Cikkek


Hun 90 Syltben - videó, interjú

2009.11.13

Alacati speed

Sylt edzés

A 2009.-es évben több magyar szörfös is rajthoz állt a PWA versenyein, ez már önmagában is újdonság, viszont Koszti Gábor kapásból három versenyen is összemérte a tudását a világ legjobbjaival. Gábent a PWA utolsó, Syltben megrendezett versenyérõl kérdezgettük. Az interjú mellett érdemes megnézni a versenyen készült videót is!

- Idén három PWA versenyen is részt vettél, melyik volt a kedvenced?

Hála Istennek sikerült eljutni Podersdorfon kivûl még Alacatiba és Syltbe is. Az abszolút kedvenc a török megmérettetés volt. Tökéletes körülmények, tükör sima, védett öböl. Minden nap menetrendszerûen érkezõ termikus 22-33 csomó közötti stabil szél és 30-36 fok meleg. :) Alacati gyönyörû hely.

Ez volt az elsõ olyan PWA versenyem, ahol sikerült sebességben is sokat javulnom. Minden futamban a kisebbik deszkámmal (F2sx 95) és a 7.0 (North Sails Warp) indultam. Podersdorf után nagyon motivált voltam, amikor csak lehetett vízen voltam a versenyt megelõzõ idõkben. Sajnos az erõs szeles beállításokat, csak a helyszínen tudtam tesztelni, ez meg is látszott az elsõ két nap.

Nagy hiba volt az is, hogy csak a versenyt megelõzõ délután érkeztünk meg egy igen hosszú - 2500 km-es túrát követõen. Aztán a 3. napra már sikerült felvenni a ritmust. 8-as csoportok voltak és 64 induló. Mindenki ott volt!

Alapjában véve, ha ránézünk az eredményekre nem lehetnék 100%-osan elégedett (49. hely), de mégis több szempontból pozitívnak értékelem. Ausztriában óriási szerencsém volt a továbbjutással, ami végül megalapozta a jó szereplést. De utólag be kell látni, hogy sebességben messze elmaradtam a mezõnytõl. Ezzel szemben Alacatiban, minden mûködött és olyanokkal akiket eddig meg sem közelítettem, már sikerült felvenni a versenyt. 5 futamban folytattam öldöklõ harcot a továbbjutásért.

Arnon Dagan, Angulo, Tine Slabe, Kurosh Kiani, Chriss Pressler, Tom Malina mind-mind olyan nevek, akik gyári versenyzõk, tapasztalatukkal, felszerelésbeli elõnyükkel messze elõttem járnak, mégis okoztam nekik pár nehéz pillanatot,mindig pár méter döntött, sõt meg is vertem õket 1-1 futamban.

- Sylt miben volt más mint a többi versenyen?

Sylt az Sylt! Az Északi tenger egyik legendás helyszíne. Immáron 26. alkalommal volt a PWA egyes osztályainak záró fordulója, most mindegyiknek! Ráadásul a verseny történetében elõször mértek olyan erõs szelet mint az utolsó két napon.

Super Grand Slam...Super Nevekkel, Super Hangulattal és Super Felhajtással. Nem túlzás, életem legnagyobb élménye volt, minden szempontból. Az idõjárás, a hangulat, az esõzések, fázások, a sok "kutyáztatás" :), eddigi legjobb rajtjaim, a nehezen lekövethetõ tenger mozgása...adott valami pluszt. Kihívás!

- A videók is arról tanúskodnak, hogy nem ment mindenkinek úgy ahogy a többi spot-on láttuk. Tényleg ilyen nehéz volt a környezet?

Igen :) Westerland, Sylt félszigetének nyugati partja. Ebbõl következik, ha nyugatias szél van onshore hullámzással találjuk szembe magunkat. Nem is kicsivel.

Tanulva Alacatiból, 4 nappal a verseny kezdete elõtt érkeztem. Bíztam benne, hogy a többiekkel együtt tudok majd tuningolni, és felkészülni. Idén már voltam hasonló környezetben, legalábbis azt hittem a Texel-i IFCA Világ bajnokság kb. olyan, mint Sylt. Németországba érkezve azonban egyértelmûvé vált, tévedtem. :)

Leginkább egy mosógéphez tudnám hasonlítani. A legtöbb gondot a vízre szállás jelentette, és most nem csak egy alkalomról beszélek...minden nap, minden egyes elindulása rémálom volt. Sosem éreztem sem magam, sem a felszerelésem biztonságban, ugyanis nem volt idõ tétovázni egyszer sem.

