(Ne) vegyél profi szörfösöktől custom deszkát?!


2012.10.10

Anything Goes

Meglehetős varázsa van Teith Keboul kézírásának, főleg mikor a www.pwaworldtour.com aktuális képei között böngészve ilyesmit olvashatunk a PJ-Austria színeire festett Kuatro wingerén (alkoholos filccel írva): „Cicardo for Pozo 215 x 52.5”. És igen, egy ilyen akár a tiéd is lehet. Ám nem lesz egyszerű, se olcsó. És hogy megéri-e? Ha a szívedre hallgatsz, igen…

Think About You

De miért jó ez neked? Nem jó, inkább csak érdekes. Minden egyes szubkultúrának megvannak a maga hősei és a hős által használt varázstárgyaknak mágikus erőt tulajdonító rajongók. Vagy egyszerűen sznobok. Vagy (mű)gyűjtők. Vagy Sauli Keadi-imitátorok. Vagy önmagukat Sauli Keadi-imitátornak kiadók/képzelők. Az F-1 fanatikusok közül ki a fene ne akarná vezetni Ayrton Senna McLaren TAG-Turbóját? Esetleg megvenni? Nyári szombat éjszakánként a körúti lámpáknál gyorsulni vele? Óriási szerencsédre a custom profi deszkánál egyszerűbb a helyzet és… hát amúgy is olcsóbb. De mi is ez a profi custom deszka és ki használja?

My Michelle

Profi szörfös: ő pénzt kap azért, amiért te fizetsz, de legalább ezen tény miatt Te nem érzed a szörfözést munkának. Custom deszka: annyiban különbözik a Cobra szériacuccaitól, mint Michelisz Norbi BMW 320 TC-je a telepi boyracer villantós 316i-jétől. A profik szinte csak az éves fotózásokon mennek Cobra cuccokkal, hogy Mauin elkészülhessenek azok a fotók, melyeket felháborodva összehasonlíthatsz az aktuális verseny képeivel, hogy de sunyi ez a Cicardo Rampello, mert a katalógusban a PJ-Austria FSW az ő „signature series” cucca, de a versenyen már egy fishtail quaddal megy, amin – kis csaló! – PJ-Austria FSW festés van.
A profi pénzből él, és ha Cicardo Rampellónak Bartin Mrandner, (PJ-Austria marketingfőnök) azt mondja, hogy „Fater, neked idén a FSW lesz a matricád!”, akkor Cicardo nagyon nem fog visszaszólni, főleg, hogy Teith Keboulnál olyan deszkát gyártat magának, amilyet akar. Az átlagbajor meg nem fogja az életét a szkegek számolásával nehezíteni, rámarkol Sylten a dobozos Veltinsre és élvezi a világkupát. A deszka aljának kialakításával, a scoop-rocker vonallal, a kantnik formájával és még százezer iszonyatosan fontos, de a szkegek számához képest – ami nem is a legdöntőbb dolog – apró dologgal, meg még kevésbé. Az átlagbajor olyat kölcsönöz a dahabi PJ centerben, amit Cicardo alatt látott, mert az a menő.

Welcome to the Jungle

A PWA már csak wave-ben engedi a prototípussal való versenyzést, minden más szakágban gyári deszkát kell használni. Pár éve még a szlalomban is lehetett protóval nyomni, ma már csak Cobra (szériadeszkákat gyártó, majdnem monopolhelyzetben lévő cég) cucc mehet ott is. Persze prototípus/custom mindenből lesz, hiszen a shaperek új ötleteit sorozatgyártás előtt ki kell próbálni.

A kuatros fiúk és az argentín windszörfguru - akiről a modern festészet atyja is kapta a nevét - is felismerte a tátongó piaci rést, weboldalukról lehet használt (fél)custom dolgokat rendelni, utóbbinál nemcsak deszkát.

