Nyaralás Martinique-on egy kis windszörffel megfűszerezve


2019.05.14

Nyaralás Martinique-en egy kis windszörffel megfűszerezve

Martinique szigete a Kis-Antillák szigetcsoport egyik tagja a Karib-tenger térségében. Korábban francia gyarmat volt, de 1946-tól kezdve már "megyeként" Franciaország teljes jogú részét képezi, ennek
minden előnyével. A sziget maga csodálatos természeti látnivalókat kínál, buja növényzet, változatos tengerpartok, kedves települések, barátságos emberek, de mindezt fejlett infrastruktúra és közszolgáltatások - utak, közlekedés, szupermarketek, stb. - mellett.

Tökéletesen karibi hangulat, európai kényelemmel. Az időjárás egész évben nagyon kellemes, a levegő hőmérséklete 28-30 fok és mindig mozog a levegő. Rendszerint napos-felhős időszakok váltják egymás, minden nap esik egy kis eső, néha csak 5 percig tartó meleg zápor, ami egyáltalán nem zavaró. Inkább éjjel esik, ez okozza azt hogy a növényzet fantasztikusan zöld és mindig virágzik minden. A
tenger/óceán hőmérséklete 24-26 fok, de sekély, védett öblökben elérheti a 28 fokot is. A sziget főleg a franciák körében népszerű turistacélpont, de a decembertől áprilisig tartó főszezonban jönnek mindenhonnan. Sportolási lehetőségek a hullámszörf, a kite, a windsurf (ezekről majd később ;-)), a vitorlázás, a búvárkodás, a tengeri kajakozás, a vízisí, stb., minden mennyiségben, de lehet kerékpározni,
túrázni is ha ehhez van kedve valakinek. Mindent ki lehet bérelni, vagy befizetni vezetett túrákra, oktatásokra kinek-kinek az igénye szerint.



Az odautazás az Air France járataival lehetséges, párizsi átszállással, ami összességében 15-16 óra utazást jelent, 5/6 óra időeltolódással (a nyári/téli időszámítástól függően). A repülőjegy tartalmazza a Bus Direct transzfert is a Charles de Gaulle és az Orly repterek között. Ha az ember figyeli az akciós repülőjegyeket, akkor 130 ezer Ft körül ki tud fogni egy oda-vissza utat fejenként. A kézipoggyász (ami egy 40 literes hátizsák mérete) egy kis kiegészítő táskával bőven elegendő, akár 2 hétre is, még a deréktrapéz is belefért a zsákba, szörfruha meg nem kell, elég csak a lycra ;-).

Mi általában önellátó módon utazunk a párommal, azaz apartman-szállást foglalunk, főzési lehetőséggel és bérelt autóval fedezzük fel a környéket. Az Airbnb, illetve a Booking rengeteg lehetőséget kínált
most is, már csak ki kellett választani a legmegfelelőbbet. Kis szerencsével heti 60-80.000 Ft körül már remek apartmanokat lehet találni 2 főre, de érdemes időben lefoglalni. Az autóbérlés egy picit
drágább, mint pl. Spanyol- vagy Olaszországban, nekünk 76.000 Ft volt (8 napra).

A sziget látnivalóit nem sorolnám most fel részletesen, mert túl hosszú lenne - jobb megtapasztalni személyesen :-) - viszont érdekességként egy-két dolgot megemlítek kedvcsinálónak. A mai lakosság a dél-amerikai indiánok, a gyarmatosítók és az általuk évszázadokon át behurcolt "vendégmunkások" leszármazottai. Keveredik az amerikai, az európai és az afrikai kultúra, a szokások és persze a gasztronómia is. A fő termények a banán és a cukornád, utóbbiból készül például a cukorszirup és a rum, mindkettő a nemzeti italnak számító gyümölcsös koktélok alapanyaga.

Amikor ott jártunk március elején, még éppen tartott a farsangi időszak. Ez itt azt jelenti, hogy 5 napon keresztül, szinte éjjel-nappal zajlik a karnevál. Minden településen minden nap van zenés-táncos, jelmezes felvonulás, az alkalomhoz tervezett ruhákban, hagyományos afrikai maszkokban és indián fejdíszekben, amelyek minden nap más és más tematikát jelképeznek. A karneváli hangulat magával ragadó, egyszerre csodálatos és meghökkentő, népszerű turistalátványosság. Ezeken a napokon a boltok délelőtt vannak csak nyitva, a pénztárosok kifestve ülnek a kasszákban, hogy aztán délután magukra ölthessék a jelmezeket és kivonuljanak az utcára a falu aprajával-nagyjával együtt. Aztán a zene-tánc minden nap kitart hajnalig.



A szigeten rengeteg lehetőség van arra, hogy jókat együnk. A hideg élelmiszert - vagy főzőcskézni szeretőknek - a meleg ételek alapanyagait a szupermarketekben könnyedén meg lehet vásárolni. Az
élelmiszerek árának színvonala nyugat-európai, azaz az itthon megszokotthoz képest 20-30%-al drágább, de okosan vásárolva ez kezelhető. A piacokra szintén érdemes kinézni, helyi zöldségek, gyümölcsök színes kavalkádjában válogatni. Specialitások a karibi fűszerek, szószok, pácok és mártások, amelyeket ők is használnak a húsok sütéséhez, tálalásához, vannak közöttük ütősebbek is ;-). Főzni szeretőknek ajánlott reggelente lenézni a vízpartra, mert minden településen van egy kis halpiac, ahol a helyi halászok árulják a frissen kifogott halaikat felpucolva. A választék pazar, a frissesség nem kérdés és ár-érték arányban is rendben van. Megjegyzést érdemel még a Carib sör, ami minden szigeten kapható, de Martinique-nek saját söre is van, a Lorraine. A rum pedig ?folyik? minden mennyiségben, elérhető minden minőségben és kiszerelésben, hatalmas választék van belőle, autentikus ajándéknak is kiváló ;-).

Aki inkább a készételeket kedveli, annak lehetősége van a helyi street-food-okat kipróbálni, ami leginkább grillezett csirke- és sertés-alkatrészeket jelent. Ezt gyakorlatilag mindenhol sütik, félbevágott acéltartályokból kreált grill-sütőkben. Mi az elegáns éttermeket hanyagoltuk, de ha valaki erre vágyik, akkor ezek között is bőven lehet válogatni.

De akkor térjünk rá a szörfözésre... A hullámszörfözés gyakorlatilag bárhol űzhető a szigeten, mint ahogy az óceánok partjainál általában, szörfiskolák is rátelepültek. Windszörf és a kiteozási lehetőség valamivel kevesebb van, szerintem méltatlanul. A szélirány általában észak-keleti, azaz az Atlanti-óceán felől fúj az egész régióban. Mi Les Trois-Îlets-nél található Fanatic Boarders Centert választottuk ki.  A center a Carayou Hotel & Spa-hoz tartozik, a komplexum egy kis földnyelv csúcsán helyezkedik el és egy védett öbölre néz, amelyre szemből ráfúj a szél, így onshore viszonyok között lehet sportolni. A kijárat a vízre két épített móló között van, az indulásnál kell egy picit ügyeskedni széllel szemben, de egyáltalán nem vészes. Ha jobbra indulunk el, akkor egy kisebb, védettebb öbölben csúszhatunk kb. 4-500 métert, szinte teljesen sima vízen. A "pálya" egy mangrove erdőig tart, amely előtt egy homokos, sekély-vizes sáv ad lehetőséget megpihenni. A kijárattól balra, kicsit már hullámosabb a víz, mert ott egy nagyobb öbölben tartózkodunk, ahol siklás közben gyönyörű kilátás nyílik a szomszédos öblökre, félszigetekre és a fővárosra. A kite-iskolásokat például motorcsónakokkal viszik át az öböl túloldalára, ahol vélhetően sekélyebb és teljesen sima vízen gyakorolhatnak (de ezt csak messziről láttuk).

Átlagos tudású szörfösnek ezek a körülmények ideálisak, de a kezdők és a freestyle stílus kedvelői is megtalálják a számításukat. A mólókról remek, közeli sztár-fotókat lehet "készíttetni" magunkról ;-). Cserébe pedig a "fotográfus" hölgyek megpihenhetnek, napozhatnak a hotel, mesterségesen épített, homokos és némileg szélvédett strandján is némi készpénz ellenében. A szél erőssége általában 4-6 Bft közötti, azaz inkább a nagydeszka-nagyvitorla kombó működik (én a 100+ kilómmal 133/146 literes deszkákat és 6.7 ill. 7.8-as vitorlákat használtam). A szörfszezon decembertől-április végéig tart, ekkor kb. 70-80%-ban fúj siklásra alkalmas módon, de tulajdonképpen egész évben ki lehet fogni.

A centerben az aktuális, jó minőségű Fanatic deszkák, North és Duotone vitorlák bérelhetők, illetve oktatás is kérhető. Mindenből van többféle méret és stílus is, de nem túl nagy a mennyiség, mert nincsenek tömegek (szerencsére ;-)), viszont érdemes azért előre e-mailben lefoglalni. Ha valaki nagyon fázós, akkor egy shorty ruha jól jöhet, de alapvetően egy lycra tényleg elég, mert 25 fokos a víz és a levegő pedig 28-30. Egy könnyű szörfcipő viszont nem árt, mert az egyik deszka pl. csúszós volt, illetve a homokpadon bele lehet lépni tüskés növényekbe.

Összességében azt tudom mondani, hogy a víz, a színek és a fények tényleg olyanok, mint a képeken és az egész környezet páratlan élményt nyújt. Ha valaki eljut Martinique-re, akkor semmiképpen se hagyja ki a szörfözést a Karib-tengeren, mert így utólag is nagyon jó lesz visszaemlékezni az élményre ;-).

Üdv.: Gábor

További képek a spotról >>
 


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








96768
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz