Neretva: Mistral a deltában


2013.01.01


Az év végi otthon ülés, windsurfing.hu böngészés közben megállapításra került, hogy egy fontos horvát spot - méltatlanul - hiányzik a "szeles helyek" térképünkről.

Neretva torkolat - Blace

IC Joker - Switch Fotel

Besti Volcan v. Spock

Ic Joker Katamarán

Joker Landol fordítva

Sima bizony

Joker barátunk rengeteget mesélt a helyről, viszont beszámolóit valamiért csak szkeptikusan fogadtuk. Bisti állandóan a szúnyogokkal jött és Splitre érkezve inkább a kompozást és a festői Bol-t választotta. Én talán egy kicsit lusta vagyok, a teherautóm nagyon drágán gurul a horvát autópályán, ezért én is nehezen adtam be a derekam. Aztán a hazai szélcsendes helyzet, barátok unszolása után végül mégis beültem Réthy G kocsijába. Csak kényelmesen: Réthy leszállított, Marcigold elintézte a szállást, a többit pedig a helyi Guru (polgármester-jelölt), Joker elintézte nekünk a helyszínen.. Csak szörfözni kellett, király!

A célállomás a Ploce közelében található

Blace falu, kellemes környezet, nem az a felkapott, csillogó-villogó horvát üdülőhely, autentikusabb, a természet itt is gyönyörű, annyi kis öböl, sziget, domb, folyó, holtág (a Neretva delta ágai) található erre, hogy térkép nélkül először azt sem tudod hol vagy. Blace egyébként Splittől nagyjából 130 km-re található, tehát időben és pénzben is talán közelebb van, mintha Bolba vetted volna az irányt. Viganjról ugye nem is kell beszélni, az még innen 2000 km-nek érződik, ha már fáradt vagy.:)

A szél, a spot

A Neretva torkolat elsősorban Mistral szélben érdekes helyszín. A Mistralról minden Horvátországot kicsit ismerő szörfös tudja, hogy általában nem túl erős, a nagyobb vitorlákat is érdemes bepakolni. Cserébe viszont van több jó tulajdonsága is, egész egyenletes és ideális napszakban fúj. Nem sokan szeretnek hajnalban egyenesen a vízre rohanni, nos itt erre tényleg nincs szükség, a Mistral a későn kelők örömére délután működik.

Itt sok, a hovatartozás tekintetében bizonytalan szörfös-baráttal előfordul, hogy elgondolkodik azon, hogy talán átállna a sötét oldalra. A szél szép lassan, egyenletesen építkezik és az elején bizony lesz egy (remélhetőleg) kis idő, amíg csak unatkozol, rosszabb esetben pedig nézed a kájtosokat. Itt derül ki igazán, hogy megbízhatsz-e a barátodban. Beszélgess vele. Tereld el a figyelmét. Keress ellenérveket.

Ha sikeresen ellenállsz a kísértésnek, felejthetetlen perceket szerezhetsz magadnak. A Neretva fő-ágának torkolata mellett egy homokpad képződött. A padtól délre van a kájtosok területe (a használatért fizetni kell, tudomásom szerint 5 EUR az ár), attól északra a szörfösök csúszhatnak (nem kell fizetni). A homokpad szél felőli, szörfös oldala egy nagyon kicsit hullámos, de tökéletes freestyle és szlalom szörfözésre is. Ha teljesen sima vizet keresel, akkor érdemes felkeresni a spottól egy kis kreuzolással elérhető secret spotot, ahol a fő spottal ellentétben forró vízben, de dzsuvás, mély iszapban és teljesen síma vízen, laboratóriumi környezetben gyakorolhatod a manővereket. A fő-spot torkolathoz közeli részén egyébként tényleg hideg a víz, innen is látszik, hogy a Neretva valahonnan magasról csorog. A torkolat bejáratánál mindig találsz egy hullámot, mintha egy helyben állna, kitűnően alkalmas nagyobb magasságot igénylő manőverek gyakorlására!

Az előbb említett titkos spotról még annyit, hogy 3-4 szörfösnél nagyobb létszám esetén már nem lesz annyira sima, továbbá érdemes azért a helyiek kéréseit, vagy jelzéseit is figyelembe venni. Az itt töltött három nap alatt láttam többször is puskával hadonászó öreget, akit érthető módon kicsit zavart a nagymami mellett szlalomozó a kájtos különítmény.

Eddig, ahogy említettem, (sajnos) még csak egy hosszú hétvégét töltöttem itt, mindhárom nap tudtam szörfözni, igaz mindegyik alkalommal 6.2 m2 vitorlával, az első nap tényleg határeset szélben. Ennek ellenére a túra mindenképpen megérte és Joker barátunk beszámolói alapján akár minden hétvégén érdemes lehet leutazni! A szél-előrejelzésről csak annyit, hogy a többi Mistral spothoz hasonlóan itt is elég, ha a nyilak irányát nézed, a szél fújjon É-NY / É-i irányból, a szélerő értékekhez pedig hozzáadhatsz egy-két csomót (windguru).


Szeles Helyek - Windsurfing.hu nagyobb térképen való megjelenítése

Blace

Kertész Joe

A szörfözéstől kellemesen elfáradva a társaság általában Blace kis öblében található pizzériában találkozik újra. Besti és Gabur barátommal mindig siettünk az evéssel, nehogy Joker és Joe barátunk utolérjen minket, megjelenésük esetén a tiszta este, kipihent reggel helyett a fejfájós, fáradt szörfözés rémképe derengett előttünk. Aljas módon persze mindig beállítottak az utolsó pillanatban. A vacsora után szertartás-szerűen átvonul a társaság a szomszédban található, autentikus Horvát-Balkán (..Karibi..) bárba. Joker és Joe barátaink itt is (aljas módon) a hazaindulás előtti utolsó pillanatban adtak a kezünkbe az újabb adag mojitót. :) Végül egyik nap sem fájt a fejünk, hajnal délben már ébredeztünk, egy kis idő múlva pedig teljesen ép állapotban, akcióra készen készülődtünk a spoton.

Az egyik éjszakai hazautunkat (valahogy mégis elszabadultunk Joker és Joe barátaink aljas mojitói elől) soha nem fogom elfelejteni. Kusturica filmek hangulatát idéző rezesbanda hangjait lehetett hallani, ahogy közeledtünk, a társaság az utca túloldaláról átkiabálva az asztalhoz invitált minket, egyszerű, félreérthetetlen integetéssel, "you can eat" "felszólítással", válaszra nem várva (jeleztük volna pedig hogy nem megy) hozták is elő újabb tálcákon a teljes menüsort.. A váratlan helyzetet kihasználva csiszoltuk egy kicsit kulturális antropológiai ismereteinket, majd az újabb aljas italok és ételek elől szabályosan elmenekülve újra elfoglaltuk kellemes, panorámás, nem is túl drága szállásunkat, hogy délig pihenve újra felkészítsük magunkat a következő nap megmérettetéseire.

Adatok, tények

  • Budapest - Blace - autópályán 855 KM / kb 9 óra alatt járható, némi pihenéssel.

  • Autópálya díj, személyautó esetén 2013.jan 1.-én 157 HRK = kb 21 EUR, Egy Renault Traficcal jóval drágább, majdnem kétszeres. Merci Vito még 1. kategória

  • A legrövidebb útvonal: Bosznián át, autópálya nem nagyon van, 705 Km, viszont 12 órá 14 percet mutat az útvonaltervező, pihenés nélkül..

  • Szállás árak pl. egy 4 + 2 fős apartmanban / nap:
    előszezon: 01.06 - 30.06: 59 ?, főszezon: 01.07 - 31.08: 83 ?, utószezon: 01.09 - 31.12: 35 ?

  • Nincsenek is szúnyogok

  • Gyerekekkel is ideális lehet, van ahol nagyon kicsi a vízmélység

  • Wave cucc akár otthon is maradhat, freestyle, freeride, szlalom cucc jöhet

  • A neretva torkolatánál kb 5 fokkal hidegebb a víz. Kicsit arrébb lycrás boardshortos

Neretva képek a Windsurfing.hu galériában >>

Neretva videók:

HarrySpotter - Duckjibe - Neretva 2012

Titkos végű Spock540 Vincze Petitől - Neretva 2012 - Horvátország:

Vincze Peti - Flaka, fejkamerával - Neretva torkolat - Horvátország

Matto

Fotók a galériában >>


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
53912
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021