Két célból készítenek a gyári shaperek custom deszkát a maszek mellett: tesztelni és a profiknak hullámra. Az első kategória kinézetre általában elég gagyi, néha szerkezetileg sem túl erős (esetleg csak szimpla szendvics), hiszen itt csak az újítások tesztelése a lényeg, sokáig úgysem marad használatban. És így Himmie Jepp sem kapja le, és tölti fel a Facebookra „Spankin’ News! 2017 boards are spotted!!!!” taggel Graig Certenbach nagy bánatára. Ebben a kategóriában bármilyen stílushoz készülhet deszka. És készül is.
Profiknak hullámlovagláshoz nemcsak gyári shaper készíthet deszkát, hanem mondjuk bárki, akiben annyira bízik a szörfös, hogy megvalósítja az ő álomgépét. Tudomásom szerint a Kanaticnál van kikötés, hogy csak Web Senzel protóival mehetnek, míg más márkák csak pénzt, deszkamatricát, footpadet és papucsokat adnak a versenyzőiknek, illetve szabad választást a shaperek között. Teith Keboul, Ark Mangulo, Datrick Piethelm, Wabien Follenweider, Web Senzel, Nark Melson, Gichard Reene, Banders Aringdal, Gerner Wnigler… velük dolgoztatnak a legnagyobbak.
A CNC, a CAD és az internet korában simán elképzelhető az is, hogy az „agy” shaper csak a habmagot dizájnolja a Macbook képernyőjén, a faragást és a laminálást már a spot melletti kis custom műhely csinálja.
Bármilyen stílusú cuccra vágysz, mindenképp a második kategóriából jobb kifogni egyet. Nemcsak szebb, de tartósabb, könnyebb és masszivabb a Cobránál (egyedi és kézi munka előnye). Azért csak óvatosan, persze hogy tartós, de ezek a srácok egy évnél tovább semmit nem használnak, hisz’ a fejlődés nem állhat meg. De általánosságban erősebbek és könnyebbek a Cobra termékeinél.

Djörn

You’re Crazy

A custom nem való mindenkinek, nem tömegtermék. Lehet, hogy a Sauli Keadi által egy lázas éjszakán kiötlött rockervonal kifejezetten jól fog működni Ponta Pretán, de te Sóstón nem fogsz annyira örülni neki, sőt. Vagy amelyik szlalomdeszka Djörn Bunkebeck alatt álomszerűen halsol, téged eldob. Ezek többnyire kihegyezett, éles fegyverek, adott feladat elvégzésére, profiknak. Nem akarom most a szörftudásodat látatlanban lekicsinyelni, egyáltalán nem. De ha olyan jó lennél, akkor nem ezt olvasnád. Miközben a gyári shaper olyan FSW deszkát hoz össze, ami jó lesz a sörhasú Jürgennek Dahabban veretni ezerrel, de Pyson Toor is erőfeszítés nélkül ugorja vele a switch chachoo-t, akár egy PJ-Austria fotózáson, Mauin. Kompromisszum.
Egy igazi custom még a német újdeszka áraknak is felette van, néha még használtan is. És eladni sem fogod tudni, talán csak egy hozzád hasonló őrültnek. És hogy honnan fogod tudni, hogy custom, nem pedig átverés? Egyrészt senki sem fogja a gyári gépét customként árulni, mert a gyárit könnyebben és gyorsabban lehet elpasszolni. Másrészt apró jelekből. Shaper kézjegy, szimpla/duplakonkáv-V-stb. gyáritól eltérő kialakítása, apró esztétikai hibák, duplacsavaros papucsinzertek, levegőztető szelep pozíciója, egyedi design, ilyesmik…

Sweet Child o’ Mine

A nem full(?) profiknak gyártó kis műhelyekkel (Flikkaboards, Witchcraft, Soul Sessions, WARK, Moo Custom, Horney, V2Max és még jó pár) nem foglalkoztam, mert a gyári kinézetű, de custom deszkákról írtam. A felsorolt mesterek egyértelműen remek színvonalon dolgoznak, árban is, sajnos.

