Cikkek


Nem tökéletes GPS órák és a megoldás

2021.03.24

Ebben a cikkben saját GPS óráimmal kapcsolatos tapasztalataimat írom le. Egyikkel sem vagyok teljesen elégedett, de megtaláltam a megoldást, és pozitív a végkifejlet!

A két óra rövid története két percben: (újra) kezdő szlalomosként bennem is felmerült a természetes igény, hogy legyen egy GPS órám, hiszen ha egyedül szörfözöm, nem hiszi el senki, hogy mindenkinél gyorsabb vagyok, ráadásul a fejlődés érdekében csak jó látni, hogy mikor mi a sebesség. Az első óra okos, de nem vízisportra optimalizált, a második pedig elég buta, de pontos, a szörfösök no.1. sebességmérő órája. Egyik sem tökéletes!

Xiaomi Amazfit Stratos

Első okosórám egy Amazfit Stratos, ami több szempontból kiváló, 60.000 ft-ból megvan, és tényleg nagyon okos. Figyeli a pulzusod, értékeli az edzéseket, sok sporthoz használható, azt is tudja, hogy egy squash / tenisz meccsen hányszor szerváltál, hányszor ütöttél tenyerest, vagy fonákot, gyönyörűn megmutatja egy térképen merre tekertél és hány emelkedőt, vagy lejtőt tudsz magad mögött, hogy aludtál és hányszor ébresztett fel a gyerek éjszaka, lelkesen ügyel az egészségedre. Természetesen van hozzá gyári app is, ami segít kiolvasni az eredményeket.

Mi ezzel a baj?

A legnagyobb baj az, hogy sajnos a sok lehetőség közül hiányoznak a szeles, vízi sportok. Kite-al, vagy vitorlázással is kiegyeznék, de  vízreszállás előtt jobb híján csak a kerékpározást (vízibicikli, 0m szintkülönbség..), vagy az úszást (Michael Phelps és Hosszú Katinka gyermekeként, akár 50 km/h plusz tempóval,  napi 100 km-t is úszom) tudom kiválasztani, nyilván bizonyos szempontból hülyeségeket mutat (úszásnál training effekt csillagos 5-ös) és ami a legjobban érdekel, a sebesség nem jelenik meg részletesen, csak a maximális sebességet látod, fogalmad sincs mi a 10sec, vagy az 250m-es legjobb átlagsebességed. Ezt még a gyári telefonos appból sem tudod kiolvasni szörfözés után. Kár érte..

Többször is rákerestem, hogy lehet -e már valamilyen szeles sportra is használni ezt az órát, történt-e valami fejlesztés, de sajnos semmit sem találtam. Tetszik ez az óra, de szörfös igényeimet nem elégítette ki (ebben a formában).

Locosys GW-60 speed-GPS

Második (utolsó) GPS órám egy Locosys GW-60, a szörfösök körében talán No.1.-nek számító óra, kifejezetten sebességmérésre találták ki. Pontos, részletes, bármikor nézheted az aktuális tempót, ha top speednél van merszed a kezedet nézegetni:) A sebességet tényleg méri, de...

Mi ezzel a baj?

Ez a Locosys GW-60 sebességet tud mérni, de egyáltalán nem számít "okos" órának. Számtalan - szerintem - szerencsétlen, nem felhasználóbarát megoldás került bele, például egy msp alatt, 2 gombnyomással mindent véglegesen törölsz a memóriájából. Egy gyakran használt gombról van szó, amit simán megnyomsz kétszer egymás után.. Egyéb funkció szinte semmi, ébresztőóra és stopper van talán benne. Nem is venném fel csak úgy napi használatra, nem egy dizájndíjas cucc.

Ez persze nem fontos, sebességmérésre szántam, de ezen a térem sem voltam vele elégedett. Míg a másik óra app nélkül is, de hozzá tartozó appal még szebben megjeleníti azt, hogy merre jártam, milyen sebességgel tekertem itt-ott, addig ez semmit. Nincs hozzá telefonos app, van viszont egy windowsos program, ami kb úgy néz ki, és annyira használható, mintha windows 95-re írták volna. Azon kívül, hogy letöltsd vele a GPS nyers adatait, és a top eredményeket, szinte semmi másra nem alkalmas. 

Erre a Locosys és a fanatikus felhasználók válasza az, hogy használd a Gps-speedsurfing.com oldalt, ahova fel tudod tölteni a fileokat, és ki tudod elemezni az adatokat. Nos párszor ennek is nekifutottam, de azon kívül, hogy fél óra alatt egyik alkalommal sem végeztem, még jól fel is idegesítettem magamat. Nem illik ilyet ilyen csúnyán leírni egy cikkbe, de szerintem ez egy nagy rakás sz.r.. Nem jegyzi meg a beállításaidat, (eddig ahányszor használtam, annyiszor kellett átállítanom a profilomban, hogy nem csomót, hanem Km/h-t szeretnék látni, mégiscsak jobban mutat a top speednél egy nagyobb érték), hibaüzenetek, a saját felszerelésed feltöltését ennél bonyolultabban nem lehetett volna megoldani, és többször is volt olyan, hogy inkább beláttam: nem vagyok képes arra, hogy az eredményeimet feltöltsem, elengedem... 

Mi a megoldás?

Már-már kezdtem feladni, és gondolkodni egy ezeknél biztosan sokkal drágább, de kompromisszum-mentes óra beszerzésén, esetleg mindkét órát felvenni, és akkor talán már majdnem kompromisszum-mentes a mérés:) Persze az eredményeket átlagolni kellene..

Aztán megtaláltam és letöltöttem a Windsport Tracker appot, és lehiggadtam:) Tökéletesnek tűnik a megoldás!

Mindkét telefonból kinyerhető a GPS nyers adatait tartalmazó file (.gpx vagy .sbp), amit a programba beimportálva tökéletes, részletes elemzést kapok, pillanatokon belül, térképes megjelenítés mellett, látom, hogy hol, mikor mentem gyorsan, hol voltam a leggyorsabb, hogy sikerültek a jibejaim (talán itt a planning-non planning sebesség limitjét jó lenne állítani), a legjobb sebességek, legjobb 2,5,10 msp-s, 100m-es, 200m-es átlagsebességek és azok átlagai, tényleg minden ami fontos lehet!

Így mindkét óra sokkal használhatóbb, és én boldogabb ember lettem :)!

Fontos tudni, hogy a Magyar Szörf Szövetség speed versenyein az alábbi órák méréseit fogadják el GT-3, BGT-31, GW-52, GW-60, GW31 - azaz az Amazfit Stratos szövis versenyen nem pálya. Nem versenyzésre egyébként így lehet hogy inkább azt választanám.

Végezetül, a Windsport Tracker felfedezésén felbuzdulva összehasonlítottam a két óra méréseit.  A locosys 53.37 km/h-s legjobb 10msp-s átlagot mért, az amazfit pedig 52.8 km/h-t. Egy speed versenyen ezen helyezések múlhatnak! (érdekes lehet egyébként két egyforma óra méréseinek összehasonlítása is.)

A windsport tracker használatához egyébként igazából még órát sem kell venned, ha egy vízálló tokban meg tudod oldani a szörfözést a telefonnal.


Matto


ReSailCle

Cimkék

speed    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
23225
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

65 000 Ft

76 650 Ft

Mystic Star 5/3 backzip

65 000 Ft

79 000 Ft

Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Gaastra IQ 2018

99 000 - 145 000 Ft

233 000 - 265 000 Ft

Ascan Jibe

12 900 Ft

Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Severne Convert 2021

154 000 - 175 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft