vonalán, az így bekerített viszonylag nagy területre. Szerencsére a nyári csúcsszezon tömege és a legjobb szelek nem esnek egybe.

A nyéki széljárás többnyire rapszodikus. A ?Nyéki-tó? rajta van a Windguru normál listáján is, de az ÉNy-i előrejelzéseket sajnos - az Északi-Kárpátok és az abban az irányban csupán ~40 km-re lévő Bükk-hegység elterelő hatása miatt - osztani kell egy elég bizonytalan faktorral, viszont az ÉK-i szelek még erősebbek szoktak lenni a modellek alapján jósolt értékeknél is. A DNy-i szelek főleg a meleg időszakban jönnek be, de a tisztán Ny-i, vagy É-i irányok is megbízhatóak, ha egy nagy áramlási rendszerhez kapcsolódnak. Tehát itt ? ellentétben a Dunántúllal - nem az átrohanó hidegfrontok adnak reményt, hanem a stabilan kialakuló áramlási rendszerek, a szépen fejlett ciklonok és anticiklonok. Ideális esetben, amikor a szárazföldi magas nyomás egy alattunk keringő mediterrán ciklonnal találkozik, igen kemény ÉK-i szeleket kapunk, ami akár napokig is boldoggá tehet sokunkat. Mivel a Nyéki-tó a délre elterülő Nagyalföld és az Északi Középhegység, illetve az északabbra tornyosuló szlovák hegyek között fekszik, az északias szelek kora reggel, a déliesek pedig kora délután kaphatnak termikus megerősítést napos nyári időben.

A viszonylag gyengébb átlagszél és az általánosan mély víz miatt inkább a speed-surf, a slalom stílus vált népszerűvé a nyéki windsurf-ösök körében, noha van egy-két freestyle megszállott is a rendszeres társaságban. Talán a 7 ? 8 m2 közötti vitorlák lehetnek a legjobban kihasználva, de elég sokszor kell a 6 ? 6,5 m2 méret is. Az 5 m2 körüli és az alatti tartomány itt inkább ?ünnepi alkalmakra? való. Nyékre célszerű a teljes eszközarzenállal jönni, és ha van rá mód, akár két-három rig-et és legalább két deszkát ? különböző méretekben - is érdemes ismétlődő cserére készenlétbe helyezni a partvonalon.

Végezetül itt látható egy légi felvétel a ?Nyéki Tórendszerről?, amelyen az orientációs pontok, a módosuló partvonal, a vízre-szálló helyek (mind természetes állapotú és szabadon hozzáférhető), a szokásos szélirányok és relatív szélerősségek is fel vannak tűntetve.

Klikk ide!!

A Nyéki Tavak - kattints a képre

A nyéki szörfösök növekvő családja örömmel lát minden idelátogatót, már csak azért is, mert a szörfözés ? az alapvető szél és víz összetevők mellett - igazán jó és nagy társaságban adja a maximumot! Így a felnövekvő nemzedék talán már egy szélesen szervezett magyar szörfös sportéletbe is jó lehetőségek mellett integrálódhat. Működjünk ezért minél többen közre.

Fel a vitorlákkal!


Dr. Kékesi Tamás
Miskolci Egyetem,
tkekesi@uni-miskolc.hu
*************

Surf spot Nyék, NE Hungary

There are a number of more or less extensive water surfaces available for sports in the vicinity of Miskolc. Particular waters in the artificial lake system surrounding the city are specialised for certain types of water sports. One can find Lake Csorba, lying virtually within the confines of the city, just beside Route No. 3 (to Kosice). It is in the hands of the rowing athletes. Another nearby lake lies in the South, just beside the main road (Route No.3 to Budapest) in Malyi village. There are some yachting clubs here, however, it is not uncommon to see a few recreational windsurfers floundering about in summer on this water, surrounded by a rather high shore and built up by holiday cottages and other communal institutions, like discotheques, buffets and the like. Even being on the alert for wind nearby, it is only worth launching on this water when a sudden storm leaves no more than 10 minutes for rigging, or when a long-lasting rain dictates to look for hard paved access-ways to the water.

The real windsurfing spots of this region are located in the ?Nyeki Lake-District?, just a few more kilometres further in the South (in the direction of Budapest). There are basically two large lakes on either sides of the main road (No.35) to Debrecen, just by the intersection in Nyekladhaza. (This is from where the southern lake ? Lake Debreceni - derived its name. The northern one is referred to as Lake Golem.) In order ? surely - to provide a better access to this fine windsurfing spot, the motorway M30 has also been constructed. Sailors - coming from remote places - should leave the motorway taking the slip road for Nyekladhaza-Hejokeresztur when the rippled water surface is in sight. A further landmark is the high structure of the floating platform used for mining gravel, of course to extend our windsurfing tacks continually. As these lakes are alive and growing, and of course not built up, the water is virtually potable. This does not only serve beginners who may submerge quite often, but it attracts passionate sailors from distant ? and often more windy ? locations as well.

The best surf spot is at Hejokeresztur, on the Southern coast of the South Lake. The accurate geographical coordinates are: 47.96 Northern latitude and 20.89 Eastern longitude. Lake Golem would also make an excellent surf spot, where the northerly winds can enter really freely, however its access either from the main road (R.35) or from a local road to Onod village on the opposite side is rather rough, and the shore is not too pleasant. Thus the Southern bay at Hejokeresztur remains to be the main surf centre, where only the N- NW winds may get some local interference ? for a section of ~ 400 m - by an inconveniently rising little island.

Besides the potable water of the lake, there is also a buffet available in the summer season. All this is an attraction not only to sailors, but it is also enjoyed by holiday makers, bathers, and some people coming here to stay - quite long - in their tents or caravans. The downside of this feature is the usual crowd in summer, which may make it difficult to lay a sail on the grass near the shore or to make a comfortable launch on a hot week-end day, unless you carry the pieces of your equipment in your hands and do not mind barging in the relatively large territory encircled by the line of caravans and tents. Fortunately, the high season crowd and the best winds do not really coincide.

Wind conditions are more of the rhapsodic kind at Nyek. This spot is included as ?Nyeki-to? among the regular Windguru-sites but, due to the diverting effect of the Northern Carpathian Ranges and Mt. Bukk only ~40 kms away in that direction, forecasted NW-wind speeds should be divided by a rather uncertain factor, although NE-winds may turn out to be significantly stronger than expected. Winds from the SW may enter during the warm season, and westerly or northerly winds may be also reliable if they are generated by a massive circulation system. In contrast to the Trans-Danubian situation, sharp and short cold fronts may not give much hope here, but well developed cyclones and anti-cyclones are of more value. In the ideal case, when a large continental high touches a Mediterranean cyclone just below us, we usually get some extremely wild NE winds, which may make many of us happy for days. Because Lake Nyeki lies between the huge Hungarian Plain in the south and the moderate Hungarian and the towering Slovakian mountains in the north, the thermal effect may enhance northerly winds in the early morning and southerly streams in the afternoon on a sunny summer day.

Due to the lower average wind and the generally very deep water, the speed-cruising or slalom style has become popular in windsurfing at Nyek, although there are a few free-style freaks too in the bunch. Sails in the range of 7 ~ 8 m2 may be the most exploited, but the 6 ~ 6.5 m2 size is also common. The 5 m2 or smaller sails are reserved only for ?special occasions?. However, it is advisable to bring a complete array of gear, and set two or three rigs and two boards of different sizes at the touch-line, ready to be rotated when necessary.

Finally, here is an aerial photograph of ?Lake District Nyek?, where the landmarks, constantly changing coast lines, the beaches (all natural and free to access), usual wind directions and relative magnitudes are also marked.

The growing family of the Nyek sailors welcomes every newcomer, at least because windsurfing can offer the maximum in a good and large company ? in addition to the all important wind and water components. Thus the young generation may integrate in a well organised and wide Hungarian windsurfing network, with better conditions. Let us form the widest possible cooperation for this purpose.

Sails up!

Dr. Tamas Kekesi, PhD
University of Miskolc
tkekesi@uni-miskolc.hu


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
80202
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021