L'Almanarre, Franciaország


2004.11.06
Klikk ide!!

La Bergerie

Klikk ide!!

L′Almanarre

Klikk ide!!

Egész napos eső után

Klikk ide!!

La Bergerie,
háttérben egy szigettel

Klikk ide!!

Óriási szörfbolt

Az őszi bágyadt napsütés, enyhe szellő a hazai vizeken nem igazán kedvez a szörfösöknek. Lassan mindenki beletörődik – véget ért az idei szezon. Elpakoljuk a felszerelést a garázsba, nagyot sóhajtva utoljára felidézzük az elmúlt szezon legszebb manővereit, legnagyobb eséseit, legdurvább szeleit, majd újult lelkesedéssel tekintünk a téli sportok felé.

Azonban ha nem bírjuk ki tavaszig szörfözés nélkül, van lehetőségünk olcsón, gyönyörű helyeken eltölteni pár kellemes késő őszi napot. Így tettünk mi is páran, útra keltünk Dél-Franciaország egyik legszebb és legkedveltebb szörfparadicsomába, a Hyeres városhoz tartozó Giens félszigetre, ahol Európa egyik legjobb spotjának tartott l’Almanarre is található.

Október 22-én, egy esős és hűvös délutánon indultunk el, két nagyobb autó volt a szállítójármű, ketten pedig egy 205-ös Peugeot-ban vágtunk neki a közel 1600 km-es útnak. Az esti indulás ésszerűnek bizonyult, mivel néhány kényszerpihenő és egész éjszakai vezetés után a kora délutáni órákban érkeztünk meg Hyeres-be, így volt lehetőségünk szemügyre venni a spotot.
A szállás egy kellemes és viszonylag olcsó apartman volt, ettől kb. 30 méterre volt a félsziget keleti partja, ahol több kilométer hosszú homokos plázs várja a lelkes szörfösöket. Ez az oldal rendszerint a hullámos, erős szél esetén 1.5 – 2.5 méter magas hullámok is kialakulnak, remek rámpákat alkotva kezdőknek és haladóknak egyaránt. A szél is rendszerint onshore (part felé fújó), így biztonságos is.
A félsziget nyugati oldala rendszerint a sima víz, a speed és a freestyle szerelmeseinek kínál kiváló száguldási és gyakorlási lehetőséget. A szél itt általában offshore (parttól elfújó), tehát vigyázzunk, milyen messze szörfözünk a parttól, mert könnyen bajba kerülhetünk, ha elfáradunk, vagy tönkremegy valami a felszerelésen.

A víz kellemes 20-22 fokos volt, a levegő úgyszintén, így ideális szörfös környezetbe csöppentünk pálmafákkal, mediterrán kultúrával és kitartóan fújó keleti-délkeleti széllel. A megérkezés utáni első nap rögtön célba vettük a hullámos oldalt, a stabil 4-es keleti szél és a kis hullámok ideálisnak bizonyultak a „bemelegítésre”.
Második nap én és Matto célbavettük a másik oldalt, ahol épp teszt napok voltak, így 5 Euróért próbálgatta Matto a 2005-ös felszereléseket. Én maradtam a jól bevált F2 – Arrows párosításnál, és a kifújt 4-5-ös offshore szélben egész délután siklottunk és freestyleoztunk. Ezen az oldalon, ha szép idő van, elég sok a szörfös, de a nagy tér miatt abszolút nincs zsúfoltság. A part 2-3 km hosszú, és szinte bárhol vízre lehet szállni.
Harmadik és negyedik nap kicsit gyengébb volt a szél, ezért a félsziget felfedezésével voltunk elfoglalva, esténként pedig "fergeteges" bulikat tartottunk. Ötödik nap aztán megérkezett a brutál szél, sajnos esővel, de ez senkit nem zavart. Én délelőtt a sima vízre mentem, ahol 1-2 ember próbált megbirkózni a part mellett kissé pöffös, beljebb egyenletesebb 6-8-as széllel. Mivel 5.8-as vitorlát vittem, néha kicsit túl voltam vitorlázva, de a gyengébb szakaszokon a szél ideális volt az ugrómanőverekre, így sikerült is kora délután első egykezes spock-omat beállni. Ezután hirtelen elállt a szél, és villámlani kezdett, ezért összeszedtem a felszerelést, és visszaautóztam a hullámos oldalra a többiekhez. Időközben újra beerősödött a szél, a hullámok néha elérték a 2-2.5 méteres magasságot, Matto kapott is az alkalmon, és megejtette élete első frontloop próbáit. Legtöbben 4-es vitorlákkal száguldoztak, a part mellett megtörő hullámokon gyönyörűen lehetett a wave-szörfözés kevésbé élvezetes fajtáját, az onshore szeles waveriding-ot gyakorolni. Nap végén elég fáradtan, de rengeteg élménnyel mentünk aludni.
Utolsó ott töltött napunkon délután ismét befújt egy erős, 6-7-es déli szél, ami teljesen sideshore irányú volt, és rövid, de meredek hullámokat keltett. Kissé elcsigázva, de vízre szálltunk, és kiélveztük az utolsó szörfös nap minden pillanatát.

Hyeres-ben egyébként található több hatalmas szörfbolt, leginkább a La Bergerie-ben található Welcome Surfshop-ot ajánljuk nézelődésre (és vásárlásra, ha rengeteg pénzed van :))…). A félsziget közepén található egy nagy tó, ahol flamingókat lehet csodálni az unatkozóknak. Hyeres városban pedig rengeteg a szupermarket, benzinkút, tehát könnyedén beszerezhető bármi, ami kell. Maga a környék igényes és gyönyörű, igazi mediterrán hangulatú tengerparti város.

Aki tehát unja a hazai fagyokat, szélcsendet, keljen útra Dél-Franciaországba, ahol ősszel és tavasszal is remek szélviszonyokban és gyönyörű környezetben enyhítheti elvonási tüneteit.

Aloha:

Horányi-Névy András, BBS
HUN-999
F2 - Arrows


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
62040
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
F2 Shift

89 000 Ft

149 000 Ft

F2 Shift
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

86 490 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Tiki Impulse

155 000 - 158 000 Ft

Tiki Impulse
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

12 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2021

164 000 - 185 000 Ft

196 000 - 221 000 Ft

Severne Convert 2021
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021