Interjú a Magyar Wave és Freestyle bajnok Horányi-Névy Andrással


2011.02.07

Balatonlelle 2010

Prasonisi 2010 - Görögország

Horányi-Névy András sikeresen zárta a 2010.-es szezont, a Freestyle és az első Magyar Wave Bajnok címet is megszerezte. A bajnokságról, fotózásról, videó-készítésről, terveiről kérdezgettük.

WS.HU: Hogy telt a 2010-es szezon? Miben volt más az eddigieknél?

HNA: Köszönöm, szuper jól telt. Eljuttottam több helyre is külföldre tanítványokkal és barátokkal, ahol lehetőségem volt felkészülni a versenyekre. Egész sokat tudtam fejlődni is, úgyhogy panaszra egyáltalán nincs okom, az új 2011-es North-Fanatic felszerelésem pedig teljesen levett a lábamról. A legnagyobb öröm, hogy el tudtam menni, és jól szerepeltem a Rodoszon megrendezett első magyar Wave-Bajnokságon.

Amiben kicsit más volt az eddigieknél, hogy elkezdtem egy saját vállalkozást, ahol fotózással, videó-készítéssel foglalkozok, és ez elég sok időmet elviszi. Eddig kiszámíthatóbb volt az élet, most egy kicsit kaotikus és nehezen tervezhető. A kezdeti ingadozások anyagilag sem adnak túl nagy biztonságot, úgyhogy még örülök is neki, hogy összejöttek a külföldi túrák.

WS.HU: Mesélj kicsit a Wave - Bajnokságról. Hogy zajlott? Kik voltak a riválisok?

HNA: Nagy izgalommal mentünk le augusztus végén Rodoszra, hiszen a megérkezésünkkor a többiek már néhány napja edzettek, pont lemaradtunk egy big dayről, és sok nagyon ügyes szörfös jött el a megmérettetésre. Volt egy napom belejönni, kicsit gyakorolni, és már el is kezdődött a verseny. Klasszikus négyfős futamok voltak, két továbbjutóval, szóval volt sorsolás, izgalom, mint a nagyoknál a PWA-ban :)… A szervezés szuper volt, önszorgalmi alapon, lelkesedésből a résztvevők egymást figyelték, pontozták, nagyon jó volt látni, hogy ennyien érzik magukénak ezt a versenyt és az ötletet.

Nekem inkább a waveriding volt a gyengébb oldalam, ezért erre edzettem a verseny előtti nap. A nagy utazók, és hazai szörfös öregrókák, mint Velényi Rudi, Csík Berci, Fülöp Bence vagy Bendi mind nagyon szépen mozogtak a hullámon, ezért próbáltam én is csiszolni a visszafordulásokon, a hullámválasztáson. Az ugrások szerencsére jól mentek, a frontloopok összejöttek, a shove-itok, table-topok is sikerültek, így egész sok pontot tudtam szerezni az ugrásokra. Végül Rudi, Bendi, Körte Miki, és én voltunk a döntőbe. Mindent beleadtunk, és végül sikerült elcsípnem az első helyet.

WS.HU: Milyen felszereléssel vágtál neki a hullámoknak a versenyen?

HNA: Legtöbbet egy 85 literes Fanatic Freewave-vel mentem, és az 5.4-es North Duke vitorlával. Hihetetlen, micsoda széltartományban tudom használni. A döntőben előkerült a 4.5 ICE is, mert a szél jócskán ráerősödött. A gyengébb szeles időszakokra azért a Skate is ki volt készítve a partra, de azzal inkább a sima-vizes oldalon tanultam az új trükköket.

WS.HU: Mi a helyzet a freestyle versenyekkel? Milyen volt a tavalyi Windependent szezon?

