Cikkek


Homo surfus glacies - A Qcséber jégszörfök

2008.01.08

Marton Andris

A fűzfői jégen

Speedy Lui

Matto flip 360

A cucc közelről

A hiedelmekkel ellentétben a szörfösök manapság nem alszanak téli álmot, a szeles, fagyos téli napokon is megjelennek a vízen ami ilyenkor már szilárd halmazállapotú. Kucséber Ferencnek és kutatógárdájának köszönhetően már a jégen is ugyanolyan élvezetet nyújthat a szörfözés mint alapértelmezett helyzetben, nyáron, a 20C –os vízben.

A jégszörfözés persze nem magyar találmány, az alapötlet már jó régen, a szörfözés hőskorában megszületett és már hazánkban is viszonylag régóta ismert fogalom a sport szerelmeseinek körében, tudomásom szerint még az Ezermester magazin is cikkezett róla.

A nyáron aktív szörfösök közül nagyon sokan megpróbálkoztak már valamilyen formában a sport jeges változatával is, de a házi tákolmányok által nyújtott élmény sokban alulmaradt a várakozásoktól.

Az alapelképzelés abból állt, hogy egy deszkára (értsd fa-deszka) / hódeszkára egyszerűen rá kell szerelni néhány korcsolyát, rögzíteni kell a vitorla gumicsuklóját és már kész is a mű.

Igen ám, de az elkészült tákolmánnyal csak a legritkább esetben lehet szépen megfordulni, az nehézkesen irányítható és kezelhető. A deszka elejére szerelt korcsolya még balesetet is okozhat, ha az megakad egy rianásban vagy egy kiálló jégdarabban és a vitorlával együtt a deszka elé vetődünk a lendülettől. Kucséber Ferenc és balatonfűzfői „fejlesztőmérnök” kollégái már régóta próbálkoznak a jégszörfözéssel. A sokéves fejlesztő munka eredményeként megkockáztatjuk, hogy a kucséber-jégszörf konstrukció jó eséllyel pályázhat a tökéletes jelző elnyerésére.

Az elképzelés alapja így utólag evidensnek tűnik: a jégszörfön csak egy korcsolya-él található és az a szörfben hasonló funkciót betöltő szkeg helyére van felszerelve. A deszka elejére nem került korcsolya él, az a felületén csúszik a jégen vagy a havon. Meglepő módon a qcséber-jégszörf ugyanis egy magasabb korcsolyaéllel felszerelve a hófödte Balatonon is tökéletesen működik, ha a hó vastagsága nem haladja meg a 20 cm-t. A jégszörf tehát sok tekintetben hasonlít nyári megfelelőjére, a körülmények függvényében ahhoz is, ehhez is eltérő méretű és formájú szkeget, vagy korcsolyát érdemes használni.

A deszka meglepően jól irányítható, olyannyira, hogy aki először látja használat közben élőben vagy videón, az nem hisz a szemének. Nem csak a sima hátszeles fordulók kivitelezhetők vele játszi könnyedséggel, hanem a manapság divatos és látványos freestyle trükkökkel is szórakoztathatjuk a hideg ellenére a látvány kedvéért a tóra látogatott nagyérdeműt. A haladóbb szörfösök gyakran kilépnek a deszka orr-részére és arra terhelve pörgetik a szörföt és a vitorlát, teljesen megzavarva ezzel mindenkit, aki azt hinné, hogy egy igazából csupán haladásra kitalált találmánnyal van dolguk.

Aki csupán a száguldás élményéért állt jégszörfre, az is felejthetetlen élményeket él át: lábak a papucsban, a trapéz beakasztva és indulhat a menet, persze a vízen megszokottnál jóval nagyobb sebességgel. A deszka formája olyan, hogy a jégen található egyenetlenségeken, rianásokon nem akadunk el, sőt némi szerencsével a kisebb felolvadt területeken is könnyen átcsusszanhatunk.

A konstrukció felépítése adta magát, a hódeszkáknál és a szörföknél megismert technológia alkalmazásával készülnek a termékek. A deszka alja vaxolt polietilén, a csúszófelületen a komolyabb igénybevétel miatt duplán alkalmazva. Az éleken a snowboardoknál ismert fémkantnik találhatók. A deszka belső részében a szörföknél felhasznált polisztirol habot találjuk, a deszka teteje pedig PVC szendvics technológiával készült.

A qcséber-jégszörf tulajdonosok szinte kivétel nélkül fanatikus jégszörfössé váltak. A piacon nem meglepő módon csak vevők vannak, senki nem akarja a „gépét” eladni, így ha valaki szeretne csatlakozni a jégszörfösök gyorsan bővülő táborához, az csak közvetlenül a gyártótól tud felszereléséhez hozzájutni. A gyár alatt Kucséber Ferenc balatonfűzfői műhelyére gondolunk, ahol egytől-egyig egyedi megrendelésre, egyedi színben, egyedi mintázattal készülnek a remekművek.

1997-ben és most. Kutatás + fejlesztés

A sport által nyújtott élvezetet mi sem példázza jobban, mint Qcséber Ferenc és társai fanatizmusa: a csapatnak eszébe sem jut, hogy télen melegebb vidékekre utazzon hosszabb-rövidebb időre; ehelyett alig várják, hogy végre csúszhassanak egyet a jégen. A szezon végén általában letargikus hangulatban leledző szörfösök régen reménytelenül sóhajtva tették fel maguknak a költői kérdést: mikor szörfözünk legközelebb? Most már sokkal pozitívabb hangulatot kelt a válasz: Majd ha fagy!

Matto

Kapcsolódó linkek:


Pro arboctalp

Cimkék

jégszörf     Kucséber    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
90152
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Ascan Style Black

44 900 Ft

54 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

NeilPryde Cortex 6/5

95 000 - 109 000 Ft

109 000 Ft

RRD Firewing MK5

135 000 - 179 000 Ft

283 000 - 349 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 Ft

182 000 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Ascan leash

8 990 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft