Cikkek


Elcsúszó téli Balaton

2010.02.21

Több ezer súlyos síbaleset történik Európában minden évben, mégsem azzal hirdetik a külföldi síparadicsomokat, hogy véletlenül se jöjjenek ide, pláne téli sportokat ûzni, mert életveszélyes. Az ilyen ellenpropaganda sajátos hungarikumnak tûnik. Még emlékszünk rá: volt idõ, hogy nyáron azt harsogtuk, nincs víz a Balatonban, menjünk nyaralni inkább az Adriára. Most meg azt hallhattuk szinte mindenhol, milyen veszélyes a Balaton jege.

Egy parti község polgármesterének nyílt levele szerint „a Balaton minden évszakban veszélyes”. Kíváncsi lennék, mi történne, ha mondjuk Karintiában egy polgármester ilyen nyilatkozatot tenne. A síbaleset-statisztikák gyakorlatilag hozzáférhetetlenek az interneten: nem propagálják, pedig közérdekû adat lenne. Nálunk az idén egyetlen végzetes jégbaleset sem történt a Balatonon, és a nyári adatok is lényegesen jobbak az országos átlagnál vagy akár az európai adatoknál. Ami tehát valóban életveszélyesnek tûnik, az a hozzáállásunk.

BalatonÁtcsúszás videó

Pedig fényes turisztikai adatokat közölt a KSH: 8-10 százalékos a visszaesés. Miért nem vesszük észre, hogy ennek fõ oka éppen a negatív hozzáállásunk lehet? Akár a külföldi, akár a hazai vendégek számára a legvonzóbb és leghitelesebb mindig az, ha pozitívan viszonyulunk saját természeti és kulturális adottságainkhoz, ha kedvesen, örömmel és büszkén beszélünk például arról, milyen páratlan csodája a természetnek a befagyott Balaton, amelyet Európa legnagyobb korcsolya-, sífutó- és jégszörfparadicsomaként is hirdethetnénk, ha egyáltalán felfognánk, hogy valóban az, és megteremtenénk a téli sportolás lehetõ legbiztonságosabb, kulturált feltételeit.

Tudjuk, nincsenek magas hegyeink, de azért nem kell feltétlenül külföldre küldeni a téli sportok szerelmeseit, amikor megfelelõ feltételekkel a téli Balaton is különleges vonzerõvel rendelkezik. Idetartozna nyilván a téli vendéglátás fejlesztése is, több étterem legyen nyitva egész évben, és a jégpályáknál mindenütt lehessen kapni meleg teát, forralt bort, netán meleg ételt. Nem elérhetetlen dolgokról beszélünk.

Nem utolsósorban a vízi mentés színvonala is kiváló, bár fontos lenne, hogy a gyors segítség érdekében több olyan légpárnás mentõcsónak állhasson rendelkezésre, amilyenbõl ma még csak egy van, az is Kaposváron. Három-négy ilyen eszközzel megoldható lenne, hogy télen is a tó bármely pontjára öt-tíz percen belül odaérjen a szakszerû segítség a bajbajutottakhoz.

Éppen ezért a BalatonátCsúszás elindításával az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet: a téli Balaton páratlan vonzerejével ma még nem tudunk élni, pedig érdemes lenne. Látva a félelemkeltõ reakciókat, úgy döntöttünk, hogy felfújható nyári strandeszközökkel, karúszókkal rendezünk tréfás farsangi strandkarnevált Badacsonyban, hogy ezzel is demonstráljuk: nem csak nyáron él a Balaton, sõt télen talán még szebb és varázslatosabb. Az elsõ BalatonátCsúszás iránti rendkívüli érdeklõdés megmutatta, hogy télen is lehet országos és nemzetközi vonzerõvel bíró nagy rendezvényt szervezni a tónál. Természetesen sokkal alaposabb elõkészítéssel és a vízi rendészettel való lehetõ legszorosabb együttmûködés mellett. A strandkarnevál akkor is több ezer vendég számára lehetne maradandó élmény, ha nagy többségük nyilván a két partról figyelné az átcsúszást forralt bort kortyolva, miközben néhányan – a megfelelõ feltételek megteremtése mellett – átkelhetnének a tavon. Akkor is, ha nincs összefüggõ jég, hiszen abban az esetben farsangi vitorlásverseny jelenthetné a fõ attrakciót, ami szintén nem mindennapi élmény, tekintve, hogy ilyenkor nem szokás vitorlázni a tavon. Pedig nem lennének mostohább körülmények egy ilyen regattán sem, mint amilyenek a hidegebb tengerparti országokban akár az év jelentõs részében megszokottnak számítanak.

A múlt héten is átsétáltunk Fonyódra, és négy helyen fúrt lékben mértük a jég vastagságát: 17-21 centiméter volt, s ez csaknem kétszerese a médiában közölteknek. Videóval dokumentált tényfeltáró expedíciónk azt a híresztelést sem igazolta, hogy a parti jég erõsebb lenne, sõt inkább vékonyabb és töredezettebb, mint a tó belsejénél. Igaz, ott távolabb a segítség, amennyiben mégis baj történne. Ha már veszélyekrõl esik szó, érdemes tényekre hivatkozni feltételezések helyett. Legalább ma már nem legendaként kezeljük a jégen járást, mintha a jetirõl vagy a Loch Ness-i szörnyrõl lenne szó… Már ez is valami.

Min csúszhat el tehát a téli Balaton? Ma még – negatív hozzáállásunkon. Reméljük azonban, hogy a BalatonátCsúszás hagyományteremtõ kezdeményezése révén jövõre már megfelelõen biztosított programok sokasága fogja elõsegíteni az élményt adó csúszkálást és a téli sportok gyakorlását nagy tavunk jegén.

Kardos Gábor
a BalatonátCsúszás szervezõje

Az átcsúszást szervezõ klub honlapja: www.surfomania.hu


ProlimitRaider53

Cimkék

jégszörf    

Hozzászólások

Hozzászólok - +

Nem vagy bejelentkezve, ezért hozzászólásod csak moderálás után fog megjelenni.
55346
Írd ide az ellenörző számot:

Kiemelt ajánlataink

Ascan Style Black

44 900 Ft

54 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft

NeilPryde Cortex 6/5

95 000 - 109 000 Ft

109 000 Ft

RRD Firewing MK5

135 000 - 179 000 Ft

283 000 - 349 000 Ft

RRD Fahrenheit 6/4

99 000 Ft

182 000 Ft

Ascan Jibe

10 990 Ft

Prolimit Slider

23 000 Ft

29 000 Ft

Ascan leash

8 990 Ft

RRD The stark v3

29 000 Ft

44 000 Ft

CAAS C75 RDM

81 000 - 115 000 Ft

84 000 - 115 000 Ft