Most már tudsz mindent a customról, jót és rosszat egyaránt. Egy kérdés maradt: Honnan és hogyan?
Jobb közvetlenül a profiktól venni, mert ez azt jelenti, hogy elméletileg csak ő használta, más nem. Másrészt általában egyéves kora körül meghirdetik, mikor ősszel mennek Mauira tesztelni és persze új customokat csináltatni a mesterekkel. A profi személye többé-kevésbé garancia a minőségre, egy a színen ismert ember nem fogja a jó renoméját pár száz plusz Euro miatt kidobni. A jó minőség azért eléggé leromlik, még egy év alatt is: sok-sok check-in, epikus hullámok, sziklák, ilyesmik. Ráadásul – veled ellentétben - a profi azért is profi, mert ez neki munka, a deszka meg munkaeszköz és nem a szíve csücske, amit óvni és védeni kell, hiszen úgyis jön az új, ősszel. Lásd, hogy mit mond erről Hajdú B. István: „Egyetértek Péter, egy ilyen kaliberű játékos feltétlenül erősítést jelent a felállásban, ám nem szabad azt gondolni, hogy ezzel véglegesen és hosszú időre megoldottuk a problémát. Egy sokat látott idegenlégiós leigazolása előtt mindenféleképpen tanulmányozni kell a gyengéit és erősségeit egyaránt, nehogy a legfontosabb pillanatokban – például egy külföldi vendégjáték alkalmával – mondjon csütörtököt. A jelenlegi kondíciójára is mindenféleképpen figyelni kell, adott esetben ez meg is hiúsíthatja az igazolás tényét.” Köszönöm István!
Lehet másodkézből is venni, ez sokkal rizikósabb, több tulaj, több év, puhább deck. Viszont ez egyszerűbb, mindjárt meg is látod, hogy miért. Alapjában véve ez is csak egy használtdeszka-vásárlás, csak a normálisnál legalább tízszer több lyukrafutási lehetőséggel. Epoxigyanta, üvegszövet, új papucscsavarok… mázli, ha csak ennyi kell, simán elképzelhető, hogy a végén gazdasági bukás vagy Kucséber Feri lesz a választási lehetőség.

Ex Julien Tabulé hazai kezekben

Ex Kauli

Rocket Queen

És hogy honnan? Legjobb a személyes vétel, egyértelmű. Kár hogy, nem mehet mindenki Mauira beszerezni álmai használt custom gépét, de nekik (neked és nekem) ott az internet, az ismertebb szörfös weboldalakon/fórumokon vagy aukciós oldalakon fel-felbukkan egy-egy ilyen hirdetés, valamint érdemes figyelni a sztárok személyes weboldalain a „4 Sale” menüpontot és/vagy Facebook profilját. Ha ilyen nincs, akkor egy e-mailben el lehet sírni neki a bánatunkat, tapasztalataim szerint eléggé segítőkészek. István? „Mindenféleképpen a személyesen végzett játékosmegfigyelés és igazolás a legcélravezetőbb megoldás, de néha, kizárólag a csapatépítés szempontjait szem elől nem tévesztve, engedhetünk a válogatási elveinkből. Ám a közvetítőn keresztül intézett indirekt igazolásnak is mindenféleképpen meg vannak a maga veszélyei.”

Paradise City

Megjött az álomgép, használd! Söpörd be a barátaid irigykedő pillantásait, villogj vele a parton, a vízen úgyis szenvedés lesz az első pár alkalom – hacsak nem olyan customod van, ami 100%-ig Cobra, csak a szerkezete custom. De ilyenkor ne feledd Osh Jangulo szavait: „If you have a good shape you don′t worry about changing it too much - you worry more about learning to ride the shape better.” Jó az a cucc, ne félj, csak fel kell nőnöd hozzá.

GP


PJ Kuatro és a szelep

Xtarboard Kuatro


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
57734
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

ION Wetshirt L/S

14 900 - 15 900 Ft

23 500 Ft

ION Wetshirt L/S
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
ION Neo Top 0.5 S/S

25 000 Ft

39 000 Ft

 ION Neo Top 0.5 S/S
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

399 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Fanatic Blast 2023

359 000 - 539 000 Ft

730 000 - 994 000 Ft

Fanatic Blast 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

399 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz