Nyaralás Martinique-en egy kis windszörffel megfűszerezve
Martinique szigete a Kis-Antillák szigetcsoport egyik tagja a Karib-tenger
térségében. Korábban francia gyarmat volt, de 1946-tól kezdve már "megyeként"
Franciaország teljes jogú részét képezi, ennek
minden előnyével. A sziget maga csodálatos természeti látnivalókat kínál, buja
növényzet, változatos tengerpartok, kedves települések, barátságos emberek, de
mindezt fejlett infrastruktúra és közszolgáltatások - utak, közlekedés,
szupermarketek, stb. - mellett.
Tökéletesen karibi hangulat, európai kényelemmel. Az időjárás egész évben nagyon
kellemes, a levegő hőmérséklete 28-30 fok és mindig mozog a levegő. Rendszerint
napos-felhős időszakok váltják egymás, minden nap esik egy kis eső, néha csak 5
percig tartó meleg zápor, ami egyáltalán nem zavaró. Inkább éjjel esik, ez
okozza azt hogy a növényzet fantasztikusan zöld és mindig virágzik minden. A
tenger/óceán hőmérséklete 24-26 fok, de sekély, védett öblökben elérheti a 28
fokot is. A sziget főleg a franciák körében népszerű turistacélpont, de a
decembertől áprilisig tartó főszezonban jönnek mindenhonnan. Sportolási
lehetőségek a hullámszörf, a kite, a windsurf (ezekről majd később ;-)), a
vitorlázás, a búvárkodás, a tengeri kajakozás, a vízisí, stb., minden
mennyiségben, de lehet kerékpározni,
túrázni is ha ehhez van kedve valakinek. Mindent ki lehet bérelni, vagy
befizetni vezetett túrákra, oktatásokra kinek-kinek az igénye szerint.
Az odautazás az Air France járataival lehetséges, párizsi átszállással, ami
összességében 15-16 óra utazást jelent, 5/6 óra időeltolódással (a nyári/téli
időszámítástól függően). A repülőjegy tartalmazza a Bus Direct transzfert is a
Charles de Gaulle és az Orly repterek között. Ha az ember figyeli az akciós
repülőjegyeket, akkor 130 ezer Ft körül ki tud fogni egy oda-vissza utat
fejenként. A kézipoggyász (ami egy 40 literes hátizsák mérete) egy kis
kiegészítő táskával bőven elegendő, akár 2 hétre is, még a deréktrapéz is
belefért a zsákba, szörfruha meg nem kell, elég csak a lycra ;-).
Mi általában önellátó módon utazunk a párommal, azaz apartman-szállást
foglalunk, főzési lehetőséggel és bérelt autóval fedezzük fel a környéket. Az
Airbnb, illetve a Booking rengeteg lehetőséget kínált
most is, már csak ki kellett választani a legmegfelelőbbet. Kis szerencsével
heti 60-80.000 Ft körül már remek apartmanokat lehet találni 2 főre, de érdemes
időben lefoglalni. Az autóbérlés egy picit
drágább, mint pl. Spanyol- vagy Olaszországban, nekünk 76.000 Ft volt (8 napra).
A sziget látnivalóit nem sorolnám most fel részletesen, mert túl hosszú lenne -
jobb megtapasztalni személyesen :-) - viszont érdekességként egy-két dolgot
megemlítek kedvcsinálónak. A mai lakosság a dél-amerikai indiánok, a
gyarmatosítók és az általuk évszázadokon át behurcolt "vendégmunkások"
leszármazottai. Keveredik az amerikai, az európai és az afrikai kultúra, a
szokások és persze a gasztronómia is. A fő termények a banán és a cukornád,
utóbbiból készül például a cukorszirup és a rum, mindkettő a nemzeti italnak
számító gyümölcsös koktélok alapanyaga.
Amikor ott jártunk március elején, még éppen tartott a farsangi időszak. Ez itt
azt jelenti, hogy 5 napon keresztül, szinte éjjel-nappal zajlik a karnevál.
Minden településen minden nap van zenés-táncos, jelmezes felvonulás, az
alkalomhoz tervezett ruhákban, hagyományos afrikai maszkokban és indián
fejdíszekben, amelyek minden nap más és más tematikát jelképeznek. A karneváli
hangulat magával ragadó, egyszerre csodálatos és meghökkentő, népszerű
turistalátványosság. Ezeken a napokon a boltok délelőtt vannak csak nyitva, a
pénztárosok kifestve ülnek a kasszákban, hogy aztán délután magukra ölthessék a
jelmezeket és kivonuljanak az utcára a falu aprajával-nagyjával együtt. Aztán a
zene-tánc minden nap kitart hajnalig.
A szigeten rengeteg lehetőség van arra, hogy jókat együnk. A hideg élelmiszert -
vagy főzőcskézni szeretőknek - a meleg ételek alapanyagait a szupermarketekben
könnyedén meg lehet vásárolni. Az
élelmiszerek árának színvonala nyugat-európai, azaz az itthon megszokotthoz
képest 20-30%-al drágább, de okosan vásárolva ez kezelhető. A piacokra szintén
érdemes kinézni, helyi zöldségek, gyümölcsök színes kavalkádjában válogatni.
