Cikkek


Kitört a Vulkán Kupa - beszámoló

2007.08.25

2007. Augusztus 11. Reggel 9 óra. Badacsonytomaj. Zuhogó eső. Nulla szél, de a frizura mégsem tart… Egy csapat zöld pulcsis megszállott várja, hogy megkezdhessék az idei nyár legnagyobb szabású sporteseményét, a Vulkán Kupának keresztelt amatőr szörfversenyt.
 
A jeles napot hetekig tartó lázas készülődés előzte meg. Rendőrségtől engedélyt kérni, motorcsónakot bérelni, szórólapokat osztogatni, plakátokat ragasztgatni, szponzorokkal tárgyalni, kupát készíttetni. És most mégis esik…
 
Végül háromnegyed tizenkettőkor a mostoha körülmények ellenére felhangzik DJ Lay-osh felszólítása „Paripára fel!”, és a versenyzők zuhogó eső ide, zuhogó eső oda, bemerészkednek a jéghideg Balatonba. A tizenkét versenyző a gyenge kettes szélben felhúzza a vitorlát, és tizenegy el is indul. Nagy Márton, aki már tavaly is elnyerte az első díjat búvár kategóriában, idén sem tétlenkedik. Pár perc alatt felméri, hogy nem lesz ez így jó, és sietve behajt a Box utcába, ahol már várja hű fegyverhordozója, Bajusz Ádám, aki Marci F2 Compstyle-ját egy F2 Cometre cseréli, amellyel üldözőbe veheti a bolyt.
 
Az élen ekkor Lichtnecker ’Habszelő’ Péter halad több deszkahossznyival megelőzve a Burián Orsolya, Konkoly Gábor, Bóna Péter hármast. Az urak nagy megdöbbenésére a hölgy kemény diónak bizonyul. Kicsivel lemaradva követi őket a „Német Fiú” alias Dominik Fallais, akit a partról népes hölgy szurkolótábor bíztat, amely nem kis mértékben a Kék lagúna című film főhőséhez való hasonlóságának köszönhető.
 
Az élbolyt egymástól leszakadozva Deres László, Simon Fallais és Nagy Márton követi, messze megelőzve Nagy Bencét, aki testvérétől elirigyelve a búvár különdíjat, úgy tűnik, idén ezért száll ringbe. „Győzelméhez” nagyban hozzájárul, hogy hiúsága nem engedte a száz literesnél nagyobb deszka használatát, így mindhárom futamot térdig merülve küzdi végig. Ha már a hiúságnál tartunk, meg kell említenünk a kezdő szörfös, Kruchina Máté különszámát is, amelyhez felveszi a fotózkodáshoz szükséges partközeli pozíciót, majd DJ Lay-osh külön kérésére a badacsonyi lángosos felé veszi az irányt, magyarul elsodródik. Mentségére legyen mondva, hogy a szkeg fordítva volt berakva, s mi több a vitorla sem volt megfelelően rögzítve a gyökhöz, minek hatására az, minden ötödik percben elválik a deszkától.
 
Messze-messze, valahol a két megkerülendő bója között Lajtai Janka teszteli újonnan szerzett deszkáját. Ezt láthatóan annyira élvezi, hogy a verseny lényegéről, a gyors célba érkezésről is megfeledkezik, amelyet a későbbiekben a szél rohamos gyengülése is nehezít.
 
A második és a harmadik futamra végre felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, ami előcsalogatja a versenyzők hozzátartozóit, néhány strandolót, illetve, nem kis riadalmunkra a vízirendőrséget is. Az anyukákkal együtt előkerülnek a pogácsák, sajtos kiflik és egyéb finomságok, amiket percek alatt el is pusztít az izgalmaktól kiéhezett nézősereg, miközben végigköveti Bóna Péter és Konkoly Gábor haláltusáját a második helyért, amelyből Bóna Péter kerül ki győztesen. Kicsivel később, Gábor a korábbi kudarcokból okulva, az élen álló Lichtnecker Péter megelőzésére egy alternatív célba érési technikát dolgoz ki, amely sikeres ugyan, de csupán egy futamgyőzelemre elég.

Így a végeredmény a következő: Klikk ide a letöltéshez (PDF)

Az eredményhirdetés után sok strandoló kedvet kapott a szörfsporthoz, különösen miután Nagy Bence és Konkoly Gábor mindenkit elkápráztatott freestyle bemutatójával. „Nagy Mester” hamarosan hozzáfogott az oktatáshoz, és átvette a hangulatfelelősi posztot. Lassacskán mégis oszladozni kezdett a tömeg, hiszen tudták, hogy este Badacsonyban ünnepélyes keretek között kerül sor a díjkiosztóra, ahol a Vulkán Vándorkupát Krisztin N. László, Badacsonytomaj Város Polgármestere, adta át a győzteseknek. A dobogósokon kívül több különdíj is kiosztásra került. A versenyt támogatták: Badacsonytomaj Város Önkormányzata, az Index.hu, a Lichtnecker Pincészet, a Realcom, a Sárossi Fogászat, a Sika, a Surfstation szörfbolt, a Vichy és a Windsurfing.hu. Az estét egy fergeteges utcabállal zárta a Szörfklub.

A versenyről készült videó, illetve fényképek megtekinthetők a Szörfklub hivatalos honlapján: www.surfomania.hu

Jövőre, 2008. augusztus 2-án szombaton, mindenkit szeretettel várunk!

Badacsonytomaji Szörfklub Sport Egyesület

Nagy Anikó, Győri Zsófia, Győri Borbála
(tagok)
Badacsonytomaj, 2007. augusztus 17.
 


Cimkék

Vulkán kupa    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
76658
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Szélmérő

7 900 Ft

Severne Air

39 000 Ft

59 000 Ft

RRD c80 RDM

84 000 - 98 000 Ft

114 000 - 135 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 Ft

182 000 Ft

Prolimit Fusion Freezip 4/3

39 900 Ft

59 000 Ft

RRD Celsius pro 5/3

59 000 Ft

129 000 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

275 000 - 380 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

70 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

Prolimit Predator 6/4

69 000 Ft

89 000 Ft