Cikkek


Kruchina Károly a Szörf Szövetség új elnöke

2013.01.23

Az MSZSZ tisztújító közgyűlésének döntése értelmében az elkövetkező négy évre Kruchina Károly lesz a Szövetség elnöke. A Szörf Szövetség új elnökét kérdeztük a jövő nagyobb kihívásairól, terveiről.

Windsurfing.hu (WS): Először is gratulálunk, de úgy tudjuk jelölésed nem volt meglepetés, széles támogatottsággal rendelkezel.

Kruchina Károly (KK): Köszönöm. A mai naptól a szörfös ügyek és a szörfös társadalom első számú szolgájának tekintem magam. Még decemberben keresett meg az egyesületek több, mint a fele azzal, hogy próbáljak meg segíteni a Szövetségnek. Ezt a felkérést alaposan átgondolva és kellő tájékozódás után a felkérést elfogadtam. Mindenki előtt nyitva a telefonom, ha bárkit bármilyen kérdés nyomaszt keressen bizalommal. A múltamhoz tartozik, hogy 2008 óta az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának munkáját segítem szakértőként.

WS: Milyen kihívások várnak az MSZSZ-re 2013-ban? Hogy áll az MVSZ VS MSZSZ ügy?

KK: Örömmel adhatok hírt arról, hogy dr. Gál András Leventével, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökével elkezdtünk egy tárgyalás sorozatot, mely keretében kölcsönös előnyökre épülő megállapodást fog kötni a két szövetség, egymás autonómiáját messzemenőkig tiszteletben tartva. Ezáltal ez a viszony konszolidálódik – ez mind a két fél érdeke. A kicsiny, ám annál elszántabb közösség kifejezte igényét arra, hogy jövőben is független módon szeretne működni és a kényszerházasságok ugyebár nem sok jót szülnek. Személy szerint remélem, hogy békességben fog egymás mellett élni a két rokon szövetség a következő ciklusokban, ahogyan ez korábban is volt. Semmilyen nemű konfrontációban szövetségünk nem érdekelt- ezt nem győzöm hangsúlyozni.

WS: A 2012-es Magyar Szörfsportért díjat Majthényi Szabolcs kapta, aki köztudottan a legeredményesebb vitorlásversenyző. Miért éppen Szabolcs kapta?

KK: A Magyar Szörfsportért díj arról szól, hogy valaki az élet más területén ér el sikereket, de élete során sokat tett a szörfsport népszerűsítéséért. Természetes, hogy Szabolcsról többen tudják, hogy kilencszeres vitorlázó világbajnok, mint azt, hogy huszonöt éve fanatikus szörfös és magyar bajnoki szörfversenyeken is indult az olimpiai osztályban. Egyesületében, a földvári Spartacusban is a legelszántabb szörfösök között tartják számon. De úgy gondolom, hogy Szabolcs személye mindenféleképpen üzenet értékű is: ezer dolog van, ami összeköti a szörfösöket és a vitorlázókat, de olyan ami szembe állít nincs!

WS: Bár tavaly sokat aggódhattunk érte, a Riói olimpián is ott lesznek a szörfösök.. A készülődést már most is el lehet kezdeni?

KK: A magyar sport egyik doktrínája az olimpiában való gondolkozás, mely logikusan olimpiai ciklusokból áll. Az előző Londonban véget ért és ezzel egyidejűleg a következő ciklusra való felkészülés elkezdődött. Természetesen a kvalifikáló világversenyek még odébb vannak, de úgy néz ki Gádorfalvi Áron megpróbálja kvalifikálni magát a 6. olimpiára, nem megfeledkezve a jövő és talán már a jelen versenyzőjéről, Nikl Andrásról. A lányoknál pedig egyértelműen kijelenthető, hogy versenyhelyzet van és lesz Detre Dia és Cholnoky Sára között.

WS: Mik lesznek az első teendői az új elnökségnek?

KK: Már tornyosulnak a megoldandó feladatok, de mivel egy szakmailag kompetens és nagyszerű emberekből álló elnökséget választottak a küldöttek, György László, Koszti György, Körtvélyesi Miklós, Pártos György, Utassy Loránd és Varga Gábor személyében, megoldhatónak tűnnek a feladatok.

WS: Mit gondolsz a Balaton szabadabb használatát célzó kezdeményezésről? (erről bővebben itt >>)

KK: Ez egy nem könnyű kérdés, mert jól tudjuk azt, hogy a Balaton (és a medve) nem játék és egyáltalán nem beszélhetünk egyenletes időjárási körülményekről, a tengerekkel ellentétben. Feltétlen demokrata vagyok, de a szabályok teljes eltörlése bizonyosan hatalmas káoszhoz vezetne. Egy széles alapokon nyugvó konzultáció segíthet a felmerülő kérdések megvitatásában.

WS: Személyedben újra szörfös elnöke lett a Magyar Szörf Szövetségnek. Hol szörfözöl legszívesebben?

KK: Mivel Badacsonyban van a nyaralónk a vízi sportok iránti vonzódás, - amelyhez nyilván az is hozzájárult hogy a Fradiban voltam versenyúszó-, már egészen kis koromban kialakult, így gyerekkorom óta ott szörfözök a barátaimmal. Később ebből a baráti társaságból született a Badacsonytomaji Szörfklub és a Sika Vulkán Kupa. Talán ez válasz arra, hogy melyik a kedvenc spotom, még ha a tanúhegyek miatt a szélviszonyok finom szólva sem a legideálisabbak- de az élőképpel nem lehet betelni.

Köszönjük az interjút!

KK: Én köszönöm a beszélgetést és ezúton köszönöm dr Kovács Péternek azt, hogy 5 évig felelősen vezette a Szövetséget. Nagy sok országos sportági szakszovetseggel ellentétben nekünk egy forint adósságunk sincs, sőt Utassy Loránd főtitkár úr a londoni támogatással a múlt heten fillérre elszámolt a Mobbal.

Interjú a DigiSport TV-n >>


ReSailCle

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
15953
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

RRD Perfo

28 500 Ft

45 000 Ft

Severne Air

49 000 Ft

59 000 Ft

K4 Fang

21 000 - 23 000 Ft

RRD Grado back zip 5/3

39 000 Ft

108 800 Ft

Aeron V-Grip 26

49 900 Ft

77 500 Ft

Ascan Jibe

10 690 Ft

RRD dupla boardbag

33 000 - 55 000 Ft

69 000 - 99 000 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

295 000 - 459 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

74 000 - 105 000 Ft

74 000 - 105 000 Ft

RRD Celsius Pro

42 000 Ft

135 000 Ft

Madness poncsó

9 900 Ft

13 000 Ft