Interjú a szörf feltalálójával: Jim Drake-el


2003.07.29

Jim Drake magyarországi látogatása során abban a megtisztelésben jutott a Windsurfing.hu és Petőfi rádió szörfmagazinja, hogy interjút készíthetett a neves feltalálóval, melynek első 2 részét itt olvashatjuk.

- Mindenek előtt engedje meg, hogy üdvözöljem itt Magyarországon. Ha jól tudom, még sosem járt nálunk. Most mi hozta ide?

Jim Drake

- Egy kedves barátom meghívására jöttem, aki magyar, és mindig szerette volna nekem megmutatni a szülőhazáját. Én is régóta vágyom arra, hogy egyszer ellátogassak ide, és azért választottuk épp ezt az időpontot, mert most rendezik a Dunai Vízifesztivált, ahol többek közt szörfbemutató is lesz, így legalább azt is meg tudom nézni.

- A barátjától, vagy más forrásból tud valamit Magyarországról?

- Az európai történelemben mindig fontos szerepet játszott Magyarország, persze elsősorban inkább régen, amikor hatalmas birodalomként az egész régiót uralta. Ezen kívül Magyarország híres a zenészeiről és a tudósairól is, és mindig azt gondoltam, hogy a kultúra és a tudomány terén kiemelkedő országról van szó. Ez persze csak felszínes tudás, de éppen elég ahhoz, hogy kedvem legyen idejönni.

- Mivel tölti az itteni két hetet?

Készül a riport
a Szörfmagazinnak

- Terveim szerint még néhány napot Budapesten töltök, aztán irány a Balaton, ahol talán még szörfözni is fogok. Szeretném megnézni a horvát tengerpartot is, és ott is vízre szállni, ha lehet, aztán pedig, augusztus elején, visszaindulok az Egyesült Államokba.

- Szörf-felszerelést hozott magával?

- Deszkát és vitorlát nem hoztam, mert az túl sok helyet foglalt volna el, velem van viszont a szörfruhám, és a trapézom, csak úgy biztos, ami biztos alapon, hátha szükségem lesz rájuk. Már csak praktikus okokból is mindig magammal hordom ezeket, hogy ha olyan helyzetbe kerülök, akkor ne bérelnem kelljen.

- Szeret mindenhol szörfözni egy kicsit, ahol megfordul, vagy inkább csak a megszokott kedvenc helyein?

- Mikor jönnek a szörfösök?

-Ha tehetném, a világ minden pontján szörföznék, ahol víz és szél van, egyébként pedig nem igazán vannak kedvenc helyeim. Inkább csak a nehezebb és a könnyebb terepek között szoktam különbséget tenni, és őszintén szólva én a nehezeket nem szeretem. Én, hogy úgy mondjam, a nyugodt szörfözés híve vagyok, és a kellemes, 15-20 csomós szelet kedvelem, nem úgy, mint azok a barátaim, akik 30-40 csomós szélben repesztenek. Az az igazság, hogy nem vagyok kimondottan jó hullámszörfös, ezért azt csak nagyritkán próbálom ki, én inkább szépen, csendben, nyugodt körülmények között szeretek szörfözni.

- Ez mindig is így volt, vagy csak a kora miatt vett vissza a tempóból?

- Már látom őket!

Látja ezt nem könnyű megmondani. Azt hiszem, nem voltam mindig ilyen, mint most, amikor a szörfözésnek csak a kényelmes formáját szeretem. Igaz, mindig az számít igazán menőnek, aki különböző kunsztokat bemutatva a lehető leggyorsabban és legbátrabban szeli a habokat, de én, a magam 74 évével már nem tudom, és nem is akarom felvenni a versenyt a fiatalokkal. Ilyen korban már szeretem a dolgokat úgy csinálni, ahogyan az nekem a legjobban esik.

- Ha becsukom a szemem, szinte látom magam előtt, amint a szörf atyja áll egy szörfön, és azt a sportot űzi, amelyet o maga talált ki. Szokott erre gondolni, hogy ez az én deszkám, amin állok?

- Legalább 6-os szél fúj

- Ilyen formában ez nem jut szembe. Egy szörfdeszkán állva inkább arra gondolok, hogy milyen jó dolgom van éppen, és a deszka története meg sem fordul a fejemben. Ha kint vagyok a vízen, leginkább csak élvezkedem. Az emberek általában nem is tudják, hogy én vagyok az, vagy hogy ki vagyok én egyáltalán. Persze lehet, hogy nem is érdekli őket. Én pedig élvezem a helyzetet, hogy olyan vagyok, mint bármely más szörfös.

