Interjú a Windspotter készítőivel


2012.06.26

Hajas Berci

Serényi Balázs

Az előrejelzés írt valamit, de azért nem vagy biztos abban, hogy ezért megéri 200 km-t autózni. Nézegeted az időképet, a windfindert, a met.hu térképét és aktuális adatait, de csak őrlődsz, nem tudsz semmi értelmeset csinálni. Jó lenne azért csúszni egyet.. Esetleg felhívhatnál valakit, aki rámozdult erre a szélre. De kit? És mi van ha nem veszi fel a telefont? Szörfözik, vagy csak elfoglalt?? Mi van, ha senki nincs kint a spoton, pedig kéne az az infó nagyon!

Bizonyára voltál már Te is ilyen helyzetben.. A technika, a mobiltelefonok, a mobilinternet fejlődésével egyszerűbb lett a szörfös dolga, de a mérők nem a hozzáértő szemével látják a helyzetet. Hiányzott még valami, eddig..

Hajas Berci és Serényi Balázs kitalálták és hobbyból megvalósították azt az eszközt, ami a végleges döntést nagyon megkönnyíti mindenki számára.. Úgy hívják hogy WindSpotter®

Windsurfing.hu (WS): Mi is ez a WindSpotter?

Hajas Berci: Egy APP, vagyis mobiltelefonra írt alkalmazás – szörfös felhasználóknak. Munka/család mellett és ilyen benzinárakkal az ember nem engedheti meg magának, hogy feleslegesen utazzon. Azt gondoltuk, de szép is lenne ha mindenkit egy időben meg lehetne kérdezni – épp mekkora vitorlával/kite-al szörfözik, ebből sokkal könnyebb lenne dönteni hova induljunk. Ezt tudja a WindSpotter®. Mielőtt bemegy a vízbe, a felhasználó egyszerűen kiválasztja melyik vitorlájával megy – ÉS KÉSZ! Minimális adatforgalommal mindenki láthatja a többiek vitorlaméretét egyenként és átlagolva spotokra gyűjtve, és dönthet hogy hova induljon. Szubjektív és hibás széljelentések, saccolások helyett egy univerzális mérettel próbáljuk visszaadni a szélerőt a vitorla/kite méret segítségével. Mint minden social app – ez is akkor működik jól, ha minél többen használják és adatot is feltöltenek.

WS: Ez nagyon jól hangzik. Mi kell ahhoz, hogy én is használhassam?

Hajas Berci: Csak egy okostelefon, iPhone vagy Android 2.2-től felfelé.

WS: Röviden le tudjátok írni a használatát?

Serényi Balázs: Rövid regisztráció után (e-mailcím, név, felhasználónév - publikusan csak ez utóbbi fog látszani, így a főnököd nem fogja tudni hol vagy) javasolt egyszer megadni a vitorla/kite és deszka méreteid, ez jelentősen leegyszerűsíti a későbbi check-in avagy riport menetét. A telefonod GPS alapján tudja, hogy melyik spoton vagy és ott egy gombnyomással kiválasztod melyik vitorláddal és deszkáddal mész. Ha akarsz commentetet (pl. hogy kifújt a szél, vagy süt a nap) és képet is tölthetsz fel hozzá.
A rendszer ezeket az adatokat átlagként megjeleníti spotonként ill. egyesével is végig lehet futni a jelentéseken kronológiai sorrendben. Az általad kedvelt spotokat be tudod rakni a FAVORIT SPOT-ok közé, hogy ne kelljen feleslegesen böngészni. A felhasználók között is tudsz böngészni és ha rátalálsz ismerősre szimplán bejelölöd (hátha visszajelez). A telefonod akkor jelez (push notification-t küld) ha a kedvenc spotjaidról vagy a barátaidtól jelentés érkezik. Ez is természetesen állítható kényed, kedved szerint.

WS: Hogyan jutottatok el az ötlettől a megvalósításig?

Hajas Berci: Az ötlet évek óta ott motoszkált a fejemben. Volt időm gondolkozni míg az egyik széltelen spotról a másik széltelen spotra kocsikáztam – közben a harmadikon fújt. Visszajelzések alapján „igény lett vóna rá” de ki valósítja meg? Kéne egy lelkes szörfös – tehetséges programozó – ki lehet az? – hát a Serényi Balázs (Balázs)! De munkája neki is sok van.. Akárkivel meg nem lehet ilyet összedobni, így hát évek óta környékeztem őt és végre beadta a derekát.

Serényi Balázs: Így igaz, eltartott egy ideig amíg ráharaptam az ötletre, de ez leginkább azért tartott ennyi ideig, mert ötletekből én is elég jól állok és folyamatosan szelektálnom kell, hogy mit valósítsak meg belőlük. Aztán tavaly ősszel úgy láttam hogy épp jön egy nyugisabb időszakunk, amikor a fejlesztő csapatommal bevállalhatunk egy hobby projektet is a többi futó projekt mellé. Később kiderült, hogy nagyon nagyot tévedtem, közben mondhatni ránk tört a ménkű cégileg, ezért is jóval tovább tartott elkészíteni az app-ot mind terveztük.
Ennek ellenére nagyon élveztük a munkát, menet közben a fejlesztőim is egészen belejöttek a szörfös szlengbe és mindenki érezte hogy itt valami nagyon izgalmas dolog készül. Így utólag kicsit sajnálom is hogy nem kezdtünk bele előbb, bár egy hátránya mindenképp van, most hogy elkészültünk: eddig amikor fújt a szél csak annyit mondtam a cégben hogy dolgom van, vagy tárgyalásra megyek, most ez már nem működik, mert amint becsekkolok egyből zizeg mindenkinek az irodában a mobilja.. (a szerk.: ettől neked nem kell félned, csak a kitalált beceneved látják)

WS: A WindSpotter teszt-csapatában én is részt vehettem. Az app rengeteget fejlődött a nem is túl hosszú teszt-időszak alatt. Honnan jött ez a sok ötlet?

Hajas Berci: Az ötletekkel nincs gond – csak a fantázia szab határt. A gond pont fordítva jelentkezett – leszűkíteni a sok ötletet a legfontosabbakra – ebben Balázs is kőkemény volt és a teszt-userek sokat segítettek. Külön köszönet nekik ezúton is! Amiben ez a rendszer több egy valós idejű széljelentő programnál az a social network oldala. A WALL az a hely ahol ez megvalósul. Ezt a dimenziót Balázs álmodta hozzá és ez az a felület ami szörfös szemmel egyesíti a social-network programok közkedvelt funkcióit. Nem facebookosoknak, 40 felett is jól használható (tapasztalat :) és addiktív!

WS: Magyarországon gyors fejlődés várható. Szerintetek mikor jönnek az első külföldi regisztrálók?

Serényi Balázs: Amint a rendszert a gyermekbetegségektől megszabadítjuk, megnyitjuk a nemzetközi felhasználók felé is. Aztán már csak azt kell kitalálni hogy más országokban hogyan érjük el a kritikus tömeget. A közösségi appoknál mindig ez a nehézség, amíg nincs elég aktív felhasználó addig az új userek sem szívesen jönnek. Ezért is rugóztunk annyit a közösségi funkciókon amik főként a wall-ban testesülnek meg. Azt akartam hogy spot-szinten nyomon lehessen követni az eseményeket. Így lett reményeink szerint a wall-ból egy olyan hely, ahol az is lényegében részt vehet az eseményekben aki nincs a helyszínen. Meg kell mondjam szuper érzés egy szeles napon látni ahogy jönnek a csekinek, a userek egymást bíztatják, kérdezgetik, mondják az infókat és mindez publikusan követhető. Ha épp nem is vagy ott helyileg, mégis is részt vehetsz az egészben. Persze nem mondom hogy nem halál idegesítő amikor épp "fontos" mítingen kell üljek és jönnek az értesítések mert valahol mondjuk pusztít a szél. Emiatt kénytelenek voltunk berakni egy "a mai nap nem kérek értesítést"-funkciót.

A másik nehézség ami még adódik, főleg Magyarországhoz hasonló, nem túl szélbiztos helyeken, hogy amikor nincs szél, senki sem használ egy ilyen appot. Erre szinte magától adódott egy megoldás: (meglátjuk mennyire válik be idővel) kezdetben attól függetlenül be lehetett csekkolni egy helyre hogy, ténylegesen ott lettél volna. Ebben az időszakban Vince Peti sokat járt hozzánk, és ilyenkor mindig lelkesen teszelgettük a progit, ami mindig abba fajult hogy egymást túllicitálva igyekeztük távoli spotok királyságát megszerezni. Egyszóval kialakult a "fake-chekin" éra. Ezt persze idővel muszáj volt korlátozni, úgyhogy most már csak ténylegesen a spoton lehet becsekkolni. Ebből jött az ötlet, hogy legyen egy virtuális spot, ahova bárki kénye kedve szerint becsekkolhat, ezt kezdetben mars-nak hívtuk aztán később átneveztük atlantis-ra. Valószínűleg a következő verzióban megint átnevezzük majd, és minden országhoz rendelünk egy ilyen spotot. Mindenesetre így szélcsendes napokon is van egy kis check-in öröme az embernek.

WS: Mit tehet az, akinek van egy ötlete, vagy bug-ot talál, hogy ér el titeket?

Serényi Balázs: A windspotters@windspotter.net -en várjuk a hozzászólásokat és előre is köszönjük az észrevételeket.

WS: Hogy lehet támogatni az App-ot, és a fejlesztőket?

Hajas Berci: Erre három fajta lehetőség adódik: TERJESZD, TERJESZD, TERJESZD. Ja és használd!!! Mielőtt vízre szállsz CHEK-IN! Továbbá lesznek vitorlára matricák, önköltségi áron hozzá lehet jutni a WS.hu-n. Akinek van külföldi szörfös ismerőse mindenképp szóljon neki!

WS: Valódi (nem Atlantis-os) King of the beach rangot sikerült már szereznetek valahol? :)

Hajas Berci: Noná – de a lelkes userek mindig trónfosztást követnek el – így nehéz a toppon maradni! :)

Köszönjük az interjút!

ITT TÖLDHETED LE! http://windspotter.net


Pro arboctalp

Cimkék

Windspotter    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
44395
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Starboard Futura 2023

729 000 Ft

1 059 600 Ft

Starboard Futura 2023
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

16 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Pat love impact vest

32 000 Ft

52 000 Ft

Pat love impact vest
Starboard Carve 2023

565 000 - 679 000 Ft

787 600 - 995 600 Ft

Starboard Carve 2023
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021