Specialitások a karibi fűszerek, szószok, pácok és mártások, amelyeket ők is
használnak a húsok sütéséhez, tálalásához, vannak közöttük ütősebbek is ;-).
Főzni szeretőknek ajánlott reggelente lenézni a vízpartra, mert minden
településen van egy kis halpiac, ahol a helyi halászok árulják a frissen
kifogott halaikat felpucolva. A választék pazar, a frissesség nem kérdés és
ár-érték arányban is rendben van. Megjegyzést érdemel még a Carib sör, ami
minden szigeten kapható, de Martinique-nek saját söre is van, a Lorraine. A rum
pedig ?folyik? minden mennyiségben, elérhető minden minőségben és kiszerelésben,
hatalmas választék van belőle, autentikus ajándéknak is kiváló ;-).
Aki inkább a készételeket kedveli, annak lehetősége van a helyi street-food-okat
kipróbálni, ami leginkább grillezett csirke- és sertés-alkatrészeket jelent. Ezt
gyakorlatilag mindenhol sütik, félbevágott acéltartályokból kreált
grill-sütőkben. Mi az elegáns éttermeket hanyagoltuk, de ha valaki erre vágyik,
akkor ezek között is bőven lehet válogatni.
De akkor térjünk rá a szörfözésre... A hullámszörfözés gyakorlatilag bárhol
űzhető a szigeten, mint ahogy az óceánok partjainál általában, szörfiskolák is
rátelepültek. Windszörf és a kiteozási lehetőség
valamivel kevesebb van, szerintem méltatlanul. A szélirány általában
észak-keleti, azaz az Atlanti-óceán felől fúj az egész régióban. Mi Les
Trois-Îlets-nél található
Fanatic Boarders Centert választottuk
ki. A center a Carayou Hotel & Spa-hoz tartozik, a komplexum egy kis
földnyelv csúcsán helyezkedik el és egy védett öbölre néz, amelyre szemből ráfúj
a szél, így onshore viszonyok között lehet sportolni. A kijárat a vízre két
épített móló között van, az indulásnál kell egy picit ügyeskedni széllel
szemben, de egyáltalán nem vészes. Ha jobbra indulunk el, akkor egy kisebb,
védettebb öbölben csúszhatunk kb. 4-500 métert, szinte teljesen sima vízen. A
"pálya" egy mangrove erdőig tart, amely előtt egy homokos, sekély-vizes sáv ad
lehetőséget megpihenni. A kijárattól balra, kicsit már hullámosabb a víz, mert
ott
egy nagyobb öbölben tartózkodunk, ahol siklás közben gyönyörű kilátás nyílik a
szomszédos öblökre, félszigetekre és a fővárosra. A kite-iskolásokat például
motorcsónakokkal viszik át az öböl túloldalára, ahol vélhetően sekélyebb és
teljesen sima vízen gyakorolhatnak (de ezt csak messziről láttuk).
Átlagos tudású szörfösnek ezek a körülmények ideálisak, de a kezdők és a freestyle stílus kedvelői is megtalálják a számításukat. A mólókról remek, közeli sztár-fotókat lehet "készíttetni" magunkról ;-). Cserébe pedig a "fotográfus" hölgyek megpihenhetnek, napozhatnak a hotel, mesterségesen épített, homokos és némileg szélvédett strandján is némi készpénz ellenében. A szél erőssége általában 4-6 Bft közötti, azaz inkább a nagydeszka-nagyvitorla kombó működik (én a 100+ kilómmal 133/146 literes deszkákat és 6.7 ill. 7.8-as vitorlákat használtam). A szörfszezon decembertől-április végéig tart, ekkor kb. 70-80%-ban fúj siklásra alkalmas módon, de tulajdonképpen egész évben ki lehet fogni.
A centerben az aktuális, jó minőségű Fanatic deszkák, North és Duotone vitorlák bérelhetők, illetve oktatás is kérhető. Mindenből van többféle méret és stílus is, de nem túl nagy a mennyiség, mert nincsenek tömegek (szerencsére ;-)), viszont érdemes azért előre e-mailben lefoglalni. Ha valaki nagyon fázós, akkor egy shorty ruha jól jöhet, de alapvetően egy lycra tényleg elég, mert 25 fokos a víz és a levegő pedig 28-30. Egy könnyű szörfcipő viszont nem árt, mert az egyik deszka pl. csúszós volt, illetve a homokpadon bele lehet lépni tüskés növényekbe.
Összességében azt tudom mondani, hogy a víz, a színek és a fények tényleg
olyanok, mint a képeken és az egész környezet páratlan élményt nyújt. Ha valaki
eljut Martinique-re, akkor semmiképpen se hagyja ki a szörfözést a
Karib-tengeren, mert így utólag is nagyon jó lesz visszaemlékezni az élményre
;-).
Üdv.: Gábor
Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
Sikeresen hozzáadtuk a terméket a kosaradhoz!
Hibás email vagy hibás jelszó!
Feldolgozás folyamatban...