- Önt tavaly beválasztották a hírességek csarnokába. Meglepődött, meghatódott, vagy hogyan fogadta ezt?

Formula Windsurfing a Dunán

- Megtisztelve éreztem magam. A megtiszteltetés pedig valahol az elismerést jelenti, ami nagyon fontos egy olyan ember számára, aki nem biztos a világon elfoglalt helyében. Ezért időnként jó valamilyen megerősítést kapni, és ha az az általam is tisztelt emberektől jön, az külön boldogság a számomra. Engem a Professzionális Szörfösök Egyesülete, a PWA választott meg, ahol csupa olyan ember dolgozik, akinek egyébként is adok a véleményére, így ez az elismerés különösen jól esik.

- Nem hagyhatom szó nélkül, amit az imént mondott, hogy nem biztos a helyében. Azok után, amit alkotott: a szörf, vagy a világ ezidáig leggyorsabb repülőgépe, a NASA-kutatások, a neve már most szinte egy legenda, hogy lehet, hogy nincs elég önbizalma?

Bercivel a Hi-Surftól

-Ennek több oka is van. Nézzük például a szörföt. A szörfösök általában tudják, ki vagyok, még ha nem is ismernek különösebben, legtöbben csak a képemet látták valahol. Egy név vagy egy arc vagyok nekik csupán, aki egyszer régen feltalált valamit. Aztán itt van egy másik aspektus: a szörfözésen kívül jó néhány fontosabb problémája vagy tevékenysége van az emberiségnek, mint például a művészetek, a politika, a fejlődő nemzetek. Ebben a kontextusban a szörfözés feltalálása nem számít olyan rettentően fontos dolognak.

- Ön néha egészen elméleti módon gondolkodik a szörfözésről. Megalkotta már a szörf filozófiáját?

- Nem hívnám ezt filozófiának, inkább csak a szörffel kapcsolatos gondolkodásmódnak, vagy inkább az összes emberi tevékenység közti pozícionálásnak. A szörfről sosem mondanám azt, hogy az a legfontosabb dolog a világon. Azok számára, akik űzik ezt a sportot, a szörfözés egy relaxációs forma. Olyan, mint mondjuk a síelés, vagy bármely más egyéni sport, ahol az ember bele tud feledkezni a pillanatba. Pillanatnyi örömforrást jelent az, ha valaki képes állva maradni a deszkán, vagy gyorsan siklik a vízen, azaz valamilyen teljesítményt nyújt. Sokféle tevékenység adhat hasonló élményt, a szörf pedig csak egy ezek közül.

Riport első rész
Forrás : Petőfi Rádió



2. rész

- Önt tavaly Hoyle Sweitzerrel együtt választották be a szörfös hírességek csarnokába. Mennyire változtatta ez meg kettejük viszontagságokkal teli kapcsolatát?

- a tiszteletére rendezett partin

- A mi kapcsolatunk sokszor fordult már a visszájára. A régi időkben a Drake-k és a Schweitzerek jó barátságban voltak egymással, és ez sok tekintetben ma is így van. Hadd magyarázzam ezt meg egy kicsit bővebben. Valójában Hoyle volt az, aki a szörf megtervezésére bátorított engem. Amikor ez sikerült, én boldog voltam a ténnyel, hogy új sportot találtam ki, o azonban rögtön üzletet látott benne. Ebből adódott a kapcsolatunk második, finoman szólva félreértésekkel teli időszaka, amikor is egyszerűen nem tudtunk egymással dűlore jutni.

- Ezek szerint kizárólag az üzleti elképzeléseik különböztek?

... feleségével, Sam-el.

- Eleinte valóban csak az üzletről volt szó, ami hamarosan a személyes kapcsolatunkon is megérződött. Én akkor úgy éreztem, hogy Hoyle kihasználta a barátságunkat, és elhallgatott előlem bizonyos dolgokat. Csípős lett a viszonyunk, és ez a két család kapcsolatára is hatással volt. Most azonban már másképp látom a dolgokat. Tisztában vagyok azzal, hogy Hoyle nélkül ma nem lenne szörf, és az én nevemet sem ismerné senki. Akárhogy is alakultak a dolgok kettőnk között, ezért mindenképpen köszönettel tartozom neki, még akkor is, ha a hírnév mellett anyagi elismerés nekem nem jutott. Hoyle elkövetett bizonyos hibákat, amelyeket én talán nem tettem volna a helyében, de ha mindezzel együtt innen az új évezred küszöbéről visszatekintek a szörfözés kezdeteire, semmiféle rossz érzés nincs bennem.

