Eslider


2007.01.31

A freestyle windsurf az utóbbi években hihetetlen fejlõdésen ment és megy keresztül. A néhány éve még lélegzetelállító, csupán a világelit által bemutatott csúcsmanõverek manapság szinte mindenhol, kisebb tavakon, eldugott öblökben is láthatók, teljesen „ismeretlen”, lelkes amatõr szörfösöktõl. A híres, néhány éve még forradalmian új manõver, a spock lassan alapmanõvernek számít. A freestyle trend újabban a kicsavarodott, fordított állású, úgynevezett switch stance manõverek felé mutat, melyek közül az egyik legegyszerûbb a switch grubby, azaz az eslider.

Elõfeltételek:

Félreértés ne essék, az eslider nem könnyû :). Mindenképp szükséges hozzá a freestyle szörfözésben való jártasság, az alapmanõverek tudása, mint a volcan, a spock, a duck tack vagy a speedloop. Ezek közül nem mindegyik elengedhetetlen, azonban jó, ha az ember néhány komplex manõver tanulásán túl van, hiszen így jócskán van tapasztalata abban, hogy egy bonyolult ugrás egyes részelemeit, mozaikdarabkáit hogy kell lassan összeilleszteni a vízen. Ami mindenképp szükséges egy switch grubbyhoz, az a switch stance siklás tudása, a switch stance helyzetbe átállás, valamint a normál grubby vagy a lollypop vitorlatechnikájának ismerete. Aki nekivág az eslider tanulásának, mindenképp állítsa nagyra a papucsait annyira, hogy a ki-be lépés egy gyors mozdulattal letudható legyen (kb. lábfejközépig lépjünk be a lábtartóba), nincs idõ ugyanis az átállás közben a papucsba lépéssel bajlódni.

Végrehajtás:

1. Félszélben haladva, teljes siklásban, de nem nagyon túlvitorlázva kinézünk egy viszonylag simább vízfelületet. Elõször is át kell állnunk fordított lábállásba, azaz switch stance-be. Ez többféleképp lehetséges, a gyorsabb módszer elsõ hallásra kicsit meredeknek tûnhet, de hozzá lehet szokni ;). Ehhez kicsit leejtjük a szörföt enyhe raumba (háromnegyedszélbe), hogy a vitorla húzását csökkentsük, és kilépve a hátsó papucsból egybõl belépünk a rossz (lee) oldali elsõ papucsba, így a két lábfej egymás felé mutat és kicsit úgy állunk, mint egy szellemileg visszamaradott óvodás. Amint belecsaptuk a volt hátsó lábat a leeoldali elsõ papucsba, egybõl kihúzzuk az eddigi elsõ lábat a luvoldali elsõ papucsból (célszerû az átállás elõtt kicsit meglazítani, kijjebb húzni) és belépünk a hátsó papucsba, leeoldal felõl. Eközben szörfünk még jobban leejt hátszél felé, hiszen egy pillanatig csak a leeoldali lábunk terheli a deszkát. Ezért amint beléptünk a hátsó papucsba, célszerû egy közepes raumba visszaluvolni. Gyors mozdulat legyen mindkét papucsba lépés, hogy ne veszítsünk sebességet. Ha átálltunk switchbe, és még siklásban vagyunk (1. kép) , jöhet a második lépés, ha kijöttünk siklásból, vagy el se jutottunk switch-ig, nyomjuk addig az elsõ pontot, amíg nem megy ;).

2. Switch stance helyzetben siklunk, háromnegyedszélben. Maximális sebességgel haladva kinézünk egy kis hullámhátat magunk elõtt (ha nem vagyunk elég gyorsak, pumpáljunk párat), és amint a deszka orra eléri, leterheljük a deszka végét, húzzuk felfelé az árboctalpat, miközben a vitorlával egy loop-indításhoz hasonló mozdulattal az árbockezet nyújtjuk, a bumkezet hajlítjuk (zárjuk a vitorlát, így kivesszük belõle a szelet) (2. kép). A kiugrás tehát hasonló egy spock vagy grubby indításához, csak switchbõl.