HNA: Kicsit felemásra sikerült a tavalyi freestyle-szezon. Sikeres volt egyrészről, mert sok induló volt, volt elég szél a versenyeken, az elsőn talán még kicsit sok is. Sajnos a három tervezett futam nem jött össze, ezért néhányan, akik nem tudtak eljönni mindkét versenyre, a kieső futamok hiányában egyik versenyre nem kaptak jó helyezést, így a végeredmény sokaknak kedvezőtlenül alakult. Én örülök, hogy eljutottam mindkét helyszínre, és sikerült két győzelemmel megszerezni a 2010-es bajnoki címet freestyle-ban is. Azért nem volt egyszerű, az első, bélatelepi versenyen a brutális szél okozta a nehézségeket, a második futamon pedig a furcsa hullámzás és a pöffös szél. Nagyon örülök, hogy sikerült idén először versenyen is beleállni egy ponchba, még ha szebben is sikerülhetett volna.

WS.HU: 2009-ben kihagytad a versenyszezont, milyen volt idén visszatérni?

HNA: Nagyon jó volt újra versenyezni, szeretem a kihívást és az izgalmakat, valamint a társaság is nagyon jó, inspiráló egy ilyen együtt szörfözés alkalmával. Sajnos a 2009-es évet ki kellett hagynom a 2008 év végi achilles-sérülésem miatt, de szerencsére sikerült teljesen felépülnöm belőle. Ezért éreztem úgy, hogy eljött a visszatérés ideje :)…

WS.HU: Mik a terveid 2011-re? Sok utazás lesz idén is?

HNA: Elég érdekesen néz ki az idei évem. Utazni nagyon szeretnék, valahova biztos el is fogok menni, de az eddigi egyhónapos kiruccanások nem biztos, hogy menni fognak. Most tartok ott, hogy szeretném rendesen kiépíteni a fotós- és videó munkaeszközöket, és ezekért fel kell áldoznom sajnos a költséges utak egy részét. Be kell látni, hogy a szörf egy csodálatos hobbi, de nem több, és ezért kénytelen vagyok most máshova helyezni a prioritást.

Szerencsére azért ez annyira nem egy fájdalmas folyamat, hiszen majdnem olyan lelkesedéssel csinálom a megrendeléseket, böngészem az új felszereléseket, technikákat a fotózás – videózás terén, mint ahogy a windgurut lesem a következő frontot várva. Az itthoni szelekre így is igyekszem minél többször rámozdulni, és azért egy külföldi túra is be van tervezve idénre.

A versenyzést idén is folytatom, szeretnék a wave és a freestyle mellett elindulni 1-2 speed versenyen a balhé kedvéért. Hátha ki tudok préselni valami elfogadható sebességet a felszerelésből.

WS.HU: Láthatunk idén is szörfös filmet tőled? Mik az ötleteid?

HNA: Már most kezd összeállni az idei videó ötlete, ami az eddigiektől eltérő módon nem csak rólam fog szólni :)… Sőt, én szeretnék kicsit a háttérben maradni, összefogni a dolgot, kamerázni, vágni, és maximum egy részében feltűnni a videónak. A célom inkább az, hogy egy dokumentum-szerű film készüljön magyar szörfösökkel, itthoni helyszíneken, ami bemutatja a szubkultúránkat, az álmaink és a szeles ünnepnapokat :)…

A felszerelés nagyot fog fejlődni, eddig egy régi miniDV kamerával készültek a felvételek, most átállok a DSLR videózásra. Valószínűleg egy 7D lesz a kiválasztott kamera, gyönyörű képminőséggel, kis mélységélességgel, fantasztikus lehetőségekkel. Nagyon várom, hogy nekiállhassak a készítésnek.

Szeretnék azért néhány kis rövidfilmet csinálni, akár 1-1 szeles napról is, egyrészt gyakorlásképp, hogy szokjam majd az új felszerelést, másrészt pedig idegesíteni az otthonülőket :)

Szponzorok: TandTSport, North Sails, Fanatic, Fundango, Smith Optics, Aquapac


Ascan Black

Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
95774
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021