- Ha manapság találkozik Hoyle Schweitzerrel, meg tudnak egyezni abban, hogy melyikük tekinthető a szörf atyjának, vagy inkább azt mondják, hogy közös találmányról van szó?

a Hajó magazint tanulmányozva

- Én csak azt tudom elmondani, hogy én mit gondolok erről. Olyan ez, mint egy család, ahol van egy apuka és egy anyuka. Én magamat tekintem az apának, aki létrehozott egy új gyereket, amely azonban sosem fejlődött volna tovább az anya féltő gondoskodása nélkül. A mi közös gyerekünk, a szörf az anya nélkül sosem érett volna be igazán, hiszen az apa, azaz én, kezdtem a saját utamat járni, hiszen a szörfön kívül egy másik pályán is helyt kellett állnom. Talán abban Hoyle-lal is meg tudnánk egyezni, hogy technikai értelemben én találtam fel és fejlesztettem ki a szörföt, de üzletileg és marketing szempontból o vette a vállára és csinált belőle népszerű sportot.

- Newman Derby neve hol szerepelne ebben a bizonyos családban?

a windsurfing.hu szerkesztőjével

- Newman gépezete néhány évvel az enyém előtt készült el, úgy, hogy én akkor nem is tudtam róla. Talán o is azt hiszi magáról, hogy o találta fel a szörföt, de ez nem így van. Az o találmányának abból a szempontból volt nagy jelentősége, hogy a deszka és a vitorla kapcsolatának elvén dolgozott, még akkor is, ha végül a szerkezet túl nehéz és kényelmetlen lett, azaz nem tudta kiaknázni az alapötlet adta lehetőségeket. Nem mondom, hogy Newman munkássága nem volt fontos, de végül is a szörf mostani formája alig hasonlít az ő terveire, és ami ennél is fontosabb: o sosem szörfözött a maga deszkáján, ellentétben Hoyle-lal és velem.

- Úgy tartják, hogy az ön legelső elképzelése leginkább a mai kite-szörfre hasonlított. A kite-tal tényleg az eredeti álma valósult meg 40 év elteltével?

a Szörfmagazin szerkesztőjével

- Igen, az eredeti elképzelés szerint a szörf a vízisíhez hasonló módon haladt volna a vízen, méghozzá egy olyan sárkányernyő segítségével, amelyet a deszkán állva kézben kellett volna tartani. Végül is a számításaim nem bizonyultak helyesnek, azaz az ötlet nem lett működőképes. Ekkor jutott eszembe az, hogy az ernyőt ne kézben kelljen tartani, hanem rögzítsük inkább a deszkához. Így fejlődött tovább a gondolat végül is a vitorla irányába, az ernyőrol pedig megfeledkeztünk. A kite szörf gondolata az utóbbi 10 évben vetődött fel ismét, és azt gondolom, hogyha a veszélyforrásait sikerül kiküszöbölni, akkor a szörfhöz hasonló nagy karriert futhat be. Már csak azért is, mert az eredeti elv szerint a szörf azon alapul, hogy az ember áll egy deszkán, és a kezében tartja a szelet. Ez pedig nem csak a bum és a vitorla segítségével lehetséges, hanem ernyővel is, és ha ez az elv már megszületett, a gyakorlati megvalósítás csak másodlagos dolog.

- Kipróbálta már a kite-szörföt?

- Persze, de szörnyen rosszul ment. Lehet, hogy furcsán hangzik, de az a baj, hogy a kite-ot jelenlegi formájában veszélyesnek tartom, és zavar, hogy nem félek, pedig tudom, hogy félnem kellene. Azt hiszem, amíg az ember tanul, addig még nincs veszélyben, de ha már azt gondolja, hogy tud kite-ozni, akkor jönnek a bajok. Akik balesetet szenvedtek, vagy meghaltak kite-ozás közben, szinte mindannyian kiváló szörfösök voltak.

Riport második rész
Forrás : Petőfi Rádió
Petur András
Petőfi rádió


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.








12620
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Komplett wingfoil

569 000 - 889 000 Ft

950 000 - 1 043 000 Ft

Komplett wingfoil
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

699 000 - 729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Duotone E_Pace 2022

189 000 - 245 000 Ft

299 000 - 398 000 Ft

Duotone E_Pace 2022
ION Amaze Core 5/4

75 000 Ft

126 000 Ft

ION Amaze Core 5/4
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Duotone S_Pace

228 000 - 265 000 Ft

353 000 - 411 000 Ft

Duotone S_Pace
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

465 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
ION Icon deréktrapéz

69 000 Ft

142 000 Ft

ION Icon deréktrapéz