3. Amint a deszka meredeken fölfelé mutat, és elhagyja a hullámot, a hátsó lábat felhúzzuk, így elemeljük a víztõl és kellõ magasságot nyerünk (nem kell óriásit repülni, fél méter elég), másrészt a deszka orra vízbe szúr és forgásközéppontot képez (3. kép). Amint leszúrt a deszka orra, a hátsó lábat kinyújtjuk elõre, hogy a hátrasiklás lehetõvé váljon. A vitorlához maradjunk közel, a hátsó kéz hajlított, elsõ nyújtott.

4. Landolás közben nagyon fontos a sliding freestyle manõverekbõl jól ismert elõreterhelés, azaz a testsúly deszkaorr felé helyezése, praktikus tanácsként elég, ha igyekszünk a felsõtestet az árboctalp fölé helyezni (4. kép). Eközben a fej hátrafordul, azaz felsõtesttel és tekintettel a deszka orra felé fordulunk, ami most ferdén szél felé mutat (hátrafelé siklunk). Az elõreterhelés miatt az elsõ láb behajlik, a hátsó nyújtva (landolás közben nyújtottuk ki!). Ahhoz, hogy a vitorla egyik oldalról se kapjon szelet, és esélyünk legyen befejezni a manõvert, az eddigi kézhelyzet megfordul: az eddig hajlított bumkezet nyújtjuk a szél felé (mutassunk a bum végével a szélre!) az árbockéz pedig kissé hajlik és az arc elé kerül! Így az egész rigg eltolódik a deszka orra felé az eddigi középhelyzetbõl (5. kép).

5. Amint a deszka továbbforog a hátrasiklásból (ha eleget fordítottunk rajta az ugrás közben, eléggé elõre terheltünk hátrasiklás közben, és van elég sebességünk, ez automatikusan bekövetkezik), a cél továbbra is a vitorla neutrálisan tartása. Ha a szél túl hamar belefúj, hátralökhet minket. Ha stabil eslidereket akarunk ugrani, a régi oldalon minél késõbb fogjuk be a szelet, azaz várjuk meg, míg a hátrasikláshoz képest legalább 90 fokot pörög tovább a deszka (6. kép), és ekkor fogjuk be a régi oldalon a szelet a bumkéz behajlításával és az árbockéz nyújtásával. A tekintetünk ebben a szakaszban vezeti a forgást, azaz elnézünk az elsõ váll felett ferdén hátra, így a cucc befejezi a pörgést, a vitorlával befogjuk a régi oldalon a szelet, és stabilizálva a helyzetet ráhúzunk még egy 180 fokos slam jibe-ot az eslider540-hez, vagy egyenesen továbbhaladva egy normál switch grubbyval tisztelgünk a szörfistenek elõtt ;) (7. kép).

Nézd meg a manõvert AVI formátumban!

Nézd meg a manõvert AVI formátumban, lassítva!

BR


Cimkék

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
71605
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

NeilPryde Nexus

69 000 Ft

84 000 Ft

NeilPryde Nexus
Pat Love bukósisak

16 990 Ft

27 000 Ft

Pat Love bukósisak
Mystic Star 5/3 backzip

69 000 Ft

113 000 Ft

Mystic Star 5/3 backzip
Severne Blade 2022

239 000 - 345 000 Ft

299 000 - 393 000 Ft

Severne Blade 2022
O´Neill neoprene

33 000 - 39 900 Ft

O´Neill neoprene
JP SuperLight

144 000 - 154 000 Ft

239 000 - 245 000 Ft

JP SuperLight
Neilpryde Nexus lady

69 000 Ft

84 000 Ft

Neilpryde Nexus lady
Ascan Jibe

13 900 Ft

Ascan Jibe
Tiki Trainer rig

145 000 - 159 000 Ft

155 000 - 169 900 Ft

Tiki Trainer rig
Prolimit Slider

23 000 - 29 000 Ft

29 000 Ft

Prolimit Slider
Severne Convert 2022

185 000 - 229 000 Ft

221 000 - 275 000 Ft

Severne Convert 2022
Gaastra Hybrid 2021

148 000 - 199 000 Ft

214 000 - 259 000 Ft

Gaastra Hybrid 2021