A taktika az volt, hogy addig sétálsz fejeden a cuccal befelé ameddig bírsz, majd az 5-8 másodperces hullám periódusban megvárod a következõ fej magasságú, már 50 méterrel elõtted megtört habokat és amint ezzel megvoltál pont annyi idõd volt elindulni, mint amennyi idõ alatt odaért a következõ. A gond csak az, hogy a víz mindenhol törik, nincs kibúvó, nincs "sunyulás", magyarul nem elég elindulni mert a következõ betakar vagy így, vagy úgy és kezdheted elölrõl. Egy lehetõség van csupán az elején, ha sikerül ez alatt a kis idõ alatt megsiklani (ami a törés utáni habokban roppant nehéz) és elérni a következõ hegyet, mielõtt megtörne. Rém egyszerû a recept! :) De mégsem, a víz folyamatosan mozog, rázzák azt a fránya lavórt és a benti hullámok sem kegyelmeznek. Ha nem figyelsz ott a baj...

- Láttunk néhány árboc törést a videón is. Te megúsztad károk nélkül?

Aznap amikor a videóztam 3,5 óra alatt 12 árbóctörést sikerült összeszámolnom. Nekem is kijutott. A frissen vásárolt Debouicheit skegem bánta, amikor elkaptam az egyik hullám vezetõ mesterséges zátonyt...volt még boom fej törésem, gyök törésem és valaki ellopta az egyik latni végemet is. Egész jól megúsztam.

SYLT 09 - "Legends lives longer" from szorftabor on Vimeo.

Koszti Gábor Sylt-ben készített videója

- Jövõre is indulsz PWA versenyeken?

Ez a Terv! Meg volt az elsõ pár pofon és sikerélmény egyaránt. Megvan a motiváció is, már csak a Szponzor hiányzik, hogy sikerüljön egy teljes szezont, vagy legalább 5 versenyt sikeresen abszolválni. Nem mindegy hol indul az ember és hány nevezõ van. Sajnos még nincs kész a jövõ évi verseny tervezet, de úgy érzem, ha anyagi akadályai nem lesznek, nem sok minden változik. Ha hasonló kiírás lesz, mint idén akkor 5 verseny reálisnak tûnik.

Mindenesetre nagyon készülök. Ahogy hazajöttem elkezdtem az alapozó edzéseket. Súlyban is szeretnék pár kiló izmot magamra rakni, már 82-nél járok. Természetesen van mit tanulnom. Gyorsulnom kell még mindig, még agresszívabban kell versenyezni... voltak olyan futamok amik biztatóak a jövõre nézve. A felszerelések terén vannak még hiányosságaim. Nem ártana 3 deszka és 6 vitorla.

A tavaszt szeretném edzõtársakkal együtt vízen tölteni! Remélem Torma Johny is hasonlóan tervez. Ha minden klappol és összejön, reális esélyt látok a Világranglistán egy 30-40 közötti helyezésre. Na meg egy gyári szerzõdésre :) Ez a cél! Ezért dolgozom, szerencsére a TandTsport idén is sokat segített, és jövõre is támogatni fog a célok elérésben, köszönettel tartozom nekik.

Koszti Gábor

Fotók: John Carter


ReSailCle

Cimkék

Koszti Gábor     PWA     slalom    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
16147
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

RRD Perfo

28 500 Ft

45 000 Ft

Severne Air

49 000 Ft

59 000 Ft

K4 Fang

21 000 - 23 000 Ft

RRD Grado back zip 5/3

39 000 Ft

108 800 Ft

Aeron V-Grip 26

49 900 Ft

77 500 Ft

Ascan Jibe

10 690 Ft

RRD dupla boardbag

33 000 - 55 000 Ft

69 000 - 99 000 Ft

Tiki Streamline

7 990 Ft

11 000 Ft

RRD Fireride

295 000 - 459 000 Ft

519 000 - 779 000 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

70 000 - 105 000 Ft

74 000 - 105 000 Ft

Madness poncsó

10 900 Ft

13 000 Ft